mięso mielone z indyka, oliwę z oliwek, sos sojowy, przyprawy oraz jajko. Dokładnie wyrabiamy, aż powstanie jednolita masa. Formę, najlepiej keksówkę, smarujemy tłuszczem i przekładamy do niej mięso. Na wierzchu układamy pistacje, lekko je wklepując. Pasztet wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni i pieczemy 1,5 godziny. Studzimy, chowamy do lodówki na noc i wcinamy w Niedzielę Wielkanocną. Sałatka
My Chcemy Jeśćłyżeczka suszonego majeranku200 ml czerwonego winaSkładniki na sałatkę:1 opakowanie rukolipół czerwonej cebulikilka świeżych lub mrożonych malinSkładniki na sos:200 g świeżych lub mrożonych malin2 łyżki cukru1 łyżka octu balsamicznegosól, pieprzszczypta chili w proszkuPiersi: Piersi gęsie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacinamy skórkę w kratkę by temperatura podczas pieczenia doszła do mięsa. Z podanych składników przygotowujemy marynatę: Czosnek(...)kilka godzin w lodówce. Przed pieczeniem wyciągamy piersi z lodówki by nabrały pokojowej temperatury. Następnie smażymy na średnim ogniu na rozgrzanej patelni, skórą do dołu około 7 minut. Bez dodatku tłuszczu. Tłuszcz ze skóry sam się wytopi. Gdy skóra będzie już zrumieniona, obracamy mięso na drugą stronę i smażymy jeszcze do 5 minut. Mięso przekładamy do naczynia
Bon Appetit Małgorzatyczłowiek żyje! ;) Dania z cukinii zawsze świetnie się sprawdzają jako dodatek do pieczonych mięs, a to konkretne można również potraktować jako lekki, ale pełny wegetariański posiłek. Cukinia jest tu duszona, ale na tyle delikatnie, że nie byłbym zdziwiony, gdyby ktoś uznał tę potrawę za rodzaj sałatki. Coś z pogranicza. To właściwie nieważne - ważne, że smaczne! Składniki: 500 g młodej(...)oprószyć solą i podsmażyć na oliwie na średnim ogniu około 5 minut. Dodać posiekany czosnek a po 1 minucie cukinię pokrojoną w grubsze półplasterki i pomidora pokrojonego w kostkę (bez gniazd nasiennych). Oprószyć solą i pieprzem. Dusić około 5 minut. Dodać odsączoną z zalewy kukurydzę oraz posiekane chilli. Przykryć i dusić jeszcze 10 minut. Cukinia powinna zmięknąć, ale pozostać
zadanie-gotowanieprostu uważam, że kuchnie te są niezwykle ciekawe, smaczne a przede wszystkim zdrowe. Nie ma co się oszukiwać, ale codzienne jedzenie mięsa nie wpływa dobrze na stan naszego organizmu, a opinie, że wegetarianie/weganie są niedożywieni i brakuje im wielu składników mineralnych (głównie żelaza)- to przeżytek !! Aby móc wypowiadać się w jakikolwiek sposób(...)pomidorami Chłodnik: 1 duże awokado; 350 ml maślanki; 2 suszone papryczki chili (dla kogoś kto nie znosi ostrego polecam jedną bez pestek); 5 listków świeżego oregano; 1 łyżka soku z cytryny (można ominąć); szczypta soli. Sałatka: 3 pomidory średniej wielkości; 1 łyżeczka oliwy z oliwek; 1 łyżka natki pietruszki; szczypta soli. Krok po kroku
Życie na widelcuŁosoś wędzony na gorąco to zdrowy smakołyk, gdy chcecie sobie zrobić przerwę od zapychającego mięsa, to ta pasta jest strzałem w 10!. Aromatyczny łosoś, jeszcze mocniej
Kuchnia PROzdrowotnakonserwantów ograniczenie mięsa wieprzowego jedzenie w stylu Raw Food - szybkie, proste i świeże Autorka pokazuje nam kiedy mamy jeść węglowodany, kiedy białka, z czym je możemy łączyć i dlaczego to takie ważne. Ma to duże znaczenie, bo organizm bardzo łatwo daje się nabrać na dni białkowo - warzywne i warzywno - owocowe, które sprawnie przyśpieszą spalanie tłuszczu bez negatywnego wpływu(...)żeby zadbać o to, żeby jedzenie nie tylko nas karmiło, ale też odżywiało. Przepisy w książce są szybkie, proste, opierają się na produktach niesmażonych, niekonserwowych i sezonowych. To zupy, sałatki, koktajle, dania z piekarnika, ale jak najmniej przetworzone. Autorka proponuje nam w książce odejście od teorii kalorycznej, uważa, że znaczenie ma jakość kalorii, a nie ich liczba. Jedzenie intuicyjne
