sałatka bez mięsa - 1641 przepisów (strona:67/110)

Chroń jedzenie i oszczędzaj 200

Zdarzyło się Wam, że wędlina w lodówce przebrała zielonkawy kolor, a w dotyku była oślizgła niczym wąż. Może Wasz ulubiony ser pokrył się pleśnią, a przywiezione

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Spaghetti z buraka z pieczarkami 152

Zdrowe i bardzo smaczne danie wykonane z makaronu warzywnego z buraka i pieczarek. Wspaniale smakuje jako samodzielne lekkie danie i z pewnością zadowoli wegetarian, a z

Kuchcik gotuje
Karczek w warzywach 198

   Trudno jest przekazać smak i wygląd potrawy w tekście i na fotografii.Podobno kiedyś wymyślą takie komputery, które będą emanowały z ekranu choćby zapachem,ale

Maminek kulinarny
Odchudzanie po świętach 194

zajęło mi przywrócenie z powrotem wagi 80 kg? ile czasu było potrzebne by zrzucić nabyte w 4 dni 2 kg? Piątek jem sałatki, sobota rano na wagę, jedziemy dalej, sobota dla odmiany jem... Co? No oczywiście sałatki! :) Niedziela rano staję na wagę i ...? i mam! Tak, znowu 80 kg! Dokładnie 2 kg w 2 dni! Znowu lepsze samopoczucie, więcej energii(...)poprawę stanu zdrowia i niezłą znajomość swojego organizmu, potrafiłem się nieźle w niego wsłuchać. ROZWIĄZANIE jest proste: kilka dni na sałatkach i wracamy do normy. Jakie sałatki? Oto kilka przykładów: sałatka w stylu greckim tylko bez sera feta sałatka "czerwona": z pomidorów, rzodkiewki, papryki, cebuli... sałatka "zielona": z ogórka, sałaty, szczypiorku i pietruszki - zielona natka przekąski: marchewka, rzodkiewka

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Sałatka Londyn-Tokio 156

Dzisiaj wyruszymy w daleką podróż. Rozpoczniemy w deszczowej Anglii, gdzie króluje połączenie kwaśnej konfitury porzeczkowej, orzeźwiającej mięty oraz pysznej jagnięciny (u mnie zastąpionej kaczką). Później zajrzymy

Food Square
Grillowany kurczak curry i sałatki 165

kolorów chciały. Kurczak, jednak nowych smaków chciał wypróbować i  grillową sałatkę posmakować. I tak warzywa z mięsem się grillowały, a świeże warzywa do połączenia w sałatkę z cierpliwością czekały. Gdy już wszystko było przygotowane, to z wielkim apetytem zostało pozjadane. Sałatki cieszyły się, że smakowały i nawet o smak zwycięstwa nie rywalizowały. Jedna i druga była kolorowa, jedna(...)łyżka octu winnego, 1 płaska łyżka soli, składniki na sałatkę grillowaną: 1 mała cukinia, 5 szt. cebuli szalotki, po ½ papryki: żółtej, zielonej, czerwonej, 1 batat, kilka młodych kolb kukurydzy, sól, pieprz, świeża mięta, świeży tymianek, ponadto: młode, małe ziemniaki, sól, świeży lubczyk, olej rzepakowy, składniki na świeżą sałatkę: 1 mała sałata lodowa, kilka liści sałaty lollo rosso zielonej i czerwonej

Moniki Smakołyki
Pierogi "ruskie" 183

   Chyba najbardziej popularne pierogi.Przedstawimy naszą wersję.Składniki na ciasto:-4 szklanki mąki-250 ml ciepłej wody-2 żółtka-2-3 łyżki oleju-łyżeczka soliSkładniki

Maminek kulinarny
Zupa krem z konfitowanego czosnku 215

takie mięso może stać w chłodnym miejscu przez długi czas, a przy tym jest bardziej kruche i delikatne. Ja ta metodą przygotowałam czosnek, który stanowi bazę dzisiejszej zupy. Możecie go zamknąć w słoiczku wraz z olejem, w którym się gotował. Czosnek jest miękki, traci swój charakterystyczny aromat, jest łagodny w smaku, można nim smarować kanapki, dodawać do sałatek, past(...)czym zdejmujemy garnek z ognia i miksujemy zupę na gładki krem. 6. Doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem oraz zabielamy śmietanką (opcjonalnie). 7. Boczek smażymy na patelni (bez tłuszczu) lub pieczemy w piekarniku (na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia) do czasu, aż powstanie z niego chrupiący chips. Zupę krem z konfitowanego czosnku podajemy z chipsami z boczku. Smacznego

W kuchni Katie
Ciecierzyca - jej właściwości oraz z czym i jak jeść? 411

Kolejnym zastosowaniem jest to, że można z niej zrobić zupa-krem lub wykorzystać jako składnik zupy ziemniaczanej, kapuścianej, dobrze też smakuje w barszczu. Świetnie sprawdza się jako dodatek do: sałatek, dań warzywnych, mięs, makaronów, kasz- np.dań jednogarnkowych.  Kotlety, pasztety, pasty z ciecierzycy i suszonych pomidorów, gulasz czy ciecierzyca smażona to kolejne wykorzystanie tego cennego warzywa. Jak sami widzicie(...)konsekwencji powoduje wzdęcia. Na szczęście jest na to sposób, należy ugotować cieciorkę w wodzie z sodą oczyszczoną lub doprawić kminkiem, cząbrem lub oregano. Wartości odżywcze w 100 g ugotowanej (bez soli) ciecierzycy: Wartość energetyczna - 164 kcal Białko ogółem - 8,86  g Tłuszcz - 2,59  g Węglowodany - 27,42  g (w tym cukry proste 4,80) Błonnik

