sałatka bez mięsa - 1641 przepisów (strona:63/110)

Wolowina w sosie ostrygowym 191

jednolitą konsystencję. Dodajemy mięso i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Kiedy mięso się marynuje, kroimy warzywa. Wszystko w kostkę, jedynie cebulę w grube pióra, a kapustę drobno szatkujemy. Jeśli używamy szparagówki, obcinamy jej końce i rdzeń i kroimy na pół. Różyczki brokuła rozdzielamy na drobniejsze. W woku rozgrzewamy olej, powinno być go tyle, aby mięso było zanurzone(...)gorący olej wrzucamy mięso, chwilę przesmażamy i wyciągamy na sito. Do tego samego oleju wrzucamy paprykę i cebulę i postępujemy tak samo, jak w przypadku mięsa. Brokuła, kapusty, ani fasolki nie smażymy w głębokim tłuszczu. Zlewamy olej, zostawiając 1 łyżkę, na której podsmażamy czosnek z imbirem, ale jedynie 10 sekund. Dodajemy z powrotem mięso z cebulą i papryką, Wrzucamy resztę

Kuchnia od dwojga
Falafele - chrupiące kotleciki z ciecierzycy 253

hummusem, jest to jedno z najbardziej znanych dań z ciecierzycy. Przepis na hummus tutaj , a przepis na chrupki z ciecierzycy tutaj :) A teraz przepis na falafele, przepyszny obiad bez mięsa. Poza tym jest to świetna alternatywa na zdrowe "mielone" :) A po co ta soda w przepisie? Dzięki niej szybciej gotuje się i smaży ciecierzyca (w zależności od przepisu(...)każdej strony (olej będzie się redukował, dlatego po przełożeniu placuszków na drugą stronę dodałam jeszcze 2 łyżki oleju kokosowego) Po usmażeniu odkładałam do odsączenia na ręcznik papierowy Podałam z sałatką z rukoli, pomidora, papryki, kiełkami rzodkiewki i polałam oliwą truflową Na zdrowie :) Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Falafele - chrupiące kotleciki z ciecierzycy 253

hummusem, jest to jedno z najbardziej znanych dań z ciecierzycy. Przepis na hummus tutaj , a przepis na chrupki z ciecierzycy tutaj :) A teraz przepis na falafele, przepyszny obiad bez mięsa. Poza tym jest to świetna alternatywa na zdrowe "mielone" :) A po co ta soda w przepisie? Dzięki niej szybciej gotuje się i smaży ciecierzyca (w zależności od przepisu(...)każdej strony (olej będzie się redukował, dlatego po przełożeniu placuszków na drugą stronę dodałam jeszcze 2 łyżki oleju kokosowego) Po usmażeniu odkładałam do odsączenia na ręcznik papierowy Podałam z sałatką z rukoli, pomidora, papryki, kiełkami rzodkiewki i polałam oliwą truflową Na zdrowie :) Smacznego

Szczęśliwa kuchnia
Trójmiasto po trosze - Sopot 201

kuchni miał zły dzień albo po prostu wszystko w d...ię. Ale za to zupa rybna - polecana przez każdego chyba - wyśmienita. Nie jadłem jeszcze takiej zupy z taką ilością mięsa w środku. Można było niemalże wbić łyżkę na sztorc w środek i utrzymałaby się. Konkretnie, mocno doprawiona (ale nie ostra), no i porządna porcja. Zdecydowanie należy jej spróbować (choćby biorąc(...)opłacenie kelnerów itd., na jedzenie czekałoby się godzinami, a w tym przypadku nie o to chodzi. Należy wystać by złożyć zamówienie, przyjść po jedzenie i pozostawić brudne naczynia bez napiwku. Tak to wygląda i jest w porządku. Niech tak będzie. Tylko niech nikomu nie przyjdzie do głowy zmieniać nazwy miejsca z Bar Przystań na Restauracja Przystań bo wiele restauracji

Right Behind The Kitchen
Tarta jaglana z cukinią i kurczakiem 263

Wiele osób wyobraża sobie zdrowy obiad jako porcję suchej kaszy lub ryżu, do tego wiórowaty kurczak i jałowe warzywa gotowane na parze. Nic bardziej mylnego! Wystarczy

Zawsze głodna!
Grillowany karmazyn z salsą pomidorową z awokado 236

soczyste i kruche białe mięso, a do tego prawie nie ma ości (jedynie kręgosłup oraz małe ości przy płetwach)! Świetnie poddaje się grillowaniu. Z kolei salsa jest (czasem zmiksowanym) sosem/ sałatką z posiekanych warzyw lub owoców i pochodzi z Meksyku. Salsa oznacza „sos”, ale przygotowana w większych kawałkach może także pełnić rolę sałatki. W zależności od składników salsa(...)złoto (można przewrócić 2 razy) – około 20 minut (1o minut na 1 stronę lub krócej w zależności od wielkości ryby – gdy ryba jest gotowa, możną ją bez problemu nakłuć wykałaczką). W międzyczasie przygotować salsę. Pomidory sparzyć i zdjąć z nich skórkę. Pokroić w drobną kostkę. Awokado obrać, także pokroić w drobną kostkę, dodać do pomidorów i skropić

