sałatka bez mięsa - 1641 przepisów (strona:34/110)

Pomysł na… ciecierzycę z warzywami 152

Pomysł dobry, jak każdy inny, gdy przychodzi zrobić w lodówce inwentaryzację. To, co traci świeżość, co mogłoby się zmarnować, stracić termin przydatności. To wszystko może trafić

Kucharzyca
Kiszone cytryny według przepisu Magdy Gessler 492

zużywać na bieżąco. Do czego można użyć kiszonych cytryn? do sałatek - jako składnik po posiekaniu lub wyciskając sok, do wszelkich dań z kasz - posiekana doda takiego smaku i aromatu, że aż chce się jeść, jako dodatek do dań z ryb - np. ćwiartka podana na talerzu, do pieczonego mięsa, do marynowania mięs przed pieczeniem, do dipów, sosów i twarożków(...)soków warzywnych. Skórka kiszonej cytryny jest delikatna w swojej strukturze, podobna do kandyzowanej. Można ją bez obaw zjeść. Niektórzy miąższ z kiszonych cytryn odrzucają, wykorzystując tylko skórkę. Ja nie odrzucam niczego poza pestkami. Szkoda mi tego wspaniałego smaku, tym bardziej, ze cały ukiszony owoc nabiera delikatności i miękkości. Znacie kiszone cytryny? do czego ich używacie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pyszna Grecja, czyli kotlety jagnięce z pieczonymi ziemniakami, tzatzikami z granatową salsą i słoneczną sałatką 163

ziemniakami, ciekawą wariacją na temat sosu tzatziki i sałatką ze słonecznych pomidorów. Do dzisiejszej wyprawy potrzebowałem: 4 kotlecików jagnięcych z kością (400 gram), 250 gram pomidorków koktajlowych, 250 gram sałatki roszponki, 200 gram ziemniaków, 1 cytryny, 1 limonki, oliwy z oliwek, 1 żółtej papryczki chili, 1 granata, 250 gram jogurtu naturalnego, 100 gram twarożku, 6 ząbków czosnku, 1/2 długiego ogórka(...)kminu rzymskiego, 3 liści laurowych, 2 łyżek miodu, soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu. Gotowanie rozpocząłem od zamarynowania marynaty do mięsa. Do moździerza dodałem łyżeczkę tymianku, łyżeczkę rozmarynu, pół łyżeczki cynamonu, skórkę otartą z jednej cytryny (tylko żółtą wierzchnią warstwę, bez białej skórki, która ma gorzki posmak), 2 ząbki czosnku, sok z połowy cytryny i 2 łyżki oliwy, następnie całość

Wyprawy kulinarne
Jak nie zmarnować jedzenia podczas Świąt? 255

wyrzucaj mięsa Z ugotowanego wcześniej mięsa możemy przygotować również: pasztety, pasty do kanapek czy mięsny farsz do np. klusek. 8. Nie wyrzucaj ziemniaków Ziemniaki, które pozostały nam z obiadu przydadzą się do przygotowania klusek śląskich, kopytek czy zapiekanki ziemniaczanej. 9. Nie wyrzucaj warzyw Z wcześniej ugotowanych warzyw możemy przygotować zupy, zapiekanki, sałatki itp. 10. Jeżeli pozostanie farsz... Podczas Świąt faszerujemy(...)ciasta świąteczne na Sylwestra Mało osób wie, że większość ciast idealnie nadaje się do mrożenia. A w szczególności serniki,ciasta drożdżowe, babki, torty, ciasta z kremami. Nie polecam mrozić bezy i ciast z galaretką. W Święta zawsze mamy nadmiar ciast, więc zamiast zmarnować i wyrzucić najlepiej zamrozić (w odpowiednim momencie, gdy są jeszcze świeże). 12. Zamrażamy zupy i sosy Zostało

Tradycyjna Kuchnia
Sałatka z brokuła i kurczaka z jajkiem. 326

często ją przygotowuję. Polecam!!! Składniki na sałatkę z brokuła i kurczaka z jajkiem 1 brokuł (500g) 1 puszka kukurydzy konserwowej 6 jajek ugotowanych na twardo 1 mała cebula 1 pierś z kurczaka 2 łyżeczki przyprawy gyros 1 łyżka majonezu 6 łyżek jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku sól olej do smażenia      Mięso kroimy w sporą kostkę, posypujemy przyprawą(...)gyrosa i odstawiamy na godzinę do lodówki. Brokuła gotujemy w osolonej wodzie około 6 minut (bez przykrycia), studzimy. Zamarynowane mięso wyjmujemy z lodówki, przekładamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy na złoto, odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku i studzimy. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, a jajka w ósemki.  Obrane ząbki czosnku przeciskamy przez praskę, dodajemy majonez, jogurt

Rozpustne gotowanie
Weganizm w podróży 142

szukali ze mną miejsca, gdzie będę mogła coś zjeść - czasami można obejść całe miasto, a i tak nic się nie znajdzie. W takim wypadku zazwyczaj zamawiam wspomnianą już sałatkę, ale raczej w ramach nie siedzenia z pustymi rękami przy stole i dotrzymania towarzystwa w jedzeniu innym, niż z nadzieją, że się tym najem. Inną opcją, która nas "ratuje" są jeszcze(...)zdecydowanie nie stanowi to problemu :) Warto też pytać w miejscach serwujących jedzenie o opcje wegańskie (nie zawsze wszyscy wiedzą "jak to działa", więc warto powiedzieć że szukamy dania bez mięsa, mleka, jaj i nabiału ogólnie - albo zaznaczyć, że jesteśmy na nie uczuleni). Popularność weganizmu rośnie coraz bardziej i często takie formy żywienia są uwzględniane w menu - więc nie zaszkodzi

Bananowe Pole
Sałatka leśna polana 525

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Sałatka „leśna polana” zaskakuje swoim wyglądem jak i smakiem. Jestem pewna, że zaciekawi każdego kto ją zobaczy. Do

Marta Gotuje
Przepis na sałatkę ziemniaczaną prostą i smaczną 3816

Witam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na pyszną i wyjątkowo prostą sałatkę ziemniaczaną, którą możemy podać samą lub do mięsa, idealnie również nadaje się do podania podczas grilla. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania sałatki ziemniaczanej będziemy potrzebować : około 1,5 kg ugotowanych w mundurkach ziemniaków 200 g sera żółtego 1 pęczek szczypiorku 1 pęczek koperku oraz(...)łyżek majonezu 5 łyżek jogurtu naturalnego typu greckiego 5 łyżeczek musztardy ostrej do smaku sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem : Sałatka ziemniaczana Przygotowanie : Ziemniaki dokładnie myję i bez obierania gotuję do miękkości (wody nie solę), po ugotowaniu ziemniaki odcedzam i odkładam do wystudzenia. Wystudzone ziemniaki obieram i kroję w kostkę. Przygotowanie pozostałych składników sałatki

Uwaga Babcia Gotuje
Rosół wołowo -drobiowy. P.S. Sto lat Kochanie! 179

więcej włoszczyzny, tym mniej kostki rosołowej. Bez kostki naprawdę da się zrobić dobry rosół. To właśnie włoszczyzna nadaje cały smak! Daję dużo marchewki, bo lubię kiedy rosół ma słodkawą nutę. Czasami daję więcej selera i pietruszki, ale z tym muszę uważać, bo mąż od razu kręci nosem (podobnie jak w sałatce jarzynowej). Ważne jest również zielone - dużo lubczyku, naci(...)płaska łyżka soli ½ łyżeczki czarnego pieprzu ulubiony makaron nitki (lub lane kluski) posiekana nać pietruszki do posypania Przygotowanie: Do dużego garnka wlewamy 3 litry zimnej wody. Wkładamy umyte mięso, dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie.  Przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia, natychmiast redukując płomień, aby wywar tylko "pyrkał". Jeśli na powierzchni zbierają się "szumowiny", zbieramy je łyżką cedzakową i usuwamy

