sałata ze śmietaną - 597 przepisów (strona:17/40)

Gołąbki z czerwonej kapusty, kaczki i ryżu z sosem pralinowym 242

sól i pieprz do smaku Sos pralina z malagą 100 g orzechów włoskich  100 g masła 100 ml śmietany 30% 4 łyżki brązowego cukru 1 łyżka soku z cytryny   wino w którym moczyła się żurawina Do podania mix sałat, u nas młode listki buraka z bratkami posiekane orzechy do posypania gołąbków Przygotowanie: Imbir i czosnek zetrzyj na tarce(...)porcją farszu, zwiń gołąbki, ułóż ciasno w rondlu, zalej bulionem, gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez godzinę. Przygotuj sos. Orzechy zmiksuj blenderem, w rondlu stop masło, dodaj cukier, śmietanę i orzechy, podgrzewaj ok. 15 minut na bardzo małym ogniu ciągle mieszając trzepaczką. Dodaj wino, w którym moczyła się żurawina, gotuj 3 minuty. Sos przecedź przez sitko

SzczyptaSmaQ
QUICHE Z RICOTTĄ I CUKINIĄ 175

ricotty i cukini, którą możecie serwować jako przekąskę lub danie główne. Ja na przykład bardzo lubię podawać quiche z zieloną sałatą doprawioną sosem winegret. Dla 4 osób: ● 120 g ricotty ● 2 średnie cukinie ● 3 jajka ● 30 cl gęstej śmietany* ● 60 g świeżo tartego żółtego sera** ● 2 ząbki czosnku ● 2 gałązki tymianku ● 1 opakowanie ciasta francuskiego*** ● Kilka łyżek oliwy z oliwek

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Majówka – twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem 232

Majówka - tak nazywamy w moim rodzinnym domu twarożek połączony w młodą rzodkiewką i szczypiorkiem podany ze śmietaną. Jest to jedna z ulubionych letnich przekąsek a można ją podać na wiele sposobów. Często jemy ją z chlebem jako lekka kolacja. Ja bardzo lubię zajadać ją z grzankami smażonymi na maśle. Jest to bardzo proste danie ale jak smaczne i uzależniające(...)jogurtu naturalnego (lub śmietany jak kto woli - ja lubię ze śmietaną 12 lub 9%) pęczek szczypiorku 5-6 rzodkiewek Szczypiorek siekamy, rzodkiewkę ścieramy na tarce lub drobno kroimy. Wszystkie składniki mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Podajemy w formie pasty kanapkowej lub tak jak na zdjęciu – w listkach mini sałaty rzymskiej lub cykorii. Smacznego!!! Artykuł Majówka – twarożek z rzodkiewką

sierotka maRysia w kuchni
Tortilla z suszonych pomidorów i bazylii z drobiowymi kęskami i mixem sałat 209

tradycyjne placki tortilli możecie zrobić sami - przepis znajdziecie np.TUTAJ, ) sałata lodowa, rukola (lub mix sałat) czerwona cebula pomidor ogórek Mięso myjemy, osuszamy, porcjujemy na mniejsze kawałki, oprószamy solą, pieprzem, curry i ziołami prowansalskimi. Składniki na ciasto miksujemy (powinno mieć konsystencję nieco gęściejszą od śmietany). Kawałki kurczaka zanurzamy w cieście, następnie obtaczamy w bułce tartej lekko dociskając i smażymy na złoty

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Sałatka z kalafiorem i serem feta 561

Składniki: 5 jaj, 1 mały kalafior lub 1/2 średniego kalafiora, 3 mniejsze marchwie, 1 korzeń pietruszki, 1 sałata lodowa, 2 pomidory, 1 ogórek świeży, 2 łyżki pestek dyni, 200g sera feta, 4 ząbki czosnku, 1 mała śmietana 18%, 3 czubate łyżki majonezu, szczypiorek, sól, pieprz. Przygotowanie: Smacznego

W kuchni u Moniki
Jajka pieczone z niespodzianką 179

przygotowane jajka są super. pięknie wyglądają i smakują. Naczynie do zapiekania wysmarowywać masłem, rozrzucić sałatę na dno. Delikatnie wbić kolejno po jednym jajku. Posypać solą i pieprzem. Plasterki szynki obłożyć między jajkami. Skropić śmietaną, obsypać szczypiorkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 C i piec 10-13 minut, aż białko się zetnie, a żółtko będzie ciągle lejące. Trzeba cały czas

Kuchnia Pokoleń
Sałatka z kalarepy z Jerozolimy 178

brzmi dla mnie bardzo nęcąco, ale na pierwszy ogień postawiłam na prostą, wiosenną sałatkę. Mamy tu chrupiącą kalarepę, miękkie liście sałaty i pyszny sos jogurtowy z czosnkiem i odświeżająca miętą. Przepis Yotama lekko zmodyfikowałam, zastępując występujące w sosie kwaśną śmietaną i śmietanę kremówkę kefirem, a rukiew wodną (która w Polsce jest prawie nieosiągalna) listkami roszponki.  Sałatka z kalarepy Składniki

Chilli Czosnek i Oliwa
Tacos z białą rybą, salsą z awokado i sałatą 261

zestaw składników, podkreślić nimi sezonowość w kuchni. Zrobić je ciężkie i syte – podać z mięsem i fasolą, albo lekkie i wiosenne – z białą rybą, świeżą salsą z awokado, mieszanką sałat i bardzo charakternym sosem. SALSA Z AWOKADO Awokado kroimy wzdłuż na pół, wyjmujemy pestkę. Z dojrzałego awokado skórka schodzi bardzo łatwo – przekrójcie połówki awokado na ćwiartki i po prostu(...)ryżowy SOS MAJONEZOWO-PAPRYKOWO-LIMONKOWY 2 czubate łyżki majonezu 2 czubate łyżki śmietany 18% lub jogurtu greckiego 3 łyżki soku z limonek 1 łyżeczka skórki startej z limonki 1 łyżeczka papryki wędzonej ostrej sól DO PODANIA 12 muszli taco Z TEGO PRZEPISU ½ opakowania mieszanki sałat, porwanych i umytych limonka pokrojona w cząstki pomidorki koktajlowe zimne piwo

