znika ze stołu ☺SKŁADNIKICIASTO400 g mąki100 g mąki ziemniaczanej1 jajko2 płaskie łyżeczki soli3 łyżki oliwy z oliwek250g mleka25 g drożdży1 łyżeczka cukruNADZIENIE150 g wędzonego boczku150 g żółtego sera150 g salami, szynkiSPOSÓB PRZYGOTOWANIAWsypać do miski całą mąkę, zrobić dołek na środku. Dodać rozpuszczone drożdże w letnim mleku z cukrem, oliwę, jajko, sól i wyrobić ciasto(...)Uformować kulę, przykryć folią kuchenną , odstawić w ciemne i ciepłe miejsce do wyrośnięcia na conajmniej 2 godziny. Ja do tego celu używam pustego piekarnika. Pokroić w paseczki boczek, salami, szynkę , ser utrzeć na tarce o dużych otworach. Gdy ciasto jest już wyrośnie podzielić na 3 równe części, rozwałkować na około 3 mm grubości i nałożyć nadzienie
zielonacukinkabardzo fajne pikantne kiełbaski), sery i wędliny w plasterkach oraz oczywiście dżemy, jogurty i muesli. Wybór był spory i na pewno można się najeść. Z ciekawostek węgierskich: podano paprykowe salami i ostrą paprykową pastę. Stoiska z rękodziełem na placu przy Węgierskim Muzeum Sztuki Ludowej (Hagyományok Háza) przy Corvin tér 8.Piękna nawet w deszczu restauracja Párizs Kertje (Pavillon(...)nadzieje, że jest tak pyszne, jak wszyscy opisują, butelkę Pálinki, kilka węgierskich piw i oczywiście różne przetwory z papryki (mielona, w tubce, pastę w słoiczku itd.) oraz salami z papryczkami. W drodze powrotnej do Polski wstąpiliśmy jeszcze na dwie godziny do Miskolc-Tapolca, gdzie zrelaksowaliśmy się w kompleksie basenów termalnych Barlangfürdő (Pazár István sétány 1). Cena za bilet normalny
Pasja Smakumundurkach w osolonej wodzie przez okolo 40 minut. Ostudzone ziemniaki obrać ze skórki i przemielić . Do pojemnego naczynia dodać zmielone ziemniaki, surowe jajka, mleko, szynkę, salami,żółty ser pokrojony w kostkę, starty ser, sól do smaku i dużą szczyptę gałki muszkatołowej.Całość dokladnie wymieszać.Wysmarować masłem naczynie żaroodporne, posypać bułką tartą
zielonacukinkaSzybki pomysł na smaczny ciepły posiłek, tym bardziej ze pomału ranki i wieczory robią się chlodne i fajnie rozgrzać się czymś ciepłymSkładniki:4 jajka4 pomidory dość twarde, jędrne4 plastry salami lub innej(...)ulubionej wędlinysól morska Kamispieprz młotkowany Kamiszioła prowansalskie KamisWykonanie:Pomidorom ścinamy wierzchy. Środek dobrze wydrążamy,ale uważamy żeby nie przedziurawić dna. Oprószamy solą, pieprzem i ziołami. Wnętrze pomiora wykładamy plasterem salami. Ostroznie wbijamy jajko, oproszamy solą i pieprzem, wstawiamy do piekarnika i zapiekamy aż zetnie się białko
Z Majeczką w kuchniłyżeczka koncentratu pomidorowego1 mała papryczka chilliokoło 5 łyżek startego sera Pecorino (lub Parmezan)2 łyżki oliwy z oliweksólPrzygotowanie:Na dużej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną w kosteczkę cebulę, pancettę, salami i chilli. Zrumienić. Wlać wino, rozgniecione widelcem lub zmiksowane pomidory, koncentrat pomidorowy i zamieszać. Dusić pod przykryciem, aż sos zgęstnieje i wszystkie smaki się połączą. Doprawić solą.Makaron ugotować
Oryginalny smakwałkujemy na grubość około 0,5 cm. Wycinamy małe kwadraty, które przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na temperaturę 200 stopni.Na każdy kwadrat nakładamy sos, salami, oliwki i mozzarellę.Pieczemy około 15 min.Mini pizzerinySmacznego!ciastkożercy
