Bez , Włocha mieszkającego w Londynie. David nie jest szefem kuchni, ale stał się sławny ze względu na pewien bardzo ciekawy projekt. Przez 4 lata, w każdy dzień roboczy, przynosił do biura własnoręcznie robioną sałatkę. Ponieważ lubi eksperymentować, prawie zawsze było to coś nowego. Zainteresowanie pracowników sprawiło, że założył bloga, na którym zamieszczał zdjęcia swoich zdrowych i kolorowych sałatek lunchowych(...)razem umyte i pokrojone na kawałki składniki wkłada się po prostu do miseczki. Od razu widać, że autor jest psychofanem sałatek, bo każde danie jest taką prawie sałatką. Nawet kanapki, które my zjedlibyśmy tradycyjnie, u Davida kończą jako zdekomponowane sałatki, z chlebem pokrojonym na kawałki, jako jeden ze składników w miseczce. Niektóre powstałe tak połączenia wyglądają nieco dziwnie np. chleb
Ugotowane pozamiatanesoczyste w środku. Piekłam je pod przykryciem, polewając od czasu do czasu powstającym coraz bardziej aromatycznym sosem. Idealne na obiad, do ziemniaków, ryżu, kasz. Nawet nie potrzeba żadnej surówki / sałatki. Ale ja zawsze jakieś warzywo dodaję. Polecam mizerię, buraczki, colesław. Ale wierzę, że sprytnie i smacznie dobierzecie sobie do nich ulubione dodatki;D Składniki: 6 podudzi z kurczaka 6 łyżek(...)pieprz Przygotowanie: Mięso układam w naczyniu żaroodpornym, mieszamy wszystkie przyprawy z musztardą i miodem. Polewamy mięso olejem, wodą, sosem miodowo-musztardowym z przyprawami, mieszamy dokładnie rękoma, tak by przyprawy znalazły się na każdej części mięsa. Najlepiej odkładamy na noc. Jeśli nie macie czasu odstawcie chociaż na godzinę do lodówki, by wszystkie składniki się przegryzły i wchłonęły w mięso. Pieczcie
Zasmakuj Kuchnibez limitu). Do garnka z gotującym się sosem, wkłada się na kilkanaście lub kilkadziesiąt sekund cienko pokrojone mięso wołowe, boczek i warzywa. Restauracja w dzielnicy Shinjuku. Gotemba – Yakiniku: grillowane kawałki mięsa (żeberka i wątróbka). Obiad po wspinaczce na górę Fuji. Kioto – grillowana przepiórka. Street food przy słynnej świątyni Fushimiinari z 1000 czerwonych bram. Kioto – kurczak grillowany. Kioto – Oden: mięso(...)cafe, Akihabara Kioto – Okonomiyaki: Placek grillowany z kapustą. Kioto – pierożki z mąki ryżowej pokryte pastą miso. Restauracja Ume no Hana. Kioto – pierożek z tofu. Restauracja Ume no Hana. Kioto – sałatka z tofu. Restauracja Ume no Hana. Zobaczcie jeszcze kilka zdjęć: Tokio Tower, widok japońskiej Statuy, piękny krajobraz Prefektura Sago i rzeka w Kioto
Kuchcik gotujemnie różowa himalajska ) Dodatkowo: pieczone ziemniaczki, np. ziemniaczki niedźwiedzie frytki z warzyw ( u mnie marchewka, tym razem zamiast w słupki pokroiłam warzywa w talarki) ulubiona sałatka Sposób przygotowania: U mnie bywa różnie. Czasami marynuję mięso kilka godzin przed pieczeniem, czasami tuż przed. Wszystko zależy od tego ile mam czasu i jak wygląda mój dzień. Jeśli chodzi o marynatę(...)następnie polać z każdej strony marynatą. Mięso piekłam w temperaturze 190 stopni przez ok. 35-40 minut. Co 10 minut przekręcałam mięso na drugą stronę. Jeśli chodzi o pieczone warzywa, piekły się równocześnie z mięsem. W liście składników nazwy są podlinkowane do odpowiednich przepisów, wskakuj tam i czytaj, bo byłoby bez sensu w każdym przepisie pisać
