kulinarnych następnego dnia wystosowałam do Niego oficjalne pismo (sms) aby wymyślił coś na obiad. Wrócił dumny z siebie z zakupami i "podstępnym" planem naprawczym. Kupił steki wołowe, warzywa na sałatkę - słowem składniki na obiad, który od dawna za nami chodził. Niestety stało się tak, że od słowa do słowa ... pokłóciliśmy się jeszcze zamiast pogodzić. Niedzielnego obiadu pojednawczego nie było. Przełomowym(...)przewracać mięsa w te i z powrotem - kilka minut na każdej ze stron wystarczy. Nasze steki były różnej grubości i przez to uzyskaliśmy dwa różne stopnie ;) Mój stek był wypieczony, Męża różowiutki w środku. Mięso po zdjęciu z patelni lekko posoliliśmy i wylądowało na sałacie. Na steku wylądowało zaś masełko czosnkowe produkcji Męża. Należy pamiętać by dać mięsu wołowemu chwilę
Kuchnia po mojemubiałą kiełbasę. Z 1 piersi kurczaka i 3 wyluzowanych bez skóry i kości ćwiartek kurczaka, zrobiłam 8 kiełbasek po 85 g, które mają po ok. 80 kcal, wzięłam za krótkie jelito, a kolejnego nie chciało mi się odmaczać z soli, więc zostało mi jeszcze ok. 300 g mięs. Więc mięso rozłożyłam na folii aluminiowej, na środek dałam trochę pociętej(...)mięsa i specjalnej i przystawki do kiełbasy nabijamy mięso w jelita, można też ręcznie. Nadziewamy w jelita najpierw jako całość, a potem skręcamy w kiełbaski o dług. 12 cm, wieszamy na godzinkę. Ilość i rodzaj wykorzystanych przypraw to kwestia gustu i śmiało można eksperymentować. Kiełbasę parzymy lub mrozimy. Kiełbaski wyszły znakomicie. Sparzyłam i 1 zjadłam z sałatką, nie sądziłam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępodania schabu, który może niektórych zaskoczyć. W końcu ileż można jeść tego naszego tradycyjnego schabowego ? J SKŁADNIKI: ( 7-8 porcji) · 1 kg schabu bez kości · 5-6 gałązek świeżego tymianku (można pominąć) · 1 łyżeczka suszonego tymianku(...)minuty z każdej strony, aby zamknąć pory mięsa. Usmażone kawałki mięsa odstawić na talerz i smażyć kolejne z dodatkiem masła, bądź oleju. Całość mięsa dodać do garnka, zalać 2 L wody, dodać sos sojowy, suszony tymianek oraz sól i pieprz do smaku. Gotować całość na małym ogniu ok. 1,5 godziny aż mięso zmięknie i stanie się jednocześnie kruche
Calzonella.comPomagają wzmocnić odporność organizmu. Pozytywnie wpływają na układ krążenia i trawienia. Są bogate w kwas foliowy, prowitaminę D, sole mineralne oraz witaminy z grupy B. Pieczarki
My Chcemy Jeść75 proc. wody, 13 proc. białka, prawie 4 proc. tłuszczów nienasyconych, a mniej 1 proc. węglowodanów. Witaminy A, D, E, K, B2 i B12 oraz wapń
My Chcemy JeśćBo zostało mi trochę kiwi, na które nikt nie miał ochoty. Musiałam mieć ja A że ostatnio wprowadziłam sobie dietę eliminacyjną (czyt. eliminuję na co nie
gutfutRozpoczynamy dzisiaj cykl poświęcony najbardziej niezbędnym kuchennym sprzętom. Nie bez kozery jako pierwsze z nich chciałabym omówić noże, bez których w kuchni funkcjonować nie
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawieprzowa w sosie z suszonych grzybów 14. Schab gotowany w mleku Sałatki 1. Żółta sałatka 2. Sałatka z tortellini, suszonymi pomidorami i serem camembert 3. Sałatka z paluszkami krabowymi i selerem konserwowym 4. Sałatka ryżowa po węgiersku 5. Tuńczyk w muszelce 6. Sałatka Ananas 7. Szybka sałatka makaronowa w tuńczykiem(...)Śledzie 1. Sałatka śledziowa z pieczonymi burakami 2. Śledzie w sosie koperkowo-jogurtowym 3. Śledzie w sosie musztardowym 4. Najlepsze śledzie wigilijne 5. Śledzie po kaszubsku Inne 1. Pieczone paszteciki do barszczu 2. Zupa krem z pieczonych buraków 3. Ryba po grecku bez smażenia 4. Pasztet jaglany z pieczarkami 5. Roladki z tortilli z wędzonym łososiem 6. Pasztet
Czerwona Porzeczkasię z lokalnymi serami, wędlinami i innymi aromatycznymi dodatkami, stanowi też doskonałą bazę dla toskańskich kanapeczek crostini. Chleb bez soli szybko czerstwieje, dlatego Toskańczycy znaleźli dla niego wiele zastosowań. Robią z niego zupę z dodatkiem pomidorów - pappa al pomodoro, albo sałatkę panzanellę. Ja zajadałam się pane toscano polanym lokalną oliwą i posypanym szczyptą soli (jednak), lub robiłam "alla panzanellę(...)restauracji wybór serów i lampkę wina...Nawiasem mówiąc Pienza to miejsce szczególne nie tylko z uwagi na niesamowite sery. Jest tam po prostu pięknie! Wystarczy spojrzeć:Prosciutto, salame, finocchionaMiłośnicy mięsa także nie powinni być zawiedzeni toskańską kuchnią. Mogą wybierać spośród lokalnych wędlin, np. szynki wieprzowej prosciutto toscano, salami salame, finocchiony (kiełbasy z dodatkiem kopru włoskiego), soppressaty (salcesonu), słoniny (lardo
