sałatę wrzucamy awokado i ser pleśniowy. Posypujemy prażonymi pistacjami i doprawiamy solą ziołową. Całość można skropić oliwą z oliwek z dodatkiem ziół lub polać ostrym sosem pomarańczowym . Sałatkę podajemy z ulubionym pieczywem. Pesto z liści rzodkiewki liście z dwóch pęczków rzodkiewek 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki pestek dyni 1 łyżeczka oregano(...)Dokładnie mieszamy. Zimne ziemniaki kroimy w plastry. Na dnie miski układamy plastry ziemniaków i nakładamy sos ogórkowy. Przykładamy kolejną warstwą ziemniaków i sosem. W ten sposób układamy całą sałatkę. Gotową sałatkę wstawiamy do lodówki na godzinę i podajemy na zimno. Pasta z jarmużu i pieczarek 125 g jarmużu 2 pieczarki portobello 2 łyżki białego serka do smarowania (np. Bieluch
My Chcemy Jeśćciekawy sposób mogą wystąpić jako lekkie, ciekawe danie, które można bez obaw zaserwować gościom. Danie to jest idealne na gorące letnie dni. Cytrynowy smak kurczaka i lekka sałatka z rukoli i buraka spowoduje, że będziesz częściej wracać do tego dania. Cytrynowe pałeczki z kurczaka oraz sałatką z rukoli Pałeczki z kurczaka są łatwe i szybkie do przyrządzenia. Czas przygotowania(...)się jedynie przez konieczność zamarynowania, co można zrobić dzień wcześniej. Danie to jest lekkie i przyjemne – idealne na gorące, letnie dni, kiedy nie mamy ochoty na ciężkie potrawy. Mięso zostało zamarynowane w cytrynowej marynacie, do której użyliśmy sparzonej skórki z cytryny. Skórkę parzy się trzykrotnie w świeżej, gorącej wodzie, co pozwala uniknąć goryczki. Tak przygotowana cytryna jest gotowa
Ciasna Kuchniapomysłów na przyjęcia. Łącznie ponad 100 przepisów. Wśród tych propozycji są także propozycje bez mięsa. Przepisy interesujące ale i przystępne dla każdej kieszeni. Fajne infografiki, piękne fotografie, czytelny układ stron to plusy tej publikacji. Przepisy wzbogacone o podstawowe informacje dotyczące przygotowania mięsa, ryb, owoców morza i warzyw ubrane w ciekawe i proste infografiki tylko przyciągają(...)oddać się przyjemnym spotkaniom z bliskimi. "Pysznie dla rodziny i przyjaciół" to książka obowiązkowa dla każdego blogera kulinarnego, gospodyni doświadczonej jak i tej początkującej. Mój ulubiony przepis? To Sałatka z bobu na ciepło. Nie mogę się doczekać lata i bobu z mojego ogrodu. Zaproś przyjaciół, otwórz książkę, wybierz przepis, ugotuj a potem ciesz się smakami i wpaniałym humorem! Gorąco
Bon Appetit Małgorzatyzioła? Świeżo zebrane zioła przechowujemy w plastikowych torebkach, na dnie lodówki. Suszone przechowujemy w ciemnych pojemnikach, bez dostępu powietrza. Aby utrwalić smak ziół możemy wykorzystać je do aromatyzowania oliwy czy octu lub dodać do masła i użyć jako dodatek do grillowanego mięsa i warzyw. Można przyjąć, że 1 łyżeczka suszonych ziół odpowiada 1 łyżce świeżych ziół. Popularne zioła Bazylia(...)największą skalę uprawiana jest w krajach basenu Morza Śródziemnego, na mniejszą zaś np. w Polsce. Świeże liście, dzięki swojej pikantności i słodyczy w smaku przypominają goździki. Doskonałe do np. sałatki Caprese, odzwierciedlającej włoskie barwy: liście bazylii, plastry mozzarelli z mleka bawolego i plastry dojrzewających w słońcu pomidorów, skropione najlepszej jakości oliwą z oliwek. Niezastąpiona w popularnym pesto genovese pochodzących
