sałata ze śmietaną - 597 przepisów (strona:26/40)

Smakowite kąski z selera :) 165

gęstej śmietany. Dodać przyprawy. Maczać kawałki selera w cieście, kłaść na rozgrzaną oliwę, smażyć z obu stron na złoty kolor. Sos do selera : 2 ząbki czosnku 250 g jogurtu pieprz łyżka majonezu Do miseczki wlewamy jogurt, dodajemy przeciśnięty czosnek, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i dodajemy łyżkę majonezu. Wszystko mieszamy i gotowe :) Sałatka : 1 sałata masłowa

vegetanie
Pałki kurczaka ze szparagami w sosie śmietanowym 170

szklanki przekładamy śmietanę, zalewamy gorącym wywarem drobiowym i mieszamy. Następnie dajemy mąkę i wszystko mieszamy sprężynką do dokładnego połączenia składników Sosem zalewamy mięso i warzywa Przykrywamy naczynie pokrywką i wkładamy do piecyka na jedną godzinę Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 1/2 godziny bez przykrycia Można podać z ulubioną sałatką. U mnie sałata lodowa z sosem Vinegrette (coś

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Bułki pita. Domowy kebab w bułce. 263

gorącym oleju.Pomidora i sałatę umyć i drobno pokroić. Cebulę obrać i pokroić w pióra.Przygotować sos czosnkowy: wymieszać ze sobą jogurt grecki, sól, cukier, pieprz ziołowy i czosnek granulowany.Pity wypełniać kurczakiem i warzywami, polać sosem.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Ja do wyrobienia ciasta używam robota kuchennego z hakiem.Jogurt grecki można zastąpić jogurtem naturalnym, lub gęstą, kwaśną śmietaną o zawartości tłuszczu

Gospodyni Miejska
Pomidory ze smietana 141

Smaki dzieciństwa... co wam się kojarzy z dzieciństwem? Jakie danie, jakie smaki? Bo ja ostatnio zamarzyłam o czymś czego nie jadłam od wielu, wielu lat, chyba

Bernika - moj kulinarny pamietnik
MAKARON Z JARMUŻEM W SOSIE ŚMIETANOWO SEROWYM 223

uznawany za roślinę ozdobną,dziś odkryto bogactwo cennych witamin i składników mineralnych. Nadaje się do zup, przystawek, jako jarzynka do ziemniaków,  jak również pełni funkcję dekoracyjną potraw zamiast sałaty. W Polsce nie jest tak znany, natomiast w  Niemczech zajadają się tym cennym warzywkiem. Jest nieodzownym składnikiem kuchni portugalskiej i holenderskiej. Makaron papparedelle z jarmużem,   suszonymi pomidorami(...)sosie śmietanowo serowym,   jest pyszną propozycją na obiad.  Składniki: na około 4 porcje 500 g makaronu pappardelle  0,5 kg świeżego jarmużu 300 g śmietany 18% ( w razie potrzeby więcej) 15 dkg dowolnego sera pleśniowego 4-5 ząbków czosnku 6-8 szt. suszonych pomidorów 1 duża lub 2 małe cebule oliwa + olej z suszonych pomidorów sól świeżo

potrawyregionalne
,,Mini kebaby’’ 446

ogórek Parę liści sałaty kręcona Przyprawa gyros Sól, pieprz Pierś kurczaka kroimy w paseczki, posypujemy pieprzem, solą, słodką papryką i przyprawą do gyrosa. Mięsko smażymy na rozgrzanej patelni. Pomidory, paprykę kroimy w paski, ogórki kroimy w plastry. Tortillę podgrzewamy na patelni. Nakładamy wszystkie składniki zawijamy i przecinamy w pół. Najlepiej podawać ciepłe! Sos czosnkowy: 3 łyżki śmietany 18% 3 łyżki

Podróż w kulinaria
Soffi Flower Coffee. Szczecin. 181

kleksem śmietany i natką pietruszki Zupa Pomodoro & Gorgonzola podana w wersji Shot Soup ( 9 zł ) - krem z pomidorów udekorowany musem gorgonzola z delikatną nutą brandy Zupa  Tom Kha Gai podana w wersji Shot Soup ( 9 zł ) - pikantna tajska zupa z kurczakiem na mleku kokosowym z dodatkiem trawy cytrynowej Sałatka Ciepła Koza ( 18 zł ) - mix sałat z ciepłymi grzankami

Atlas Smaków
Kurczaczki pieczone, prawie jak z KFC 380

maczamy w śmietanie i obtaczamy w bułce tartej. Pałki wykładamy na folię lub na papierze do pieczenia. Jeżeli będzie to folia, proszę ją natłuścić olejem.Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 C na 45 -55 min.Po tym czasie kurczaczki są gotowe :) Do obiadu przygotowałam surówkę colesław- przepis znajdziecie tutaj   W surówce zamiast kapusty pekińskiej użyłam sałatę lodową. Kochani

