Obsmażone mięso odkładamy na bok. Po zakończeniu smażenia na patelnię wylewamy odrobinę wody, aby zebrać pozostały podczas smażenia smak. Potem dolewamy to do marynaty. Do słoika – weka wkładamy obsmażone mięso i zalewamy gorącą marynatą wraz z przyprawami. Słoiki wkładamy do garnka z gorącą wodą, na dno układamy lnianą ściereczkę bądź podkładkę z drewna, na to słoiki z mięsem i pasteryzujemy(...)godzin. Tak przygotowane mięso możemy przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu przez kilka tygodni. Dobra rada: możemy też pasteryzować słoiki dwukrotnie, pierwszego dnia przez 2 godziny, potem studzimy i drugiego dnia ponownie pasteryzujemy przez godzinę. Klopsiki z dorsza na dwa sposoby Klopsiki z dorsza na dwa sposoby (źródło: karolokrasa.pl) Składniki: 800 g dorsza bez skóry i ości
WojnaNaSmaki.plmoże zabraknąć zdrowych tłuszczów oraz białka – ich idealnym źródłem są łatwo dostępne i pyszne ryby Graal®. Dziś propozycja na pyszną sałatkę z dodatkiem pieczonego buraka, gotowanego na parze brokuła z nutą świeżego ogórka. Dodatek tuńczyka sprawi, że sałatka będzie nad wyraz syta i z charakterem! Składniki w dowolnych proporcjach puszka tuńczyka w kawałkach Graal burak pieczony w piekarniku ogórek(...)wychłodzenia. Ogórka obierz ,przekrój wzdłuż i usuń pestki. Otrzymane łódeczki ogórkowe poszatkuj drobno i wymieszaj z tuńczykiem. Odstaw. Mix salat z dodatkiem szpinaku rozłóż na długim półmisku. Jeśli lubisz sałatki od razu mieszane włóż do salaterki. Ja podałam w ten sposób, aby każdy mógł "sprawiedliwie" nałożyć sobie swoją porcję, przeciągając ją po prostu na swój talerz. Dołóż do sałat przekrojone
Z Kuchni Do KuchniProsty w stylu merlot. Wino pachnie przyjemnie owocowymi aromatami śliwki, czarnej wiśni i odrobiną oliwek. Idealne do pieczonych mięs, drobiu, ryb i warzyw, potraw z grilla, sałatek. Ironstone Cabernet Sauvignon (56,0zł) Ciemno czerwony cabernet savignon, o wyrazistym smaku. Dominują aromaty ciemnej wiśnii oraz subtelna nuta dębowej beczki. W smaku wyczuwalne owoce czarnej porzeczki oraz malin. Doskonale zbalansowane, wytrawne(...)letnich krzewów winorośli. Główne nuty zapachowe to aromaty ciemnych owoców: jeżyn, dojrzałych śliwek, świeżych malin i porzeczek w połączeniu z subtelną nutą pieprzową. Dobrze komponuje się z każdym rodzajem mięsa, makaronami z pomidorami lub z dojrzałymi serami. Ironstone Reserva Old Vine Zinfandel (99,0 zł) Czerwony, wytrawny, kalifornijski zinfandel. Wielowymiarowy i aromatyczny, a przy tym delikatny. Dominują intensywne, wyraźne aromaty
królestwo garówWedług naukowców z uniwersytetu w Ulm na kondycję umysłu wpływa spożywane jedzenie. Dzięki codziennemu jedzeniu produktów bogatych w witaminę C i beta-karoten można zmniejszyć ryzyko