Moja smaczna kuchniapieczone lub wyjątkowo czasem smażone na patelni bez tłuszczu. Przykładowo: grillowana pierś z kurczaka 150g = 185 kcal gotowane udko z kurczaka 150g = 187 kcal mięso mielone wieprzowe z szynki 150g = 192 kcal polędwica wieprzowa 170g = 185 kcal Pieczeń Rzymska: mięso mielone wieprzowe z łopatki 100g = 177 kcal 3. Dodatek do mięsa, którego porcję nakładamy do 130 kcal: ugotowane(...)ziemniaki, 2 sztuki 170g = 130 kcal ugotowany ryż brązowy, 1 szklanka 100g = 130 kcal ugotowana kasza gryczana, 1 szkalanka 130g = 130 kcal 4. Surówki, warzywa z wody, lub sałatki nakładamy porcję do 90 kcal. Zapraszam po przepisy i przykłady: Surówki Sałatki Warzywa z wody Zestaw obiadowy układamy w taki sposób, aby łączna wartość kaloryczna mieściła się w przedziale
IzaGotujestoi jakaś knajpka. Ludzie jacyś są. Idziemy !!! Rzeczy zostają w końcu to tylko 100 metrów. Lokalizacja? hmmm jakoś między Perłą Bałtyku a Verano. Mięso dobre, frytki już nie za bardzo, ale za to surówki przepyszne bez octu :) Dziecko najedzone a matka szczęśliwa. Namaste Kołobrzeg!!! Namaste znalazło się w pierwszej 10 najbardziej stylowych lokali polecanych przez Magdę Gessler(...)orientalny zapach. Miejsce przyjazne rodzinom z dziećmi. Bardzo miła obsługa i uśmiechnięta. Dania to jest uczta dla podniebienia. Dla syna wybrałam zupę krem z soczewicy ja zaś zjadłam słynną sałatkę Magdy Gessler "sałatka Bombay". POLECAM!!!! Tawerna Wikingów... Czyli najlepsza pizza, zupa pomidorowa, flaczki z kalmara i ryby z pieca. Nie ma co więcej pisać. Tam po prostu trzeba koniecznie pójść
ClauditteMissCookingKażdy kawałek z każdej strony osmarowałam marynatą, włożyłam do pojemnika i szczelnie go zamknęłam, wstawiłam do lodówki na kilka godzin. Często mięso marynuję wieczorem i wstawiam do lodówki na całą noc. Zamarynowane mięso usmażyłam na patelni grillowej bez dodatku tłuszczu . ZIEMNIACZKI: kilka niedużych ziemniaków Rewelacyjna marynata do mięs i warzyw Ziemniaczki wyszorowałam dokładnie pod bieżącą wodą. Pokroiłam(...)osobo. Teraz opowiem Wam jak to u mnie wyglądało. Wieczorem przygotowałam marynatę i zamarynowałam mięso. Następnego dnia, mięso wyciągnęłam na blat, zajęłam się ziemniaczkami, blachę z nimi odstawiłam na bok. Przygotowałam pesto. Wstawiłam ziemniaczki do nagrzanego piekarnika, wstawiłam wodę na cukinię. Na szybko przygotowałam sałatkę, jak widać to na talerzu była prosta. Po 25 minutach pieczenia ziemniaków, rozgrzałam patelnię grillową
Blondynka Gotujeowocowo-warzywne koktajle, bułeczki drożdżowe i mazurki, sorbety i jagodzianki, pierogi i musy, gofry, konfitury, lemoniady, torty i szarlotki... Słowem, wszystko dla prawdziwego łasucha. W dodatku zdrowe, słodkie, choć bez cukru, i dające pole do popisu domowym eksperymentatorom kulinarnym. Daj się ponieść przyjemności smakowania — na co dzień i od święta! W książce znalazłam przepis na tahinę robioną(...)wykonaniu i nie potrzebuje być oszukiwana olejami. Tahina (masło sezamowe) to pasta sezamowa, która przywędrowała do nas z Bliskiego Wschodu. Wykonanie banalnie proste a zastosowanie znajduje w deserach, sałatkach, mięsie lub bezpośrednio na grzankach.Poniewaz zawiera sporo białka i tluszczu, jest bardzo wartosciowym pożywieniem. Ponieważ zawiera umówmy sie – te najważniejsze minerały i witaminy, podnosi to jego godność do leku i superfood
Z Kuchni Do KuchniPropozycja bardzo lekkiej sałatki pasującej idealnie do grillowanych mięs albo całkowicie odwrotnie do samodzielnej przekąski dla ludzi nie jedzących mięsa. Tak czy siak jest warta wypróbowania. Składniki: 200 g wędzonego tofu 1 brokuł pół dużej lub jedna mała kapusta pekińska 3-4 garście rukoli 1-2 ząbki czosnku 2-3 łyżki majonezu 2-3 łyżki jogurtu naturalnego(...)sól Wykonanie: Tofu pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na złoty kolor. Brokuł podzielić na nieduże kawałki i zblanszować ( krótko obgotować w osolonej wodzie bez przykrycia). Kapustę drobno poszatkować. Tofu, brokuł, kapustę pekińską i rukolę razem wymieszać. Majonez, jogurt i przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszać i doprawić solą. Sos dodać do reszty składników. Delikatnie wymieszać
Pysznie & Piękniefiliżance wygląda naprawdę zjawiskowo. Nagietek (którego zdjęć nie mam..) okazał się bardzo delikatny w smaku, prawie niewyczuwalny. Spróbowałam również ziaren konopi w wersji "solo". Można je dodać do owsianki, sałatek, mięsa, koktajli itd. Na pewno niedługo znajdziecie u mnie na blogu masę przepisów z ich wykorzystaniem. Kwasy zawarte w konopiach wpływają świetnie na obniżenie cholesterolu i ciśnienia krwi. Zawierają masę(...)Świetnie nadaje się do sosów sałatkowych na bazie oleju, wody i ziół. Kilka kropel daję również do domowego soku marchewkowego, który codziennie robi mi moja babcia. Syrop z dzikiego bzu jest dla mnie również ogromną nowością, a skład powala na kolana (kwiaty bzu, miód, woda, cytryna). Dziś polałam nim owoce, ale na co dzień wlewam go do zielonej herbatki
Czarnawisienkakuchni. Można go jeść na surowo, lub po ugotowaniu, jako dodatek do zup, sałatek, tart czy zapiekanek. Najpopularniejszy podawany jest po ugotowaniu z zezłoconą na maśle bułką tartą. Inną formą jego podania jest kalafior faszerowany mięsem. Składniki: - 1 średni kalafior - 600 g zmielonego mięsa (wieprzowe lub wołowo wieprzowe) - 1 czerstwa kajzerka - mleko do namoczenia kajzerki - 1 jajko - 1 cebula - olej(...)ząbki czosnku - różowa sól himalajska - pieprz czarny - słodka papryka - ok. 200 g szynki szwarcwaldzkiej w plasterkach Pozbawiony liści, opłukany kalafior wkładamy do garnka z wrzącą wodą i gotujemy (bez przykrycia) al dente. Wyjmujemy i studzimy. Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na niedużej ilości oleju. Kajzerkę moczymy w mleku, odciskamy i dodajemy do mięsa mielonego. Kolejno (kolejność dowolna) dodajemy
