dość pracochłonne, więc nie goszczą na moim stole tak często, jakbym chciała. Na szczęście Samar jest autorką nowej wkładki sezonowej w restauracjach Sphinx, więc można będzie spróbować tych smaków bez stania przy garach. Dlatego koniecznie chciałam pójść wypróbować to nowe menu. Szczerze mówiąc nie byłam dawno w Sphinxie. Mam duży sentyment do lokalu przy Nowym Świecie(...)atarem i serem Zupa krem z czerwonej soczewicy Hummus z buraczkami i pasta z bakłażana Baba Ganoush Shoarma wołowa na hummusie, czyli mięso wołowe podawane z buraczkową pastą z ciecierzycy, pitą i sałatką tabbouleh Shish Taouk, czyli szaszłyki z kurczaka z grillowanymi warzywami i frytkami Kofta wołowa z kuskusem, ciecierzycą i daktylami Dobre? Zaczęłam od zupy, całkiem dobrej i podawanej
Ugotowane pozamiatanepowtarzać to będę bez końca. A wiecie dlaczego? Bo zupy uwielbiam :) Wszelkie zupy, nie ma znaczenia jaka to jest. Jeśli to zupa to już ją lubię. Madzia czasami robi mi takie drobne przyjemności (właściwie to nawet nie drobne wcale) i przygotowuje zupy. Tak było i teraz. Zostało nam trochę kapusty po jakiejś sałatce i Madzia chciała ją jakoś spożytkować(...)ogniem. Jeśli nie mamy gazowej to przypalamy na suchej patelni. Wrzucamy do garnka, dodajemy pozostałe składniki bazy i zalewamy 2,5 litra wody. Solimy, pieprzymy i gotujemy aż mięso będzie miękkie. Gotową bazę przecedzamy przez sitko. Udka skubiemy na drobne kawałki i odkładamy na bok. Marchewkę kroimy w kostkę i też odkładamy. Pietruszka nie będzie już potrzebna. Na patelni rozgrzewamy
Marder&Marder Manufactureolej szczypiorkowy. Proste a jednocześnie bardzo ciekawe danie, inspirowane wspomnieniami z dzieciństwa – chleb z ogniska i pomidory z ogródka. Następnie otrzymaliśmy Caprese.pl Grzesia Łapanowskiego. Skoro nawiązanie do popularnej sałatki to wiadomo, że był ser i pomidory. Zamiast mozzarelli starty ser koryciński, a do niego pomidory. A aby było ciekawiej było to kilka odmian pomidorów: malinowe, żółte, bawole serce, czarne, koktajlowe(...)Role dodatków pełnił tarty oscypek, kwiaty nasturcji oraz, jeszcze niedojrzałe nasiona fasoli wrzawskiej. Pierwszym daniem mięsnym była kompozycja Łukasza Toczka – sarna z wiśniami nadwiślankami, słonecznikiem i olejem rydzowym. Mięso tak jak powinno - różowe w środku, do niego kurki, podprażone na oleju rydzowym pestki słonecznika, wiśnie....idealna kompozycja, o ile pominiemy kiełbasę lisiecką.... Ja najbardziej czekałam na drugie danie mięsne – pierś
królestwo garówPrzygotowanie: mięso umyj, osusz, pokrój na kotlety, odłóż na bok grzybki zalej wrzątkiem o odstaw na bok cebulę posiekaj drobno i podsmaż na patelni, przełóż do garnka, dodaj ziele angielskie i liście laurowe mięso oprósz solą i pieprzem, usmaż na rumiano na patelni z obu stron, przełóż do garnka na cebulę zawartość garnka zalej wodą niewiele powyżej poziomu mięsa, dodaj(...)małe kawałki, dodać do garnka w kubku połącz jogurt z mąką, zahartuj gorącym sosem i dodaj do garnka, wymieszaj, sos powinien ładnie zgęstnieć gotowe podawaj z ryżej i sałatką orientalną, na którą przepis znajdziesz………….. Smacznego
Oka w rosole czyli KaFka gotujebrukselką Gofry z cukrem pudrem Gofry z kakaową bitą śmietaną i z cukrem pudrem Gofry z malinami i bitą śmietaną Grzane wino z bakaliami Grzanka z ricottą i sałatką z pomidorków Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach Grillowane kanapki z cukinią i fasolką szparagową Gulasz warzywny z cukinią Gulasz z kurczaka z kaszą jęczmienną Gulasz z żółtej fasolki szparagowej(...)kokosowo-orzechowe z dodatkiem rumu Ratatuja z bobem Ratatuja z soczewicą Ravioli z semoliny z ricottą Razowa grzanka z pomidorem, bobem i świeżymi ziołami z czosnkiem Rozgrzewającą zapiekanka bez mięsa Tarta z ciasta francuskiego z cukinią Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Zapiekanka z makaronu pełnoziarnistego z oliwkami kalamata
