Należy do grupy sosów zimnych. Majonez spełnia się nie tylko w sałatkach, szczególnie jarzynowej, z tuńczykiem czy kurczakiem, także jako dodatek do sałat, przekąsek, zimnych mięs, jaj na twardo (bez nich jajka nie smakowały by tak samo;) To także smaczny podkład / baza do różnych sosów i dipów, np. czosnkowego, salsy słodko-kwaśnej (majonez, ketchup, słodka konfitura + przyprawy), którymi
Zasmakuj Kuchnizwijany mięso w roladkę.Rolady obsypujemy przyprawą do kurczaka i lekko skrapiamy olejem z suszonych pomidorów.Wstawiamy do naczynia żaroodpornego i Pieczemy ok.1 godziny ( do miękkości w 180 st.)lub panierujemy w jajku i bułce tartej i smazymy na zloty kolor.Roladki możemy też upiec w rękawie do pieczenia!.Gotowa potrawę podajemy z ziemniakami lub ryżem z sosami lub bez(...)jeśli danie ma być dietetyczne.Smacznego!. SAŁATKA Z KAPUSTY : ************************** 1 mała biała kapusta poszatkowanej drobno 1 duża marchewką startą na tarce o dużych otworach posiekana natka pietruszki 1 kubek jogurtu naturalnego 1 łyżka chrzanu sól cukier do smaku ***************************** Kapustę poszukiwana posolić lekko, odcisnąć.Dodać startą marchewkę ,jogurt i natkę.Przyprawić do smaku.Podawać z roladkami
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkinaturalnym np. z jabłkiem, bananem, gruszką, winogronem sałatki warzywne np. świeża rukola lub sałata, pomidorki koktajlowe, nasiona dyni z oliwą z oliwek lub innym zdrowym olejem filety z kurczaka w marynacie z ziołami i oliwą z oliwek grillowane ryby np. pstrąg z cytryną i czosnkiem, łosoś w ziołach szaszłyki z mięsem lub warzywami czy owocami grillowane warzywa(...)cukinia, pieczarki lub bakłażan grillowane owoce np banan, mango ciasta z bez mąki, cukru i masła np. z cieciorki, kaszy jaglanej czy fasoli Pamiętajmy! Wszystko jest dla ludzi
Truskawkowa Fiestapoznawanie innych krajów i kultur. To, co jemy wpływa na nasze zachowania i temperament. Po części w tym tkwi sekret narodowego temperamentu (mniej lub bardziej krewkiego). Nie bez racji mówi się, że mięsożercy są bardziej agresywni, a wegetarianie „peace and love”. Pokaż mi Twoj talerz, a powiem Ci kim jesteś. Tradycja kulinarna każdego kraju to kwestia(...)dużej części za sprawą kuchni. Na stole nie brakuje warzyw, poczynając od „entrée” np sałatki warzywnej czy wieczorem – miseczki zupy. Te „otwierają” apetyt, pobudzają enzymy trawienne. Za nimi danie główne: najczęściej porcja warzyw (może to być fasloka, soczewica ….) plus kawałek mięsa. Na talerzu mogą, ale nie muszą pojawić się kartofle, które są tylko (tu rozczaruję mojego tatę) – jednym
MODA NA BIOśrednia cebula) 2 łyżki masła mniej niż 1/4 szklanki białego wytrawnego wina 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% sól morska, świeżo mielony pieprz natka pietruszki do posypania'; document.write(" "); Sałatka z brązowej soczewicy, można przygotować wcześniej: Soczewicę namaczamy w wodzie przez 2 godziny (jeśli w zastępstwie użyliśmy zielonej lub czerwonej – nie musimy namaczać; brązowa im dłużej będzie namaczana tym szybciej się(...)czasu, aż sos zgęstnieje. Przed podaniem musimy obficie posypać sos posiekaną natką pietruszki. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Piersi z kaczki myjemy i osuszamy. Nacinamy skórę w romby uważając, aby nie przeciąć mięsa. Nacieramy solą i pieprzem. Suchą patelnię rozgrzewamy i kładziemy kaczkę skórą do dołu. Smażymy na średnim ogniu ok. 5 minut. Przewracamy
Poezja smakusię zwykle sporo oliwy lub innego oleju. Prezentowaliśmy już wcześniej oraz marynowanych w occie (tudzież kiszonych) warzyw. Smakowało to całkiem „swojsko”, prawda? Teraz jednak, wykorzystując wspomniane wyżek zalety tego mięsa, zaproponujemy coś całkiem przeciwnego w smaku. Będzie bowiem słodko, no, może słodko-kwaśno. I raczej egzotycznie. O ile czosnek, cebula czy ziele angielskie są bardzo znajome dla podniebienia mieszkańców naszej(...)płasko na 2 osobne plastry w miejscu, w którym filety są najgrubsze. Delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa (polędwiczki niekoniecznie, są dość delikatne). Kawałki kurczaka zanurzamy w marynacie i przekładamy piórkami cebuli. Umieszczamy pod przykryciem w lodówce na kilka do kilkunastu godzin. Kurczaka (bez cebuli) umieszczamy bezpośrednio na ruszcie, na średnim lub wysokim poziomie dobrze rozgrzanego grilla. Opiekamy przez