Chilli Czosnek i OliwaMasło z awokado Nie jestem dietetykiem i zazwyczaj nie rozpisuję się szczegółowo nad właściwościami jedzenia, pozostawiając to specjalistom. Jednak dla awokado chcę zrobić wyjątek. Odkryłam zalety
Pełny talerzzdrowe śniadanie-częstujcie sie przepisem :) 150 g ekologicznych płatków zbożowych mix 5 zbóż Symbio 50 g płatków owsianych górskich 2 duże garści Waszych ulubionych orzechów (u mnie mieszanka studencka bez rodzynek) 50 g ekologicznego ananasa suszonego Symbio 50 g ekologicznych płatków kokosowych Symbio 1 łyżka oleju kokosowego 3-4 łyżki płynnego miodu Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni(...)jogurtu oraz do mięs i sałatek. Ekologiczne jagody goji suszone, nie poddawane procesowi siarkowania. Można je spozywać jako przekąskę lub dodawać do musli, płatków zbozowych i jogurtu. Znakomicie dodają się do deserów i wypieków. Można je również jako dodatek do herbat i napojów. Doskonale komponują się w warzywnych potrawach z ryżem oraz mięsem drobiowym
Zawsze głodna!ziela angielskiego łyżeczka soli Mięso myjemy, suszymy. Cebulę kroimy w pióra, obrany czosnek też lekko rozdrabniamy. Dokładamy do mięsa natartego mieszanką przypraw i olejem. Odstawiamy na około 12 h w chłodne miejsce, by dobrze się zamarynowało. Na przynajmniej godzinę przed pieczeniem przenosimy mięso do temperatury pokojowej. Następnie rozgrzewamy nieco oleju, w którym marynowało się mięso, starając się oddzielić(...)krótko, na dużym ogniu, z obu stron. W międzyczasie przygotowujemy mleczną miksturę, w której będziemy piekli mięso. Wszystkie składniki mieszamy i zagotowujemy. Podsmażone mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i i zalewamy gorącym mlekiem. Przekładamy cebulkę i czosnek, z którymi marynowało się mięso. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Po 35 minutach odkrywamy naczynie, zmniejszamy temperaturę
PichceniomaniaBardzo lubię kawałki mięsa w wędlinie więc postanowiłam upiec, a raczej uparzyć łopatkę w moim ulubionym szynkowarze. Część mięsa zmieliłam w maszynce do mięsa, a część
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieobiad? Na mięso po świętach jakoś nie mogę patrzeć. Kotlety warzywne są więc świetną alternatywą dla dań mięsnych. Warzyw w sklepach jest pod dostatkiem, brokuły, kalafiory, cukinia , seler, marchew , kartofle, czy bataty dają pole do popisu, aby coś pysznego z nich wyczarować. Dzisiaj proponuję Wam przygotować pyszne kotlety ryżowo- brokułowe z dodatkiem tartego sera. Świetnie będą jako przekąska, a jako(...)natkę pietruszki. Dodajemy rozkłócone widelcem jajko, doprawiamy do smaku tak jak lubimy, ja wykorzystałam mieszankę ziół do sałatek i warzyw. Z masy formujemy owalne kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej. Kotlety z brokułów, ryżu i sera można upiec w piekarniku bez tłuszczu, to będą wtedy mega fit kotlety, ja te usmażyłam na oleju rzepakowym, a po usmażeniu odsączyłam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębardziej niż mózg, mięśnie, czy wątroba. Wszystkie plemiona pierwotne bardzo cenią szpik, do niego też najpierw dostają się wilki po upolowaniu zdobyczy. Przetestuj na swoim psie – daj mu mięso czerwone, wątrobę i szpik i zobacz, co najpierw zje. Szpik produkuje czerwone krwinki, dlatego też jest niezwykle bogaty w łatwo przyswajalne żelazo . Zawiera także dużo tłuszczów omega-3 , niezbędnych aminokwasów(...)samą solą jest tak pyszny , że nie bez powodu nazywany jest masłem bogów . Najlepiej zjeść sam szpik łyżeczką bez dodatków, ale możesz nim posmarować chleb paleo (tylko taki o łagodnym smaku, bez przypraw, np. Chleb paleo z mąki migdałowej) , świetnie też do niego pasuje zielona sałatka przyprawiona sokiem z cytryny. Szpik nie zawiera w ogóle węglowodanów, przez
PaleoSMAK