Czas odetchnąć od mięsa, więc postanowiłem sięgnąć po rybę, a konkretnie tuńczyk. Uwielbiam łączyć ryby z owocami. Na moim blogu możecie na przykład odnaleźć sałatkowe połączenie
Kuchennyviral.plOstatnimi czasy postanowiłam przejść na dietę wegańską , a dokładniej mówiąc przyjąć całą filozofię z tym związaną (o czym pisałam na FB), w związku z tym teraz
Kawa z mlekiemPasztet to mięsko. Dużo mięska i jeszcze trochę mięska. Zauważcie zdrobnienia, więc pewnie rzecz dzieje się w Krakowie. Otóż nie! Rzecz dzieje się w górach. A
ladykitchenBuraczki na ciepło to bardzo smaczny i zdrowy dodatek do obiadu. Buraczki świetnie pasują szczególnie do dań z dodatkiem mięsa, a po wystudzeniu są również bardzo
Kuchcik gotujeczęść bułki tartej w panierce – pasuje w takim wdaniu do kurczaka, ryb (łosoś i dorsz w dukkah są fenomenalne!) i innych mięs (w Australii robi furorę jako panierka do jagnięciny i baraniny). Można nią posypać gotową zupę lub sałatkę – świetnie urozmaica wszelkie zupy-krem. Na śniadanie sprawdzi się do osypania jajecznicy, jajek w koszulce lub otoczenia jajek na twardo. Bardzo(...)prażenie mieszanki na suchej patelni. Orzechy grubo kroję – zależy mi na tym, żeby miały w miarę równe kawałki – to pozwala im na równomierne ogrzewanie się i prawidłowe prażenie, bez przypiekania, palenia i nabierania goryczy. Prażymy orzechy na patelni o grubym dnie, na małym ogniu, co jakiś czas zawartość patelni mieszając lub potrząsając patelnią. Nerkowce są dla mnie doskonałym wskaźnikiem
Karo in the Kitchensmaczne mięso.Gęś można przyrządzać tak jak mięso z indyka lub kury. Można ją piec, dusić, gotować. Najpopularniejsze wersje to faszerowana jabłkami lub pomarańczą. Mięso z upieczonego wielkiego ptaka świetnie sprawdzi się w sałatkach, galaretkach, zupach, szybkich zapiekankach itp.Bardzo oryginalnie smakuje w zupie z żôłtich wrëków (którą można znaleźć na Kujawsko-Pomorskim Gęsinowym Szlaku Kulinarnym), jednogarnkowym daniu(...)nagrzanego do 200 stopni na godzinę.Po godzinie zlać wytopiony tłuszcz do słoiczka, na dole piekarnika postawić żaroodporne naczynie napełnione wodą, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec dalej bez przykrycia. Co 30 minut obracać gęś i polewać wytopionym tłuszczem.Upieczoną gęś wyjąć z piekarnika, nakryć, odstawić na 10 minut
SzczyptaSmaQmięsa z indyka1 cebula6 pieczarek2 łyżki oleju2 łyżki mąki lub śmietany1 kostka rosołowa wołowaOlej podgrzewamy na patelni, cebulę kroimy w kosteczkę. Najpierw podsmażamy cebulę, a następnie dorzucamy pieczarki. Wszystko przez chwilę smażymy (aż się wszystko zarumieni) i dodajemy mięso z indyka również pokrojone w kostkę. Wszystko smażymy aż do miękkości mięsa dolewając co jakiś czas wody. Następnie w szklance gorącej(...)wody rozpuszczamy kostkę rosołową i dodajemy mąkę lub śmietanę - wszystko mieszamy i dolewamy do mięsa. Intensywnie wszystko mieszamy aż sos nam zgęstnieje. Doprowadzamy do wrzenia i ściągamy z ognia. Gotowe!Do dania wspaniale pasują domowe ogórki kiszone lub sałatka z kiszonej kapusty z marchewką. Podsumowanie:Danie gotowe "Babci Zosi" okazało się naprawdę wyśmienite. Dodatek suszonych pomidorów i soczewicy nadał
Emcia Pichcibyło pyszne!), jadłam figi prosto z drzewa, piłam piwo, które chłodziłam w morzu, a na śniadanie kanapki ze szprotką, a do tego zimne białe wino. Próbowałam risotto z mięsem kraba i obchodziłam urodziny. :) A po powrocie zrobiłam trochę przetworów: paprykę, ostre papryczki, suszone pomidory od których pachniało w całym domu prze kilka dni, mamowe "różności z Dąbrowy", które wygrały publikację(...)cudownie słodkie, andruty, trufle w przepięknej bombonierce i ciasto 3 bit, które podbiło serce M. Oraz kilka innych: duszone maślaki, fetuccine Alfredo bez fetuccine, a z linguine które było odkryciem roku, pastę z gorgonzolą i łososiem, sałatkę z kurczakiem, serem pleśniowym i orzechami pinii na szpinaku oraz kiełbaski musztardowo miodowe, które przygotowałam na mecz jednak gdy stadion zamienił się
Brzuszki Łakomczuszkidanie z jego użyciem. Stwierdziłam, że trzeba w końcu przestać go unikać... Tak więc wzięłam w ręce nasze tytułowe pesto i zaczęłam analizować co z tego ugotować. Oczywiście bez żadnej koncepcji na to i przepisu, po prostu poszłam na żywioł. Muszę wam powiedzieć, że robiąc i jedząc pierwszy raz danie tego typu, to byłam bardzo pozytywnie zaskoczona. Pyszniejszej rzeczy(...)włoskiego MARYNATA DO KURCZAKA: - 4 łyżki sosu słodko- ostrego - pół łyżeczki pieprzu cayenne (chilli) PRZYGOTOWANIE: Kroimy naszą pierś w paski, w miseczce rozrabiamy marynatę i wkładamy w nią mięso. Odstawiamy na 30- 40 min. Następnie rozgrzewamy olej na patelni. Podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w piórka cebulę i listki świeżej bazylii. Posypujemy odrobiną soli i pieprzu
Zainspiruj się kuchniąW sam raz na niedzielny obiad pyszna quinoa i aromatyczny gulasz z dziczyzny ;) do tego podałam marynowaną cebulkę i jak się pewnie domyślacie domownik był bardzo
Quinoa Raz!procesie koagulacji sojowego mleka. Jeśli chodzi o najpopularniejsze tofu, to na rynku dostępne są tofu miękkie, przypominające konsystencją twaróg czy homogenizowany ser oraz tofu twarde, które bez problemu można np. kroić, panierować i smażyć itd. Do tradycyjnych fermentowanych produktów sojowych zaliczamy miso, tempeh i natto . Miso otrzymywane na drodze fermentacji z koji, tempeh(...)trawienie niektórych składników żywności. Sojowe kotlety (lub krajanki czy kostki) to produkty wytwarzane głównie z sojowej mąki. Są niezwykle proste w przygotowaniu, a smakiem przypominają mięso (stąd pojawiają się w wegetariańskim menu, tak jak tofu, stosunkowo często). Sos sojowy produkuje się poprzez fermentację solonej i odpowiednio doprawionej soi. Sosy sojowe dzielą się
Smiling ShrimpOdkąd jeszcze bardziej ograniczam mięso, przeglądam blogi w poszukiwaniu przepisów do wypróbowania. Postaram się zmobilizować i co tydzień podlinkować trochę przepisów w ramach inspiracji*, które mam zamiar wypróbować albo już zrobiłam i wyszły ciekawie. *Blogowe słowo klucz - inspiracja, razem z motywacją oczywiście. Każdy bloger/blogerka po prostu musi inspirować i motywować ;)! Najlepiej jakby to było obustronne, wymiana poleceniami z czytelnikami(...)pewno. Marchewki, awokado, suszone pomidory, orzechy nerkowca, bomba zdrowia i pyszności :) 3) Jagielnik na zimno od Zdrowo i na temat W końcu znalazłam przepis na jagielnik bez cudacznych składników, więc nie ma wymówek, trzeba zrobić. Może już na święta ? 4) Pomidorowy gulasz z soczewicą, kuminem, imbirem i cytryną znaleziony na Food Porn, Vegan Style Do swojej wersji dodałam
Corner With Recipesmalakserze – przypomina gęstą pastę i dzięki temu nie spływa z ryby. 1. SPOSÓB CYFROWY Wszystkie składniki po kolei – obraną i pokrojoną na drobniejsze kawałki cebulę, natkę pietruszki (bez końcówek gałązek) i pozostałe zioła, przeciśnięty przez praskę czosnek, skórkę i sok z cytryny, sól i pieprz zalewam w misie malaksera olejem i miksuję na prawie gładką masę. Urody(...)rzeczywiście jako marynatę – zanurzyć w niej pstrągi i schować do lodówki na minimum godzinę. Wyjmujemy z lodówki pstrągi, oczyszczamy i osuszamy papierowymi ręcznikami. Skórkę nacinamy do połowy grubości mięsa, z obu stron. Jeśli używacie marynaty z pierwszego sposobu – smarujemy nią rybę grubo z obu stron i wewnątrz. Do wnętrza wkładamy przekrojone plastry cytryny. Piekarnik rozgrzewamy do 200⁰C, grzanie góra
Karo in the Kitchenuwielbiam, mam nadzieję, że Wam również przypadnie do gustu. Dla 4 osób Czas przygotowania: 30 min Czas marynowania i chłodzenia: 2-3 godz. Składniki na sałatkę : 2 filety z piersi kurczaka bez skóry 1 różowy grejpfrut 1 awokado 1 pęczek drobnego szczypiorku 250 g sałaty roszponki 200 g kiełków soi (opcjonalnie) 12 dużych ugotowanych krewetek(...)pestkę, wyjmij łyżką miąższ i pokrój w kostkę. Obierz krewetki z pancerzyków, ponacinaj je delikatnie nożem wzdłuż grzbietu i usuń czarną żyłkę****. Na patelni rozgrzej olej, przyrumień piersi kurczaka. Mięso powinno być miękkie, ale dobrze upieczone w środku. Pokrój na małe plasterki. Posiekaj drobno szczypiorek. Na talerzach ułóż roszponkę, a na niej kiełki soi. Na wierzchu ułóż wyłuskane krewetki, kawałeczki
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskajest tajemnicą, że podstawą prawie każdej zupy czy sosu jest dobry bulion. Jakiś czas temu pokazałam Wam przepis na bulion drobiowy , dziś pora na bulion warzywny. Mimo, że bez mięsa, jest równie intensywny w smaku i aromatyczny. Zazwyczaj przygotowuję raz na jakiś czas większą ilość, porcjuję i zamrażam. Dzięki temu czas przygotowania zup czy sosów znacząco się skraca(...)minimum 2 godziny. Na koniec próbujemy, doprawiamy solą i ewentualnie pieprzem i przecedzamy przez sitko. Bulion gotowy :) P.S. Nie wyrzucjcie ugotowanych warzyw z bulionu! Można z nich zrobić np. sałatkę jarzynową, pasztet lub warzywną pastę
Zawsze głodna!