Blondynka Gotujesoczyste w środku. Piekłam je pod przykryciem, polewając od czasu do czasu powstającym coraz bardziej aromatycznym sosem. Idealne na obiad, do ziemniaków, ryżu, kasz. Nawet nie potrzeba żadnej surówki / sałatki. Ale ja zawsze jakieś warzywo dodaję. Polecam mizerię, buraczki, colesław. Ale wierzę, że sprytnie i smacznie dobierzecie sobie do nich ulubione dodatki;D Składniki: 6 podudzi z kurczaka 6 łyżek(...)pieprz Przygotowanie: Mięso układam w naczyniu żaroodpornym, mieszamy wszystkie przyprawy z musztardą i miodem. Polewamy mięso olejem, wodą, sosem miodowo-musztardowym z przyprawami, mieszamy dokładnie rękoma, tak by przyprawy znalazły się na każdej części mięsa. Najlepiej odkładamy na noc. Jeśli nie macie czasu odstawcie chociaż na godzinę do lodówki, by wszystkie składniki się przegryzły i wchłonęły w mięso. Pieczcie
Zasmakuj Kuchniłyżka octu winnego (u mnie ocet z kwiatów czarnego bzu), Z 1/2 pomarańczy wycisnąć sok, pozostałą 1/2 pomarańczy pokroić w plasterki. Z drugiej pomarańczy wyciąć filety (cząstki pomarańczy bez skórki). Koper włoski pokroić w cienkie plasterki, zostawić zewnętrzny liść. Zalać wrzącą wodą, dokładnie wymieszać i przecedzić. Włożyć do miski, wlać sok z pomarańczy, sok z cytryny, wymieszać. Odstawić. Rybę(...)jest upieczona wkładając metalową wykałaczkę na 3-4 sekundy w środek mięsa, jeżeli koniec wykałaczki włożony w rybę będzie gorący oznacza, ze ryba jest już gotowa. Jeżeli będzie tylko ciepła trzeba jeszcze chwilę piec. Koper włoski w soku pomarańczowym doprawić do smaku solą, miodem i octem. Do sałatki dodać filety z pomarańczy. Na upierzonej rybie ułożyć sałatkę z kopru włoskiego
królestwo garówNa dworze jeszcze całkiem ciepło, ale jesień zbliża się wielkimi krokami. Niebawem wrócimy więc do sycących, rozgrzewających zup - kapuśniaku na wędzonych żeberkach, grochówki i naszych ulubionych
Kulinaria - potrawy z różnych stron światazajadamy. W moim rodzinnym domu to w zasadzie tylko w ten sposób podawało się bób. Teraz wachlarz potraw z dodatkiem bobu jest ogromny. Wykorzystuje się go jako składnik sałatek, dodatek do mięs i sosów. I bardzo dobrze, bo to smaczne warzywo. Oprócz bobu z masłem i pietruszką bardzo smakują mi pierogi z bobem i twarogiem . Są bardzo syte i wszyscy(...)sprawdzając stopień miękkości. Powinien być lekko twardawy, nie rozgotowany. Odczedzić wodę od bobu, tak jak odcedza się ziemniaki i odstawić ponownie na gaz. Do garnka z bobem (już bez wody) dodać masło i mieszać, aż się roztopi. Na koniec dodać posiekaną natke pietruszki i posolić do smaku. Przełożyć na talerz lub do miseczek i zajadać. Artykuł Bób z masłem
