grupy osób, które wszystko ważą, w związku z czym kuchni bez wagi sobie nie wyobrażam. Może to jakaś ułomność, a może za krótkie stania przy garnkach i piekarniku doświadczenie. Mam nadzieję, że to drugie. Waga pomaga mi piec ciasta, chleby, pizzę, odmierzam z jej pomocą porcje mięsa lub owoce do zamrożenia. Dzięki niej wiem ile ryżu i makaronu ugotować(...)wyrastania ciasta i gotowe. Potem, kiedy pizza jest gotowa lubię też psikną na nią odrobiną dobrej oliwy z oliwek. Podobnie, czasem używam dozownika, żeby dodać trochę tłuszczu do sałatki. A Wy? Bez czego nie może się obyć w kuchni
W kuchni wieczorempomidorami), włoskie desery ( Panna cotta, Tiramisu, Crema Catalana) oraz przystawki jak: Bruschetta z grillowanymi warzywami czy z świeżymi pomidorami. W karcie znajdą coś dla siebie również miłośnicy mięsa, ryb i sałatek. Do picia mamy do wyboru oczywiście wina, typowe napoje zimne: coca cola, fanta, woda gaz lub n/gaz, piwo, cydr, napoje ciepłe: kawa, herbata, grzaniec oraz co uważam(...)domu. Na stronie restauracji można zamówić online , co bardzo mi się podoba, że nie trzeba koniecznie dzwonić. Zmówienie przebiega szybko , sprawnie, panel łatw y w obsłudze i to wszystko bez wychodzenia z domu. Je śli nie mamy przy sobie gotówki np. , tak jak ja ;). Nie ma żadnego problemu aby za zamówienie zapłacić przelewem i jedyne co nam pozostaje
Projekty ze smakiemUwielbiam różnego rodzaju sałatki, szczególnie, jeśli zawierają jakieś nietypowe (a bardzo smaczne!) połączenia smakowe. Jednym z nich jest połączenie słodyczy granatu, kwaskowatości jabłka i delikatnego smaku
Jak gotować i nie zwariowaćktórych każda służy do przygotowania potraw o różnym stopniu "twardości": • Prędkość 1: Zupy • Prędkość 2: Koktajle owocowe i Ubijanie • Prędkość 3: Purée i Siekanie • Prędkość 4: Duże Kawałki np. mięsa. W zestawie z blenderem otrzymujemy: duży pojemnik o objętości 1 000 ml ze stabilną, antypoślizgową podstawką i pokrywką ułatwiającą przechowywanie; rozdrabniacz 750ml z pokrywką, ubijaczkę balonową oraz końcówkę do ucierania(...)względu na swoją wysokość. Rozdrabniacz – to plastikowy pojemnik, w którym umieszczamy dołączone do zestawu noże rozdrabniające. Podłączamy do niego jedynie część napędową blendera. Zwykle przygotowuję w nim dressingi do sałatek i pesto, jednak dobrze radzi sobie również z miksowaniem składników na pulpety rybne czy burgery z ciecierzycy lub soczewicy. Bardzo wygodnym rozwiązaniem jest możliwość przykrycia pojemnika specjalną pokrywką i włożenia
Poranek na słodkoMYĆ W ZMYWARCE!! Upieczone ciasta idealnie odchodzą od brzegów i spodu, długo utrzymują temperaturę, równomiernie się nagrzewają. Używałam ich do pieczenia zapiekanek, ciasta, mięsa. Robiłam w nich galaretki, sernik na zimno, tarty, podawałam sałatki.... Jedyne przed czym się jeszcze ustrzegłam to używanie form do mrożenia. Zwyczajnie obawiam się, że mogą się zniszczyć. Ogólnie świetnie się prezentują, są eleganckie i praktyczne(...)zawrotu głowy, ale dzięki fajnym cenom i częstym promocjom, zawsze można znaleźć jakąś perełkę dla siebie. Jeżeli chodzi o obsługę sklepu i jakość wysyłki, też wszystko przebiega bez jakichkolwiek zakłóceń. Towar jest naprawdę starannie zapakowany i zabezpieczony na czas transportu. Zamówione rzeczy były u mnie na 3 dzień. Gorąco zachęcam do rozpoczęcia Waszej przygody z EMAKO. Ceramiczne
Malinowe PocałunkiOd niemal 1,5 roku, czyli od czasu, gdy mam stałą pracę na pełen etat, miałam pewien problem. Ok. godz. 12, czasem wcześniej robiłam się potwornie
Ratunku obiadpiekarnika , czyli pieczone piersi kurczaka z mozzarellą i pomidorami to idealne danie na obiad. Pierś kurczaka przygotowane w innej odsłonie, to danie proste i smaczne jak klasyczna włoska sałatka Caprese z pomidorów i mozzarelli. Zapiekamy piersi z kurczaka z pomidorami i mozzarellą. Wystarczy piersi kurczaka naciąć nożem, w każde nacięcie włożyć plaster pomidora i mozzarelli. Wszystko skropić oliwą wymieszaną(...)przecinając mięsa do końca. Dokładnie doprawiamy solą i pieprzem, nacieramy suszoną bazylią wymieszaną z oliwą z oliwek. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy piersi kurczaka. Ser mozzarella i pomidora kroimy w plasterki, doprawiamy solą i pieprzem, wkładamy naprzemiennie w nacięciach kurczaka. Możemy dodać też listki świeżej bazylii. Wstawiamy blaszkę do piekarnika i pieczemy bez przykrycia przez