Pociąg Do Kuchni
Kjufte, chrupiące frytki z piekarnika i sałatka szopska 201

mieszamy. Mięso wkładamy do lodówki na 2-3 h lub najlepiej na całą noc, by nabrało odpowiedniego aromatu. Wyjmujemy z lodówki na ok. 30 minut przed przyrządzeniem. Następnie formujemy z nich równej wielkości kotleciki, które spłaszczamy dłonią. Pieczemy na grillu lub smażymy na patelni grillowej z każdej strony do uzyskania odpowiedniego koloru. Pyszna, prosta i zdrowa - najlepsza sałatka na świecie(...)całość polewamy oliwą oraz octem i doprawiamy solą i pieprzem. Ponownie mieszamy. Gotowe! W swoim daniu nie mam czerwonej cebuli, gdyż nie mogę jej jeść na surowo, ale sałatka i bez niej jest pyszna. Kjufte można podać z ljutenicą (coś jak ajvar), czyli pikantną pastą z papryki (nie mniej niż 50%), pomidorów i bakłażana. Ja na szczęście dostałam podobną

Cooking Monster
Kjufte, chrupiące frytki z piekarnika i sałatka szopska 192

mieszamy. Mięso wkładamy do lodówki na 2-3 h lub najlepiej na całą noc, by nabrało odpowiedniego aromatu. Wyjmujemy z lodówki na ok. 30 minut przed przyrządzeniem. Następnie formujemy z nich równej wielkości kotleciki, które spłaszczamy dłonią. Pieczemy na grillu lub smażymy na patelni grillowej z każdej strony do uzyskania odpowiedniego koloru. Pyszna, prosta i zdrowa - najlepsza sałatka na świecie(...)całość polewamy oliwą oraz octem i doprawiamy solą i pieprzem. Ponownie mieszamy. Gotowe! W swoim daniu nie mam czerwonej cebuli, gdyż nie mogę jej jeść na surowo, ale sałatka i bez niej jest pyszna. Kjufte można podać z ljutenicą (coś jak ajvar), czyli pikantną pastą z papryki (nie mniej niż 50%), pomidorów i bakłażana. Ja na szczęście dostałam podobną

Cooking Monster
Golonka duszona w piwie 205

golona na śniadanie. A CO! Jeśli chodzi o to mięso, to piękno tkwi w prostocie. Żadnych udziwnionych przypraw, żadnego peklowania. Po prostu - golonki obieramy ze skóry tak, by nie uszkodzić  mięsa (w przypadku indyczych to dużo ławiejsze). Jeśli trochę odpada od kości, można przymocować je kuchennym sznurkiem. ;) Mięso nacieramy wymieszanymi ze sobą - dwiema łyżkami soli i majeranku oraz łyżką(...)laurowe i pokrojoną w piórka cebulę, oraz jeśli mięso niezbyt długo przechodziło przyprawami w lodówce - kostkę rosołową. Wszystko zamykamy i dusimy do miękkości, to jest około 1,5 godziny. W trakcie duszenia najlepiej przewracać golonki, jeśli jednak gotujemy w szybkowarze, nie ma takie potrzeby. Podajemy gorące, najlepiej z musztardą i sałatką z gotowanych buraczków

Kuchenna Kontrrewolucya
Empanadas z pieczoną dynią i chorizo 212

Dzień dobry,Dziś zapraszam Was na moją wersję empanadas, popularnych w Hiszpanii i Ameryce Południowej chrupiących pierogów. Tradycyjnie przygotowuje się je z ciasta chlebowego, a

Chilli Czosnek i Oliwa
Namiastka Wiednia dla smakoszy i kilka praktycznych wskazówek 161

kilka ciekawych, klasycznych rarytasów zaliczyliśmy. Ach, Wiedeń, Wiedeń, powrót do cudnego miasta... Namiastka Wiednia dla smakoszy i kilka praktycznych wskazówek Przyjeżdżając do Wiednia mieliśmy kilka rzeczy na liście - pozwiedzać bez większej spiny miasto i te smaczniejsze - spróbować: sznycla po wiedeńsku, tortu Sachera, prawdziwe kiełbaski (tzw. Wursty). Generalnie do naszego zwiedzania wykorzystaliśmy wersję lajt przewodnika Pascal i w zupełności wystarczyło(...)wiedeńsku) , a czasami nawet i z łoaptki. I taki też serwują w restauracji Schnitzelwirt. Uwaga! Zamówiony sznycel po wiedeńsku to dwa ogromne kotlety schabowe , które spożywa się często z sałatka ziemniaczaną, kapustą czerwoną, białą kapustą kiszona i białą fasolą. Zamawiając jakąkolwiek potrawę w tym miejscu należy mieć na uwadze to, iż porcje są naprawdę okazałe! Austriacy pomyśleli o tych, którzy