Moja smaczna kuchniamasła Schab myjemy i tniemy tak jakbyśmy rozwijali roladę, delikatnie rozbijamy (aby grubość mięsa była ok. 1 - 1,5 cm). Pieczarki myjemy i kroimy w talarki, cebulę w kostkę, wrzucamy na patelnię i posypujemy solą i pieprzem - smażymy razem aż cała woda z pieczarek wyparuje. Mięso posypujemy obficie tymiankiem i mniejszą ilością czosnku wykładamy pieczarki i zwijamy ciasno roladę. Zwiniętą(...)posypujemy papryką ostrą mieloną i oregano. Wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godz. (najlepiej na całą noc). Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i podlewamy wodą tak około 5 mm, na patelni rozpuszczamy masło i polewamy nim mięso. Pieczemy przez 2 godziny w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po upieczeniu z pozostałości z naczynia żaroodpornego można zrobić przepyszny
Moje-pitraszeniepuszka pomidorów (400g) – 1 cebula (posiekana) – 1 papryka czerwona (pokrojona w kostkę drobną) – 1 puszka czerwonej fasoli (odsączona) – 2-3 papryczki chili (drobno posiekane, bez nasion, chyba, że lubicie naprawdę na baaaardzo ostro ;) ) – 1 łyżeczka kuminu – 1 łyżeczka oregano – 1 łyżeczka sosu sojowego – 1 łyżeczka cukru – 1/2 łyżeczki jalapeno(...)wołowego lub warzywnego Wykonanie: Na rozgrzanej patelni zeszklić cebulę. Dodać czosnek. Gdy zacznie się rumienić dodać chili i kumin, paprykę, oregano, jalapeno, kolendrę. Podsmażać około minutę. Stopniowo dodawać mięso. Gdy mięso lekko się podsmaży dodać pomidory i paprykę. Dusić pod przykryciem około 15-20 minut. Dodać fasolę i sos sojowy. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Dusić jeszcze około
Pociąg Do KuchniDziś podajemy przepis autorstwa MadameWu z zaprzyjaźnionego bloga Dziękuję za wypowiedź Blog świetnie prowadzony, z dużą dawką humoru z pewnością zainteresuje wszystkich miłośników Kraju Kwitnącej Wiśni
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSEROWYM. /znany; własna metoda;/ na 5 porcji 5 plastrów schabu bez kości100 ml śmietanki 12 %5 plastrów żółtego sera5 plastrów szynki1/2 korniszona na każdy plaster schabu musztarda (np. sarepska)2 kostki serka topionegokostka wywaru mięsnegoodrobina masła sól, pieprzSchab oprószyłam solą i pieprzem, odstawiam na chwilę. Następnie mięso rozbija na cienkie płaty, a każdy z nich smaruję(...)spinając wykałaczką, aby się nie rozpadły. Na patelni roztapiam odrobinę masła, dodaję nieco oliwy układam roladki i podsmażam. Rozkruszyłam następnie kostkę mięsnego wywaru i dorzuciłam do mięsa. Podlałam niewielką ilością wody i duszę pod przykryciem około 5-7 minut. W tym czasie przygotowuję sos. Serki topione dokładnie roztapiam w śmietance, stale mieszając, by zlikwidować grudki
W kuchni Karmel-itkiwykonania każdego posiłku. Wiem, że nie masz czasu na gotowanie, dlatego posiłki są łatwe w przygotowaniu z ogólnodostępnych składników. Przekonaj się, że dieta może być łatwa i przyjemna bez zbędnych nakładów finansowych ! Śniadanie OWSIANKA MOCY - 4 łyżki płatków owsianych - szklanka wody - 1 banan - 2 kostki gorzkiej czekolady - 1 łyżeczka rodzynek - 1 łyżeczka żurawiny - 1 morela suszona - 5 migdałów(...)Kcal: 458, 2 B: 10,8 g ; W: 70,5 g ; T: 12,2 g II śniadanie JAJECZNICA + SAŁATKA - 2 jajka - kilka listków sałaty - pomidor - 5 rzodkiewek - kromka żytniego chleba - oliwa z oliwek Z sałaty, pomidora oraz rzodkiewek przygotowujemy sałatkę. Skrapiamy ją sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek ( 1 łyżeczka) oraz przyprawiamy solą i pieprzem. Jajka smażymy
