salami - 2500 przepisów (strona:39/167)

Soljanka 173

jest jednak, że soljanka powinna być raczej kwaśna i ostra, o bardzo intensywnym smaku. SOLJANKA Składniki: - 4 litry wody - 300 gram wołowiny (lub innego, dowolnego mięsa) - 250-300 gram salami - 3 papryki (różnokolorowe) - 300 gram pieczarek - 3 cebule - 4 ogórki kiszone - 4 ogórki korniszony - 400 gram kapusty kiszonej - 4 pomidory obrane(...)skóry lub puszka pomidorów - mały słoik oliwek - 3 łyżki kaparów - 4 ząbki czosnku - przyprawy: sól, pieprz, chili lub pieprz cayen, liść laurowy, ziele angielskie Przygotowanie: Gotujemy wywar na wołowinie, salami kroimy w słupki i po podsmażeniu dokładamy do wywaru. Paprykę, ogórki  i cebulę także kroimy w słupki i dodajemy do zupy. Następnie dorzucamy pokrojone pieczarki, kapustę kiszoną

Życie zamknięte w smaku
Soljanka z ogniskowego kociołka 103

przy tym było sporo. Składniki: 20 dag szpondra Ok. 600 gram kapusty kiszonej 4 kiszone ogórki 3 ogórki korniszony 1 papryka Garść suszonych grzybów 2 cebule 200 gram kiełbasy salami 2 kiełbasy śląskie ( mogą być inne ) Pomidory z puszki lub świeże(...)skóry 1 marchewka 4 ząbki czosnku Małe opakowanie oliwek ( w foli ) 2 łyżki kaparów Sól, pieprz czarny Pieprz cayen Liść laurowy, ziele angielskie Zielona pietruszka Kwaśna śmietana Wykonanie: Paprykę, salami, ogórki kroimy w słupki, cebulę w kostkę, marchewkę i kiełbasę kroimy dowolnie, czosnek drobno, oliwki i kapary na połowę. Zagotowujemy wodę, dodajemy szponder, solimy i powstały szum usuwamy, dodajemy

Smaki Ewy
Kulki ryżowe - arancini di riso 210

SKŁADNIKI 1,5 szklanki ryżu 3 szklanki wody sól i pieprz 100 g sera żółtego 100 g salami lub innych wędlin 2 jajka (1 jajko do panierki) bułka tarta olej do smażenia(...)SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ryż ugotować w posolonej wodzie do momentu aż woda całkowicie wyparuje,co jakiś czas mieszając by nie przywarł od do dna. Do ostudzonego ryżu dodać pokrojoną drobniutko salami lub jakieś wędliny czy boczku, jajko,pieprz oraz 3 łyżki startego na drobnych otworach tarki sera.  Kawalek sera pokroić w kostkę około 1 cm. Z ryżu uformować kulki

zielonacukinka
Pizza w czterech smakach 160

przedziały" a w ich miejsce położyłam wałki ciasta. Dzięki temu pizza się łamała. Wyszła pizza w odcinkach. Nie potrzebowałam noża. Są w niej zawarte też cztery smaki. "Odcinek" z salami był mojego syna. Wersje wege nasze.  Niby tak wiele składników, a tak naprawdę  powstała  z resztek, jakie miałam w lodówce. Ciasto na pizzę kupiłam(...)sosu pomidorowego 4 pieczarki 2 krążki cebuli czerwonej kilka kawałków porwanej mozzarelli light Odcinek trzeci: 2 łyżki sosu pomidorowego kilka kawałków porwanej mozzarelli light 5 plasterków salami  Odcinek czwarty : 2 łyżki sosu pomidorowego kilka sztuk pomidorków koktajlowych przeciętych na pół kilka kawałków porwanej mozzarelli light * na całą pizzę potrzeba puszkę pomidorów

AZgotuj!
Pierogi z mięsem --- Gnocchi con carne 183

farina di frumento      60 g di burro      400 ml di acqua calda      pizzico di sale Ripieno:      porzione confezioni, con brodo      2 ali di tacchino      1 carota, con brodo      1/2 prezzemolo media(...)brodo      1 cipolla media      2 cucchiai di burro      sale pepe,     una manciata di prezzemolo tritato Esecuzione Città e verdure dal brodo. Sbucciare la carne dalle ossa e pelli, le verdure tagliate a pezzetti e mescolare il tutto a una massa uniforme di buccia di cipolla