Smaki Edyty
Pieczarki faszerowane szynka i żółtym serem 155

jajka, śmietanę, pokrojone w drobną kostkę ser, szynkę oraz szczypiorek i czosnek wyciśnięty przez praskę.  Doprawiłam solą, pieprzem i oregano, wymieszałam i tak przygotowanym farszem wypełniłam kapelusze pieczarek.  Po wierzchu lekko skropiłam oliwą, posypałam bułka tartą i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 160 stopi na 30 minut. Podałam zaraz po wyjęciu z piekarnika z zieloną sałatą polaną winegretem

Gosia gotuje
Twarożek ze szczypiorkiem 177

własny ogródek i mogą cieszyć się własnymi warzywami i owocami. Ja w tym roku mam to szczęście i korzystam z niego w stu procentach :) świeże zioła, truskawki, różnego rodzaju sałaty, rzodkiewka, marchewka, buraczki, cebula, czosnek, szczypiorek, koperek, kapusty itd. na wyciągnięcie ręki to nie tylko wygoda, ale i mnóstwo kulinarnych inspiracji :) Oczywiście i w tym sezonie nie mogło zabraknąć(...)również są jadalne (mają lekko cebulowy smak). Ja wykorzystałam je więc jako składnik twarogu. A Wy próbowaliście już jak smakują? Składniki na miseczkę twarogu: kostka półtłustego twarogu 2 łyżki śmietany lub mleka pęczek szczypiorku mała cebula 1 duży ząbek czosnku 3-4 kwiaty szczypiorku sól, pieprz Przygotowanie: Twaróg rozgnieść widelcem, wymieszać ze śmietaną. Szczypiorek i cebulkę drobno pokroić i dodać

Ze smakiem i z pasją
35 pomysłów na weekendowe śniadanie 229

arbuza z sałatą lodową i malinami Owsianka na mleku z bananem i malinami Racuszki kokosowo-orzechowe z dodatkiem rumu Zapiekane owoce w różowym winie pod płatkami owsianymi Zgrzewane kanapki z liśćmi botwinki Zielone babeczki z pecorino Sałatka z rukoli z cieciorką, czerwona cebulą i czarnymi oliwkami Sałatka z rukoli z kiełbasą krakowską Gofry z kakaową bitą śmietaną i z cukrem

Moja smaczna kuchnia
Kolorowe serowe kulki 325

śmietana przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Z masy serowej formujemy kulki i obtaczamy je w posiekanych ziołach. ORZECHOWE Składniki: 100 g sera topionego 50 g mielonych orzechów Sposób przygotowania: Ser topiony rozgniatamy widelcem i mieszamy z połową orzechów, aż uzyskamy jednolitą masę. Formujemy kulki i obtaczamy je wreszcie orzechów. Wszystkie kulki możemy ułożyć na liściach sałaty lub cykorii

Menu Zdrowia
Śledzie po parysku. Elegancka i smaczna przystawka. 176

łyżkę śmietany i 3 łyżki majonezu, doprawiam solą i pieprzem, dokładnie mieszam.Usmażone cieniutkie naleśniki rozkładam na blacie jeden obok drugiego, na każdy naleśnik nakładam połówkę śledzia, plaster jajka na twardo i łyżkę sosu, naleśniki zwijam jak na krokiety w kopertę. Na każdy zwinięty naleśnik nakładam znów łyżkę sosu, ozdabiam kawałkami brzoskwiń i rodzynkami. Podaję na liściach sałaty. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
Tagliatelle z sosem szpinakowo-cukiniowym 216

sałatę. Jak się na siłę za coś zabierałam to nie wychodziło. Ale makaron z sosem szpinakowo- cukiniowym zrobiłam od serca i… był palce lizać. Polecam! Składniki: 6 gniazd pełnoziarnistego makaronu tagliatelle opakowanie mrożonego szpinaku (oczywiście może być też świeży) jedna średnia cukinia serek topiony z ziołami (można zastąpić gorgonzollą ale u nas akurat nie było) dwie łyżki śmietany

Mama z miasta
Steki. I sos z marynowanego pieprzu 167

chcemy finalnie uzyskać soczyste, rozpływające się w ustach mięsko, a nie suchą podeszwę. Możemy stekom dać chwilę poleżeć i w tym czasie zrobić sobie jakieś dodatki- mieszankę sałat z winegretem, frytki i sos.   Uwielbiam sos z zielonego, marynowanego pieprzu. Szczególnie do steków. W małym rondelku rozgrzewamy czubatą łyżkę stołową klarowanego albo zwykłego masła (82% tłuszczu), wrzucamy 2 czubate łyżeczki(...)LaPedriza) i jeszcze ze 2-3 łyżeczki zalewy, w której się moczył.   Obsmażamy na maśle na średnim ogniu, aż poczujemy mocny zapach pieprzu i wlewamy 2/3 opakowania śmietany 30% (polecam Zott Natur- śmietanka 30%- odpowiednio rzadka i tłusta, zawsze używam jej do tego sosu), delikatnie solimy i całość redukujemy- czyli na mocniejszym ogniu, stale mieszając, doprowadzamy do mocnego wygotowania

Karo in the Kitchen