sałatka z masłem - 1000 przepisów (strona:31/67)

Pizza z boczniakami i mozarellą 197

zupach, sałatkach, farszach (pierogi, naleśniki), omletach… i nie tylko. Pizza z boczniakami i mozarellą. Składniki na ciasto: - 340 g mąki pszennej (typ 550) - 5 g suszonych drożdży - 1,5 łyżeczki cukru - 1,5 łyżeczki soli - 2 łyżeczki oliwy - 1 łyżeczka oregano - 250 ml letniej wody Dodatki: - ok. 500 g boczniaków - olej/oliwa do usmażenia boczniaków - kawałek masła (ok. 1 łyżki

mojewypiekiinietylko
sernik pina colada 197

użyłam nie masła a oleju rzepakowego. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest bardzo ważnym elementem naszej diety. Nie może go zabraknąć  także w diecie dzieci. Pamiętajmy o tym, że tłuszcze są nam potrzebne, bo to w nich rozpuszczają się niektóre witaminy. Olej rzepakowy ma wszechstronne zastosowanie- od ciast po mięsa i sałatki. Można

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kotlety ziemniaczane z twarogiem 140

sałatka. Kotleciki ziemniaczane z twarogiem są bardzo pożywne i do tego pięknie pachną – co jest zaletą czarnuszki, która posypałam ich wierzch. Kotleciki pieczemy w piecu dzięki czemu są zdecydowanie zdrowsze i smaczniejsze. Składniki: 250g twarogu 600g obranych i ugotowanych al dente ziemniaków 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz, czarnuszka masło mała cebulka drobno

Życie ze smakiem
Świąteczne wypieki i desery 241

świątecznych sałatkach i napojach przyszła pora na świąteczne wypieki i desery, jest pysznie i tak różnorodnie! Zapraszam! Babka czekoladowa Babeczki czekoladowo - bananowe z kruszonką Ciasto czekoladowe Czekolada na gorąco z korzennymi przyprawami Jabłka pod owsiano-cynamonową kruszonką Keks 2016 Keks Keks z lukrem królewskim i czekoladkami Kule z bananem i suszonymi śliwkami Kulki mocy z masłem orzechowym, chia i płatkami

Moja smaczna kuchnia
Kapusta z fasolą i cielęciną 126

sałatek – to znak dla mnie, że wiosna przyszła. Kapusta z fasolą i cielęciną   Drukuj Prep time 20 min Cook time 2 godzin Total time 2 godzin 20 min   Jednogarnkowe, pożywne danie - pomidorowa kapusta z fasolą i cielęciną Serves: 6 Ingredients 1 kg cielęciny ( ja lubię giczki cielęce ale może być inny kawałek np. górka) łyżeczka masła klarowanego

Cooking for Emily
Sałatka do chleba 177

Wytrawna, prosta sałatka idealnie sprawdzająca się jako dodatek na chlebie :) Składniki: 15 dag kiszonych ogórków, 4 jajka, 10 dag kiełbasy jałowcowej, sól do smaku, pieprz do smaku, majonez. Wykonanie: Ogórki pokroić w drobną kostkę, jajka ugotować i razem z kiełbasą również pokroić w kostkę. Połączyć składniki, przyprawić do smaku, dodać majonez według uznania i nakładać na posmarowany masłem chleb

Tradycyjna Kuchnia
Rolada schabowa z pieczarkami. 370

patelni rozpuszczamy masło i polewamy nim mięso. Pieczemy przez 2 godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po upieczeniu z pozostałości z naczynia żaroodpornego można zrobić przepyszny sos: Przelewamy wszystko na patelnię dosypujemy przez sitko około 1 łyżeczkę mąki (ja miałam żytnią pełnoziarnistą) podgrzewamy mieszając do momentu aż zgęstnieje nam sos. Roladę podajemy z kluskami i ulubioną sałatką. Smacznego

Moje-pitraszenie
Pieczone klopsiki z fetą i oregano 136

łyżkę masła, gałkę oraz dużą szczyptę soli. Powoli dolewamy mleko, ciągle rozbijając ziemniaki – aż do porządanej przez nas gęstości (im więcej mleka, tym bardziej lejące się puree). Aby puree było wyjątkowo gładkie, warto zblendować je ręcznym blenderem. Próbujemy czy jest wystarczająco słone (po dodaniu mleka łagodnieje). Klopsiki podajemy na puree ziemniaczanym, możemy do nich podać także sałatkę (np. skropioną