kruche babeczkiużyłam do twarożku, mięsa drobiowego. Smak potrawy bardzo dobra. Zioła mają bardzo duży wpływ na smak. Pieprz czarny ziarnisty – użyłam do zup i sosów. Smak dobry, wpływ na smak w jakimś stopniu jest. Magda :Pieprz czarny ziarnisty - sałatka wiosenna z jajkiem, doprawiłam całą sałatkę, pieprz wyrazisty w smaku, dobrze wysuszony, w smaku dosyć ostry. Sałatka nabrała ostrości(...)czułam potrzeby dodawania żadnych innych przypraw, nawet soli. Smak łagodny, ale bardzo wyrazisty. Jestem wręcz zachwycona jakością tej przyprawy.Papryka słodka - krakersy, przyprawę dodałam do masy, która nabrała koloru. Przyprawa bez zachwycającego zapachu, oprócz koloru nie wniosła zbyt dużo do smaku. Przed włożeniem do piekarnika, posypałam papryką jedynie dla ozdoby. Ogólnie nie jestem zachwycona tą przyprawą. Dziewczyny! Bardzo Wam, dziękuje
Magiczne Życie MartyIdealnie miękkie, pikantne żeberka w miodowej marynacie należą do naszych ulubionych dań. Marynatę zawsze przygotowuje Paweł, a moja rola ogranicza się do obrania czosnku i starcia
Kulinaria - potrawy z różnych stron światabardzo smaczną kaszą bulgur, ale jeśli jej nie macie, możecie ją zastąpić jęczmienną, gryczaną lub jaglaną. Cukinia z kaszą świetnie smakuje na ciepło, jak również i na zimno, jako sałatka. Składniki: (5 - 6 porcji) 500 g młodej cukinii (3 małe sztuki) 1 duża czerwona papryka 2 średnie marchewki 2 średnie pomidory 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 200 g pieczarek(...)łyżki oleju do smażenia 500 g mięsa mielonego (opcjonalnie) 1 szklanka kaszy bulgur Do odmierzania użyłam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml. Jak zrobić cukinię z kaszą bulgur? Kaszę wrzucić do garnka z 2 szklankami zagotowanej i osolonej wody i gotować pod przykryciem bez mieszania 8 minut. Następnie odstawić na 10 - 15 minut, aby kasza
Kuchcik gotujepotrawy zainspirowały mnie dwie rzeczy - pierwszą był z gruntu nijaki przepis diety paleo podrzucony mi przez koleżankę, który znajdował się na jednej z anglojęzycznych stron na facebooku - przyznam bez bicia, że zgubiłam do niego link, jak znajdę to wkleję ;) Drugim czynnikiem była nowo odkryta przeze mnie przyprawa zwana czubrycą, na którą natknęłam się na jednym ze stoisk podczas miejskiego(...)wszystkiego - mięs, sałatek, zapiekanek, kanapek, sosów... Musiałam to sprawdzić ;)Składniki:- 1 podwójna pierś z kurczaka- 0,5 kg pieczarek- 2 świeże pomidory- kilka suszonych pomidorów- dwie średnie cebule- duży ząbek czosnku- łyżka czerwonej czubrycy- dwie łyżki sosu sojowego- tłuszcz do smażenia (u mnie oliwa z suszonych pomidorów)- sól Pierwszą rzeczą, jaką musimy zrobić, jest zamarynowanie mięsa - umytego i pokrojonego
Kulinarne zapędy KokosaSzpinak jest to roślina jednoroczna z rodziny szarłatowatych. Uznawany jest za roślinę antynowotworową i chroniąca przed miażdżycą. Badania potwierdziły, że właściwości te zawdzięcza dużej zawartości witaminy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!tego bardzo zdrowe kotleciki rybne? Takie danie będzie doskonałym zwieńczeniem dnia. Spróbuj! Kotleciki z dorsza w wersji fit Co zazwyczaj jadasz na kolację? Kanapki z żółtym serem i pomidorem? Sałatkę lub zapiekankę? A może nawet nie chce Ci się myśleć o złożonym posiłku i sięgasz po jogurt? Czas zapomnieć o rutynie i wypróbować coś nowego. Zastanów się, jak często jadasz(...)zrobić? Tutaj znajdziesz kilka podpowiedzi. Jeżeli chcesz przygotować zdrowe kotleciki rybne, ugotuj dorsza na parze albo upiecz go w rękawie – zachowa walory smakowe i zachwyci Cię soczystością. Następnie mięso musisz rozdrobnić lub zmielić – w ten sposób stworzysz wyśmienitą bazę, którą za chwilkę połączysz z innymi składnikami. Co powinno się wśród nich znaleźć? Na pewno jajko – niezbędne spoiwo dla wszystkich składników
