Śledź i wszelakie dania z jego składnikiem zazwyczaj kojarzą nam się ze śmietaną, majonezem bądź olejem czy oliwą dlatego dziś chciałam podzielić się z Wami moją ulubioną kompozycją smaków. Suszone śliwki bo o nich pobocznie mowa świetnie skomponowały się ze śledziem podanym na sałacie. Dla podkreślenie smaku całość przyprawiłam szczyptą mieszanki płatków pomidorów, czosnku niedźwiedziego i czarnuszki. Skusilibyście się
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiczerwonej +wykałaczkiPrzygotowanie:Pierwsze nadzienie - połowę naleśników posmarować kremowym serkiem, nałożyć liście sałaty, kawałki sera oraz szynki, zawinąć w rulon i pokroić na mniejsze kawałki, nadziać na wykałaczki. Drugie nadzienie - pozostałe naleśniki posmarować koncentratem i drobno posiekanym czosnkiem. Twaróg zmiażdżyć widelcem z mlekiem/jogurtem/śmietaną, dosolić do smaku. Wypełnić nim naleśniki. Na koniec dodać kawałki drobno pokrojonej papryki, zawinąć
Kuchnia Elliedobrze wymieszać, doprawić pieprzem i polać sałatkę. Prosciutto zwinąć w ruloniki i ułożyć na sałacie. Sałatka z ziemniaków, doskonała kolacja. Smaczna odmiana popularnej sałatki ziemniaczanej. Składniki. 2 ziemniaki 100g pieczonego (gotowanego)mięsa 10cm pora 1 pomidor sól, pieprz Sos. 1 łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu (śmietany) 1 łyżeczka musztardy dijon 1 łyżka szczypiorku Wykonanie. Ziemniaki ugotować w mundurkach. Mięsko pokroić
Kulinarny karnet Christopheraukładamy na półmisku. Przyprawiamy sałatę i inne warzywa, które chcemy jeść na surowo. Przygotowujemy sosy. Może być np. czosnkowy ( przepis znajdziecie tutaj ). A może Ranch ? Ketchup? Słodko-ostry sos chilli? (Na te dwa nie podzielę się przepisem, bo korzystam z gotowych). Lubię również sos chrzanowy. Robię go mieszając kilka łyżeczek ostrego chrzanu z łyżką kwaśnej śmietany, szczyptą soli i cukru(...)konwencjonalny, gdyż jego podgrzewanie na palniku mogłoby zająć bardzo dużo czasu. Mięso i warzywa nadziewamy na szpadki, smażymy, już na talerzu solimy i moczymy w sosach. Zjadamy z bagietką, sałatą, popijamy pysznym winem i delektujemy się wieczorem. PS. Fondue można oczywiście zorganizować również w domu. Jednak podanie go na powietrzu ma tę zaletę, że zapach gorącego tłuszczu nie osiądzie
Patchworkzmięknie. Rozłożyć cebulkę na ziemniakach. Następnie rozłożyć pozostałe ziemniaki. W dużym kubku rozmieszać śmietanę i potarty ser. Wylać wszystko na ziemniaki. Wstawić zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 220 C i piec do momentu, aż ziemniaki się podpieką i staną się chrupiące i złotawe. Podawać z zielonymi sałatami i mięsem lub sadzonym jajkiem. To było pycha
Kuchnia PokoleńSurówka , która składa się z dresingu śmietanowo-koperkowego wymieszanego z sałatą, rzodkiewkami, ogórkiem i kukurydzą, stanowi idealny dodatek do grillowanych/pieczonych mięs i warzyw. Serdecznie polecam :). Przepis
Przepisy Aleksandrypodgrzać, następnie chilli, imbir, kardamon, przeciśnięty przez praskę czosnek, a na końcu śmietanę i połowę posiekanej natki, chwilę podgrzewać. Oczyszczone krewetki dodać do woka i trzymać ze dwie - trzy minuty, przemieszać, skopić sokiem z cytryny, posolić do smaku. Dosypać natki i ............................. Smacznego ja podałam z sałatą lodową w sosie vinegrette...... i wineczko, które dostałam od koleżanki:-) smaczniusio
Gaździnka warzypieprz WYKONANIE Składniki dokładnie mieszamy. SOS BIAŁY CZOSNKOWY 200 ml majonezu 200 gram śmietany 18% 1/3 główki czosnku (przeciśnięty przez praskę) sok z 1/4 cytryny 2 łyżeczki cukru sól pieprz WYKONANIE Składniki dokładnie mieszamy. WARZYWA 3 pomidory pokrojone w kostkę ogórek zielony pokrojony w półplasterki główka sałaty (porwane liście) 3 cebule czerwone (ew. białe) pokrojone np. w piórka. PODANIE
OstryKęswarzywa spalają więcej kalorii niż organizm przyswaja, dzięki czemu jedząc groszek, brokuły, sałatę i całą resztę zielonych warzyw, chudniemy! Potrzebujemy:- 1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego- 40 dag mrożonego groszku- 2 średnie cebule- 2-3 ziemniaki- pieprz cytrynowy- kwasek cytrynowy- sól- 2 łyżki masła- śmietana - płatki migdałowePrzygotowanie: Cebulę kroimy w sporą kostkę i wrzucamy na patelnię
W poszukiwaniu inspiracjisię często zdarza) wykrawamy środki nasienne.Kukurydzę odsączamy na sicie, cebulkę drobniutko kroimy. Sałaty myjemy, rwiemy na kawałki i łączymy z wszystkimi pozostałymi składnikami. Teraz wystarczy tylko całość delikatnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem, posypać koperkiem. Opcjonalnie na wierzchu sałatki robimy kleksiki z jogurtu połączonego ze śmietaną.Chłodzimy w lodówce
Walijskie Pichceniepieprz WYKONANIE Składniki dokładnie mieszamy. SOS BIAŁY CZOSNKOWY 200 ml majonezu 200 gram śmietany 18% 1/3 główki czosnku (przeciśnięty przez praskę) sok z 1/4 cytryny 2 łyżeczki cukru sól pieprz WYKONANIE Składniki dokładnie mieszamy. WARZYWA 3 pomidory pokrojone w kostkę ogórek zielony pokrojony w półplasterki główka sałaty (porwane liście) 3 cebule czerwone (ew. białe) pokrojone np. w piórka. PODANIE
OstryKęsbiałej kapusty z koperkiem Chrupiąca surówka z sałaty lodowej Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano Frittata z cukinią i oregano Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem Gofry z kakaową bitą śmietaną i z cukrem pudrem Gofry z malinami(...)bitą śmietaną Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Koktajl jeżynowy Koktajl truskawkowy Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Sałatka z grillowanej cukinii
Moja smaczna kuchniazależności od naszych preferencji. Do każdego posiłku podawane są warzywa (normalnie smakujące sałaty, słodkie pomidory i ogórki jak w sezonie) i owoce: pyszne i w dużym wyborze (kiwi, banany, jabłka, gruszki, melony ). Wszystko świeże. Ogromny wybór przepysznych deserów naprawdę robi wrażenie, np. panna cotta z bitą śmietaną, baklava czy różne rodzaje ciasta. Znakomite są antipasti z czerwonych papryczek wypełnionych serem
W mojej kuchni