Najlepsze przepisy na imprezę opierają się na wędzonym lub dojrzewającym boczku. Większość z nas uważa na kalorie, ale prawda jest taka, że dodatek tego składnika nawet niewielkiej ilości do sałat czy zapiekanek nadaje im niezrównany aromat i smak. To dlatego boczek jest podstawą kuchni południowej Europy, a także krajów anglosaskich. Warto podkreślić że jako jeden z nielicznych producentów, w dalszym(...)posolić i popieprzyć. Połączyć połówki. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Na blaszkę wyłożoną folią aluminiową położyć ziemniaki piec, aż boczek się zarumieni. Podawać z kwaśną śmietaną doprawioną solą, ulubionymi ziołami i czosnkiem. Zielona sałata z boczkiem, jajkiem i parmezanem Składniki: 100 g zielonej sałaty 100 g rukoli średniej grubości plaster wędzonego boczku 2 kromki pszennego pieczywa 1 łyżka oleju Sól
Kuchcik gotujełosoś w środku chrupiącego ziołowego ciasta pozostał wilgotny i aromatyczny. Myślę, że ciasto stworzyło pewną izolację dla cudownego łososiowego smaku, który w nim pozostał. Danie podałam z sałatą miodową i lodami z natki pietruszki. Było przepysznie. Składniki dla 4 osób: 500 g surowego łososia norweskiego do marynaty: sól, pieprz ziołowy, 4 łyżki oleju ciasto drożdżowe: 1 jajko(...)kostki drożdży 200 - 250 g mąki pszennej sól, pieprz, zioła prowansalskie, 3 ząbki czosnku lody z pietruszki: 200 g serka mascarpone 150 ml śmietany 30% duży pęczek natki pietruszki biały pieprz, sól sałata miodowa: główka sałaty sos do sałaty: 1 łyżka miodu gryczanego (lub innego) 1 łyżka musztardy sok z 1/2 cytryny 3 łyżki oleju Najlepiej dzień wcześniej
Jadło i czytadłonajmniejsze listki, chrupiące i jasnozielone, zajadam się nimi dla zdrowia i urody. Jeszcze niedawno gościła tylko na kanapkach czy jako dodatek do obiadu ze śmietaną i cukrem. Pora to zmienić, jeśli i Wy lubicie sałatę, wiosna idzie, wiosna inspiruje nas do kolorowych i energetycznych dań! Sałatę masłową można zastąpić w tym przepisie np. sałatą lodową, rukolą drobnolistną, szpinak baby dobrej
Moja smaczna kuchniaweekendu. Zapraszam na mojego fejsbuka: Sałatka z cukinii z curry. Składniki: 2 średnie (młode) cukinie pęczek dymki papryka zielona papryka czerwona 3 pomidory sałata Sos do sałatki: 2 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy 2 łyżki śmietany sok z połowy cytryny 1 łyżka curry sól, pieprz Warzywa myjemy. Dymkę siekamy, cukinię kroimy w półplasterki, pomidory i paprykę w kostkę. Sałatę rwiemy
Miksturownikdwie porcje. 300 gram dzwonków z karpia 3 korzenie pietruszki fasolka szparagowa listki boćwiny 2 łyżki miodu czerwony i zielony młotkowany pieprz kiełki sałaty oliwa chili oliwa 1 łyżka gęstej tłustej śmietany sól Pietruszkę skrapiamy oliwą i pieczemy w piekarniku w temp.170 stopni do miękkości ( zdejmujemy wysuszoną skórę) a następnie blendujmy razem z miodem , solą oraz śmietaną
na gazienastępnie z drugiej strony. Ugotowane przełożyć na talerz, a do bulionu wlać zahartowaną śmietanę. Wsypać posiekany koperek i pulpety. Gotować na wolnym ogniu, aż śmietana lekko zgęstnie. Podawać z tłuczonymi ziemniakami i sałatą lodową w sosie vinerette..... Smacznego
Gaździnka warzyzdjęciu: Surówka z młodej kapusty z pomidoramiBuraczki ćwikłowe na zimnoBuraczki z ogórkiem kiszonym i jabłkiem ColesławĆwikła z chrzanem Duszona czerwona kapustaDuszona marchewkaMizeriaSałata ze śmietanąSałata ze śmietaną i jajkiemSałata z dressingiem jogutrowo-koperkowym Sałata z jajkiem i sosem jogurtowo-koperkowymSałata z marynowaną fasolkąSałata z ogórkiem Surówka wielowarzywna weselnaSurówka wielowarzywna z kapustą pekińską Surówka z buraczka ze słonecznikiem Surówka z czerwonej kapusty
Kuchnia domowa Anipomidorowego około 3-4 łyżki ostrego sosu chili (ja użyłam sosu Sriracha) lub ostrej salsy puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 1/2 główki sałaty lodowej 200 g sera żółtego cheddar lub mimolette 2 ząbki czosnku 3 porządne łyżki śmietany lub jogurtu greckiego 3 porządne łyżki majonezu 2-3 garści nachosów pieprz sól Przygotowanie rozpoczynamy od mięsa mielonego. Na patelnię wrzucamy mięso(...)wystudzenia. W tym czasie przygotowujemy sos czosnkowy. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę lub bardzo drobno siekamy. W miseczce/kubeczku mieszamy majonez, śmietanę i czosnek. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowujemy warzywa. Kukurydzę i fasolę odsączamy na sitku (można na jednym). Sałatę myjemy, suszymy i kroimy/szarpiemy na mniejsze kawałki. Ser żółty zcieramy na tarce o grubych oczkach. Kiedy już wszystkie składniki mamy
