Po raz kolejny sięgamy do jednaj z naszych najbardziej wyeksploatowanych książek kucharskich. I bynajmniej nie dlatego, że aktualnie na rynku księgarskim nie można znaleźć nic ciekawego
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataOto jeden z pierwszych przepisów z wykorzystaniem "Pomysłu na... papirus". Pierwsze skojarzenie ze smażonym kurczakiem? W moim przypadku sałatka, ale nie taka całkiem klasyczna, chciałam czegoś
Pasja SmakuMięsny wtorek Nadeszła pora na moją ulubioną akcję kulinarną organizowaną przez autorkę bloga Filozofia Smaku - Festiwal Kuchni Arabskiej . Kuchnia arabska to jedna z moich ulubionych
Codzienne Gotowaniedługo, będzie dobrze smakowało i nie wejdzie w boczki - zestaw idealny! :) Grillowany kurczak to chyba jedno z najprostszych, najszybszych i najsmaczniejszych dań, jakie nie wzbudza wyrzutów sumienia. Bez zbędnych dodatków, za to z ulubionymi przyprawami w marynacie zawsze sprawdzi się jako szybki i smaczny posiłek. Postanowiłam dodać do niego frytki z ukochanych batatów - chrupiące, lekko ostre i mega(...)Dokładnie obtaczamy w niej mięso i odstawiamy je do lodówki na co najmniej 3 h lub najlepiej na całą noc. Pierś z kurczaka wyjmujemy z lodówki na co najmniej 30 minut przed przyrządzaniem. Rozgrzewamy grill lub patelnię grillową i obsmażamy mniej więcej po 4 minuty z każdej strony do uzyskania ładnego koloru. Oczywiście sprawdzajcie czy mięso jest upieczone
Cooking MonsterSezon grillowy jeszcze trwa. Tym wpisem chciałbym Wam pokazać w jaki sposób można przygotować szybkie danie na grilla. Madzia postawiła przygotować Szaszłyki z szynki w marynacie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Kochani, dziękuję Wam za przemiłe komentarze, za obecność Waszą tutaj, za to, że jesteście. Bardzo proszę o jeszcze
Kuchnia PrezydentowejZaskakująco szybko przyszedł koniec roku szkolnego, jeszcze szybciej nadejdzie początek nowego, wciąż gonią mnie przeróżne terminy, sterta gazet do przeczytania piętrzy się na półce, już nawet
Słodki KompromisKochani, taki obiad niedawno miałam okazję sobie zrobić, był pyszny szkoda, że na zdjęciah tego nie widać. Przepraszam Was bardzo za ich jakość, ale jak wiecie
Quinoa Raz!Zazwyczaj na każde przyjęcie przygotowujemy „jakąś” sałatkę. Bardzo często jest to tradycyjna sałatka warzywna, warto jednak zaskoczyć czymś naszych gości i przygotować jakąś inną
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Salsa z mango będzie idealnym dodatkiem do grillowanyh mięs, na przykład do kurczaka czy wieprzowiny, często podaję ją także do krewetek czy do ryb. Ostatnio była dodatkiem do grillowanego steka i uważam, że też było pysznie. Tak naprawdę ta salsa świetnie się komponuje z wieloma daniami, wybór należy do Was. Jedno jest pewne, koniecznie musicie ją zrobić, zachęcam(...)owocu, która zmienia barwę w miarę dojrzewania od ciemnozielonej, poprzez różne odcienie żółci, po czerwoną, jest cienka i gładka, ale dość twarda . Przy kupnie warto wybierać owoce twardawe i bez żadnych plamek na skórce. Mango zawiera mangiferynę, która jest substancją aktywną biologicznie , występującą głównie w tym owocu. W organizmie substancja ta pełni rolę związku, który skutecznie zwalcza drobnoustroje
Kulinarne przygody GatityWe kuchni gruzińskyj je we receptach 1 kans 2 bakłażana i ôrzechōw, a mie 3 tak jakosik te dwa składniki posmakowały, że kajś 4 bych je
Chop w kuchnipasterze (węg. gulyas). Mięsu wołowemu, baraniemu czy jagnięcemu towarzyszy zawsze cebula, papryka stała się obowiązkowa później. Dziś obie potrawy, które poznaliśmy dzięki węgierskim bratankom, absolutnie nie mogą się obejść bez sporej ilości papryki. Natomiast ja chcę pokazać moją wersję gulaszu, inną niż każe kanon, bo często przygotowuję go używając wieprzowiny. Powinna być wołowina, ale ja jestem zwolenniczką kuchennych podmianek(...)cebulę i lekko przesmażam, raczej do zeszklenia niż zrumienienia. Stopniowo dodaję mięso, nie wszystko razem, trzeba zadbać, aby nie spadła za mocno temperatura w naczyniu, dlatego dodaję mięso częściami i mieszając zrumieniam mięso. (Współczesna węgierska nazwa gulaszu to porkolt, pochodzi od słowa pergelt, co znaczy "przypieczony" "przyrumieniony") Kiedy mięso w całości jest już w naczyniu, jeszcze chwilę mieszając podsmażam. Następnie
I tu będę miała takie teostateczności jarzynką/vegetą. Gdy woda zawrze, wkładamy do niej mięso i zmniejszamy płomień pod garnkiem. Na bardzo niedużym ogniu, najlepiej pod przykryciem, gotujemy mięso aż będzie kruche, ale nie będzie się rozpadać przy mieszaniu. Trwać to może około godziny/półtorej, w zależności od jakości zakupionego mięsa. Na koniec, aby do końca doprowadzić tradycyjną formę dania, sos zagęszczamy. Połowę szklanki(...)mąki pszennej i dokładnie rozrabiamy trzepaczką. Mikstura powinna mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Wlewamy ją do garnka, dokładnie przy tym mieszając, by w sosie nie powstały grudki. Mięso podajemy polane sosem, najlepiej z sałatką z buraczków i domowymi kopytkami lub kluskami śląskimi
Kuchenna Kontrrewolucyagdybyś miał/-a możliwość samodzielnego gotowania na wakacjach. Wtedy istnieje naprawdę spore pole do popisu. Jeśli niestety nie masz dostępu do kuchni, pozostaje Ci ratowanie się daniami takimi jak: Sałatki - wystarczy kupić np. ser typu feta, pomidorki koktajlowe, gotową mieszankę sałat, ogórka i kukurydzę w puszce. Wszystko na szybko kroimy, mieszamy i polewamy jogurtem z przyprawami. Kanapki - koniecznie zaopatrz się(...)kostką gorzkiej czekolady w środku. Grillować można wszystko, nawet arbuza. Starajmy się, aby większość stanowiły owoce i warzywa, a nie tłuste, posypane gotowymi mieszankami przypraw i dodatkowo podlane piwem mięso. Na mieście Jeśli jesteś nad morzem, zamawiaj ryby grillowane lub z pieca. Do tego ziemniaki z wody zamiast frytek i surówka dnia. Nigdy nie kupuj tych smażonych w panierce
Powiedz dietom nie