Kulinarna Pokusamięso nie będzie surowe. 3. Do wrzącej osolonej wody wkładamy różyczki brokuła, gotujemy do miękkości. 4. Warzywa myjemy,proimy w kosteczkę. 5. Wykładamy wszystkie składniki do jednej salaterki. 6. Ser żółty kroimy w kosteczkę, dodajemy do reszty składników. 7. Przygotowujemy sos ziołowy. Dodajemy do sałatki. (w zasadzie możemy zacząć przygotowywanie sałatki od tego elementu, aby sos się "przegryzł":) Enjoy!!!;-) Sałatkę(...)możemy przygotowywać także w wersji bez ryżu lub z makaronem
Kuchnia Pełna Pasjiśrodku ułożyłem farsz z mięsa wołowego, który następnie posypałem startym żółtym serem cheddar. Tortille dość ciasno zawinąłem i ułożyłem w naczyniu żaroodpornym obok siebie. Na wierzch tortilli w naczyniu żaroodpornym wylałem resztę sosu i posypałem resztą sera. Całość umieściłem w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni z włączonym termoobiegiem. Zapiekałem przez 20 minut bez przykrycia - tak aby ser zaczął(...)odstawiłem do lodówki, gdzie sałatka powinna spędzić co najmniej około 10 minut, aby smaki uległy połączeniu. 200 ml kwaśnej śmietany wylałem do miseczki i wymieszałem z sokiem z 1/3 limonki, sól, czarny świeżo zmielony pieprz oraz połowę pęczka natki świeżej kolendry. Zapieczone tortille ostrożnie wyjąłem na talerze. Obok dania ułożyłem niewielką ilość sałatki z pomidorów i awokado. Na enchiladas dodałem
Wyprawy kulinarneprzede wszystkim na dobrą marynatę i zawsze jest ok :) ROLADA: 1 podwójny filet z kurczaka (bez polędwiczek) 50 g świeżego szpinaku 1 mała czerwona cebula pieprz sól 1 mały jogurt kozi 1/2 łyżeczki kurkumy szczypta ostrej suszonej papryki 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej SAŁATKA: 100 g szpinaku 1 marchew 1 cebula czerwona łyżka orzechów ziemnych solonych 1 łyżka octu winnego(...)łyżki oleju pieprz ROLADA: Filet rozbijamy jak kotleta na dość cienko, uważając, żeby go nie poszarpać. Starajmy się, aby rozklepywać mięso wzdłuż, nie wszerz. Gotowe mięso solimy i pieprzymy, układamy listki szpinaku oraz cebulę pokrojoną w pióra lub drobną kostkę. Zwijamy ostrożnie i związujemy nicią. Końce sczepiamy wykałaczkami. Do pojemnika o długości rolady wlewamy jogurt, mieszamy z kurkumą
Kuchnia od dwojgajajek i mięsa nie potrafię żyć, nawet podczas diety! Dlatego dzisiaj kolejny przepis z jajkami. Dzisiejszy omlet jest dietetyczny i wpisuje się w serię moich przepisów light, które są składnikiem mojego dietetycznego menu. Inne dietetyczne przepisy zarówno wytrawne jak i słodkie znajdziecie tutaj. Pietruszkowy omlet z pomidorami w wersji light usmażony został bez tłuszczu. Składniki: 2 jajka 1 łyżka(...)wody natka pietruszki mieszanka ziół do w młynku do sałatek i warzyw (czosnek, cebula, pomidory, chili, rozmaryn, tymianek, bazylia, cząber, lubczyk, estragon i sól jodowana) 2 pomidorki koktajlowe Przygotowanie: 2 jajka wbijamy do miseczki i za pomocą trzepaczki lub widelca zostały rozbełtane z 1 łyżką wody, dodajemy 1 łyżkę siekanej pietruszki, mieszamy. Wylewamy masę jajeczną na rozgrzaną patelnię, posypujemy ziołami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDziś zapraszam Was do ugotowania gulaszu według mojej receptury. Trochę czasu pochłania i trochę składników wymaga, ale dzięki temu jest gwarancja doskonałego smaku bez potrzeby
Kawa z mlekiemPomysł dobry, jak każdy inny, gdy przychodzi zrobić w lodówce inwentaryzację. To, co traci świeżość, co mogłoby się zmarnować, stracić termin przydatności. To wszystko może trafić
Kucharzycazużywać na bieżąco. Do czego można użyć kiszonych cytryn? do sałatek - jako składnik po posiekaniu lub wyciskając sok, do wszelkich dań z kasz - posiekana doda takiego smaku i aromatu, że aż chce się jeść, jako dodatek do dań z ryb - np. ćwiartka podana na talerzu, do pieczonego mięsa, do marynowania mięs przed pieczeniem, do dipów, sosów i twarożków(...)soków warzywnych. Skórka kiszonej cytryny jest delikatna w swojej strukturze, podobna do kandyzowanej. Można ją bez obaw zjeść. Niektórzy miąższ z kiszonych cytryn odrzucają, wykorzystując tylko skórkę. Ja nie odrzucam niczego poza pestkami. Szkoda mi tego wspaniałego smaku, tym bardziej, ze cały ukiszony owoc nabiera delikatności i miękkości. Znacie kiszone cytryny? do czego ich używacie
Codzienna kuchnia niecodzienna