niż inne sałaty. Jednak w smaku jest zupełnie inna. Świetnie się komponuje z sosem majonezowo-smietanowym. Składniki: 1 sałata rzymska czerwona 2 jajka ugotowane na twardo 3 ogórki małosolne 1 cebula czerwona 2 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany(...)ząbek czosnku sól pieprz Wykonanie: Sałatę umyć i osuszyć. Podzielić na mniejsze kawałki i ułożyć na talerzu. Ogórka pokroić w kostkę , cebulę pokroić w piórka i ułożyć na sałacie. Majonez ze śmietaną i przeciśniętym przez praskę czosnkiem wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Polać sałatę, a na wierzch zetrzeć na tarce jajka. Smacznego sałatka z sałaty rzymskiej
O kuchni z uczuciemśmietana 18%, sól, kwasek cytrynowy. Przygotowanie: Sałatę umyć, osuszyć i porwać na kawałki. Posolić oraz dodać odrobinę kwasku cytrynowego. Cebulę pokroić w małą kostkę i dodać do sałaty. Czosnek wycisnąć, dodać śmietanę i wszystko razem wymieszać. Smacznego
W kuchni u MonikiJAJKA FASZEROWANE PIECZARKAMI SKŁADNIKI: 6 jajek ugotowanych na twardo szklanka pieczarek w naturalnej zalewie 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku 2-3 pędy młodego czosnku łyżka gęstej, kwaśnej śmietany natka pietruszki, liście sałaty, paseczki z czerwonej papryki itp. do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Obrane ze skorupek jajka kroimy wzdłuż na połowę, wyjmujemy żółtka, białka układamy na deseczce. Przygotowujemy farsz: żółtka ucieramy(...)marynowaną papryką. Podajemy zaraz po przygotowaniu. 5) JAJKA FASZEROWANE KREMEM Z SARDYNEK SKŁADNIKI: 5 jajek ugotowanych na twardo puszka sardynek w oliwie sól, pieprz łyżka gęstej, kwaśnej śmietany zielenina, plasterki cytryny, sałata itp. do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Obrane ze skorupek jajka kroimy wzdłuż na połowę, wyjmujemy żółtka, białka układamy na deseczce. Żółtka i sardynki wraz oliwą ucieramy w malakserze na jednolity
Moja Książka Kucharskaziemniaków + osolona woda do gotowania kiełbaski bankietowe 3 łyżki mixu oleju i oliwy (olej rzepakowy i oliwa z oliwek) 11/2 łyżeczki soli ziołowej 1/2 łyżeczki bazylii (suszonej) główka sałaty 180 g śmietany 12% lub gęstego jogurtu naturalnego cukier do smaku ulubiony sos do podania: u mnie salsa mexicana Folwark lub sos czosnkowy Folwark Przygotowanie: Ziemniaczki obieramy i gotujemy w osolonej(...)Ziemniaczki od spodu powinny nabierać lekko złotej barwy. Jeśli wolimy mocno upieczone ziemniaczki możemy je podpiec dłużej, ale należy wyciągnąć wcześniej kiełbaski bankietowe. W międzyczasie przygotowujemy sałatę na słodko - gęsty jogurt naturalny lub śmietanę 12% łączymy z cukrem, a następnie mieszamy z porwaną na mniejsze kawałki sałatą. Odstawiamy na parę minut. Całość podajemy w towarzystwie ulubionego sosu lub keczupu. Smacznego
Słodkie okruszkinajczęstszy dodatek do wiosennych i letnich obiadów z ziemniakami. A najlepiej smakuje z młodymi ziemniaczkami z koperkiem okraszonymi skwarkami. Nie lubię na talerzu po prostu porwanej sałaty i polanej śmietaną czy jogurtem u mnie sałata musi pływać. Do obiadu podaję ją w osobnych miseczkach lub kubeczku. W upalne dni można też taką sałatę zajadać z dodatkiem chlebka z masełkiem. składniki