Karo in the Kitchen
Tortilla z Chrupiącym Kurczakiem i Sosem Miodowo - Musztardowym 645

obtaczania jajko rozbełtane z ok. 2 łyżkami mleka olej do smażenia tortille (gotowe lub z tego przepisu ) sałata lodowa ok. 2 pomidory Sos Miodowo-Musztardowy: łyżka miodu 2 łyżki musztardy delikatesowej 4 łyżki majonezu (najlepiej kieleckiego) 2 łyżki gęstej śmietany  Domowy McWrap - Klasyczny Chrupiący Kurczak jak z McDonald's - Sposób przygotowania: Sos miodowo-musztardowy: Wszystkie składniki na sos dokładnie(...)panierce starając się pokryć nią każdy fragment mięsa. Kawałki kurczaka smażymy na średnim ogniu, w głębokim oleju na złoty kolor (przez ok. 4-5 minut z każdej ze stron). Sałatę lodową siekamy, pomidory kroimy w plasterki. Każdą tortillę smarujemy ok. 2 łyż k ami sosu miodowo-musztardowego. Następnie wykładamy sałatę lodową, kilka kawałków kurczaka i ok. 2-3 plasterki pomidora

Słodka Strona
Naleśniki z szynką i sałatą 224

szklanki mąki, 1/2 szklanki gazowanej wody, szczypta soli, 1 łyżka oleju, sałata, plastry szynki konserwowej sos: jogurt i majonez w stosunku 1:1 + posiekana natka pietruszki + pieprz cayenne, mieszamy Przygotowanie: Mąkę, wodę gazowaną, olej i sól łączymy za pomocą trzepaczki, przygotowujemy ciasto o konsystencji śmietany, jeśli ciasto naleśnikowe jest za gęste rozrzedzamy je odrobiną wody. Ciasto naleśnikowe odstawiamy pod przykryciem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka z kurczakiem 182

zastąpić piwem, wtedy nie dodawać wody) mąka woda gazowana sól pieprz ostra papryka w proszku olej Sos: 3 łyżki śmietany 18% 1-2 łyżki majonezu 1 płaska łyżeczka chrzanu 1 płaska łyżeczka musztardy sarepskiej sól pieprz cukier Dodatkowo: mix sałat pomidorki koktajlowe 150 g mini mozzarelli 2 pomarańcze oliwki płatki migdałowe grzanki  Przygotowanie: Kurczak: Kurczaka umyć i pokroić

Malinowo w kuchni
Kanapka z łososiowym omletem i majonezowym sosem worcester 144

bardzo drobno posiekać. Dodać cukier, wymieszać i odstawić, żeby cebula lekko zeszkliła się. Dodać do niej sos worcester, pieprz, śmietanę, natkę pietruszki i majonez. Wszystko razem wymieszać, doprawić solą do smaku. dodatkowo: chleb tostowy (najlepiej pełnoziarnisty) pomidor,  roszponka (lub sałata) prażona cebulka (opcjonalnie) Kromki tostowego chleba opiec lekko w tosterze, piekarniku lub na patelni. Nie za mocno

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pieczeń z karkówki w grzybowym sosie 232

chili, po czym sos zmiksować blenderem. Gotować jeszcze ok 10 min. Na koniec zagęścić mąką kukurydzianą wymieszaną ze śmietaną. Karkówkę pokroić w plastry i przed podaniem podgrzewać razem z sosem na patelni. Podałam do obiadu pieczone ziemniaczki i sałatę

Gotowanie jest łatwe
Tortilla z kurczakiem 253

łyżeczka sosu chilli z czosnkiem 1 łyżeczka curry 1 opakowanie mixu sałat (ok 140g) 2-3 łyżki łuskanych pestek z dyni 1/2 długiego ogórka 1/2 pęczku rzodkiewki 60g serka topionego dip czosnkowo-koperkowy (przepis niżej) ketchup Dip czosnkowo-koperkowy:   3 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany 1 duży ząbek czosnku 2 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz  Dip.   Śmietanę

Di gotuje
Tort kanapkowy z awokado i jajek 261

rozpuszczonego masła Nadzienie 4 listki żelatyny 250 g philadephia 300 ml kwaśnej, gęstej śmietany 2 awokado 1 łyżeczka soku z cytryny 2 jajka , ugotowane na twardo po 3 łyżki posiekanego kopru i szczypiorku sól do smaku 200 g wędzony łosoś, rzodkiewki, awokado, sałata i ogórek do dekoracji Przygotuj spód. Pokrój chleb w kostkę i zmiksuj na okruchy w malakserze. Dodaj(...)zastosuj okrągłą formę z otwieranym brzegiem. Rozprowadź równomiernie chleb lekko dociskając. Wstaw do lodówki an 20 minut. Żelatynę namocz w zimnej wodzie przez 20 minut. Do miski wlej śmietanę, dodaj serek, posiekany koper i szczypiorek. Odciśnij namoczoną żelatynę i podgrzej do rozpuszczenia. Dodaj żelatynę do śmietankowej masy energicznie mieszając. Przekrój awokado wzdłuż na pół. Usuń pestkę i skórkę. Pokrój

codojedzenia