ryż smażony - 6533 przepisów (strona:95/436)

Ryż z ziołami 115

Ryż z ziołami Tak przygotowany ryż jest bardzo aromatyczny i pasuje niemal do każdej potrawy. Ja najchętniej podaje go do ryb i mięs z grilla. Składniki na ryż z ziołami: 150g ryżu (ja najbardziej lubię ryż Basmati), pół łyżki masła, ząbek czosnku, 2 łyżki mieszanki ulubionych świeżych posiekanych ziół (np. tymianek, oregano i bazylia). Ryż(...)dużej ilości wody z płaską łyżką soli i odcedzam na sicie. Na patelni roztapiam masło, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i delikatnie go podsmażam. Wykładam ryż na patelnię, dorzucam posiekane zioła i mieszając smażę jeszcze przez około 2 minuty. ŻYCZĘ SMACZNEGO

Gotuj Się Kto Może
Sajgonki z mięsem mielonym 155

potem przystąpicie do smażenia może się okazać, że za bardzo przeschną. Dlatego lepiej smażyć je tuż po zwinięciu a następne sztuki robić w trakcie smażenia poprzedniej partii.  Podawać z sosem do sajgonek , ryżem i surówką z kapusty. Smacznego

Ze smakiem bez glutenu
Karnawał 2017 - dania mięsne: Szynka wieprzowa "po chińsku" 155

podlej niewielką ilością wody, dokładnie wymieszaj i duś przez kilka - kilkanaście minut. Na końcu na patelnię dodaj ananasa i mleczko kokosowe. Całość dokładnie wymieszaj i smaż jeszcze przez chwilę. Gotowe danie podawaj z ryżem lub pieczywem

blog.moje-pasje.info
Chiński, słodki kurczak w cieście 250

bardzo niewielką ilość (ok. 2 łyżki). Nastepnie, na pozostawiony olej ponownie wrzucić usmażone kawałki kurczaka i wlać sos. Krótką chwilę razem smażyć, stale mieszając, tak aby sos pokrył wszystkie kawałki kurczaka. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu, np. z ryżem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Im w większą kostkę zostanie pokrojony kurczak, tym dłużej będzie się smażył. Kawałki kurczaka zamiast oprószać solą, można

Gospodyni Miejska
Krewetki w czosnku z makaronem Orzo i bazylią 134

który dodamy potem do makaronu. W sprzedaży bywają też mrożone surowe zamarynowane już w czosnku krewetki. Mrożone trzeba oczywiście przed smażeniem rozmrozić i wykorzystać w płynną marynatą. Zamiast ryżu tym razem wykorzystałam makaron Orzo, który do złudzenia przypomina ryż. SKŁADNIKI: 150 g surowego makaronu Orzo ok. 250-300 g surowych krewetek zamaraynowanych w czosnku 1/2 cebuli kilka gałązek bazylii

Sztuka gotowania w/g Samiry
Frytki z indyka o smaku carry 160

przyprawami, włożyć do miseczki i skropić sokiem z cytryny, chwilę potrzymać Jajko roztrzepać widelcem, maczać mięsne frytki w jajku, obtaczać w bułce tartej  Smażyć na oleju na złoty kolor, podawać z ryżem, u mnie jeszcze z brokułem.                                         Zaletą

Proste Potrawy
Kurczak po marokańsku 141

Zapraszam na bardzo pysznego, mięciutkiego i aromatycznego kurczaka. Dobry do ziemniaków, kasz czy ryżu a dodatki wedle własnych upodobań. Ja podałam smażone ogórki świeże [ klik ] Kurczak po marokańsku.                Składniki: 2 uda z kurczaka 2 łyżki przyprawy marokańskiej kasza kuskus wedle uznania olej rzepakowy do smażenia

Moje Małe Czarowanie
Kurczak generała Tso 173

dokładnie wymieszać i zagotować. Gotować jeszcze przez kilka minut do czasu aż kurczak będzie usmażony, a sos zgęstnieje i będzie lekko kleisty. Dodać dymkę, smażyć jeszcze przez minutę i natychmiast podawać z ryżem. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Żółte curry z kurczaka na mleku kokosowyn 183

mleczka kokosowego - 2 łyżki curry - 1 szklanka groszku - 1 łyżeczka kuminu - 1 łyżka  drobno pokrojonej kolendry - 2 łyżki drobno pokrojonej pietruszki - olej rzepakowy/oliwa do smażenia - sól, pieprz do smaku, papryka słodka, ostra - ryż basmati do podania (2-3 woreczki) Na kilku łyżkach oleju podsmaż na złocisto kurczaka, zdejmij z patelni. Pokrój w drobną kostkę cebulę, pieczarki, czosnek

Corner With Recipes
Sos marchewkowo-groszkowy z grillowanym dorszem. 588

Grillowany dorsz z sosem marchewkowo - groszkowym to poezja smaku. Kremowy smak sosu zachwycił cała moją rodzinkę. Sos idealny do ziemniaków i  ryżu. Dodatkiem do sosu może być ryba, kurczak- smażony lub grillowany, tak jak lubimy najbardziej. Potrawa jest prosta w wykonaniu i najważniejsze - uwielbiana przez mojego synka :) Polecam. Składniki: 3 marchewki puszka groszku 200 ml śmietany 200 ml bulionu