Pieguskowa KuchniaPłatki śniadaniowe czekoladowe 386 Pizza mięsno-ziołowa 332 Cheeseburger 286 Frytki 270-350 Risotto z mięsem 228 Dorsz w jarzynach 120 Gołąbki z mięsem, ryżem 108 Jogurt naturalny 2% tłuszczu 60 Jabłko 46 Pomarańcza 44 Sałatka wielowarzywna z jogurtem 35 Marchew surowa 27 Ogórek 13 3. Indeks i ładunek glikemiczny a uczucie sytości Indeks glikemiczny to stosunek stężenia glukozy(...)związek z wieloma czynnikami, w tym między innymi z poziomem cukru we krwi. Z kolei ładunek glikemiczny (ŁG) to iloraz indeksu glikemicznego i zawartości węglowodanów przyswajalnych (czyli bez błonnika), w porcji pożywienia. Wskaźnik ten jest dokładniejszy niż IG , ponieważ uwzględnia nie tylko jakość, ale i ilość spożywanych węglowodanów. Przytoczę tu słynny przykład arbuza. Owszem, ma wysoki
Powiedz dietom nieCzyli ukraiński winegret. Pierwsze skojarzenie to sos. Hmmm, ale przecież to nawet pisze się inaczej, z francuska. No nie. Olśnienie przyszło po chwili – zaraz
Szybko Tanio Smaczniemiseczce 3 kawałki koziny. I co najlepsze - potrawa kosztowała 38 zł! W cale nie była lepsza grillowana jagnięcina - chłodnawa i bez żadnej rewelacji. Sałatka z mango obroniła się bez problemu z delikatnym sosem miętowym. Jednak danie raczej wielkości przystawki niż dania głównego. Cena także w okolicach 40 zł! Kupując piwo także zostałem wprowadzony w błąd(...)klientów za obiad rzędu 40 zł (a nie brałem dodatków typu ryż) za porcję wielkości kaszki dla niemowlaka? Nie dość, że wielkością danią zostałem wręcz porażony (w szczególności ilością mięsa w daniu mięsnym) to jeszcze zaszokowany ile przychodzi szaremu człowiekowi zapłacić za tą nieprzyjemność. Nie tak dawno Magda Gessler była w indyjskiej restauracji w Zielonej Górze i zjechała równo właścicieli
Right Behind The KitchenPostanowiłam konkurować ze Starym Wielbłądem i przyrządzić coś wreszcie w moim nowym szynkowarze. Na pierwszy ogień poszedł boczek, za którym tak tęskniliśmy w Arabii Saudyjskiej. Była
Kulinaria - potrawy z różnych stron światabez kości i skóry ( z 3 sztuk) 1 jajko 1 bułka pszenna 3 łyżki bułki tartej 1 szklanka mleka sól i pieprz mielony do smaku ½ czerwonej papryki ½ zielonej papryki 2 łyżki gotowanej kukurydzy z puszki mąka do oprószenia kotletów olej rzepakowy do smażenia kotletów Jak zrobić kotlety drobiowe z papryką i kukurydzą . Moczymy bułkę w mleku, odciskamy. Mielimy mięso(...)masy drobiowej, doprawiamy całość solą, pieprzem do smaku i wyrabiamy. Dzielimy mięso na porcje, mi wyszło 12 sztuk kotletów drobiowych. Formujemy owalne kotlety, obtaczamy je w mące z obu stron. Smażymy kotlety partiami z obu stron na rumiano, odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Kotlety podałam z sałatką z pomidorów, ogórków i sałaty. Smacznego! The post Kotlety drobiowe z papryką
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMięciutkie, z delikatnie chrupiącą skórką placuszki z batatów, kaszy jaglanej i szpinaku w towarzystwie aromatycznych przypraw takich jak: kumin (kmin rzymski – nie mylić z kminkiem
Moja DelicjaLubię słoneczną jesień, różnokolorowe liście spadające z drzew i dynie o niezwykle pomarańczowym wnętrzu. Za ich smak i wygląd, i za to, że są bardziej pyzate
Pełny talerz