Right Behind The Kitchen
Przydatne akcesoria kuchenne - nieoceniona pomoc 181

każdej kuchni. Podawanie dzięki niej mięsa z sosem czy sałatek jest bardzo wygodne. A czy może być jeszcze wygodniejsze? Fiskars wprowadził do swoich łyżek ulepszenie w postaci wstawienia silikonowej części.  Bardzo fajne rozwiązanie i faktycznie, jeśli np. kawałki warzyw z zupy zostają na bokach garnka to łatwo je zebrać. To samo tyczy się sałatki podawanej w przeźroczystej misce(...)ceneo waha się od 20,00zł do 24,00zł. Szpatuła przypomina wyglądem łyżkę cedzakową. Jej proste wykończenie (nie zaokrąglone jak w łyżce) pozwala idealnie przewracać np. kotlety czy ryby bez chlapania tłuszczem. Łowienie pierogów też nie powinno stanowić problemu, do większych gotowanych kulek polecam jednak bardziej zaokrągloną wersję. To co dla mnie jest najważniejsze, to te mały otwory dzięki

Gotowanie i blogowanie
WEGAŃSKA IMPREZA U NIE-WEGAN 217

podwójne święto, ponieważ to także kolejna rocznica urodzin naszej starszej córki :) W związku z tym byliśmy "zobowiązani" jedynie do przyniesienia tortu urodzinowego, a cała reszta była przygotowana bez jakiegokolwiek dzwonienia do nas, pytania, ustalania co i jak, po prostu 100% profeska, no i tyle :)) Wzięliśmy trochę rzeczy ze sobą ale zupełnie z własnej woli przyłączenia się do imprezowych przygotowań(...)cytrynowe z nadzieniem owocowym, - sałatka owocowa, - koszyczek niewegańskich słodyczy dla słodyczożerców  ;) Miały być jeszcze nasze ciasteczka piwne ale zapomnieliśmy ich zabrać, ech... Dzieci miały jeszcze lajkonikowe "Safari" i gorący popcorn. SAŁATKI , wszystkie pyszne: - sałatka makaronowa z ładnym, zielonym brokułem i płatkami migdałowymi, z sosem na bazie wody i oleju z przyprawami zamiast majonezu, - sałatka z roszponki , pomidorów, mrożonego bobu

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Surówka z marchwi 189

Surówka z marchwi, niby co w tym może być ciekawego.  Może zaciekawić i skusić towarzystwo w jakim marchew się pojawia. Ta nasza znana marchewka tym

Kuchcik gotuje
Sałatka FIT z grillowanego ananasa, cukinii i kiełbasy sołtysa, z dodatkiem sera korycińskiego. Podana na rukoli i liściach rzod 242

Nadszedł długo wyczekiwany miesiąc maj, którego zaczęliśmy obowiązkowo majówką. Majówki to pikniki i grillowanie. Dużo czasu spędzonego razem na świeżym powietrzu i z dala od kuchennych

Z Kuchni Do Kuchni
Okrasa łamie przepisy: Zimą nad morzem (odc. 149) 465

Obsmażone mięso odkładamy na bok. Po zakończeniu smażenia na patelnię wylewamy odrobinę wody, aby zebrać pozostały podczas smażenia smak. Potem dolewamy to do marynaty. Do słoika – weka wkładamy obsmażone mięso i zalewamy gorącą marynatą wraz z przyprawami. Słoiki wkładamy do garnka z gorącą wodą, na dno układamy lnianą ściereczkę bądź podkładkę z drewna, na to słoiki z mięsem i pasteryzujemy(...)godzin. Tak przygotowane mięso możemy przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu przez kilka tygodni. Dobra rada: możemy też pasteryzować słoiki dwukrotnie, pierwszego dnia przez 2 godziny, potem studzimy i drugiego dnia ponownie pasteryzujemy przez godzinę.   Klopsiki z dorsza na dwa sposoby Klopsiki z dorsza na dwa sposoby (źródło: karolokrasa.pl) Składniki: 800 g dorsza bez skóry i ości

WojnaNaSmaki.pl
Zainspiruj się wiosną z Graal – lekka sałatka i ...konkurs! 135

może zabraknąć zdrowych tłuszczów oraz białka – ich idealnym źródłem są łatwo dostępne i pyszne ryby Graal®. Dziś propozycja na pyszną sałatkę z dodatkiem pieczonego buraka, gotowanego na parze brokuła z nutą świeżego ogórka. Dodatek tuńczyka sprawi, że sałatka będzie nad wyraz syta i z charakterem! Składniki w dowolnych proporcjach puszka tuńczyka w kawałkach  Graal burak pieczony w piekarniku ogórek(...)wychłodzenia. Ogórka obierz ,przekrój wzdłuż i usuń pestki. Otrzymane łódeczki ogórkowe poszatkuj drobno i wymieszaj z tuńczykiem. Odstaw. Mix salat z dodatkiem szpinaku rozłóż na długim półmisku. Jeśli lubisz sałatki od razu mieszane włóż do salaterki. Ja podałam w ten sposób, aby każdy mógł "sprawiedliwie" nałożyć sobie swoją porcję, przeciągając ją po prostu na swój talerz. Dołóż do sałat przekrojone

Z Kuchni Do Kuchni

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję