podsmażamy. Cebulkę wykładamy do miseczki.Grzyby oczyszczamy, kroimy., smażymy na tłuszczu po cebuli.Do podsmażonych grzybów dodajemy cebulkę. Wlewamy 1/3 szkl. wody. Dusimy.Pod koniec dodajemy śmietanę połączoną z mąką. Doprawiamy do smaku.Placuszki gryczano-ziemniaczane układamy na sałacie, polewamy sosem grzybowym. Smacznego
kolorowotorcikowofasola z puszki czerwona cebula czerwona papryka ser cheddar papryczka chilli pomidorki koktajlowe nachos serowe ewentualnie łyżka gęstej śmietany olej do smażenia Dressing łyżka soku z limonki 3 łyżki oliwy szczypta soli świeżo mielony pieprz W dużej salaterce umieścić porwane liście sałaty. Nasiona gorczycy, kolendry i pieprzu zmłotkowac w moździerzu. Fasolę wyłożyć na durszlak i przepłukać pod bieżącą wodą(...)surowe. Na sałatę wyłożyć posiekaną natkę pietruszki oraz obrane i pokrojone na kawałki awokado, pokrojoną w słupki paprykę, chili, cebulę pokrojoną w piórka, wypłukaną fasolę i część pomidorków pokrojonych na połówki. Całość skropić dressingiem. Na wierzch wyłożyć gorące mięso. Na gorące mięso wyłożyć starty cheddar. Całość polać resztą dressingu i udekorować nachosami. Na wierzch można wyłożyć kleks śmietany dla złagodzenia
Weekendy w domu i ogrodziekromek chleba tostowego, razowego 1/2 brokuła ugotowanego na parze 2 łyżki śmietany 18 % 4 jajka ugotowane na twardo 200 g kremowego twarożku 2 ogórki konserwowe, pokrojone w kostkę 4 plastry pieczonego pasztetu sól, pieprz do smaku majonez 1 ogórek wężowaty liście sałaty, rzodkiewka, pomidorki koktajlowe, oliwki do dekoracji(...)twarożkiem, śmietaną i przyprawami, ugniatamy na papkę. Kromki chleba kładziemy na desce, ( 2-3 równo koło siebie ) rozkładamy pierwszą pastę z brokuła, przykrywamy następnymi kromkami, lekko je dociskając. Następnie rozsmarowujemy pastę z jajka i ponownie chleb. Na wierzch układamy plastry pasztetu. Cały tort chlebowy smarujemy majonezem i zaczynamy dekorować. Na boki tortu przyklejamy plastry ogórka i sałatę. Górę dekorujemy talarkami
Kulinarne Fantazje Mariolipokazuje wam jeszcze mój wczorajszy jadłospis. I. Naleśniki z kokosowym twarożkiem, sosem jagodowym* i borówkamiII. czosnkowy wrap* z jajecznicą, szynką, sałatą, pomidorem i szczypiorkiem*z domowej oriszowo-pszennej tortilliIII. Ziemniaczano-serowe knedle ze śliwkami i cynamonem podane ze śmietaną i cukrem trzcinowym(no i jeszcze większą ilością cynamonu)IV. Miseczka kalafiora (brak zdjęcia)V. 1/2 melona (brak zdjęcia)VI. Sałatka
More food, love and dreamsznam nikogo takiego :) Króluje na spotkaniach ze znajomymi, czy szybkim obiedzie w domu :) Składniki: duża pierś z kurczaka mieszanka sałat (rzymska, masłowa, rukola) cebula (u mnie czerwona) 3 pomidory duża papryka czerwona puszka kukurydzy Przyprawa gyros 4 łyżki śmietany 12 % 2 ząbki czosnku cukier,sól, pieprz bazylia Przygotowanie: Cebulę kroimy w piórka i lekko solimy. Paprykę i pomidory myjemy
ChilliJemyalbo inne podsuszane np jałowcowe * 4 jajka ugotowane na twardo * sos : łyżka majonezu, łyżka śmietany 12%, łyżka soku z cytryny, pieprz * łyżeczka parmezanu i rzeżucha do posypania sałatki Przygotowanie : Kiełbasę pokroić w półplasterki i usmażyć. Na talerzu ułożyć sałatę, plasterki ogórka, kosteczki sera, kiełbasę oraz jajko. Składniki sosu wymieszać, polać jajka. Całość posypać parmezanem i rzeżuchą
Magiczne Życie Martyczosnkowym. Składniki na 4 tortille: 1/2 kg wyluzowanych udek z kurczaka połowa czerwonej cebuli 2 pomidory połowa długiego ogórka sałata opakowanie tortilli sól, pieprz przyprawa do kebabu olej do smażenia mięsa na sos czosnkowy: 2 ząbki czosnku 4 łyżki śmietany 18% 3-4 łyżki majonezu ewentualnie sól, pieprz 1. Na samym początku mięso umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze(...)posmarować odrobiną sosu czosnkowego, dodać sałatę, cebulę, pomidora, ogórka i mięso z udek kurczaka. Całość zawinąć (najpierw spód, później bok i zrolować), a końcówkę tortilli zawinąć w folię aluminiową. Przygotowane tortille zapiec w piekarniku przez 2-3 minuty w 180 ºC. SOS CZOSNKOWY Czosnek obrać i bardzo drobno pokroić. Do miski dodać śmietanę, majonez i posiekany czosnek. Za pomocą
Ugotowaćpszennej - 0,5 szklanki wody - 4 łyżki oleju - szczypta soli Farsz:- pierś z kurczaka ( 5 średnich sztuk) - sałata (np. lodowa)- 2 duże czerwone cebule- 5 pomidorów - jeden duży ogórekSos:- 5 łyżek śmietany - 4 łyżki majonezu - 1 łyżka oleju - 3 ząbki czosnku - sól, pieprz Sposób przygotowania:1.Tortilla:Do miski(...)kostkę i wrzucamy do miski, gdzie przyprawiamy pieprzem, solą, papryką, czosnkiem lub gotową przyprawą do kurczaka. Następnie wrzucamy na patelnię i smażymy. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Sałatę kruszymy (powinna wyglądać jak na zdjęciu). Cebulę kroimy w piórka , pomidora i ogórka w kostkę. Sałatę odkładamy na bok. A pozostałe warzywa mieszamy w misce.3.Sos:Wszystkie składniki wymieszać widelcem w misce
Gotuj Z MuzykąUwielbiam sałatki bez śmietany czy majonezu, a z minimalnym dodatkiem sosu czosnkowego. Ta powstała w sobotę i do dziś mam jej smak w ustach:) Składniki: Połowa główki sałaty lodowej 1 papryka czerwona świeża 1 ogórek świeży 2 pomidory 1 smażona z przyprawą gyros pierś z kurczaka 1 puszka kukurydzy 1 opakowanie sera sałatkowego np. Favita ok 4 garści malutkich(...)łyżka majonezu 1 łyżka śmietany 4 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę maggi, sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Pierś kroimy w drobne kawałki i smażymy na małej ilości tłuszczu z dodatkiem przyprawy gyros. Z podanych składników robimy sos czosnkowy, który chowamy na chwilkę do lodówki, żeby się "przegryzł". 2. Na dno salaterki dajemy potargane liście sałaty lodowej, posypujemy kukurydzą, pomidorem pokrojonym
Kuchnia w czekoladzieWiosenne naleśniki z serem i warzywami, wytrawne, najlepsze. Uwielbiam nowalijki, a twaróg z rzodkiewką, ogórkiem i śmietaną najbardziej. Taki zdrowy farsz z nowalijek włożyłam do naleśników śniadaniowych. Przepisów na naleśniki z serem jest wiele, ale ten farsz jest moim zdaniem najlepszy! Takie wytrawne naleśniki nadają się na śniadanie i na kolację! Piotrek usmażył 10 sztuk naleśników, one mogą stać(...)szklanki mąki, wlewamy stopniowo ok. 1 szklanki wody gazowanej, dokładnie mieszamy ciasto naleśnikowe trzepaczką, ciasto ma mieć gęstość kwaśnej śmietany. Naleśniki smażymy na rozgrzanej i posmarowanej olejem patelni z obu stron. Na każdym naleśniku układamy liście sałaty, farsz z serka i warzyw, każdy naleśnik zwijamy w rulon. Naleśniki z serowym farszem są syte, my zjedliśmy po 2 naleśniki. Smacznego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędodatkiem pierożków i sosu czosnkowego. Składniki: 1 opakowanie pierożków tortellini z szynką 2 piersi z kurczaka puszka kukurydzy pół główki sałaty lodowej 3 pomidory pół ogórka szklarniowego długiego słoik papryki konserwowej (ok 500g) ziarna słonecznika sos czosnkowy (3 łyżki śmietany, 3 łyżki majonezu, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 5 ząbków czosnku, przyprawa tzatziki, sól, pieprz, maggi) Sposób przygotowania: 1. Pierożki gotujemy
Kuchnia w czekoladziełyżeczki sezamu * 0,5 łyżeczki kurkumy * 2 liście laurowe * 1 łyżeczka natki pietruszki * Pół ząbka czosnku * 1 łyżeczka gęstej śmietany/jogurtu * 1 łyżka tartego sera żółtego * 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku * ½ łyżeczki cukru * Sól, pieprz Opcjonalne dodatki: sałata lodowa, pomidorki koktajlowe. WYKONANIE: KULKI Z KASZY JAGLANEJ: | ½ szklanki kaszy jaglanej, ½ łyżeczki kurkumy, 2 liście laurowe, 1 łyżka sera żółtego(...)żółtym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10 minut. PURE Z ZIELONEGO GROSZKU: |1 szklanka zielonego groszku, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka gęstej śmietany/jogurtu, pół ząbku czosnku, sól, pieprz | W małym garnku gotujemy wodę i wrzucamy do niej zielony groszek. Gotujemy około 2 minut. Po tym czasie szybko przelewamy groszek zimną wodą
MohiellaSkładniki: 1 filet z kurczaka (około 220g) 1/2 główki sałaty lodowej 1 średnie mango 1 cebulka dymka papryczka chili (opcjonalnie) 1 łyżeczka oliwy Sos: 100 g jogurtu naturalnego 50 g śmietany kilka listków mięty sól pieprz curry 1 łyżeczka fruktozy (lub innego cukru) Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać. Filet i cebulkę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę
Moja Galeria Smakuprzeciwnym razie podczas smażenia lub pieczenia farsz wypłynie na zewnątrz. Empanadas mogą stanowć samodzielną przekąskę. Można je podać z jogurtem naturalnym, gęstą śmietana posypaną szczyptą chili lub z zestawem ulubionych dipów. Dobrze komponują się z zieloną sałatą z dodatkiem sosu vinaigrette. SKŁADNIKI na 4-6 porcji CIASTO NA PIEROŻKI 250 g mąki pszennej ( ok. 1 i 1/2 szklanki) 1/2 łyżeczki
cool and mintysmaku. Piekarnik nagrzać do 200 st. Wstawić spód do podpieczenia na ok 15 min , wyjąć wyłożyć przysmażone grzyby i oblać rozrobioną jajkami śmietaną. Posypać żółtym serem i szczyptą oregano. Zapiec przez ok 20 min. Podawać z sałatą. Opublikowany
Gotowanie jest łatwe