My Chcemy Jeśćprzygotowałam jeszcze trzy bardzo fajne mieszanki, na które przepisy zamieściłam poniżej. Sól z czosnkiem, rozmarynem i tymiankiem po wymieszaniu z oliwą stworzy fajny dressing do sałatek. Pasuje też jako przyprawa do ziemniaków, warzyw oraz mięsa. Sól z koperkiem, skórką cytrynową i koprem włoskim (ten ostatni dodatek możecie ewentualnie pominąć) to mój pomysł na szybką przyprawę do ryb. Sól z suszonymi(...)którym możecie dopisać skład Waszej mieszanki soli. Aby pobrać etykiety, wystarczy kliknąć na jeden z poniższych linków: etykiety prostokątne etykiety okrągłe Edit: Ze specjalną dedykacją dla Basi Ł., etykietki bez wyszczególnionego rodzaju soli: etykiety "sól ......." prostokątne etykiety "sól ......." okrągłe Domowa sól ziołowa Składniki: według preferencji, w proporcji 1 objętość soli, 2 objętości innych składników: sól morska gruboziarnista lub/oraz inne
Chilli Czosnek i Oliwawykorzystuję na sałatki. Teraz jednak na sałatę w ogóle nie miałam ochoty, a steki chciałam skontrastować z czymś lekkim. Padło na pieczone warzywa. Stek z pieczonymi warzywami to strzał w 10! Powinien zadowolić zarówno panów jak i panie. Jako że stek to główny składnik – zdecydowałam się na drogą, lecz idealną na steki polędwicę. Kawał mięsa i słodkie warzywa(...)pieczenia. Skrapiamy oliwą z oliwek (najlepiej taką w spreju – jeśli nie mamy, skrapiamy i rozsmarowujemy pędzelkiem). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160°C z termoobiegiem (lub 170 bez) i pieczemy 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy i dokładamy do nich obraną, pokrojoną na grube plastry marchewkę oraz obrane, przekrojone na połówki szalotki. Całość ponownie skrapiamy oliwą z oliwek
Poezja smakurazem Ja dostałem 3 kawałki, Aga 2, a Olivka 1 (+ 1 kawałek został na drugi dzień). 1 kg surowych udzików to 7 porcji po 114g - przed upieczeniem bez kości. Na jeden obiad zjedliśmy RAZEM 6 kawałków czyli 684 g. Czyli tyle ile ja sam kiedyś. Podsumowując zapotrzebowanie organizmu na białko pochodzenia zwierzęcego spadło u mnie(...)ugotowaniu ilość mięsa, która jest na porcji to ok. 230g. Taka porcja wystarcza dla mnie i jeszcze usiłuję 30-50 g wcisnąć Olivce. Niestety muszę stwierdzić, że po ostatniej takiej porcji, byłem przejedzony 180-200 g okazało się, że to za dużo... ! Pierwsza technika też może być podrasowana - dużo sałatki. Wyobraź sobie, że jesteś
Dieta Rozdzielna i ZdrowieZdarzyło się Wam, że wędlina w lodówce przebrała zielonkawy kolor, a w dotyku była oślizgła niczym wąż. Może Wasz ulubiony ser pokrył się pleśnią, a przywiezione
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataZdrowe i bardzo smaczne danie wykonane z makaronu warzywnego z buraka i pieczarek. Wspaniale smakuje jako samodzielne lekkie danie i z pewnością zadowoli wegetarian, a z
Kuchcik gotujeTrudno jest przekazać smak i wygląd potrawy w tekście i na fotografii.Podobno kiedyś wymyślą takie komputery, które będą emanowały z ekranu choćby zapachem,ale
Maminek kulinarnyzajęło mi przywrócenie z powrotem wagi 80 kg? ile czasu było potrzebne by zrzucić nabyte w 4 dni 2 kg? Piątek jem sałatki, sobota rano na wagę, jedziemy dalej, sobota dla odmiany jem... Co? No oczywiście sałatki! :) Niedziela rano staję na wagę i ...? i mam! Tak, znowu 80 kg! Dokładnie 2 kg w 2 dni! Znowu lepsze samopoczucie, więcej energii(...)poprawę stanu zdrowia i niezłą znajomość swojego organizmu, potrafiłem się nieźle w niego wsłuchać. ROZWIĄZANIE jest proste: kilka dni na sałatkach i wracamy do normy. Jakie sałatki? Oto kilka przykładów: sałatka w stylu greckim tylko bez sera feta sałatka "czerwona": z pomidorów, rzodkiewki, papryki, cebuli... sałatka "zielona": z ogórka, sałaty, szczypiorku i pietruszki - zielona natka przekąski: marchewka, rzodkiewka
Dieta Rozdzielna i ZdrowieDzisiaj wyruszymy w daleką podróż. Rozpoczniemy w deszczowej Anglii, gdzie króluje połączenie kwaśnej konfitury porzeczkowej, orzeźwiającej mięty oraz pysznej jagnięciny (u mnie zastąpionej kaczką). Później zajrzymy
Food Squarekolorów chciały. Kurczak, jednak nowych smaków chciał wypróbować i grillową sałatkę posmakować. I tak warzywa z mięsem się grillowały, a świeże warzywa do połączenia w sałatkę z cierpliwością czekały. Gdy już wszystko było przygotowane, to z wielkim apetytem zostało pozjadane. Sałatki cieszyły się, że smakowały i nawet o smak zwycięstwa nie rywalizowały. Jedna i druga była kolorowa, jedna(...)łyżka octu winnego, 1 płaska łyżka soli, składniki na sałatkę grillowaną: 1 mała cukinia, 5 szt. cebuli szalotki, po ½ papryki: żółtej, zielonej, czerwonej, 1 batat, kilka młodych kolb kukurydzy, sól, pieprz, świeża mięta, świeży tymianek, ponadto: młode, małe ziemniaki, sól, świeży lubczyk, olej rzepakowy, składniki na świeżą sałatkę: 1 mała sałata lodowa, kilka liści sałaty lollo rosso zielonej i czerwonej
Moniki SmakołykiChyba najbardziej popularne pierogi.Przedstawimy naszą wersję.Składniki na ciasto:-4 szklanki mąki-250 ml ciepłej wody-2 żółtka-2-3 łyżki oleju-łyżeczka soliSkładniki
Maminek kulinarnytakie mięso może stać w chłodnym miejscu przez długi czas, a przy tym jest bardziej kruche i delikatne. Ja ta metodą przygotowałam czosnek, który stanowi bazę dzisiejszej zupy. Możecie go zamknąć w słoiczku wraz z olejem, w którym się gotował. Czosnek jest miękki, traci swój charakterystyczny aromat, jest łagodny w smaku, można nim smarować kanapki, dodawać do sałatek, past(...)czym zdejmujemy garnek z ognia i miksujemy zupę na gładki krem. 6. Doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem oraz zabielamy śmietanką (opcjonalnie). 7. Boczek smażymy na patelni (bez tłuszczu) lub pieczemy w piekarniku (na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia) do czasu, aż powstanie z niego chrupiący chips. Zupę krem z konfitowanego czosnku podajemy z chipsami z boczku. Smacznego
W kuchni KatieKolejnym zastosowaniem jest to, że można z niej zrobić zupa-krem lub wykorzystać jako składnik zupy ziemniaczanej, kapuścianej, dobrze też smakuje w barszczu. Świetnie sprawdza się jako dodatek do: sałatek, dań warzywnych, mięs, makaronów, kasz- np.dań jednogarnkowych. Kotlety, pasztety, pasty z ciecierzycy i suszonych pomidorów, gulasz czy ciecierzyca smażona to kolejne wykorzystanie tego cennego warzywa. Jak sami widzicie(...)konsekwencji powoduje wzdęcia. Na szczęście jest na to sposób, należy ugotować cieciorkę w wodzie z sodą oczyszczoną lub doprawić kminkiem, cząbrem lub oregano. Wartości odżywcze w 100 g ugotowanej (bez soli) ciecierzycy: Wartość energetyczna - 164 kcal Białko ogółem - 8,86 g Tłuszcz - 2,59 g Węglowodany - 27,42 g (w tym cukry proste 4,80) Błonnik
Pause Gotowanie!