w mojej kuchni
Pizza węgierska 143

szklanki ciepłej wody 250 gram mąki (u mnie pół na pół pszenna i orkiszowa) 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy z oliwek Dodatki: 50 gram salami 1/2 zielonej papryki, pokrojonej w drobną kostkę sos pomidorowy: passata pomidorowa+ sól+ pieprz+ bazylia i oregano 1 kula sera mozzarella Drożdże mieszam z cukrem, łyżką mąki i wody. Odstawiam(...)rąk należy dosypać odrobinę mąki). Odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut. W tym czasie piekarnik nagrzewam do 180 stopni. Wyrośnięte ciasto smaruję sosem pomidorowym, układam 1/3 porwanej mozzarelli, salami i zieloną paprykę. Przykrywam resztą mozzarelli. Piekę w piekarniku przez 18-20 minut (aż spód pizzy się zarumieni). Podaję ciepłą. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Muffiny z serem feta i salami 166

mleka 0,5 szklanki oleju (lub rozpuszczonego masła) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sól i pieprz Przyprawy: papryka ostra, zioła prowansalskie i inne jakie lubisz ;) Natka pietruszki i koperek Salami Ser feta Pół cebuli 2 ząbki czosnku Przygotowanie: Wszystkie suche składniki wsypać do miski, następnie dodać jajko, mleko oraz olej(...)Wszystko dokładnie wymieszać na gładką gęstą masę. Dodać drobno posiekany koperek, natkę pietruszki, cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.  Następnie dodać  pokrojony w kostkę ser feta oraz salami. (Ja dodałam również kilka pokrojonych w kostkę pieczarek, to powoduje, że muffiny są bardziej mokre, ale równie pyszne J ) Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Nałożyć do foremek

The Sweet Damsel
Pizza nr 3 141

pszennej 15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych instant 150 ml ciepłej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka oliwy z oliwek pół łyżeczki cukru Dodatki: mozzarella kilka pieczarek salami czarne oliwki cebula Wykonanie: W 60 ml ciepłej wody rozpuścić drożdże, dodać cukier i 3 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić na ok 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia(...)rozwałkować 2 okrągłe placki. Spody kłaść na blaszce posmarowanej oliwą i odstawić jeszcze na ok 20-30 minut do wyrośnięcia. Następnie posmarować ciasto sosem pomidorowym, ułożyć mozzarellę, salami, pokrojone pieczarki, cebulę  oraz  oliwki. Piec w rozgrzanym do 250*C piekarniku ok 12 minut. Proponuję pizze po upieczeniu położyć na kratce, żeby spód mógł swobodnie odparować

The Sweet Damsel
Pizza z grilla z dwoma serem i chipsami z salami 165

łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli, pozostałe składniki: 120 g sera camembert okrągłego, 3 łyżki ajvaru, ok. 15 całych zielonych oliwek, 50 g startego sera żółtego, 50 g chipsów z salami, kiełki rzodkiewki, 2 plasterki cukinii krojonej po długości, pieprz czarny świeżo zmielony do smaku. Przygotowanie: Ciasto: Do miski wkładamy drożdże, sól, cukier, 50 g mąki i dolewamy wody. Całość(...)trójkącików, które układamy w odstępach na obrzeżach ciasta. Ciasto pomiędzy serem zwijamy do środka i dociskamy. Ciasto smarujemy ajvarem, następnie środek, posypujemy startym serem, układamy chipsy z salami, dodajemy oliwki, cukinię pokrojona w bardzo cienkie paseczki. Pizzę pieczemy na grillu pod pokrywą, ok. 20 min w temp 210 - 220°C. Przed podaniem doprawiamy pieprzem i dodajemy kiełki rzodkiewki. Smacznego

Moniki Smakołyki
Kamień do pieczenia pizzy 155

drożdży lub 7 g drożdży suszonych -szczypta cukru -pół łyżeczki soli -2 łyżki oleju Dodatki: (możecie użyć dowolnych) -3 łyżki pesto z bazylii -1 mała cebula -kilka plastrów salami -1 pomidor -garść czarnych oliwek -pół czerwonej papryki -ser żółty Przygotowanie: Ciasto: Do miski dodać pokruszone drożdże, dodać szczyptę cukru i rozetrzeć. Wlać wodę, wymieszać i odstawić(...)ciasto wyrobić jeszcze chwilę uderzając nim kilka razy o blat stołu. Następnie rozwałkować na okrąg o średnicy około 30 cm. Spód ciasta posmarować pesto bazyliowym, ułożyć na nim plastry salami, cebulę, pomidora, oliwki i paprykę. Wierzch pizzy posypać startym żółtym serem.Gdy kamień się już nagrzeje pizzę delikatnie przenosimy do piekarnika i pieczemy ją około