Health-Fit-Lifetrochę pracy, gdyż niewłaściwie lub niestarannie oczyszczone okażą się kulinarną klapą, a nie przysmakiem. Kupno surowych też nie jest proste, bo niewiele sklepów prowadzi sprzedaż tak nietypowych podrobów. Bez problemu jednak można kupić gotowe policzki, ugotowane metodą sous vide, czyli wolno gotowane w niskiej temperaturze. Zapakowane są próżniowo, i maja dołączoną foremkę do zapieczenia. Wystarczy tylko przełożyć(...)foremki i wstawić do gorącego piekarnika na około pół godziny. Polecam Wam ten sposób na pyszne i jednocześnie oryginalne danie. Przygotowanie dodatków nie zajmie więcej czasu niż zapiekanie mięsa. Składniki: 1 opakowanie policzków wieprzowych wolno gotowanych (sous vide) - około 700 g sos chrzanowy: 150 ml dobrej kwaśniej śmietany 100 ml wody 1 łyżeczka mąki pszennej (opcjonalnie można zrezygnować) 4 łyżeczki
Codzienna kuchnia niecodziennakanapki, do sałatki i to nie tylko od święta. Kiedyś takie domowe pieczenie kojarzyły mi się tylko ze świętami lub różnymi innymi dostojnymi rodzinnymi dużymi okazjami. Pamiętam jak w domu unosił się zapach przeróżnych świątecznych mięs, a my całą rodziną (razem z naszymi zacnymi kociakami i psiakami;) szaleliśmy z ochoty jak najszybszego próbowania i smakowania tych wszystkich pyszności(...)szklanki oleju rzepakowego sól, pieprz, papryka słodka, czosnek, majeranek, oregano, papryka ostra, przyprawa do wieprzowiny Jak upiec szynkę? Mięso natrzyj dobrze wymieszanymi przyprawami, polej olejem, wymieszaj, dobrze obtocz mięso. Tak wyglądała moja szynka przed upieczeniem: Piekarnik nagrzej do 200C bez termoobiegu. Piecz na środkowej półce przez 60 minut pod przykryciem od czasu do czasu zaglądając i polewając aromatycznym
Zasmakuj KuchniZanim szpinak trafił do naszych kuchni wędrował prawie przez cały świat. Pierwsze uprawy pojawiły się w Persji już w VI wieku. Arabowie przywieźli go
My Chcemy Jeśćtaką pokojową temperaturę powinno mieć mięso przed grillowaniem. Rozgrzewamy porządnie patelnię do grillowania, solimy dopiero marynatę, dokładnie wcierając wszystkie składniki w mięso. Kładziemy piersi z kurczaka, smażymy ok. 3 minuty, przekręcamy o 90 stopni, smażymy kolejne 3 minuty na dość mocnym ogniu. Powtarzamy tę czynność na drugiej stronie mięsa. Sprawdzamy mięso naciskając palcem najgrubszą jego część, dowiadując się(...)samym jak mocno "sprężynuje". Im mniej odbija, tym bardziej wysmażone. Warto tak naciskać od samego początku smażenia aby móc sobie wyobrazić jak może wyglądać mięso w środku bez konieczności rozcinania go w trakcie smażenia (a to korci, prawda, aby zajrzeć do środka posługując się nożem :) Po usmażeniu ściągamy mięso, owijając je folią aluminiową aby odpoczęło, a soki równomiernie rozeszły
Right Behind The KitchenPrzepis na kolejną sałatkę był inspirowany czerwonymi papryczkami chili w zalewie z oliwy z oliwek (produkt dostępny w Lidlu). Najpierw miał być kurczak na ostro, na jakiś azjatycki sposób, ale nie odważyliśmy się podjąć ryzyka... by go spożyć. Tu oszczędzę szczegółów... prawdę mówiąc w tym przypadku fantazja mojego męża nieco zawiodła i popłynęła w rejony dalekie i nieakceptowalne dla naszych(...)myśli on dwutorowo i na bazie tego samego produktu i tym razem przygotowaliśmy coś jeszcze, zatem honor został ocalony :) i nie musiał oddać fartucha :) Składniki: Filety z 4 udek kurczaka bez skóry (czyli trybowane udka, ale można też użyć np. filetów z piersi jako ekwiwalent), 3-4 łyżeczki czerwonej papryczki chili w zalewie z oliwy z oliwek, 1 opakowanie roszponki
Delicious TitbitsPasta z makreli to obok pasty z tuńczyka jedna z popularniejszych rybnych past. W dzisiejszym przepisie pokażę Wam jak zrobić pastę w której pozbędziemy się makrelowego
Kuchnia PROzdrowotna