sałatka bez mięsa - 1641 przepisów (strona:74/110)

Zdrowa sałatka „ryżowa” – bez ryżu:) 149

Nazwa sałatki może być z lekka myląca… Już więc tłumaczę dlaczego słowo ryż umieściłam w cudzysłowiu i dlaczego ryżowa sałatka jest bez ryżu;) Nie

Smaki Na Talerzu
Negimaki z shiitake 199

zielona cebulka - 1 duża marchewka - 1/2 szklanki sosu sojowego Marukin - 4 łyżki sake lub czerwonego wina wytrawnego - 4 łyżeczki wina Mirin - 4 łyżeczki brązowego cukru - 2 łyżeczki pasty tamaryndowej bez nasion - 4 łyżki oleju roślinnego - 40 g masła niesolonego - 50 g suszonych grzybów shiitake (kapelusze) Dodatkowo: - kostki lodu - wykałaczki - podprażony na suchej patelni sezam Grzyby shiitake zalewamy zimną wodą(...)składniki marynaty (sos sojowy, sake lub czerwone wino, Mirin, brązowy cukier, pastę z tamaryndowca). Na każdy rozbity płat wołowiny kładziemy 1 – 2 szparagi, marchewki i cebulkę. Zawijamy warzywa w mięso i spinamy wykałaczkami. Powtarzamy do wyczerpania składników. Ruloniki zalewamy przygotowaną marynatą, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na ok. 15 minut. Po wyjęciu lekko otrząsamy z marynaty i kładziemy na patelnię

mojewypiekiinietylko
Pakistańska kheema czyli obiad w pół godziny 179

Słowo keema lub kheema  oznacza w języku urdu " mielone mięso " i nie ma w tym przypadku znaczenia czy mówimy o drobiu, jagnięcinie czy wołowinie. Ta

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Grillowe warsztaty z Jakością QAFP 211

szparagami i dresingiem. b) szparagi zielone , szparagi myjemy, obieramy i kroimy i grillujemy c) dresing z kwiatów czarnego bzu ( kwiaty czarnego bzu ,syrop z czarnego bzu , ocet z czarnego bzu , oliwa ,cytryna ,chilli ,sól ) ; wiaty obieramy do miski, zalewamy octem na 5 minut, po czym dodajemy syrop, oliwę, sok z cytryny, drobno posiekane chilli, mieszamy, lekko doprawiamy solą i pieprzem(...)dresing malinowo chrzanowy (chrzan tarty , ocet malinowy , konfitura malinowa ) w misce łączymy chrzan, ocet ,konfiturę i maliny, doprawiamy sokiem z cytryny f )maliny, kilkoma malinami dekorujemy danie 4. Sałatka ziemniaczana  z grillowanym kabanosem   a) ziemniaki Amandine  b) francuskie truflowe ziemniaki  c) kabanos z szynki QAFP, kabanos grillujemy i kroimy w plasterki  d) majonez

upichcona
Lepiej późno niż wcale... czyli krótkie podsumowanie 2015 r. 149

mięsa . Zaczęło się od udziału w Programie  Fundacji Viva!  " Zostań wege na 30 dni !" , z początku traktowanego na zasadzie eksperymentu. Okazało się, że możemy żyć bez mięsa, nawet ulubionego chorizo. Tamte 30 dni otworzyło moje horyzonty na nowe produkty spożywcze i serce na los zwierząt gospodarskich. Po roku nie tęsknię do starej diety, a rodzina na dobre(...)Dziecka :) Niestety nie udało mi się należycie zająć II edycją mojej akcji hiszpańską  ¡Viva España! , a ni nic na nią ugotować. Mam nadzieję, że w tym roku już bez przeszkód będziemy poznawać hiszpańską kuchnię i stojąc przy garnkach zawołamy razem ole! :) Jak się domyślcie, macierzyństwo wywróciło moje życie o 180 stopni. Opieka nad niemowlęciem daje dużo radości

Chilli Czosnek i Oliwa
Zapiekanka ziemniaczano-selerowa 197

Zapiekanka z selera i ziemniaków to świetna alternatywa do zwykłego puree. Podałam ją w towarzystwie Dorsza z sosem Velouté z trawy cytrynowej , z którym stworzyła świetne

Moja Delicja
W Pałacu jak w rodzinnym domu! 211

stroje, która z rysującym się na twarzy uśmiechem i bezinteresowną pomocą stawia kropkę nad i w galińskich murach. Architektura i otoczenie tworzą pozytywną aurę, po której można by spacerować bez końca. Dziś wszystko wygląda tak, jakby było tu już od pokoleń...   W Galinach znalazłam się z okazji wydarzenia #BlogiWeekend, który w zamyśle miał być "błogim weekendem" i dokładnie(...)zimnego loda waniliowego, obłędne! :) A na kolację zaserwowano lekko sałatkę ze szpinaku z pestkami, delikatnym dresingiem i grzanką czosnkową. Do tego krupniczek i pierogi. Właśnie pierogi! Cienkie, rozpływające się w ustach ciasto z dwoma farszami: pierwsze ruskie, które po pierwszym kęsie przypomniały mi oryginalne ruskie mojej babci, a drugie z mięsem i kozim serem, okraszone boczkiem - do dziś zapach