CiastkozercySZEFAmożna podać z sosem koperkowo-czosnkowymSkładniki:- 500g mąki pszennej- 3 jajka- 1 łyżeczka soli- 4 łyżeczki cukru- 125ml mleka- 3/4 margaryny- pół kostki drożdży- 300g parówek koktajlowych- 250g salami- 200g sera żółtegoSposób przygotowania:Na początek podgrzewamy mleko. Ciepłe mleko wlewamy do miski i w nim rozpuszczamy drożdże, dodajemy kolejno mąkę, jajka, sól i cukier. W tym samym czasie(...)bułeczek. Bierzemy trochę ciasta, rozciągamy na szerokość palców u ręki, w środek wkładamy połówkę parówki i zaklejamy. Układamy na blachę nasze bułeczki. Następnie na każdą z nich kładziemy plasterek salami i posypujemy startym serem. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Pieczemy bułeczki w nagrzanym piekarniku około 30-40 minut i gotowe. Smacznego
Mentor Smakusię w przeróżne kombinacje :). Składniki: 200g zamrożonych w całości pomidorków koktailowych 3 łyżki serka kremowego naturalnego sól, pieprz, czosnek, bazylia do smaku 3 usmażone na chrupko plastry salami Wykonanie:Zamrożone pomidorki koktajlowe wkładamy(...)blendera, dodajemy serek i przyprawy wedle uznania. Wszystko razem dokładnie miksujemy. Kiedy masa stanie się jednolita i "lodowa", nakładamy ją natychmiast do pucharków, lub w wafelki. Dekorujemy czipsami z salami i zaskakujemy gości.Ja życzę Wam smacznego
Malinowe Pocałunkismażenia! :) Składniki (na jedną pizzę dla dwóch osób): odrobina oliwy 4 łyżki śmietany 18% 4 łyżki majonezu 2/3 szklanki mąki 2 jajka 100 g tartego żółtego sera kilka plasterków salami lub szynki szczypta soli szczypta cukru ketchup CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: W misce łączymy śmietanę, jajka, majonez, mąkę, doprawiamy solą i cukrem i bardzo dokładnie(...)łyżki). Wlewamy ciasto i natychmiast zmniejszamy ogień. Smażymy aż ciasto się zetnie (ok. 3 minuty) i obracamy na drugą stronę. Łyżką rozsmarowujemy ketchup wedle uznania, posypujemy serem, układamy kawałki salami i smażymy pod przykryciem około 7 minut, aż ciasto lekko się przypiecze, a ser roztopi. Przekładamy na talerz i podajemy. Smacznego
My Culinary Artdrugie, z tego co znalazłam w domu udało mi się wyczarować pyszne pizzerinki.Jestem z siebie dumna :) Składniki: kabaczek 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy + do posmarowania blachy salami ser gouda (lub inny ulubiony) Kabaczka kroimy na jedno-centymetrowe plastry, solimy z dwóch stron i odkładamy(...)kilka minut, by puścił sok. Następnie płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z 2 łyżkami oliwy i smarujemy ta mieszanką kabaczka. Na wierzch kładziemy plastry salami i posypujemy przetartym na drobnej tarce serem. Gotowe pizzerinki układamy na wysmarowanej olejem blasze. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C ok. 20 minut. podane z ketchupem, sosem
chwile dla mniePyszne mini pizzerinki, idealne na kolację czy sylwestra :)Składniki: 1 ciasto francuskie, 15 plasterków salami, 15 plasterków żółtego sera, 10 sztuk oliwek czarnych, 4 łyżki kukurydzy, oregano.Przygotowanie:Z ciasto francuskiego wycięłam kółka, wycinałam(...)szklanką po nutelli. Pozostałe ciasto zgniotłam, rozwałkowałam i wycinałam i tak jeszcze raz, aż nie zostało mi ciasta. Wyszło mi 30 kółeczek. Na każde kółeczko położyłam połowę plasterka salami, połowę plasterka żółtego sera. Posypałam kukurydzą i pokroiłam w plasterki czarne oliwki. Na koniec posypałam oregano. Takie ciasteczka ułożone na papierze do pieczenia i blaszce wsadziłam do rozgrzanego piekarnika