Pause Gotowanie!
Kasza jest dobra na wszystko. Bezmięsny poniedziałek #3 279

gdyby tak zafundować sobie kaszodzień? Śniadanie. Manna latte. Lunch. Kuskusianka. Obiad. Bulgur 5 smaków. Kolacja. Kaszopasztet.Można? A kto mi zabroni...Kolejny poniedziałek bez mięsa. Z kaszą w tle.ŚniadanieOd pewnego czasu śniadaniami (współ)rządzi manna. Przemycana co rano w Gizmowsiance.Gizmo ma swoją flachę. A ja mam mój kubeczek. A raczej dwa. Jeden(...)umieściłam żurawinowy sosik. Całość zwieńczyłam wiórkami gorzkiej czekolady.ObiadMój ostatni kuchenny bzik. 5 przemian. Psychofanką nie jestem. Ale od czasu do czasu upichcę coś w tym klimacie.A ta sałatka? Bomba! I nie myślcie, że kaloryczna. Wręcz przeciwnie. Dzięki wykorzystaniu tylko naturalnych składników. Oczyszczających przypraw. I dobrodziejstwa w postaci bulguru i sezamu. No, bomba!Wypaśny bulgur 5 smakówKolacjaZnowu

bastalena
ROLADKI Z INDYKA W SOSIE POMIDOROWYM ZE SZPINAKIEM I FETĄ 254

świąteczny obiad.  Dobrze smakuje z kaszą jaglaną doprawioną winegretem oraz sałatką z roszponki i pomidorków koktajlowych. Ułatwieniem jest to, że roladek nie trzeba wcześniej obsmażać na patelni. Owinięte w szynkę parmeńską układamy w sosie pomidorowym, kruszymy fetę i zapiekamy. SKŁADNIKI /3-4 porcje 350 g mielonego mięsa z indyka  100 g sera feta 100 g szynki parmeńskiej(...)cebulę. Smażymy na średnim gazie, często mieszając i uważając, aby nie przypalić czosnku. Gdy cebula zrobi się szklista, łyżką przekładamy ¹⁄₂ zawartości patelni do czystego naczynia w którym będziemy wyrabiać mięso. Pozostałą cebulkę i czosnek ponownie stawiamy na średnim gazie, dodajemy skórkę otartą z ¹⁄₂ cytryny, oregano oraz pulpę pomidorową. Całość doprawiamy solą, pieprzem i miodem lub cukrem. Gotujemy na małym ogniu

cool and minty
Placek po węgiersku 190

skórki z połowy cytryny, którą dodałem do gulaszu. Dodałem do niego również sok z połowy cytryny. Całość nadal dusiłem pod przykryciem przez 10 minut. Po tym czasie sprawdziłem czy mięso jest już miękkie. Gdyby nadal było twarde należy dalej dusić sos pod przykryciem, po ewentualnym dodaniu większej ilości wody.  Ziemniaki obrałem ze skóry i opłukałem w zimnej wodzie. Połowę(...)uzyskania w miarę jednorodnej masy. Paprykę pokroiłem w cienkie paski, a następnie w cząstki i dodałem ją do sosu, który dalej gotowałem na małym ogniu, jednak już bez pokrywki. Do gulaszu dodałem również pokrojoną w drobne paseczki papryczkę chili wraz z pestkami. Gdyby sos był zbyt gęsty należy dolać do niego wody - sosu powinno być dość dużo

Wyprawy kulinarne
Kaczka znakomita! 166

Kolejna moja kaczka pieczona w całości.  Tym razem bez nadzienia, w stałej temperaturze i powoli. Wyszła znakomicie mięciutka i soczysta 👌  (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(...)niech się spokojnie piecze. Po tym czasie wyłączyłam piekarnik pozostawiając w nim kaczkę na godzinę. Ważne, aby nie odkrywać garnka. Niech   mięso sobie spokojnie stygnie, zachowa wtedy swoja soczystość. Po godzinie odkryłam pokrywę i przypiekałam mięso spiralą elektryczną z góry. Musimy to robić stopniowo, aby skórka się nie przypaliła, ale była złocista i chrupiąca. Kiedy stwierdzimy, że już

Kulinarne przemyslenia
L’ARC Varsovie – prezentacja menu 112

smaków. Przegrzebek po prostu taki jaki powinien być i wspaniały boczek. Danie to wywołało dyskusję na temat doprawienia go. Dla niektórych było za mało słone, za delikatne, dla mnie bez zastrzeżeń. Cały urok tego dania polegał, według mnie, na tej delikatności. 2. Sorbet cytrusowy z miodem gryczanym i ginem; po prostu dobry sorbet, i ta otoczka, która towarzyszyła jego(...)porto/ rosti ziemniaczane/ grzyby; To co lubię – mięso przygotowane sous vide dzięki czemu zachowuje soczystość i własny smak. Idealna, lekko różowa w środku, do tego rosti ( rösti - szwajcarskie placki ziemniaczane) odpowiednio wysmażony.  Tu wywiązała się dyskusja na temat polędwiczki – niektórym brakowało przypieczenia mięsa - mocnego przysmażenia. Ja lubię tak delikatne mięso i uważam, że mocne przysmażenie zepsułoby jego smak

królestwo garów
Smażona kiełbasa z warzywami 118

Od czasu do czasu mam ochotę na smażoną kiełbasę z cebulką i ziemniakami. Jednak, aby nieco urozmaicić to popularne i klasyczne danie postanowiłam kiełbasę podać w

Moja smaczna kuchnia

Proponowane wyszukiwania