zaletę ,że łatwo ją przygotować . Bazą tej konkretnej potrawy są wędzone ćwiartki kurczaka , które bez problemu kupimy w każdym sklepie . No czadowo , jeśli mamy własnej roboty , ale to już duużo więcej zachodu " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Polecam , jak każda sałatkę , bo Słowiańska jest tak samo dobra lub lepsza od innych " class="wp-smiley" style(...)odcedzamy z zalewy i odstawiamy do odcieknięcia na sitku . Korniszony kroimy i dokładamy do kukurydzy ,żeby także porządnie odciekły , inaczej sałatka Słowiańska będzie nieapetycznie pływać . Wcześniej ugotowany i wystudzony ryż , przekładamy do miski , dodajemy do niego pokrojone w kostkę mięso z kurczaka ( odspojone od kości , ale z kawałkami wędzonej skórki -odetnijcie i usuńcie tylko tłuszcze ) , a następnie dokładamy resztę składników
Ogrodnik w podróżyOstatnio dostałam do przetestowania półmisek włoskiej firmy Guzzini. Testowany przeze mnie produkt jest to półmisek Vintage , koloru czerwonego i można bez problemu nabyć go w sklepie internetowym rossi. Mały opis produktu, który znalazłam na ww. stronie sklepu: Produkty z tej serii wykonano z termostatycznego tworzywa SAN. Cechą tego tworzywa jest wytrzymałość mechaniczna i chemiczna, dzięki czemu idealnie sprawdza(...)mnie produkt może uzyskać 5 gwiazdek w każdej kategorii: funkcjonalność jakość wykonania wygląd cena Funkcjonalność - 5/5 Na półmisku o wielkości 35 cm, zmieści się spokojnie porcja makaronu, sztuka mięsa lub sałatka dla 4 osób. Dzięki temu, że półmisek nie jest idealnie płaski, możemy na nim serwować mięsa i makarony z sosem i nic nam się nie wyleje:-) Ponadto
IMPRESJA SMAKUDietetyczny krem z buraków pieczonych. Moja zupa jest dietetyczna, bez tłuszczu, bez mięsa, przygotowana z dodatkiem suszonych warzyw. Jest smaczną alternatywą dla gotowanego barszczu z buraków. To idealna propozycja dla tych, którzy lubią gorące posiłki w jesienne wieczory, oraz dla tych co liczą kalorie. Udekorowanie zupy świeżą bazylią, oraz prażonymi pestkami dyni i słonecznika sprawia, że zupa będzie(...)słonecznika Jak przygotować dietetyczny krem z buraków? Buraki myjemy, osuszamy, pieczemy w piekarniku według tego przepisu . Piekę zawsze ok. 5 dużych buraków, przygotowuję z nich potem różne dania: Sałatkę z buraków, Carpaccio z buraków, chłodnik . Tym razem do pieczenia buraków dołożyłam jeszcze 2 ząbki czosnku. Czas pieczenia buraków zależy od ich wielkości, każdy ważył ok. 400 g, więc piekłam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębędziemy zadowoleni czyli : np. szarlotka na skróty, makaron aglio-olio, pasta pomodoro, najszybsza sałatka świata, zupa krem z zielonego groszku itd. Wyższa szkoła jazdy - czyli przepisy dla kulinarnych maniaków. Dla tych, którzy nie boją się włożyć do piekarnika dużego ptaka, zanurzyć rąk w misie pełnej mięsa mielonego i surowych jaj, albo zmierzyć się z twardym kokosem, wodnistą marakują, czy soczyście(...)trochę czasu na przygotowanie domowego kefiru, majonezu, czy dania z dziczyzny. Ale też tych, którzy kochają proste , zdrowe jedzenie: ciecierzycę, różne rodzaje kasz, płatki owsiane, desery bez cukru. Znajdziemy tutaj przepisy na: ciastka owsiane, jaglankę na słodko, gryczaną z orzechami, gulasz z dzika, brukselkę inaczej itd. Święta, święta i po świętach - znajdziemy tutaj przepisy na: gęsina