Sajkofanka smaku
Kiełbasa słoikowa 936

kiełbasy słoik - owej  Boczek świeży bez skóry 500 g karkówka 500 g szynka wieprzowa 1 kg czosnek świeży 4 ząbki woda zimna 200 ml 3 łyżki majeranku  " Majeranek - liść a 120 g - Niezwykle aromatyczna przyprawa do dań ciężkostrawnych (tłuste mięsa, pasztetówki, grochówki... ). 1 łyżka   Kiełbasa wiejska (Turbo Smak(...)mięso . Wlewamy zimna wodę 200 ml , znowu wyrabiamy . Dodajemy pieprz  ziołowy , sól , majeranek , czosnek sprasowany  i mieszankę o smaku czosnkowym . Znowu wyrabiamy mięso dokładnie z 15 minut. Posypujemy dwoma łyżeczkami żelatyny mięso i znowu wyrabiamy kolo 10 minut . Teraz bierzemy słoiczek wkładamy w niego lejek  nierdzewny tylko do słoików . Wkładamy przez ten lejek mięso

Różowa kuchnia
7 powodów, dla których uwielbiam ... 460

będziecie ją mieli nie jeden raz.  7. Są uniwersalne. Świetnie smakują na ciepło, jak i na zimno. Mogą być podane w formie przystawki, obiadu (koniecznie z soczystą sałatką), kolacji lub jako przekąska na piknik. Nadzienie można dowolnie komponować, a nawet podawać w wersji na słodko, jak to się robi w m.in. w Chile i Argentynie. Mam nadzieję(...)empanadas za część swojej historii i tradycji, a  Hiszpanie są jednogłośni co do tego, że do Ameryki wywędrowały z Galicji. * Przyznam, że bez względu na to skąd pochodzą, dla mnie liczy się to, iż bez problemu mogę je robić w domu. Niech Was nie przerazi dodatek smalcu i fakt smażenia na oleju - przecież nie używamy ich nagminnie

KUCHARNIA
SAŁATKA Z KASZY JAGLANEJ Z AWOKADO / MILLET WITH AVOCADO SALAD 103

SAŁATKA Z KASZY JAGLANEJ Z AWOKADO / MILLET WITH AVOCADO SALAD Kasza jaglana w tym wydaniu naprawdę zaskakuje! Idealna na śniadanie lub kolację jako dodatek do kanapek

Martyna Cooks
SAŁATKA Z KASZY JAGLANEJ Z AWOKADO / MILLET WITH AVOCADO SALAD 130

SAŁATKA Z KASZY JAGLANEJ Z AWOKADO / MILLET WITH AVOCADO SALAD Kasza jaglana w tym wydaniu naprawdę zaskakuje! Idealna na śniadanie lub kolację jako dodatek do kanapek

Martyna Cooks
SAŁATKA Z KASZY JAGLANEJ Z AWOKADO / MILLET WITH AVOCADO SALAD 151

SAŁATKA Z KASZY JAGLANEJ Z AWOKADO / MILLET WITH AVOCADO SALAD Kasza jaglana w tym wydaniu naprawdę zaskakuje! Idealna na śniadanie lub kolację jako dodatek do kanapek

Martyna Cooks
Idealny bigos 252

bigos idealny. Oczywiście to subiektywna opinia. Dla mnie jest zdecydowanie najlepszy. Nie jest to tradycyjny bigos staropolski – ten robiony jest wyłącznie z kiszonej kapusty i bez dodatku koncentratu. Jednak moja wersja smakuje mi najbardziej ze wszystkich – jest tu wino, śliwki, suszone grzyby, majeranek i kiełbasa z dziczyzny – wszystko to składa się na wyjątkowy aromat i smak(...)podgrzewamy dwie łyżki smalcu. Gdy będzie gorący, obsmażamy wszystkie mięsa na dużym ogniu – aż do zarumienienia. Zdejmujemy mięso (chwilowo odkładamy), a do garnka wrzucamy pokrojoną cebulę, liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec i podsmażamy, aż do zeszklenia cebuli. Dodajemy wyciśnięty czosnek i słodką paprykę. Mieszamy i z powrotem dodajemy mięso. Dodajemy kiszoną kapustę. Mieszamy i dodajemy biała kapustę (jeśli się

Poezja smaku
Hot-dogi na polskich cepeenach 175

paliwem - wprowadzono na salony hot-dogi. Ile mięsa w mięsie? Byłem ciekaw co konkretnie oferują poszczególne koncerny na swoich stacjach. Okazuje się, że jestem zwykłym leszczem dla wielkich firm i nie mam wystarczającej siły przebicia aby uzyskać od biur prasowych: Orlenu, Bliskiej, BP, Statoilu, Shella, Lotosu informacji na temat: ile mięsa jest w sprzedawanych na stacjach paliw parówkach, jakie pieczywo(...)uzyskam odpowiedź jednak rozczarowałem się. Zero odzewu. No bo kto leszczowi odpisuje. Ale doczytałem, że dziennikarze wyborcza.biz po tygodniu uzyskali informacje odnośnie ilości mięsa w parówkach (Lotos zasłania się tajemnicą handlową). Otóż: orlenowskie parówki - 64% mięsa, te z Shella 55%, a na BP 53%. A co z pozostałą zawartością, pozostałymi procentami? Tego to pewnie najstarsi górale nie wiedzą. Pewnie jakieś

Right Behind The Kitchen
Pieczona brukselka – w miodzie i balsamico 243

Jako dziecko pasjami nienawidziłam brukselki i nawet tona bułki tartej zrumienionej elegancko na maśle nie była w stanie mnie przekonać do zjedzenia tej uroczej kapustki. Brukselka

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję