sałatka bez mięsa - 1641 przepisów (strona:68/110)

MAK 147

należy mak najpierw lekko przypiec i rozetrzeć w moździerzu. Do gotowania i pieczenia mak można użyć w całości lub roztarty/zmielony. Gdy mak stosujemy jako dodatek do surowego pożywienia np. sałatek dobrze jest najpierw go lekko prażyć dzięki temu wzmocni się aromat i zapach. Przed dodaniem maku do ciasta, należy zalać go wrzącą wodą i pozostawić do 3 godzin przed zmieleniem(...)wodą i gotować na małym ogniu do czasu, aż ziarenka maku bez trudu dadzą się rozetrzeć w palcach. gdy wybierzemy tą metodę mak należy wcześniej moczyć kilka godzin w ciepłej wodzie w ten sposób skrócimy sobie czas gotowania maku. Dobrze odsączony mak należy skręcić w maszynce do mięsa ze specjalnym sitkiem.  Gdy wyjdzie nam zbyt wilgotna i rzadka

Ciastka - domowe słodkości
Rosół mojej Żony 188

Bardzo, ale to bardzo lubię rosół i jadam go chętnie, niezależnie od kraju w którym przebywam, ale nigdzie dotychczas nie trafiłem na taki, który dorównałby smakiem

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zielone naleśniki z wiosennym twarożkiem smażone na oleju rzepakowym 237

Pisałam że będzie szpinakowo i jest. Dziś pyszne zielone naleśniki z dodatkiem szpinaku nadziane wiosennym twarożkiem z rzodkiewką i kwiatami szczypiorku.składniki:ciasto100 g świeżego szpinaku3

Monia miesza i gotuje
Multicooker Redmond RMC-M90 - do zakochania jeden krok - czyli nowa miłość Małżonki Mej Alekandry 164

Jak powszechnie wiadomo Ola uwielbia wszelkiego typu elektroniczne gadżety, ale nie spodziewałem się, że kiedyś zapała aż tak wielką miłością do sprzętów kuchennych. Tym razem Jej

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zapiekane pieczarki z serowym farszem i bobem 153

tylko tradycyjnie: ugotowane i okraszone masłem lub zrumienioną bułeczką. Bób można dodawać do zup i sałatek, wyśmienicie smakuje z czosnkiem i pomidorami, dobrze komponuje się z kminkiem lub imbirem. Kupując świeży bób, zwracajmy uwagę, by ziarna były twarde, jasnozielone, bez brunatnych plam i przebarwień. Świeży bób najlepiej przechowywać w lodówce w papierowej torbie. Bób warto włączyć do diety(...)sprawiają, że warzywo to działa alkalizująco (zasadotwórczo). Spożywanie go pomoże więc uniknąć zakwaszenia organizmu. Inne produkty odkwaszające to np. cukinia, szpinak i truskawki. Zakwaszająco działają np. spożywane w nadmiarze mięso, wędliny, słodycze, sery czy kawa. Aby zachować równowagę kwasowo-zasadową (czyli nie dopuścić do zakwaszenia), w codziennym menu powinno znaleźć się ok. 80 proc. żywności o działaniu alkalizującym

ClauditteMissCooking
Chorwackie smaki 187

się do przerwy. Zmiana pracy pozwoliła na skorzystanie z krótkiego tygodniowego urlopu, na który wybraliśmy się spontanicznie do Chorwacji. Pierwszy tydzień lipca jeszcze nie jest strasznie oblegany i dlatego bez większego problemu udało się nam znaleźć apartament z widokiem na morze u rodziny  Chorwackiej na wyspie Rab.  Chorwacja to piękny kraj który ma morze i góry. Niestety(...)postach.  Oto przysmaki, które udało się nam spróbować: Grillowana makrela - zawsze jadłam tylko wędzoną :)  Bruschetta z anchois - wielkość mnie zaskoczyła :) Sałatka z owoców morza - tuńczyk (niestety z puszki) kalmary, anchois i ośmiornica. Aby odpocząć sałatka caprese Grillowana ośmiornica z kalmarami z ziemniakami z blivą. Ziemniaki są podawane z blivą, która jest bardzo podobna wizualnie do szpinaku

Łycha smaków
Sos mięsny do makaronu 184

Poniższy przepis jest połączeniem tradycyjnych włoskich smaków (parmezanu, dojrzewających w słońcu pomidorów i makaronu spaghetti) z przyrządzoną według pakistańsko - indyjskiej receptury mieloną wołowiną. Ta umiędzynarodowiona wersja

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kotlety mielone pieczone z warzywami – Angie gotuje odc. 12 225

używam bułki tartej, a zamieniam ją na świeżo mielone siemię lniane. Do środka kotletów wkładam warzywny farsz z serem feta. Całość piekę w piekarniku zamiast smażyć na patelni. Upieczone bez tłuszczu kotlety mielone podaję z pieczonymi plastrami bakłażana i pomidorów. Zapraszam Was do oglądania kolejnego odcinka z serii „Angie gotuje” – PIECZONE MIELONE Jeśli przepis przypadł(...)SUBSKRYBUJ „, a wtedy będziecie otrzymywać powiadomienia, gdy pojawi się nowy filmik. A poniżej znajdziecie szczegółowy przepis na pieczone mielone i sposób jego wykonania. SKŁADNIKI NA 6 PORCJI: 800g mięsa mielonego (drobiowego) 1 ząbek czosnku 1 jajko 1/2 pęczka bazylii łyżeczka soli 150g cukinii 150g kolorowej papryki (czerwona, zielona, żółta) 150g sera feta 1 łyżka oliwy 50g mielonego siemienia lnianego

Dietolog
Czy naprawdę wiesz jak przygotowywać bakłażana? 163

skazy skórki. Młodsze i mniejsze bakłażany mają lepszy smak i są mniej gorzkie niż większe i starsze. 2. Przechowywanie Bakłażany przechowuje się w lodówce do 2 tygodni, luzem, bez opakowania. Przecięte już bakłażany można owinąć folią, a przed spożyciem odciąć odbarwioną część. 3. Przygotowanie Aby przygotować bakłażana najpierw należy go dokładnie umyć. Skóra jest jadalna, ale jeżeli chcemy(...)gotowaniem. 4. Pieczenie Pieczenie wydobywa bogaty, intensywny smak z bakłażana. Możemy upiec całe bakłażany ze skórą, a dopiero później pokroić lub zrobić puree i dodać do innych potraw np. mięsa (200 st C przez 50-60 minut). Bakłażan może być również pieczony jako faszerowany lub pieczony w plasterkach lub w kostce (180 st C przez 25-40 minut) Świetnie sprawdzi

Tradycyjna Kuchnia
Kalabria – przewodnik kulinarny 181

zabraknąć: ‘Nduja To coś pomiędzy pikantną kiełbasą a pasztetem. W Kalabrii jest mnóstwo dobrych wędlin i kiełbas na czele ze słynną sorpressatą, ale nie da się wyjechać z Kalabrii bez spróbowania ‘ndui, bo jest to częsty dodatek do pizzy, bruschetty i do smarowania kanapek. W sklepie z pamiątkami znajdziemy też podgrzewacze do tej kiełbasy, które przypominają ceramiczne kominki(...)przystawek. Do wina pasują oczywiście sery. W okolicy robi się dobre pecorino, ricottę i caciocavallo. Czerwona cebula z Tropei Także dodawana prawie do wszystkiego: do pizzy, sałatek i mięs. Miejscowi są z niej bardzo dumni a przetwory z cebuli to typowy suwenir wakacyjny Tartufo i lody Są takie lody Koral w formie kulki będącej połączeniem 2 smaków lodów i czekoladowego

Ugotowane pozamiatane
Bigos orientalny 190

Bigos "chodził" za mną już od dawna. A ponieważ w Al - Khobar zaczęła się prawdziwa jesień, temperatura spadła do marnych + 30 stopni, pojawiły się silne wiatry

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Frittata z łososiem i szpinakiem 200

Frittata to włoska wersja znanego wszystkim omleta. Najlepsze we frittacie jest to, że możliwość doboru składników jest nieograniczona. Oto przepis na frittatę, która będzie ciekawym i

My Chcemy Jeść
Burgery bez mięsa z czerwonej fasoli i ciecierzycy 225

BURGERY WEGETARIAŃSKIE Z FASOLI CZERWONEJ I CIECIERZYCY - KOTLETY MIELONE BEZ MIĘSA Burgery z fasoli i ciecierzycy to fajna alternatywa dla mięsnych kotletów mielonych. Te są delikatniejsze w smaku, mocno doprawione, z wyraźną nutą orientalną. Do tego sos jogurtowy a’la tzatziki i mamy super przekąskę dla gości, lunch do pracy lub samodzielny obiad dla całej rodziny. Doskonała propozycja(...)miski wlać cały jogurt naturalny, dodać do tego obrany ogórek starty na małych oczkach. Przyprawić solą, pieprzem i skropić lekko sokiem z cytryny. Wymieszać. Do burgerów bardzo pasuje lekka sałatka z sałaty lodowej i pomidorów cherry z jogurtem, lub świeża sałatka ze szpinakiem, pomidorkami koktajlowymi, słonecznikiem i serem feta. Wszystko to polać oliwą z oliwek i przyprawić solą i pieprzem

Calzonella.com