kruche babeczkijajko szczypta soli smalec ( połowa kostki) Wykonie farszu: Udka z kurczaka obieram ( odkrawam nożem mięsko , a skórę i kości zostawiam na zupę)Smażę na patelni pokrojone kawałki mięsa , doprawiam sola pieprzem i papryka ostra mieloną. Smażę mieszając co jakiś czas by się równomiernie usmażyło mięsko. Wykonanie tortilli pszennej : Do misy wsypujemy make przesianą, smalec kroimy w kosteczkę(...)Nagrzewamy patelnie bez tłuszczu( tłuszcz mamy już w cieście) . Podczas smażenia na placku mogą tworzyć się bąble , wtedy je przekuwamy widelcem , a jak robią się za duże to przekręcamy na drugą stronę. Każdy placek wkładałam do większego garnka i zakrywałam pokrywką by mi nie wyschły . Wykonanie sałatki: Do misy rwę palcami sałatę lodową , kroje ogórka
Różowa kuchniaSkładniki : 1,20 kg schabu bez kości 1 kg ziemniaków 1 łyżka całych nasion kolendry 4 ząbki czosnku 1 mała ostra papryczka mielony kminek sól pieprz czarny mielony olej zielona natka pietruszki do dekoracji Sposób wykonania : Czosnek drobno posiekaj, wsyp do moździerza, dodaj nasiona kolendry, drobno posiekaną papryczkę , zmiażdż wszystko razem. Do roztartych przypraw wlej trochę oleju, wymieszaj(...)Papkę dopraw pieprzem i solą do smaku. Schab opłucz, osusz, usuń białą błonkę i ponacinaj na porcje, ale nie do końca. Zostaw około 1 cm mięsa niedokrojonego. Cały schab natrzyj przygotowaną wcześniej pastą z ziół. Schab zwiąż wzdłuż bawełnianym sznurkiem. Posmaruj resztą pasty. Włóż do żaroodpornego naczynia, podlej olejem. Obrane i opłukane ziemniaki ( duże ziemniaki przekrój na mniejsze kawałki
Przepisy i porady kulinarneminimum 70%). Zawartość rondla mieszałem w celu rozpuszczenia czekolady. Zmniejszyłem ogień pod rondlem i dodałem do niego łyżeczkę białego octu winnego i łyżeczkę octu balsamicznego. Pozostawiłem na małym ogniu, bez pokrywki, od czasu do czasu mieszając w celu zagęszczenia sosu. Po rozpuszczenia masła wyłączyłem gaz pod sosem i odstawiłem go na bok. Do wysokiego naczynia dodałem łyżeczkę miodu(...)patelnię około 100 ml czystej wody i zmniejszyłem ogień. Patelnię przykryłem pokrywką. Polędwicę dusiłem na małym ogniu z każdej strony przez około 20 minut - co 5 minut odwracając mięso. Po tym czasie, kiedy woda z patelni całkowicie wyparowała, ponownie zwiększyłem ogień i przez kilkadziesiąt sekund smażyłem polędwicę ponownie z każdej strony celem jej dość mocnego przyrumienienia. Następnie wyjąłem polędwicę
Wyprawy kulinarnełyżeczka cukru, 1/2 łyżeczki soli. Chipsy z pokrzywy: 10 listków pokrzywy, olej rzepakowy lub z pestek winogron do smażenia. Przygotowanie: Stek wyjąć z lodówki godzinę przed grillowaniem . Sałatka: Warzywa umyć i osuszyć. Pomidorki przekroić na pół, cebulę w krążki, pozostałe warzywa wzdłuż na cienkie paski (można przy pomocy obieraczki). Przygotować miskę z zimną wodą i lodem. W rondlu(...)wrzątku, gotować 1-2 minuty. Ugotowane przełożyć łyżką cedzakową do wody z lodem, wystudzić, odcedzić na sicie. Krążki cebuli przypiec na gorącej patelni grillowej lub grillu po usmażeniu mięsa. Warzywa podać na musie z awokado rozsmarowanym na talerzu, przybrane chipsami z pokrzywy. Chipsy z pokrzywy: Listki umyć i osuszyć, olej rozgrzać w rondlu. Kilka listków położyć