bistro mama
KULINARNE PODRÓŻE - GRECJA 182

mając jakiś kontakt z cudzoziemcami w Polsce bywałam zimną suką. Na szczęście człowiek uczy się na błędach i na wspomnienie gościnności greckiej, przywołam się do porządku :-) bez kitu, jest mi wstyd. W każdej tawernie, restauracji, sklepie obsługa przesympatyczna, mało tego na wieść, że jesteśmy z Polski, wielka radość. Lubią nas :-) i to bardzo :P  Abstrahując(...)kończąc na chlebie, który jak się okazuję jest bazowym produktem do wszystkiego. Niestety nie skusiłam się na barana, nie dałam rady, wolałam rozkoszować się grecką sałatką, owocami morza i sardynkami.Zresztą od czasów prehistorycznych mięso w Grecji było bardzo mało popularne, raczej jadało się tam zgodnie z naturą. Pomidory, oliwa, oliwki czy wyżej wspomniane pomarańcze , to nie jest

pieprzny smaczek
Stek z soczewicą i sałatką z buraków 172

wlać wodę (2,5 cm warstwa wody ponad poziom soczewicy). Doprawić solą i pieprzem, dodać 1 posiekany ząbek czosnku, 1 łyżkę oliwy z oliwek extra virgin, zagotować. Gotować bez przykrycia na małym ogniu przez około 20 minut, aż soczewica będzie miękka, ale będzie wciąż al dente. Odstawić z ognia, wymieszać z pozostałymi 2 łyżkami oliwy z oliwek oraz posiekanym(...)grubym dnem lub patelnię grillową. Aby uzyskać stek średnio wysmażony (różowe mięso w środku) stek smażyć przez 2 minuty z jednej strony, przewrócić na drugą stronę i smażyć również przez 2 minuty. Mięso obrócić ponownie i smażyć po 1 minucie na każdej ze stron. Po usmażeniu posolić.Sałatka z buraków:3 buraki ugotowane, obrane i pokrojone w plastrysałata rukola

Smakowity Blog Kulinarny
Sałatka z zupkami chińskimi 870

Czy wiecie, że popularne wśród studentów zupki chińskie możemy wykorzystać również do przygotowania smacznej sałatki? Pokażę Wam w jaki sposób przygotować sałatkę z zupkami chińskimi –

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Lazania warzywna z łososiem i sałatką grejpfrutową 170

złożymy sobie całość, upieczemy i wprawimy rodzinę w zachwyt. Jedyny kłopot z lazanią to jej kaloryczność dlatego warto zrobić sobie zdrowszą wersję z rybą i warzywami zamiast mięsa. Do tego zdrowa, orzeźwiająca sałatka i uczta gotowa. Składniki:   cebula – posiekana w piórka łyżka masła klarowanego do smażenia 2 ząbki czosnku przetartego przez praskę 2 cykorie – umyte i pokrojone(...)umytego i wysuszonego 100 g orzechów nerkowca 250 g ricotty 200 g wędzonego łososia w plastrach (podzielonego na 2 części) mała cukinia – umyta i pokrojona na cienkie plastry bez obierania 250 g sera w kawałku startego na tarce opakowanie płatów do lazanii – u mnie Lubella lasagne nr 52 2 łyżki oliwy   beszamel z 30 g masła

Ugotowane pozamiatane
Gołąbki bez zawijania z kapustą pekińską – najprostsze! 136

łyżeczki przecieru pomidorowego, 1 łyżka oregano, sól, pieprz, łyżeczka cukru, szklanka wody Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Kapustę pekińską drobno posiekać. Połączyć dokładnie mięso, kapustę, cebulę, mannę, ryż, jajka, rozgnieciony czosnek i przyprawy. Jeśli masa jest bardzo luźna dodać kasze mannę. Z masy formować kotleciki, smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na złoty kolor(...)Składniki sosu zmiksować blenderem, polać usmażone gołąbki. Piec w 180 stopniach termoobieg 50 minut. Gołąbki podawać samodzielnie, z ziemniakami, albo jak u mnie z sałatką. Smacznego! Może masz swój sprawdzony przepis na gołąbki bez zawijania? Podziel się recepturą

Mój pomysł na