mojewypiekiinietylkonawet zasmakowała mojemu Mężowi, który za owocami morza nie przepada ;) Być może dlatego, że krewetki zostały ugotowane na parze i ich mięso jest dzięki temu bardzo delikatnie i wprost nie można mu się oprzeć ;) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z krewetkami i makaronem chińskim – Składniki: 100g makaronu chińskiego ryżowego lub sojowego 10 olbrzymich krewetek białych (oczyszczonych) 1 duża czerwona papryka(...)sól 2 łyżki majonezu 4 płaskie łyżki sosu słodko-pikantnego (u mnie Tao-Tao) kilka gałązek szczypiorku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z krewetkami i makaronem chińskim – Wykonanie: Już oczyszczone krewetki (nadal w skorupach, ale już bez głów, jelitek itp.) gotuję na parze do czasu aż będą różowe na zewnątrz i ugotowane wewnątrz (ok. 10-15 minut
Kulinarne Przebojenaszych ulubionych, dietetycznych opcji na drób. Mięso natarte tak aby moc było czuć (pikantne i mocno aromatyczne) i usmażone bez dodatku tłuszczu. Dzięki temu jest kruchutkie ale nie przesuszone. Jako, że indyk sam z siebie jest mięsem chudym, to przy takim potraktowaniu można nazwać je produktem sprzyjającym ładnej sylwetce. Pozostałe zmysły (bo estetyczny jest połechtany) nie ucierpią - gwarantujemy. Pomidory(...)rewelacyjne, więc polecamy. Odrobinę (nam przynajmniej) przypominają pomidory malinowe z własnej działki :) Cebula ananasowa. Jesteśmy ogromnymi miłośniczkami cebuli. Czerwona wiedzie prym w naszej kuchni. Bardzo często wykorzystujemy ją do sałatek ale kiedy mamy ochotę dodać jej innego wymiaru to obgotowujemy ją w soku z ananasa. Wygląda świetnie - kolor mocno fioletowy, a smakuje jeszcze lepiej. Ziarenka "Słoneczne Pola" "Prażone ziarna
Wypisz Wymalujdania, które wystarczy podgrzać; pasty warzywne, przetwory owocowe, gotowe sałatki, warzywne potrawki, ugotowane mieszanki ziaren, ugotowane warzywa w słoikach, sosy, pierożki ravioli, musy owocowe, bezmleczne desery, suszone owoce, przetwory owocowe, syropy zbożowe, miso i sos sojowy, naturalne sole. Zalety produktów Danival są wolne od syntetycznych dodatków, konserwantów i barwników, mięso pozbawione jest antybiotyków, nie są zanieczyszczone metalami ciężkimi, patogenami(...)tego mają "suchą" strukturę, bez zalewy czy soku, dzięki czemu pozostają delikatne i nierozmoknięte. To już mój trzeci słoik kasztanów od Danival i na pewno nie ostatni! * Sos z sera Roquefort - sos z sera pleśniowego, dobry zarówno na ciepło jak i na zimno. Często używam go jako dressingu do sałatek, ale też jako dodatku do grillowanych warzyw. W składzie
Poranek na słodkokawę. Dodajemy do naszej diety ryż: basmanti, jaśminiowy, sushi, itp. i inne bezglutenowe pseudozboża np. kasze (gryczana, jaglana), komosę ryżową. Jemy : ryby, drób, chude mięso i jajka, owoce morza. Bez ograniczeń: brokuł, sałatę, kalafior, itp. Nie liczymy kalorii z warzyw, które nie zawierają skrobi. Ograniczamy spożycie alkoholu. Nate radzi spożywać cheat meal 1-2 razy w tygodniu, dla lepszego(...)Samuraja: Śniadanie: jajecznica z 1-3 jaj szpinak lub inne warzywa kawa lub herbata Przekąska: 1 banan Obiad: 100-250 gram chudego mięsa warzywa 1-2 garście orzechów Kolacja: 100-250 gram chudego mięsa lub ryby sałatka z brokuła szklanka ugotowanego ryżu Jeszcze raz chciałbym podkreślić, że nie jestem dietetykiem ani trenerem. Powyższy wpis miał na celu pokazania Wam jednej
PaleoLife