sałata ze śmietaną - 597 przepisów (strona:15/40)

Surówka z marchewki i białej rzodkwi 156

dwie porcje:    1 średnia marchew    taka sama ilość białej rzodkwi    2 liście sałaty lodowej    1/2 szklanki kukurydzy konserwowej (odsączona) Na sos:    1,5 łyżki oliwy z oliwek    1 łyżeczka śmietany 12%    1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego    zioła do sałatki    pieprz czarny, sól (opcja

peggiwkuchni
Ekspresowa sałatka do dań z grilla 144

Kochani żeby nasze kiełbasy i mięsiwo które będziemy grillować miało lżejsze towarzystwo polecam tą szybką i sprawdzoną sałatkę. Składniki: - 1 główka sałaty lodowej - 1/2 kg pomidorów koktajlowych - zielona część dymki lub szczypiorek Sos czosnkowy: - 1 duża kwaśna śmietana ok. 300 ml lub jogurt naturalny w mojej wersji - 4 ząbki czosnku - łyżeczka suszonej bazylii - 1/2 łyżeczki suszonego majeranku - sól, pieprz, cukier

Apetyczna babeczka
Tortilla z kurczakiem i suszonymi pomidorami. 195

można zastąpić większymi pomidorami), słoik pomidorów suszonych (ja miałam słoik 285g), 2 świeże papryki (czerwona i żółta), mała sałata, przyprawa do gyrosa, sól, pieprz, olej do smażenia (3-4 łyżki), paczka placków tortilli Sos majonezowo czosnkowy: 3/4 główki czosnku, majonez,  śmietana - najlepiej rzadka by sos nie był zbyt gęsty ( u mnie była słodka), 2 łyżki ketchupu, pieprz. Przygotowanie(...)oleju. Odstawić do lodówki na 2h. Podsmażyć. Sałatę porwać na mniejsze kawałki, paprykę pokroić w paseczki, pomidorki koktajlowe pokroić na ćwiartki, pomidory suszone pokroić na większe kawałki. Dodać podsmażone mięso i wymieszać. Lekko posolić i popieprzyć.   Zrobić sos majonezowo czosnkowy: czosnek wycisnąć, dodać kilka łyżek majonezu, dwie łyżki ketchupu i śmietany ( śmietany daję tyle by sos nie był zbyt

W kuchni u Moniki
Ryż zapiekany z jabłkami 356

wierzchu musi być ryż i kawałki masła. Całość zapiekam jakieś 40 minut w 200 st C Podaję oprószone cukrem cynamonowym, można dodać kleks gęstej śmietany lub jogurtu. Zapraszam jeszcze po przepis na "Sałatkę z grillowaną sałatą rzymską " KLIK

Takie tam pichcenie
Gulasz z karkówki 230

marchew I pieczarki. Zmniejszamy gaz I dusimy aż mięso będzie miękkie.Na koniec dodajemy paprykę. Gulasz jest gotowy. :) Opjonalnie gulasz możemy zabielić mąką I śmietaną. Gulasz podałam z kaszą I sałatką z ogórków konserwowych I sałaty. Zyczę smacznego

Smaki Edyty
wątróbka drobiowa w selerowym musie 198

Skalna inspiracja . przepis na dwie porcje 400 gram wątróbki drobiowej 400 gram selera 4 łyżki śmietany kremówki 3 sztuki  mini kukurydze 2 mini marchewki kilka wydrylowanych wiśni z kompotu / puszki garść kiełek sałaty pieprz gruboziarnisty, gałka muszkatołowa, sól i pieprz biały do smaku oliwa do smażenia chipsy z wiśni por MUS Z SELERA Seler obieramy i kroimy na mniejsze

na gazie
Domowy Grander jak z KFC 1002

kurczaka) ok. 1/2 szklanki mąki na panierkę ciasto: jajko 1/2 szklanki mąki odrobina mleka szczypta soli pieprz odrobina chili  sałata lodowa (lub inna) ok. 2 pomidory kilka plasterków sera Cheddar  2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstej śmietany 12% lub 18% sos barbecue   Domow y Grander jak z KFC - Sposób przygotowania: Bułeczki: Drożdże rozpuszczamy w wodzie(...)złoty kolor (przez ok. 4-5 minut z każdej ze stron). Śmietanę łączymy z majonezem. Każdą bułeczkę przekrawamy wzdłuż. Na dolną część bułki wykładamy ok. łyżeczkę (lub więcej) sosu barbecue i wykładamy gotowego strips'a, a na niego plasterek sera cheddar, 2 plasterki pomidora oraz pokrojoną sałatę. Wierzchnią część bułki smarujemy od wewnątrz sosem majonezowym i przykrywamy całość. Moje posty