Aga w kuchnistopniach w otwartym piekarniku lekko podsuszamy. (robię tak, by ciasto na pizzę nie zrobiło się mokre od puszczonego soku z pieczarek).Ciasto smarujemy sosem. Układamy na jednej połowie salami, pieczarki, pokrojone czarne oliwki, kukurydzę, połówki pomidorków koktajlowych i żółty ser. Na drugiej połowie układamy pieczarki, brokuły wcześniej gotowane około 15 minut, kukurydzę, ser solankowy, ser pleśniowy i żółty
Aga w kuchnimały słoiczek koncentratu pomidorowego, zioła prowansalskie dodatki: 1/2 puszka kukurydzy, 1 pomidor, 10 plasterków żółtego sera, 1/2 puszki groszku zielonego, 10 oliwek czarnych, 150 g pieczarek, 10 plasterków salami, 2 łyżeczki oregano. Przygotowanie: ciasto: Mąkę wsypujemy do miski. Następnie mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim cukier i pokruszone drożdże. Letnie mleko wlewamy do mąki i dodajemy pozostałe składniki(...)mąką. Przygotowujemy sos, dodając do koncentratu pokrojoną w kostkę cebulę, wyciśnięty ząbek czosnku, wodę, oliwę i zioła. Na ciasto układamy oliwki, pieczarki obrane i pokrojone w plasterki, plasterki salami, odcedzony groszek, odcedzoną kukurydze, pomidora pokrojonego w plasterki (można wcześniej sparzyć i zdjąć skórkę), na koniec plasterki żółtego sera i posypujemy oregano. Pieczemy 15 min w 200 stopniach
Aga w kuchnijaja -parmezan tarty lub ser grana -pieprz,sól,oliwa z oliwek -czosnek i cebula -koperek,seler naciowy -oregano A na wierzch parmezan tarty, pomidor w plastrach, kiełbasa lub ostre salami Trzemy ziemniaki jak na placki ziemniaczane, marchewkę ścieramy na tarce o małych oczkach by nam wióreczka wyszły. Wkładamy do misy, dodajemy jajka, koperek i seler naciowy, sół, oliwę ,pieprz(...)blenderze i mieszamy. Ja to zrobiłam wszystko w CC Major i pasta wyszła elegancko. Szklane, żaroodporne naczynie smarujemy masłem i wylewamy masę , trzemy parmezan, układamy plastry pomidora, kiełbasy tudzież salami , posypujemy oregano...skrapiamy oliwą z oliwek..i do piekarnika na 180 stopni nawet na 200 ale trzeba patrzeć i regulować. Pieczemy dobre 45 minut . Podajemy z surówkami , gulaszem
Z Kuchni Do Kuchniwody 2 łyżki oleju 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Nadzienie: 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego mała cebula pomidor 2 pieczarki garść kukurydzy konserwowej 6 plastrów salami 100 g tartej mozzarelli 1 jajko łyżeczka maku oregano sól Przygotowanie 1. Drożdże rozmieszać w wodzie do całkowitego rozpuszczania. Do dużej miski wsypujemy wszystkie składniki na ciasto, najpierw możemy(...)pomidora i pieczarki kroimy w kostkę, następnie mieszamy razem z kukurydzą. Dodajemy po około dwie łyżki posiekanych składników na środek placków. Posypujemy całość suszonym oregano i solą. Układamy plaster salami na każdy krążek, następnie posypujemy całość tartym serem. 3.Pozostałe krążki układamy z góry na placki i zaklejamy boki do powstania kształtu bułki. Łatwiej będą się sklejać, jeżeli boki
zjem to blog kulinarny