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBurak to wdzięczne i zdrowe warzywo, a po upieczeniu staje się słodki i aromatyczny. Wystarczy odrobina wyobraźni by wyczarować z niego pyszną zupę , dip czy sałatkę. Idealnie komponuje się z kaczką i delikatnym musem z awokado. Spróbujcie koniecznie! Składniki na 2 porcje: 1 pierś kaczki 1 duży burak 2 szalotki 2 ząbki czosnku szczypta tymianku szczypta rozmarynu(...)cytryny Przygotowanie: Buraka skrapiamy oliwą, solimy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 2 godziny (będzie dobry, jeśli nóż wejdzie w niego bez oporu). Upieczonego buraka studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy buraka, smażymy przez chwilę, po czym wlewamy ocet winny i gotujemy, aż cały odparuje. Dodajemy łyżeczkę miodu, tymianek
Smakowity Blog Kulinarnykroimy w paseczki o długości ok. 2 cm. 2. Wrzucamy go do miski i dodajemy 2-3 łyżki oleju oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki. Uwaga techniczna: Mięso najlepiej przygotować dzień wcześniej, owinąć szczelnie naczynie folią spożywczą i wstawić do lodówki. Wtedy dobrze przejdzie aromatem przypraw. Jeśli nie mamy takiej możliwości, odstawiamy je na 2-3 godziny(...)sałatka Gyros jest już gotowa! Podczas serwowania, porcje wykładamy w taki sposób, aby wszystkie warstwy znalazły się na talerzu Jestem bardzo ciekawa, czy Wam również zdarza się przygotowywać w domu takie sałatki. Na jakie okazje najczęściej je serwujecie? Smacznego! P.S. Jeśli szukacie przepisu na ciasto, koniecznie zajrzyjcie do moich propozycji na sernik , brownie lub szarlotkę – oczywiście wszystkie bez
Okiem Blondynki by McBlondiłyżki octu winnego 2 łyżki oliwy Przygotowanie: Przyprawy, cukier, ocet i oliwę miksujemy blenderem na pastę, którą nacieramy mięso, układamy w misce i wstawiamy do lodówki na około 3 godziny, a najlepiej na całą noc, aby się zamarynowało. Zamarynowane mięso przekładamy na kratkę ułożoną na blaszce i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 140 stopni C. Pieczemy przez około(...)stopni C, wtedy wystarczy około 3-3 i 1/2 godziny. Ciepłe mięso zdejmujemy z kratki na deskę do krojenia i przy pomocy dwóch widelców rwiemy na nieregularne kawałki. Przekładamy na blaszkę, gdzie zebrał się sos i dokładnie mieszamy. Tak przygotowane mięso układamy na bułkach i podajemy z sałatką colesław (przepis) . Przepis na bułki poniżej:) BUŁKI zaczyn: 20 g drożdży
Smakowity Blog KulinarnyKolejne danie typu „Mało roboty, wielkie WOW”. Uwielbiam takie dania, nie wymagające dużo pracy. Piracka ryba, czyli Łosoś pod pierzynką to kolejna propozycja z
Moja DelicjaZebrałam w jednym miejscu wszystko, co możemy zaliczyć do świątecznych przepisów. Znajdziecie tu postne potrawy na Wigilię i te z mięsem, na święta Bożego Narodzenia. Nie zabrakło napoi i deserów. Kolejne przepisy będę jak zawsze dodawać i do bloga, i do tej listy na bieżąco. Smacznego! Żeby przenieść się do dowolnego przepisu – klikamy jego tytuł. Zdjęcia powiększają się dopiero(...)szybki pasztet z kurzych wątróbek – bez pieczenia Leśny pasztet wegański – z czerwonej soczewicy, kaszy jaglanej i suszonych grzybów Chrupiąca kaczka z aromatycznej solanki, wolno pieczona w całości Śledzie po kaszubsku de lux– czyli moje ulubione Śledzie ‘po włosku’ –śródziemnomorska bomba smaku Śledzie piernikowe w musztardzie, whisky i wiśniówce Śledź w śmietanie – sałatka śledziowa Śledzie po szwedzku – inlagd sill Sałatka
Karo in the KitchenJajka, to jeden z podstawowych składników w mojej kuchni. Oprócz wartości odżywczych cenię je za to, że można z nich przygotować dosłownie każdy posiłek. Od śniadania
Pełny talerzNowy rok to nowe wyzwania także te związane z odżywianiem, każdy z nas pragnie jeść zdrowo. Specjalnie dla Was przygotowałam zestawienie przepisów fit, które możecie wykorzystać
Moja smaczna kuchniaProste, szybkie do przygotowania i wyjątkowo smaczne tajskie czerwone curry z kurczakiem. Pikantne jak diabelski ogon, ze słodką nutą cukru palmowego i aromatem kokosa to świetny
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata