Jeśli ktoś lubi eksperymentować w kuchni, to sałatki na bazie kasz są idealne do tego. Można przygotować je w bardzo wielu wersjach, z dodatkiem pieczonych mięs
Codziennik Kuchennynaprawdę dobre mięso, maszynka do mielenia i odrobina know-how. Zapisz MIĘSO & TŁUSZCZ Idealny burger (nie tylko dla mnie) powinien zawierać w sobie 20-30% tłuszczu . To tłuszcz jest w mięsie głównym nośnikiem smaku, nawilżaczem i spoiwem. Głupio modne burgery ‘fit’ – z czystej łaty wołowej czy polędwicy, dla mnie nie mają racji bytu – szkoda świetnego mięsa, które idealnie nada(...)perfekcyjnie poprzerastane drobnymi żyłkami tłuszczu, a mięso to dodatkowo wzbogacam trzymaną zawsze na takie czarne godziny w zamrażalce wołową łopatką. Moje proporcje znajdziecie na liście składników. Teraz o mieleniu. MIELENIE MIĘSA Maszynka do mielenia to podstawowe wyposażenie kuchni jeśli macie ochotę, czas i chęci na prawdziwe gotowanie, z własnych składników, z pełną kontrolą. Mięso na burgery nie może być
Karo in the Kitchenodrobiną ksylitolu. 2. Zmiksuj część truskawek i polej kaszę. Dodaj połówki pozostałych owoców, chia i orzechy. DRUGIE ŚNIADANIE K:202.8 / B:11.5 / T:14.6 / W:6.5 / Błonnik:4.5 SAŁATKA Z TRUSKAWKAMI I SZPINAKIEM (PRZEPIS NA 2 PORCJE) Zjedz 1 z 2 porcji Szpinak (świeży) – 100 g (4 x Garść) Truskawki – 140 g (2 x Garść) Ser mozzarella(...)Łyżka) Mielony filet z piersi indyka (bez skóry) – 100 g (1 x Porcja) Cebula – 200 g (2 x Sztuka) Pomidory z puszki (krojone) – 400 g (4 x Porcja) Makaron penne (pełnoziarnisty) – 180 g (2.57 x Szklanka) Czas przygotowania: 30 minut 1. Cebulę podduś na patelni ze zmielonym mięsem. 2. Dodaj pomidory. Gotuj
Powiedz dietom nieCukinia faszerowana to warzywo, które można jeść w zupach, zapiekankach, sałatkach, grillowaną, ale także można ja nafaszerować. Dowolność faszerowania sprawia, że w zależności od tego co znajdziemy w lodówce, możemy znaleźć na nią sposób :) Składniki: 4 średnie cukinie oliwa sól, pieprz, bazylia 2 ząbki czosnku 0,5 kg piersi z kurczaka łyżeczka przyprawy do kurczaka 100g kaszy jaglanej(...)Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut. W tym czasie gotujemy kaszę jaglaną bez dodatku soli. Kurczaka myjemy i drobno kroimy. Smażymy z przyprawą. W tym czasie siekamy cebulę i dodajemy do obsmażonego kurczaka. Dusimy około 2 minut. Do mięsa wsypujemy ugotowana kasze jaglaną i łączymy całość z jogurtem naturalnym i passatą pomidorową. Doprawiamy przyprawami
ChilliJemywszystkie posiłki dziennie sałatkę? Postanowiłam wykorzystać zieleninę jakoś inaczej. Na początek- nieśmiała próba. Dodałam rukolę do pulpetów i do zupy. Wyszło super! Fakt, tego typu dania kojarzą się raczej z jesienną słotą i próbą rozgrzania się gorącą, esencjonalną zupą. Jednak ta wersja nie jest ciężka. Nie użyłam żadnej śmietany czy innej zaprawy do zupy, mięso z indyka jest raczej(...)pomimo iż użyłam jej w dużej ilości, nie przyćmiła paprykowej nuty. Zupę gotowałam na bazie wywaru z warzyw i mięsa, ale uważam, że jej smak jest na tyle bogaty i ciekawy, że przygotowana na samych warzywach oraz bez pulpetów będzie równie pyszna. Bulion, którego użyłam, gotowałam na świeżo, specjalnie do tej zupy. Składniki tradycyjne- trochę mięsa, dużo warzyw, przypraw
Pichceniomaniawielu potraw, zarówno wegetariańskich, jak i mięsnych. Nadaje się też jdo sporządzania marynat do mięs - zawarte w miąższu enzymy rozluźniają włókna i sprawiają, że mięso staje się bardziej miękkie po przygotowaniu. Do sałatki owocowej papaję należy dodać tuż przed podaniem - te same enzymy sprawiają bowiem, że inne owoce szybko tracą jędrność. Kapusta Pak Choi, spotykana też pod nazwą Bok Choy(...)papryczki chilii (użyłem 'Bird's Eye') 2 cebule ze szczypiorem 2 łyżki jasnego sosu sojowego 2 łyżki sosu sezamowego 2 łyżki słodkiego sosu chilli Sposób przygotowania: Ryż ugotować bez dodatku soli według sposobu opisanego powyżej. Kapustę podzielić na liście i pokroić na kawałki (ogonek kroimy w poprzek). Cebulę wraz ze szczypiorem posiekać. Papaję obrać, usunąć pestki, a miąższ
W SMAKteż nie trzeba za dużo, bo ugotowane w mięsnym wywarze mają już smak własnie z tego wywaru. Zanim następnym razem wyrzucicie niechciane przez nikogo warzywa - zróbcie z nich sałatkę :)Składniki:ugotowane i przestudzone warzywa z rosołu: marchew, seler, pietruszka,3-4 jajkakawałeczek surowego pora - część środkowa, jasnozielona,natka pietruszki,majonez,sól, świeżo zmielony pieprz - do smaku,szynka - wykorzystałam schab "Natura(...)kupuje się wędliny, które mają tak dużo wody, że wystarczy lekko ścisnąć, aby wyciekała ona bez problemu. Ta polędwica jest w swojej strukturze bardzo zbliżona do domowych wędlin. Producent na etykiecie zapewnia, ze do wyrobu 100 g produktu wykorzystano 107 g mięsa. Linia "Natura" to nowe wyroby Zakładów Mięsnych "Nove".Jak podaje producent, produkty z linii Natura
Codzienna kuchnia niecodziennaBardzo lubię boczniaczki więc znowu zagościły na moim talerzu. Przyrządziłam je w prostej formie jak zwykłego schabowego z dodatkiem świeżych warzyw.składniki:300 g boczniakówsól z
Monia miesza i gotujemogę je dodawać do wszystkiego. W tajemnicy Wam powiem, że w zanadrzu mam jeszcze przepis na boskie pierogi z bobem i serem. A dziś zapraszam Was na bardzo prostą sałatkę z dodatkiem młodych ziemniaków i rzodkiewki. Możemy też ją podać w wersji na ciepło, jeśli oczywiście uda się nam obrać gorący bób 😄. I jeszcze jedno, ja młodych ziemniaków nie obieram(...)wielu krajach na całym świecie (w Chinach już od 5 tysięcy lat!). Wyglądem przypomina inne rośliny strączkowe jak soja, fasola czy ciecierzyca. Młody bób spokojnie można jeść na surowo, bez zdejmowania łupinek. Nasiona bobu są jada się zarówno w Afryce, Europie jak i na Bliskim Wschodzie. Bób, jak większość strączkowych zawiera wiele cennych składników. Bób m.in. wiąże kwasy żółciowe
Kulinarne przygody Gatitysałatka, która jest kebabem w wersji szybszej i może bardziej lubianej przez mięsożerców, bo w końcu bez bułki :) Zrobiłam ją pierwszy raz na urodziny mojego Narzeczonego, który uwielbia mój kebab, ale przyrządzenie kebaba dla 15 osób jest trochę czasochłonne, dlatego wyszła sałatka :) Składniki: 50 dag filetów z kurczaka 1 łyżka przyprawy gyros ½ łyżeczki curry 1 główka sałaty (najlepiej lodowej(...)podpiekamy na patelni z olejem. Gdy kawałki kurczaka są już podsmażone, tzn. po około 5-7 minutach, dodajemy gyros i curry. Jeszcze chwilę smażymy. Najlepiej samemu spróbować, czy mięso jest już miękkie. Jeśli tak, zdejmujemy z ognia. Do dość dużej misy wrzucamy pokrojoną lub potarganą sałatę, pokrojone w dość duże kawałki pomidory, czerwoną cebulę. Całość polewamy dipem czosnkowym
Smakowy RajKolorowa, sycąca, pikantna i bardzo smaczna! Taka właśnie jest zupa meksykańska z mięsem mielonym. Z listy składników wygląda, że jest trudna do zrobieni, ale tak
Kuchnia ŁukaszaZapraszam do ugotowania chili con carne według mojej receptury. Doskonałe danie na zimowe chłody, aromatyczne, rozgrzewające, przepyszne i ze swej natury bezglutenowe rzecz jasna. Przepraszam
Kawa z mlekiemkolejny już do kolekcji przepis na owocowy koktajl! Zmiksowałam koktajl marchewkowo - pomarańczowy i przygotowałam prostą sałatkę z kuskusem, którego tak dawno nie jadłam, a mam spore zapasy przeróżnych kasz, więc będzie się działo! Kuskus świetnie smakuje w połączeniu nie tylko z mięsem, ale i z owocami czy warzywami. Moje ulubione połączenie kaszy kuskus na słodko znajdziecie oczywiście na blogu(...)marchewki garść łuskanych orzechów włoskich miód Przygotowanie: Kaszę kuskus przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, odstawiamy do ostygnięcia. Marchew i pomarańczę obieramy ze skóry. Pomarańczę kroimy na mniejsze kawałki, bez białej części. Z marchewki wycinamy wstążki, przy pomocy obieraczki do warzyw. Kuskus przekładamy do miseczki, wierzch polewamy jogurtem, układamy kawałki pomarańczy i wstążki marchewki, posypujemy orzechami włoskimi, skrapiamy miodem
Moja smaczna kuchniaDzisiaj kolejna inspiracja na upalne dni , tym razem z młodymi ziemniaczkami, które w takiej formie, czyli w mundurkach wprost uwielbiam. Zimą przygotowuję bardzo często sałatkę żydowską
Moja smaczna kuchniaDzisiaj kolejna inspiracja na upalne dni , tym razem z młodymi ziemniaczkami, które w takiej formie, czyli w mundurkach wprost uwielbiam. Zimą przygotowuję bardzo często sałatkę żydowską
Moja smaczna kuchnia