PatiGotujePyszna i lekka surówka w sam raz do obiadu czy też mięska z grilla. Ja robię z dodatkiem śmietany wtedy nie robi się taka wodnista ale można również dodać jogurtu. Najlepiej przygotować tuż przed podaniem sałata pozostanie wtedy chrupiąca.składniki:1 średnia główka kruchej sałaty400 g rzodkiewek1 mały pęczek koperku3-4 łyżki śmietany 18 %sól ziołowa Kamis do smakuSałatę porwać
Monia miesza i gotujelubczyk i listek laurowy, ziarenko ziela, sól), 6 jaj na twardo, kilka małych świeżych ogórków, 3 duże pomidory, szczypiorek, śmietana 18% słodka, majonez. Przygotowanie: Ugotować kalafior i jajka na twardo. Przygotować większy półmisek i składniki układać warstwowo, kolejno: porwana sałata, lekko posolić, kalafior podzielony na mniejsze różyczki, jajka pokrojone w grubszą kostkę, ogórki pokrojone w grubszą kostkę, lekko posolić
W kuchni u Monikimąki pszennej 5 łyżek oliwy niepełna łyżeczka drożdży w proszku (instant) 1,5 szklanki przegotowanej wody ketchup 400ml śmietany 18% 5 ząbków czosnku sól, pieprz, cukier duża czerwona cebula 2 pomidory duża czerwona papryka miks sałat (4 garści) pół zielonego ogórka przyprawa do kebaba opcjonalnie żółty ser Przygotowanie: Do mąki wsypujemy drożdże + szczyptę soli i stopniowo dodając wodę(...)zawinąć w folie aluminiową, aby nie zczerstwiały. Przepis na smaczny sos czosnkowy prezentowałam Wam ---> TUTAJ Potrzebne są jedynie śmietana, cukier, sól oraz pieprz. Kurczaka kroję na drobne kawałki, posypuję przyprawą do kebaba i grilluję z obu stron. Umytą sałatę wkładam do miski. Cebule obieramy, kroimy w piórka i lekko solimy. Paprykę kroimy w plastry razem z ogórkami
ChilliJemyużycie papirusów firmy Winiary.Do wykonania wrapów potrzebowałam:- 2 tortille szpinakowe (można użyć dowolnej, ulubionej tortilli)- 200g piersi z kurczaka- 1 pomidora- kilku liści sałaty lodowej- 4 plasterków sera żółtego- sosu czosnkowego (1 część śmietany 18%, 1 część jogurtu naturalnego, 1 część majonezu, czosnek, sól, pieprz)Rozgrzałam patelnię teflonową nie dodając tłuszczu.Lekko rozbiłam pierś kurczaka na grubość(...)średnim ogniu (50% mocy kuchenki gazowej) 5 minut z każdej strony.Ser ułożyłam na tortillach i lekko podgrzałam na gorącej patelni aby ser się rozpuścił.Na tortillach ułożyłam pomidory, sałatę i polałam sosem czosnkowymUłożyłam na to pokrojonego w kawałeczki kurczaka.Zawinęłam w rulon.Zjadłam w miłym towarzystwie
Z butelką mleczka w tlekopertę następnie na większym ogniu opiekamy z dwóch stron uważając by ich nie przypalić tak przygotowane możemy podawać w całości lub pokrojone na cienko krojonej sałacie lodowej i polane niewielką ilością jogurtu naturalnego lub śmietany
zobacz ich smakmuszkatołową wg smaku .Osączone i lekko przestudzone szparagi maczać w cieście ,ułożyć na blaszce i piec w temp. 180stop. około15min.Szparagi jako danie obiadowe podaję z sałatą i pomidorami polanymi sosem koperkowym . Sos: Sos koperkowy :śmietana ,sól ,pieprz i dużo posiekanego koperku
Kulinarny karnet ChristopheraOlej sezamowy lub oliwa z oliwek Suszone pomidory – 5 sztuk Szczypta soli Składniki – sos grzybowy: Grzyby np. prawdziwki lub borowiki – 1 szklanka Śmietana – 2 łyżki Czosnek – 1 ząbek Sól, pieprz Dodatkowo: Chleb wiejski Oscypek Sałata lub rukola Wykonanie – burgery: Kaszę jęczmienną gotujemy na sypko. Buraka obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Mieszamy z ugotowaną kaszą, posiekanym koperkiem, jajkiem(...)piekarnika) na kotlecikach układamy plastry oscypka i pieczemy, aż ser się roztopi. Wykonanie – sos grzybowy: Grzyby kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju z dodatkiem czosnku. Dodajemy do nich śmietanę wymieszaną z 2 łyżkami wody i całość mieszamy. Sos redukujemy i doprawiamy do smaku. Wykonanie – pesto: Wszystkie składniki tj. rukolę, bazylię, natkę pietruszki, czosnek, suszone pomidory, orzechy i ser umieszczamy
Kuchnia Bon Appetit