Tradycyjna KuchniaRyż z brokułami i marchewką to mój pomysł na smaczny, bezmięsny obiad. Jednak, jeżeli nie wyobrażacie sobie dań bez mięsa, z powodzeniem możecie do tej mieszanki składników dodać przykładowo kawałki grillowanej piersi z kurczaka czy też pozostałości mięsa z obiadu, rosołu, itp. Coraz częściej staram się panować nad ilością tego co kupuję oraz wykorzystywać wszystkie pozostałości z lodówki(...)które zawsze ma się w lodówce czy szafkach: czosnek, cebula, sos sojowy. Zobacz też: Kurczak z papryką, ananasem i ryżem Kotleciki ryżowe z soczewicą Ryż z kurczakiem i jarmużem Sałatka ryżowa z rybą wędzoną Przepis na ryż z brokułami i marchewką Drukuj przepis Porcji: 2 Czas gotowania: 30 minut Składniki połowa brokuła średnia marchew średnia cebula ząbek czosnku 2 łyżki
Kuchnia BazyliiZebrałam w jednym miejscu wszystko, co możemy zaliczyć do świątecznych przepisów. Znajdziecie tu postne potrawy na Wigilię i te z mięsem, na święta Bożego Narodzenia. Nie zabrakło napoi i deserów. Kolejne przepisy będę jak zawsze dodawać i do bloga, i do tej listy na bieżąco. Smacznego! Żeby przenieść się do dowolnego przepisu – klikamy jego tytuł. Zdjęcia powiększają się(...)parzona Śledzie po kaszubsku de lux– czyli moje ulubione Zakwas ze świeżych buraków – na czerwony barszcz i do picia. Sałatka z kiszonych buraków Wódka żurawinowa. Żurawinowo-pomarańczowa z wanilią Elegancki i szybki pasztet z kurzych wątróbek – bez pieczenia Kaczka 5 smaków na purée z ziemniaków i selera, ze śliwkowym sosem whisky i surówką z fenkułu Szynka pieczona w rękawie
Karo in the Kitchenmarynacie. Składniki: 700g karkówki wieprzowej bez kości, 1/2 szklanki oliwy z oliwek, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki pikantnego ketchupu, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, suszona ostra papryczka chilli, łyżeczka bazylii, łyżeczka estragonu, sól, pieprz. Wykonanie Mięso umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Oprószyć delikatnie solą(...)oraz resztę przypraw. Wymieszać, włożyć mięso i dobrze wymieszać, by całe było pokryte marynatą. Zamknąć i odstawić najlepiej na 24 godz do lodówki. Następnie mięso wyjmować z marynaty i opiekać na grillu przez około 20 minut. W między czasie mięso obracać i smarować pozostałą marynatą. Podawać np. z dodatkiem grillowanych warzyw lub sałatką warzywną
Z miłości do słodkościznaczenie w kuchni polskiej, europejskiej i światowej. Codzienne menu możemy urozmaicać poznając charakterystyczne przyprawy. Wiedza ta sprawia, że poszukujemy nowych smaków i potraw, pobudzamy naszą wyobraźnię, rozpieszczając kubki smakowe. Bez przypraw nasza kuchnia jest niebogata i monotematyczna. Należy wiedzieć jaki aromat mają przyprawy , smak, do jakich potraw mogą być używane i jaka jest ich nazwa. Każdemu z nas odpowiadają(...)bardziej cierpkie w smaku. Dla wydobycia smaku i aromatu ucieramy przyprawy w moździerzu. Najlepsze, polecane przez Szefów Kuchni, są moździerze ciężkie, z kamienia. Gdy przygotowujemy mieszanki do nacierania mięsa dodajemy także oliwę z oliwek czy olej. Innym sposobem na wydobycie tego co najlepsze w przyprawach jest ich delikatne uprażenie na suchej patelni. Gdy do dania dodajemy kilka rodzajów przypraw
Moja smaczna kuchnia