SzczyptaSmaQOpiekać na patelni bez tłuszczu aż wydzielą się naturalne cukry i ulegną karmelizacji. Przełożyć do garnka z mięsem. Dodać przyprawy , grzybek , liście lubczyku, sól i wodę. Doprowadzić do wrzenia - zmniejszyć gaz i gotować na małym ok. 1,5 godziny. Wyjąć mięso i warzywa - bulion przecedzić i doprawić.* Odłożyć warzywa( seler, pietruszkę i marchew)** Z mięsa wybrać kawałki których użyjemy(...)ryżem lub makaronem posypanego usiekaną natką pietruszki ( lub kolendry). *Podzielić bulion na porcje- do sosu, na galaretkę, wywar na zupę ( Imbirowy rosół z jajkiem w koszulce ) ** Zrobię z nich sałatkę . *** Część użyję na galaretkę podobną
Buniabaje w kuchniCo jakiś czas mam chęć powalczyć z wagą i ciężkimi domowymi obiadami - dlatego zamiast kotletów z piersi kurczaka, ziemniaków i mizerii postanowiłam przygotować sobie wersję light
Pasja SmakuUwielbiam wegetariańskie potrawy za to, że wymagają ode mnie nieco więcej kreatywności niż dania mięsne. Przede wszystkim do ich wykonania muszę wykorzystać jak najwięcej warzyw, by
Kuchnia Elliemięso z indyka w połączeniu z cukinią i suszonymi pomidorami może je przypominać? Jako dodatek możecie ugotować trochę ryżu lub kaszy gryczanej i przygotować sałatkę z pomidorków koktajlowych <3 Wykonanie Zmiel mięso, dodaj do niego wodę i wymieszaj używając dłoni ;p Zetrzyj na tarce o dużych oczkach cukinię. Pokrój pomidory w drobną kostkę. Cebulę obierz i pokrój w kosteczkę(...)warzywa przestygną dodaj je do mięsa, wrzuć pokrojone suszone pomidory, posiekaną natkę pietruszki i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj przy pomocy dłoni Formuj kotleciki i grilluj na rozgrzanej patelni grillowej lub teflonowej z obu stron przez około 5 minut (w zależności od wielkości) Składniki na 2 porcje 200 g mięsa z piersi indyka bez skóry 1 mała cukinia
Eat me! Fit me!połączenie brukselki i jarmużu. Mądre głowy pracowały nad nim przez 15 lat, by stworzyć bez je dzięki tradycyjnym metodom krzyżowania nasion, bez ingerencji w materiał genetyczny, bez udziału GMO i sztucznych składników. Kalerosse™ jest również bardzo zdrowe. W zaledwie 100 g kalerosse™ znajduje się dwa razy więcej witaminy B6 oraz dwukrotnie więcej witaminy C niż w zwykłej(...)sałatek, warzywnych przekąsek i dań głównych. Dosyć nietypowe w nim jest to, że to warzywo sezonowe, którego nie uprawia się latem. Po ten wyjątkowy smak i liczne właściwości zdrowotne można sięgnąć od listopada do marca. Dziś proponuję kalerosse w pysznej parmezanowej śmietance z czosnkiem, jako pyszny i bardzo uniwersalny dodatek do każdego dania głównego. Doskonale komponuje się z mięsami
karmelowyskórki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Następnie je odcedzamy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę do puree lub przez maszynkę do mielenia mięsa. Do ziemniaczanej masy dodajemy jajka oraz obie mąki i płaską łyżeczkę soli, a następnie wyrabiamy ciasto. Z masy formujemy kule o śr. 4-5 cm (najlepiej, gdy dłonie posypiemy sobie mąką(...)osolonej wody z dodatkiem łyżki oleju. Każda partię gotujemy ok. 15 minut. Podajemy na gorąco np. polane skwarkami i cebulką lub z gulaszem. Smacznego! *Wybór ziemniaków nie pozostaje tu bez znaczenia. Do wyrobu wszelkich klusek, kopytek czy pyz najlepiej nadają się odmiany zawierające dużo skrobi (zwiększa się przez to ich kaloryczność). W sklepach można kupić ziemniaki, które mają już
MyCookBook.pl