Marta Gotuje
Zapiekany camembert z gruszką 152

posiekanego świeżego oregano 1 łyżka drobno posiekanej świeżej bazylii 3 orzechy włoskie, drobno posiekane sól, pieprz do smaku 2 gałązki oregano do dekoracji Do podania: chrupiące włoskie pieczywo prawdziwe salami z zielonym pieprzem (opcjonalnie) szynka szwarcwaldzka (opcjonalnie) CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Od krążków sera odcinamy górną skórkę i umieszczamy(...)talerze wykładamy sery camembert, na nie wykładamy usmażoną gruszkę. Całość posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi i dekorujemy gałązką oregano. Podajemy od razu ze świeżutkim włoskim pieczywem i (opcjonalnie) z salami i/lub szynką szwarcwaldzką. Smacznego

My Culinary Art
BŁYSKAWICZNA, PRZEPYSZNA PIZZA, NA MĄCE PSZENNEJ 169

więcej tortowej) - 40g świeżych drożdży - 1 płaska łyżeczka soli - 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego (nie trzeba) - 80ml oliwy z oliwek - 250ml letniej wody Dodatkowo: - ulubione dodatki: pieczarki, szynka, cebula, salami, różne sery, tarta mozzarella, mozzarella w kulce (pokrojona w plastry). - ruccola do posypania (kto lubi) - szybki sos pomidorowy - sos czosnkowy: * 2 ząbki czosnku * kubek jogurtu greckiego * 1 łyżka majonezu(...)odrywamy kawałki ok.200-250g i formujemy na papierze do pieczenia okrągłe placki. Spłaszczamy i rozciągamy na pożądaną grubość i wielkość. Każdy krążek smarujemy sosem pomidorowym i układamy ulubione dodatki (szynka, salami, sery, pieczarki, itp) . Na wierzchu układamy plastry mozzarelli, posypujemy startą mozzarellą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do min.  220*C i pieczemy ok. 15 minut. Ja piekę

Smaczne Zdrowe
Pizza rogal Calzone – domowy przepis 144

soli 2 łyżki oliwy z oliwek 250 ml mleka Składniki (na nadzienie) 4 cebule 2 ząbki czosnku 300 g pieczarek 200 g żółtego sera 200 g szynki kilka plasterków salami 2 łyżki oregano sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania Na patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w drobną kostkę i czosnek do miękkości. Dorzucić pieczarki i pokrojoną w drobną kostkę(...)ściereczką i zostaw na 2h do wyrośnięcia. Podziel ciasto na 4 częsci. Każdą część rozwałkuj na okrąg o średnicy około 25cm. Na jedną połówkę nałóż farszu, na wierzch połóż salami i zółty ser. Brzegi ciasta posmaruj wodą, złóż na pół i uformuj pieroga. Piec w temperaturze 200 °C około 20-25 minut. Uwagi Do wykonania ciasta można użyć

Mr. Taste
Muffinki pizzowe 203

Ciekawe i bardzo smaczne muffinki o smaku pizzy. Ciasto drożdżowe i dowolne składniki - u mnie salami, pieczarki, papryka i ser żółty. Bardzo proste i nie wymagające dużego nakładu pracy. Świetne jako przekąska na ciepło np. na imprezę lub kolację lub na zimno - do zabrania do pracy, na spacer czy na wycieczkę. SKŁADNIKI(...)drożdży  100 ml ciepłego mleka 25 dag mąki 4 łyżki masła (ok 100 g) 1 jajko 1 op. mozzarelli/15 dag żółtego sera + ewentualnie trochę do posypania* 15 dag salami 30 dag pieczarek 1/2 czerwonej papryki  kilka łyżek kukurydzy po 1 łyżeczce: sól, bazylia, oregano, majeranek, czosnek granulowany po 1/2 łyżeczki: pieprz, ostra papryka * serem polecam posypać muffinki

Kto ugości moich gości?
Stromboli 175

opakowania suchych drożdży 1 pełna łyżeczka soli morskiej 2 łyżki oliwy z oliwek + trochę do posmarowania ok. 175 ml ciepłej wody  1 łyżeczka cukru 60 g włoskiego salami lub szynki dojrzewającej, pokrojonej w cienkie plasterki 1 cebula, pokrojona w cienkie krążki 150 g mozzarelli, pokrojonej w kostkę 50 g sera gorgonzola lub innego pleśniowego, pokrojonego w kostkę(...)formując prostokąt. Przełożyć go na arkusz papieru do pieczenia (będzie nam łatwiej zwijać roladkę). Na ciasto rozłożyć nadzienie, pozostawiając po 1,5 cm wolne z każdego brzegu: ułożyć plastry salami, jeden obok drugiego, równomiernie posypać krążkami cebuli, kawałkami papryki, serem, oliwkami i bazylią. Posypać ziołami, solą i pieprzem. 4.  Założyć ściśle wolne brzegi krótszych boków do środka, następnie

Kuchnia Prezydentowej

Proponowane wyszukiwania