Surówka z marchwi, niby co w tym może być ciekawego. Może zaciekawić i skusić towarzystwo w jakim marchew się pojawia. Ta nasza znana marchewka tym
Kuchcik gotujeNadszedł długo wyczekiwany miesiąc maj, którego zaczęliśmy obowiązkowo majówką. Majówki to pikniki i grillowanie. Dużo czasu spędzonego razem na świeżym powietrzu i z dala od kuchennych
Z Kuchni Do KuchniObsmażone mięso odkładamy na bok. Po zakończeniu smażenia na patelnię wylewamy odrobinę wody, aby zebrać pozostały podczas smażenia smak. Potem dolewamy to do marynaty. Do słoika – weka wkładamy obsmażone mięso i zalewamy gorącą marynatą wraz z przyprawami. Słoiki wkładamy do garnka z gorącą wodą, na dno układamy lnianą ściereczkę bądź podkładkę z drewna, na to słoiki z mięsem i pasteryzujemy(...)godzin. Tak przygotowane mięso możemy przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu przez kilka tygodni. Dobra rada: możemy też pasteryzować słoiki dwukrotnie, pierwszego dnia przez 2 godziny, potem studzimy i drugiego dnia ponownie pasteryzujemy przez godzinę. Klopsiki z dorsza na dwa sposoby Klopsiki z dorsza na dwa sposoby (źródło: karolokrasa.pl) Składniki: 800 g dorsza bez skóry i ości
WojnaNaSmaki.plmoże zabraknąć zdrowych tłuszczów oraz białka – ich idealnym źródłem są łatwo dostępne i pyszne ryby Graal®. Dziś propozycja na pyszną sałatkę z dodatkiem pieczonego buraka, gotowanego na parze brokuła z nutą świeżego ogórka. Dodatek tuńczyka sprawi, że sałatka będzie nad wyraz syta i z charakterem! Składniki w dowolnych proporcjach puszka tuńczyka w kawałkach Graal burak pieczony w piekarniku ogórek(...)wychłodzenia. Ogórka obierz ,przekrój wzdłuż i usuń pestki. Otrzymane łódeczki ogórkowe poszatkuj drobno i wymieszaj z tuńczykiem. Odstaw. Mix salat z dodatkiem szpinaku rozłóż na długim półmisku. Jeśli lubisz sałatki od razu mieszane włóż do salaterki. Ja podałam w ten sposób, aby każdy mógł "sprawiedliwie" nałożyć sobie swoją porcję, przeciągając ją po prostu na swój talerz. Dołóż do sałat przekrojone
Z Kuchni Do KuchniWitajcie!, dziś będzie obiadowo, choć udka to często dodatek na ciepło na bankietach czy przyjęciach gdzie można spokojnie sobie je zjeść z chlebkiem. Kaczka to mięso
Kuchnia PROzdrowotnaDziś podsunę Wam pomysł na domowe kostki rosołowe, które skutecznie zastąpią te chemiczne ze sklepu. Znane wszystkim kostki rosołowe ze sklepu to koncentrat tłuszczów drobiowych lub
Kuchnia PROzdrowotnaProsty w stylu merlot. Wino pachnie przyjemnie owocowymi aromatami śliwki, czarnej wiśni i odrobiną oliwek. Idealne do pieczonych mięs, drobiu, ryb i warzyw, potraw z grilla, sałatek. Ironstone Cabernet Sauvignon (56,0zł) Ciemno czerwony cabernet savignon, o wyrazistym smaku. Dominują aromaty ciemnej wiśnii oraz subtelna nuta dębowej beczki. W smaku wyczuwalne owoce czarnej porzeczki oraz malin. Doskonale zbalansowane, wytrawne(...)letnich krzewów winorośli. Główne nuty zapachowe to aromaty ciemnych owoców: jeżyn, dojrzałych śliwek, świeżych malin i porzeczek w połączeniu z subtelną nutą pieprzową. Dobrze komponuje się z każdym rodzajem mięsa, makaronami z pomidorami lub z dojrzałymi serami. Ironstone Reserva Old Vine Zinfandel (99,0 zł) Czerwony, wytrawny, kalifornijski zinfandel. Wielowymiarowy i aromatyczny, a przy tym delikatny. Dominują intensywne, wyraźne aromaty
królestwo garówWołowina to absolutna klasyka kuchni polskiej, w natłoku fali burgerów i steków rodem z ameryki wystawiam środkowy palec na ten zalew obcej kultury. Mieszkańcy wielkich miast
Kuchnia PROzdrowotnaWedług naukowców z uniwersytetu w Ulm na kondycję umysłu wpływa spożywane jedzenie. Dzięki codziennemu jedzeniu produktów bogatych w witaminę C i beta-karoten można zmniejszyć ryzyko
My Chcemy Jeśćprzygotowałam jeszcze trzy bardzo fajne mieszanki, na które przepisy zamieściłam poniżej. Sól z czosnkiem, rozmarynem i tymiankiem po wymieszaniu z oliwą stworzy fajny dressing do sałatek. Pasuje też jako przyprawa do ziemniaków, warzyw oraz mięsa. Sól z koperkiem, skórką cytrynową i koprem włoskim (ten ostatni dodatek możecie ewentualnie pominąć) to mój pomysł na szybką przyprawę do ryb. Sól z suszonymi(...)którym możecie dopisać skład Waszej mieszanki soli. Aby pobrać etykiety, wystarczy kliknąć na jeden z poniższych linków: etykiety prostokątne etykiety okrągłe Edit: Ze specjalną dedykacją dla Basi Ł., etykietki bez wyszczególnionego rodzaju soli: etykiety "sól ......." prostokątne etykiety "sól ......." okrągłe Domowa sól ziołowa Składniki: według preferencji, w proporcji 1 objętość soli, 2 objętości innych składników: sól morska gruboziarnista lub/oraz inne
Chilli Czosnek i Oliwawykorzystuję na sałatki. Teraz jednak na sałatę w ogóle nie miałam ochoty, a steki chciałam skontrastować z czymś lekkim. Padło na pieczone warzywa. Stek z pieczonymi warzywami to strzał w 10! Powinien zadowolić zarówno panów jak i panie. Jako że stek to główny składnik – zdecydowałam się na drogą, lecz idealną na steki polędwicę. Kawał mięsa i słodkie warzywa(...)pieczenia. Skrapiamy oliwą z oliwek (najlepiej taką w spreju – jeśli nie mamy, skrapiamy i rozsmarowujemy pędzelkiem). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160°C z termoobiegiem (lub 170 bez) i pieczemy 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy i dokładamy do nich obraną, pokrojoną na grube plastry marchewkę oraz obrane, przekrojone na połówki szalotki. Całość ponownie skrapiamy oliwą z oliwek
Poezja smakurazem Ja dostałem 3 kawałki, Aga 2, a Olivka 1 (+ 1 kawałek został na drugi dzień). 1 kg surowych udzików to 7 porcji po 114g - przed upieczeniem bez kości. Na jeden obiad zjedliśmy RAZEM 6 kawałków czyli 684 g. Czyli tyle ile ja sam kiedyś. Podsumowując zapotrzebowanie organizmu na białko pochodzenia zwierzęcego spadło u mnie(...)ugotowaniu ilość mięsa, która jest na porcji to ok. 230g. Taka porcja wystarcza dla mnie i jeszcze usiłuję 30-50 g wcisnąć Olivce. Niestety muszę stwierdzić, że po ostatniej takiej porcji, byłem przejedzony 180-200 g okazało się, że to za dużo... ! Pierwsza technika też może być podrasowana - dużo sałatki. Wyobraź sobie, że jesteś
Dieta Rozdzielna i ZdrowieZdarzyło się Wam, że wędlina w lodówce przebrała zielonkawy kolor, a w dotyku była oślizgła niczym wąż. Może Wasz ulubiony ser pokrył się pleśnią, a przywiezione
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataZdrowe i bardzo smaczne danie wykonane z makaronu warzywnego z buraka i pieczarek. Wspaniale smakuje jako samodzielne lekkie danie i z pewnością zadowoli wegetarian, a z
Kuchcik gotujeTrudno jest przekazać smak i wygląd potrawy w tekście i na fotografii.Podobno kiedyś wymyślą takie komputery, które będą emanowały z ekranu choćby zapachem,ale
Maminek kulinarny