Słodka Strona
Tarta z łososiem na cieście francuskim 92

bloku szczypta oregano pomidorki cocktailowe lub jeden mały pomidor 1 op ciasta francuskiego szczypiorek sałata Łososia przeciąć na cienkie plastry, skropić oliwą i sokiem z cytryny, odstawić na ok godzinę. Formę na tartę posmarować oliwą, wyłożyć ciastem francuskim.  Jajka roztrzepać ze śmietaną dodać natkę, koperek, sól, pieprz i świeże oregano. Wymieszać. Na ciasto wylać masę jajeczną ułożyć łososia , pomidorki

Gotowanie jest łatwe
Sałatka z selera, jabłek i wędzonego łososia z sosem z kminem rzymskim 183

mały lub 1/2 dużego selera 2 jabłka 1  - 2 łyżki soku z cytryny ok 60 g wędzonego łososia parę liści ulubionej sałaty skórka starta z 1/2 cytryny łyżka drobno pokrojonego szczypiorku sos: 100 ml śmietany 50 ml oliwy sól, pieprz do smaku szczypta cukru - do smaku 1 łyżka soku z cytryny 2 - 3 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego ( do smaku(...)lodówki do czasu aż sos będzie gotowy - ok godziny. Łososia podzielić na mniejsze kawałki. Przed podaniem wymieszać kawałki łososia z selerem i jabłkiem, ułożyć na półmisku, dookoła rozłożyć kawałki sałaty, posypać szczypiorkiem i startą skórką cytrynową. Sos, jeżeli trzeba doprawić solą, pieprzem i kuminem. Polać sałatkę. Smacznego

Stare Gary
Ranch dressing 134

każdej podróży przywożę w głowie ulubione smaki. Ranch dressing jest tym, który najtrudniej mi odtworzyć na naszym gruncie. Jest on kategorią samą w sobie. Może być sosem do sałaty, dodatkiem do frytek, dipem obecnym na każdej imprezie. Jeśli wierzyć Wikipedii, od 1992 roku jest najpopularniejszym sosem Ameryki Północnej. Czy w związku z tym nie jest zaskakujące, że jest tak mało(...)był za ostry) znajduje się tutaj – klik . Przygotowany w ten sposób Ranch jest świetnym dipem, jednak moim zdaniem do sałaty niespecjalnie się nadaje, ze względu na dużą ilość pływających ziół. Receptura bardziej „dressingowa”: Majonez – filiżanka Śmietana – 1/2 tej ilości Suszony koperek i pietruszka – po 1/2 łyżeczki Suszony czosnek i cebula – po 1/4 łyżeczki

Patchwork
Pieczeń wołowa z musztardą z wolnowaru 164

godzin, aż wołowina będzie bardzo miękka. Gotowe mięso wyjąć a sos przetrzeć przez sito. Doprawić solą i pieprzem ewentualnie zabielić niewielką ilością śmietany. Pokrojoną w plastry wołowinę podawać z tłuczonymi kartoflami, polanymi sosem i sałatą. Smacznego

Stare Gary
Chutney kolendrowy 135

mojemu limonka pasuje idealnie do kolendry) i podwójną ilość imbiru.  Mój chutney wyszedł gorzkawy, pikantny i bardzo kolendrowy w smaku. Z dodatkiem śmietany lub jogurtu zmienia się w fantastyczny, orzeźwiający sos do ryb lub sałat, doprawia świetnie potrawy azjatyckie i wszelkie curry. I może długo stać w lodówce nie tracąc świeżości, j ednak nie dłużej niż 2 tygodnie (aktualizacja

Kuchnia Prezydentowej
Pieczony schab z sosem grzybowym 186

Grzyby, [pieczarki i cebulę przekładamy z wywarem do rondelka i wlewamy bulion grzybowy. Przyprawiamy do smaku i doprowadzamy do wrzenia. Zagęszczamy zasmażką i śmietaną. Doprawiamy i dodajemy pietruszkę. U mnie schab podany z sałatką z sałaty, pomidora, rzodkiewki, cebulki i pietruszki z odrobina oliwy. SMACZNEGO

ChilliJemy
Trochę inny gyros 2269

Faza na muffinki się skończyła, ale nowa jest na sałatę. Taką zwykłą zieloną, masłową. Mój brzuch by mi podziękował gdybym, zamiast robić z nią kanapki (na

W kuchni bez szafek