Poezja smaku
Pstrąg pieczony w piekarniku. 256

 Wszyscy wiedzą, że ryba z cytryną i ziołami, to boskie połączenie. Dziś właśnie prezentuję wam przepis na taką pyszną, pachnącą, mięciutką, soczystą rybkę. Do tego

Kuchnia Łukasza
Tarta raz, tarta dwa 177

wariacja sałatki caprese :) Dobrze, aby pomidory były mięsiste, ale nie wodniste. Podczas pieczenia puszczą sok, którego ciasto nie wchłonie, ale powinno związać jajko. Tartę z porem i marchewką zrobiłam na gryczanym spodzie. Nie jest to klasyczna tarta porowa. Warstwa warzyw jest zbyt mała i stosunkowo luźna, ale smakuje podobnie – porem i marchewką :) Tarta raz ciasto: 40 g masła

Kucharzyca
Tarta ze szparagami i buraczkami 191

rzadziej sałatki i pasty. Tymczasem jest cudownie słodka, nie ma ziemistego smaku dojrzałego buraka i wymaga krótkiego czasu, żeby móc cieszyć się pełnią walorów. Z początku połączenie szparagów i karmelizowanych, młodych buraków, może się wydać dziwne, ale wierzcie mi – jest genialne. Macie odwagę? Tarta ze szparagami i buraczkami jest dla was! Potrzebujemy na ciasto: kostkę margaryny lub masła (miękkiego

ladykitchen
Smażony brokuł z jajkiem sadzonym 195

sałatki tutaj  lub potrawy z wykorzystaniem tych wspaniałych kwiatów. Smażony brokuł  z takimi dodatkami jak poniżej jest rewelacyjny w smaku. I do tego jeszcze jajko usmażone lub możecie ugotować jajko w koszulce dopełnia całkowicie smak tego dania. Polecam jako bezmięsne piątkowe danie. Inspiracja kwestiasmaku.com Składniki 1 duży brokuł lub dwa mniejsze 1 mała cebula 50 g masła klarowanego

O kuchni z uczuciem
Perliczka z kaparami 162

maśle w rondlu z grubym dnem, wlać bulion i dusić około 20 minut. Piersi wyjąć i trzymać w cieple. Słoninę pokroić w drobna kostkę, podsmażyć wytapiając trochę tłuszczu, dodać mąkę i dokładnie wymieszać, zagotować, dodać do sosu, w którym dusiły się piersi. Dodać kapary, 1-2 łyżki octu winnego i zagotować. Doprawić do smaku. Podałam z sałatką z pieczonych buraków

królestwo garów
Makaron w Sosie Serowo - Czosnkowym z Pietruszką 359

zasmażka, pamiętacie kabaret OTTO? Ja pamiętam i stąd ta zasmażka, a poważnie to nie zasmażka, bo tam jej nie ma, ale sałatka! Bo Blondynce się chciało, bardzo się chciało... sałatki rzecz jasna :) Roboty przy tym mało, komplikacji wcale, a smak powala na kolana. Dla mnie takie dani to nie nowość, więc powaliło mnie na kolana, jak zobaczyłam ile makaronu nałożył(...)produkt. Składniki: 4 grube plastry sera z miętą Korycińskiego "Swojskiego" Czesławy Zarzeckiej 100 ml śmietanki kremówki 4 ząbki czosnku świeżo zmielony pieprz makaron spaghetti Bugatini pęczek natki pietruszki odrobina masła  Wykonanie: Makaron ugotowałam w dobrze osolonej wodzie. W czasie kiedy się gotował ja obrałam czosnek i pokroiłam w paseczki wszystkie ząbki czosnku, pietruchę posiekałam. Ser pokroiłam w drobną kosteczkę

Blondynka Gotuje
Grecka moussaka ( musaka ) 169

masło, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, dolewając stopniowo ciepłe mleko, do momentu aż sos zgęstnieje. Zdejmujemy garnuszek z ognia, dodajemy sól, pieprz, gałkę, starty ser i żółtka. Mieszamy dokładnie. Gotowym beszamelem polewamy wierzch zapiekanki, rozprowadzając go równomiernie po bakłażanach. Moussakę pieczemy w 180st. przez 45 minut. Po upieczeniu odstawiamy zapiekankę na kilkanaście minut do przestygnięcia. Jako dodatek – sałatka grecka

NiePieprz.pl