Monia miesza i gotujeukładamy na talerzu. Ryż gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy i wykładamy na talerzu. Śmietankę zagotowujemy, dodajemy pokrojoną sałatę, gotujemy aż sałata straci surowość. Sałatę ze śmietaną miksujemy i doprawiamy solą i pieprzem. Sosem polewamy kurczaka i dekorujemy talerz z kurczakiem i ryżem. Ozdabiamy też danie natką pietruszki i kleksami domowego ketchupu z pomidorów. Smacznego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięproste w przygotowaniu i nieabsorbujące. Klops z boczniakami ma niebanalny smak, a dzięki dodatkowi grzybów jest niesamowicie soczysty. Podaję tę pieczeń na obiad z ziemniakami i mizerią lub sałatą w śmietanie, lub czymś co mam akurat pod ręką, a gdy już ostygnie zalewam sosem, który powstał w czasie pieczenia, wkładam do lodówki i na kolację mamy swojską wędlinę do chlebka
Rozpustne gotowanieczosnkowym. W jego przygotowania bardzo się sprawdzają przyprawy w młynku. Ja użyłam firmy Kotanyi." Sałata lodowa z sosem śmietanowo-czosnkowym (przepis własny) Składniki: 1 główka sałaty lodowej 3 łyżeczki śmietany 12% 1-1,5 łyżeczki czerwonego octu winnego szczypta soli, kolorowego pieprzu i suszonego czosnku Sałatę umyć. Porwać na małe kawałki i osuszyć w wirówce . W filiżance(...)wymieszać śmietanę , ocet winny i przyprawy. Gotowym sosem polać sałatę
Wiem co jemsię pojawią na blogu ;)A w dzisiejszym poście zapraszam Was na danie, które można by zaliczyć do kuchni fusion. Klasyczny obiad, porównywalny do niedzielnego schabowego, tłuczonych ziemniaków i sałaty ze śmietaną. A jakże inny, różnorodny, bogaty w nowe, nieznane mi dotąd połączenia smaków. Spróbujcie sami :)SKŁADNIKI:Obiad dla 3 - 4 osób.Roladki z polędwiczki wieprzowej:1 polędwiczka wieprzowa (około(...)jabłek:1 duży seler (korzeń)2 średniej wielkości jabłka1 cytrynagarść posiekanej natki pietruszki2 łyżki oliwy z oliweksól, pieprz do smakuSałata z pieczonymi pomidorkami koktajlowymi:kilka liści różnych rodzajów sałat (w sumie około 150 g)250 g pomidorków koktajlowych2 łyżki oliwy z oliwek1 łyżka świeżych listków tymianku (lub 1 łyżeczka suszonego tymianku)sól, pieprz do smakuSPOSÓB PRZYGOTOWANIA:Roladki
W kuchni Katieodkładamy na moment na papierowy ręcznik do odsączenia z nadmiaru tłuszczu i podajemy od razu. Do tych będzie pasować każda świeża wiosenna i letnia surówka, mizeria, świeże pomidory, sałata ze śmietaną, szczypior, kefir. SKŁADNIKI na 10 sztuk 500g białego sera twarogowego 2 jajka M 100g boczku wędzonego na gorąco, w kawałku ½ solidnego pęczka szczypioru z dymki ½ szklanki mąki pszennej
Karo in the KitchenKotlet schabowy z przyprawami: curry, papryka słodka i ostra, majeranek, sól. Pieczarki smażone na maśle z solą, świeżo mielonym pieprzem i natką. Sałata ze śmietaną, rzodkiewką i szczypiorkiem
JejKuchniaJeżeli czytasz tego bloga, to wiesz, że podaję tu przepisy na dania, które naprawdę jem. Niektóre są bardzo proste. Np. sałata ze śmietaną czy pasta jajeczna. Dlaczego by nie jeść ich częściej? Składniki: 4 jajka pół pęczka szczypiorku 2 łyżki majonezu lub jogurtu greckiego szczypta soli łyżeczka musztardy ziarnistej lub mały ząbek czosnku świeżo mielony pieprz
Ugotowane pozamiataneautor wychodzi z założenia, że przecież nikt nie kupi książki, która zawiera wyłącznie przepisy które zna. Paradoksalnie jednak, kiedy patrzę na statystyki mojego bloga to żelazne klasyki np. sałata ze śmietaną mają więcej odwiedzin niż wydumane, pracochłonne dania. Dlatego jest nisza dla książek takich jak “Polska kuchnia” Joanny Furgalińskiej, bo takich klasycznych przepisów jest mało w Internecie i mało wydaje
Ugotowane pozamiatanemajeranek. Gotujemy pod przykryciem na niewielkim ogniu do miękkości kapusty, około 1-1,5 godziny na średnim ogniu od czasu do czasu zaglądając do nich. Podawajcie z ziemniakami, sałatą w śmietanie lub mizerią - tak u mnie się jadało i je do dziś
Zasmakuj Kuchnimiejscowe specjały czy poziom życia) i uczenie się języków obcych. Co bym ugotowała z tej książki? Na pewno hitem są dla mnie kwiaty cukinii nadziewane krewetkami. Jestem fanem sałaty ze śmietan ą, więc na pewno wypróbuję owocową wersję tej sałatki. Dobrze wygląda seler naciowy zapiekany z pomidorami i mascarpone. Gdybym była prawdziwym mężczyzną na pewno zachwyciłaby mnie sekcja
Ugotowane pozamiataneśrednim ogniu na mocno złoty kolor z obu stron . Po zdjęciu z patelni , na chwilę układamy je na papierowym ręczniku ,żeby odsączyć nadmiar tłuszczu . Teraz już tylko sałata ze śmietaną jako dodatek lub sosik pieczarkowy i można zajadać . Smacznego Post Chrupiące, placki z młodych ziemniaków i cukinii pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyjajkami ugotowanymi na twardo. Można ją podawać na ciepło jak i na zimno. Pyszna jest taka prosto z piekarnika, pokrojona w grube plastry z dodatkiem tłuczonych ziemniaczków i sałaty ze śmietaną, a wszystko podlane sosem, np. koperkowym, albo pieczeniowym. Natomiast jak już ostygnie świetnie sprawdza się na imprezach, bo nie dość, że pięknie się prezentuje, to i wybornie smakuje. Idealnie
Rozpustne gotowanieśmietankę, zwiększamy ogień i redukujemy sos, aż nabierze odpowiedniej konsystencji (czyli nieco zgęstnieje) doprawiamy solą. Mięso przecinamy po skosie. Na talerzu układamy porcję sałaty, polewamy dressingiem (ja przygotowałam sałatę ze śmietana z dodatkiem soli i cukru, miała delikatny, słodkawy smak idealnie komponowała się z intensywnym smakiem kurczaka), układamy mięso, polewamy sosem powstałym z pieczeni i podajemy
Rozpustne gotowanieWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Delikatne, miękkie i kruche polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym z dodatkiem kurek. To pomysł na tradycyjny, pyszny
Marta Gotujepoziom- wstawić blaszkę i grillować około 20 minut, następnie przełączyć na termoobieg na 5 minut - termoobieg odparuje nadmiar płynu i przypiecze na chrupiąco podałam z ziemniakami młodymi i sałatą ze śmietaną - szaszłyki są pyszne, pachną grillem i szybko się zjadają................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięczosnek. 4/ Smażymy różyczki w rondlu w dużej ilości oleju z każdej strony. Obsmażony wykładamy na ręcznik papierowy a następnie podajemy na talerzu z młodymi ziemniakami i np. sałatą ze śmietaną :) SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnamałe główeczki, do kanapek, jeśli szpinak to tylko w pierogach, rukola garstka do czegoś i tyle... nie umiem jeść zieleniny i mam tak od zawsze a na widok sałaty ze śmietana zbiera mi się na wymioty... Postanowiłam odczarować tę sytuację. Przygotowałam surówkę wg przepisu Donny Hay. Lekką, chrupiącą, orzeźwiającą w smaku. W połączeniu z pomarańczowym mięsem była obłędnie
Dzieje kuchennej Wiewiórydobrze rozgrzanym oleju - po 2-3 minuty z każdej strony. Wykładamy na ręcznik papierowy by odsączyć nadmiar tłuszczu. Placuszki gotowe. Ja podałam z karmelizowaną w cytrynie marchewką oraz sałatą ze śmietaną (też smak dzieciństwa). Młode ziemniaczki również były, ale to zupełnie zbędny i zbyt ciężki dodatek. Warto zastąpić je gotowanym brokułem na przykład lub lekkim i pikantnym sosem warzywnym
Kuchnia po mojemuzagęścić masę i formuję owalne kotlety.Tłuszcz rozgrzewam dość mocno, układam kotlety, zmniejszam ogień i smażę na rumiano z obu stron.Podaję z ziemniakami z wody i sałatą ze śmietaną. SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchenpiekę jeszcze przez 45-50 minut.Upieczone odstawiam na 10 - 15 min, następnie kroje w plastry i układam na talerzu. Podaję z ziemniakami z wody i sałatą ze śmietaną :) SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchen