śmietany 12%, 2 łyżki mleka, sól morska z pieprzem (użyłam Kamis), duży pomidor, ogórek, 1/2 pęczka szczypiorku, 1/2 czerwonej papryki, główka sałaty. Ser rozgnieść widelcem, dodać śmietanę i mleko, doprawić do smaku solą i pieprzem. Pomidora umyć, pokroić w półplasterki. Ogórka obrać ze skórki również pokroić w półplasterki. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić
Z miłości do słodkościpietruszka 200 g marynowanych podgrzybków 1 puszka konserwowej ciecierzycy 1/2 małej cebuli 4 jajka 20 0 g majonezu 1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany sól, pieprz, musztarda do smaku kilka listków sałaty i parę małych podgrzybków do dekoracji Sposób przygotowania: Ziemniaki, marchew, selera i pietruszkę gotujemy w mundurkach do miękkości i odstawiamy do ostygnięcia, obieramy. Jajka gotujemy(...)Wszystko kroimy w drobna kostkę . Dorzucamy drobniutko zszatkowaną cebulę , odsączone z zalewy pokrojone podgrzybki i soczewice.Dodajemy pokrojone jajka . Na koniec dodajemy majonez, musztardę, śmietanę , sól i pieprz, dokładnie mieszamy. Sałatkę wykładamy na liście sałaty, dekorujemy podgrzybkami, listkami pietruszki i ulubiona wędlina.Smacznego
Gosia gotujedanie. Ja tylko podałem i wykończyłem.Co potrzebujemy:-filet łososia bez skóry-por, część zielona-pietruszka, natka-sól, pieprz-skórka limonki, świeża mięta-ziemniaki-mix sałat-oliwa-sok z limonki-śmietana 12% lub jogurt greckiŁososia przygotowujemy w foli, skrapiamy oliwą, sokiem z limonki, doprawiamy solą i pieprzem. Na górze układamy wiórki pora oraz natkę pietruszki. Pieczemy w folii w piekarniku(...)około 15 minut w temperaturze 180 stopni.Do ugotowanych ziemniaków dodajemy łyżeczkę masła, łyżkę śmietany, kapkę mleka, skórkę limonki i drobno posiekane listki mięty.Wszytko ugniatamy na puree.Mix sałat skrapiamy oliwą i sokiem z limonki, do smaku sól i pieprz.Prosto, szybko i smacznie
BaRepaswierzchu kilka pasków łososia i odrobinę ikry z taszy (lub innej ryby). Udekoruj gałązkami koperku, podawaj na ciepło jako przekąskę, przystawkę lub danie główne, na przykład z sałatą doprawioną sosem winegret. *Np śmietany Szefa Danone 22% do sosów
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskapyszną surówkę podawana do obiadu. Spróbujcie :) Składniki: 2 garści świeżej sałaty 2 pęczki szczypiorku 1/3 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżki jogurtu naturalnego (lub jeśli wolicie śmietany) sól,pieprz Przygotowanie: Szczypiorek i sałatę myjemy i osuszamy na ręczniku. Szczypiorek drobno siekamy, delikatnie solimy, przekładając go do miski. Sałatę po osuszeniu rwiemy i dokładnie mieszamy ze szczypiorkiem. Dodajemy
ChilliJemyPolecam szybki sposób na smaczną sałatkę. Ja podałam ją do obiadu. Składniki: 1 główka małej sałaty 2 średnie pomidory 1 pęczek rzodkiewek 250 ml gęstej śmietany 18 % 3 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżki posiekanego koperku sól pieprz ziołowy Wykonanie: Sałatę umyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki. Pomidory i rzodkiewki pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki połączyć i zalać
O kuchni z uczuciemoliwek 2 awokada kilka pomidorków koktajlowych lub 2 duże pomidory 2 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżki posiekanego koperku 1 torebeczka sosu sałatkowego greckiego 100 g kwaśnej śmietany sól pieprz do smaku Wykonanie : Sałaty myjemy i odsączamy z nadmiaru wody na durszlaku.Pomidorki myjemy i kroimy w grubą kostkę lub ósemki.Awokado myjemy, przecinamy na pół, przekręcamy, wyciągamy pestkę.Obieramy ze skórki
Sama słodycz i szczypta chiliprzeciętych na pół 1 kubeczek jogurtu naturalnego 1 łyżka soku z limonki cukier do smaku Wykonanie: Pomarańczę sparzamy gorącą wodą, obieramy i kroimy w fileciki. Sałatę myjemy i odsączamy z wody na sitku. Śmietanę przyprawiamy cukrem do smaku i sokiem z limonki, mieszamy. Do sałaty dodajemy, pokrojone pomidorki,orzechy słonecznik i na wierzchu układamy fileciki z pomarańczy, przed podaniem
Sama słodycz i szczypta chiliSKŁADNIKI : 2 średnie, młode cukinie 4 młode marchewki 1 cebula 1 jajko 2 łyżki ziarna słonecznika 2 łyżki mąki pszennej sól, pieprz gęsta śmietana do polania olej do smażenia placków Cukinię, marchew i cebulę ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, cukinię solimy i odkładamy osobno na 15 minut aż puści sok. Po tym czasie dokładnie ją wyciskamy(...)cebulą, słonecznikiem, jajkiem i mąką. Doprawiamy do smaku i smażymy małe plaski, na małej ilości tłuszczu, z jednej i drugiej strony aż się zrumienią. Podajemy ciepłe z sałatą, mięsem i kleksem gęstej śmietany, smacznego
Kulinarne Fantazje MarioliPrzepis: Składniki: 2 serca sałaty rzymskiej 1 czerwona papryka mała puszka kukurydzy (150 g ) 250 g creme fraiche 38% lub gęsta śmietana opakowanie sosu sałatkowego cezar o smaku czosnkowym sól, pieprz Wykonanie: 1. Sałatę i paprykę myjemy i kroimy drobno, lub grubiej, jak kto woli. 2. Kukurydzę odsączamy i dodajemy do sałaty i papryki
Mój pomysł naSkładniki : połowa małej sałaty lodowej mały świeży seler 1 jabłko garść winogron ciemnych i jasnych 2-3 łyżki pokruszonych orzechów włoskich majonez połączony ze śmietaną sok z cytryny Przygotowanie : Obranego selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach Jabłko obrać (można nie obierać ) i pokroić w kosteczkę(...)wymieszać z selerem i skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały Umyte winogrona przekroić na pół, dodać do selera i jabłka, wymieszać Dodać porwaną dość drobno sałatę, posypać orzechami Dodać majonez połączony ze śmietaną i dokładnie wymieszać. Inspiracja "Obiady świąteczne
Proste Potrawykilka godzin -10 małych pieczarek -cebula -ząbek czosnku -wino białe półwytrawne -sól, pieprz -papryka słodka mielona -suszona cebula -olej rzepakowy -masło -mix sałat (lodowa, strzępiasta, cykoria czerwona, rukola, głowiasta) -ogórek zielony -jabłko winne -kukurydza -śmietana 12% -majonez -ziemniaki -mleko Filety z kurczaka porcjujemy, doprawiamy solą, pieprzem i papryką; smażymy po 2 minuty z każdej strony na rozgrzanym oleju z łyżeczką(...)mieszamy wszystko i zalewamy śmietaną. Łączymy w sos i posypujemy natką pietruszki. Ugotowane ziemniaki w osolonej wodzie cedzimy, zagniatamy z kilkoma łyżkami mleka i łyżką śmietany. Ucieramy na puree. Posypujemy koperkiem. Sałatka. Posiekane sałaty, zgniecione w garści, łączymy z ogórkiem, jabłkiem, kukurydzą z łyżką majonezu. Doprawiamy pieprzem. Do wszystkiego, w miarę możliwości przemycamy odrobinę promieni słonecznych... Smacznego
BaRepasbułce tartej i smażymy, po około 3-4 minuty z obu stron, do zrumienienia. Śmietanę mieszamy z majonezem, dodajemy posiekane drobno kapary i pozostałą startą skórkę z cytryny. Bułki hamburgerowe podgrzewamy (na grillu, w piekarniku, na patelni). Dolną połowę smarujemy sosem, kładziemy sałatę, rybnego burgera, znowu kleks z sosu i górną część bułki. Kotlety możecie podać również bez bułek(...)szklanki wody mała cebula ząbek czosnku 4-5 łyżek oleju 2 liście laurowe skórka starta ze średniej cytryny kilka liści sałaty lodowej, rzymskiej lub mix sałat 4 bułki hamburgerowe 2 łyżki śmietany + 2 łyżki majonezu 1 łyżka kaparów z zalewy
Karo in the Kitchenkonieczne. Dodać posiekane suszone pomidory, posiekaną natkę oraz kremówkę. Gotować przez ok. 3 minuty co chwilę mieszając sos. PROPOZYCJA PODANIA -Puree ziemniaczane, młode ziemniaczki lub kopytka -Sałata z zielonych ogórków i śmietany Jeden duży ogórek obrać i umyć. Używając obieraczki do warzyw wykrawać podłużne paski ogórka. Doprawić odrobiną soku z cytryny, 1 łyżką śmietany, solą i pieprzem
Calzonella.com