Smaki Edyty
Kabaczek duszony z czosnkiem 119

trzeba obierać ze skórki). Wrzucić do garnka i dusić na małym ogniu do miękkości, następnie odlać płyn, dodać roztarty czosnek, przyprawy i masło. Smażyć jeszcze około 5 minut. Podawać z pieczywem, ryżem lub makaronem

Jadło i czytadło
Filet z mintaja 192

mintaja smażony i duszony chwilę w kremowym, słodko kwaśnym sosie maślanym z mleczkiem kokosowym. Filet z mintaja polecam podawać z makaronem lub ryżem. Jeśli lubisz ryby, to zapraszam też po kilka innych sprawdzonych przepisów. Łosoś smażony lub  ryba po grecku  to jedne z popularniejszych dań rybnych

AniaGotuje.pl
Ryż na mleku z karmelizowaną śliwką. Mleczne śniadanie na rozpoczęcie roku szkolnego. 99

wolnym ogniu do momentu aż ryż całkowicie wchłonie płyn i stanie się miękki i kremowy. Pamiętajmy by często mieszać ryż, gdyż może się przypalić. Śliwki myjemy i kroimy na ćwiartki. Na patelni smażymy śliwki z dodatkiem dwóch łyżek miodu, soku i skórki z pomarańczy około 5-6 minut. Śliwki nie powinny się rozpaść. Ryż

Mango Papaja
Polpette di riso e patate 148

pietruszki 1 ząbek czosnku 4 łyżki startego parmezanu 300 g mąki 2 jajka oliwa z oliwek do smażenia sól, pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Do wrzątku wrzucamy pokrojone w mniejszą kostkę ziemniaki, gotujemy. Do ziemniaków dodajemy ryż i gotujemy do jego miękkości. Całość odsączamy, studzimy. Dodajemy mąkę, posiekaną natkę, starty parmezan, jajka, sól, pieprz(...)dokładnie mieszamy. Z przygotowanego ciasta formujemy podłużne kotleciki, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanej oliwie. Podajemy na gorąco. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom

R'n'G Kitchen
Kotlety z ryżu 231

żółtą drobno siekamy i przesmażamy na oliwie ze szczyptą soli i cukru, aż się zeszkli. Do zeszklonej cebuli dodajemy starte warzywa i smażymy kilka minut, aż warzywa zmiękną. Warzywa łączymy w misce z ugotowanym ryżem. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i skórką otartą z cytryny. Dodajemy siemię lniane i wyrabiamy. Mielone siemię lniane? Tak. Powyższa propozycja jest propozycją dla wegan(...)przypadku tradycyjnym kotletów mielonych jedno jajko, a gdy masa będzie zbyt lejąca zagęśćmy ją bułką tartą. Z wyrobionej masy formujemy kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu, aż panierka się zarumieni. Gotowe kotleciki możemy podać z lekką sałatką ze świeżych warzyw

Jacob Tastes
Jambalaya i Swap Party 119

Składniki: 200 g ryżu (najlepiej okrągłoziarnistego) 2 cebule 4-5 ząbków czosnku olej do smażenia 4 czerwone papryki (mogą być też zielone) 1 papryczka chili 4-5 gałązek selera naciowego 1 puszka pomidorów 3-4 łyżeczki przecieru pomidorowego szczypta sproszkowanych goździków pieprz, sól Ugotuj ryż. Rozgrzej olej w szerokim garnku. Podsmaż drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Pokrój papryki, papryczkę

Qlinarnie i Qlinarnie
Risotto cytrynowe 110

ryż wesoło pęcznieje i nabiera pięknej żółtej barwy. PS. Dla pełnych efektów polecam otworzyć butelkę wina już w trakcie gotowania. :D * SKŁADNIKI na 2 porcje 200 g ryżu arborio 1 łyżka klarowanego masła 1 biała cebula 1 łodyga selera naciowego 50 ml białego wina 600-800 ml bulionu z warzyw kilka nitek szafranu (opcjonalnie odrobina kurkumy) 1 żółtko(...)gorący. Wrzuć nitki szafranu lub kurkumę i trzymaj garnek cały czas na ogniu. W osobnym garnku rozgrzej masło. Wrzuć drobno posiekaną cebulkę i seler. Smaż kilka minut, aż cebula się zeszkli, następnie wsyp ryż. Wymieszaj kilka razy, aby się zagrzał i wlej wino. Poczekaj aż odparuje, zmniejsz ogień do minimum i zacznij dolewać powoli bulion. Na początek 1 chochla

Food Square
Ryż z bobem i koprem po irańsku 154

Teraz odcedź ryż i opłukaj szybko zimną wodą. Na patelni rozpuść masło. Dodaj szafran i suszony koper. Wlej 50 ml wody. Smaż przez minutę. Pokrój bób w paseczki. Na dno garnka, w którym gotował się ryż włóż odrobinę masła. Kiedy masło się rozpuści przykryj dno plastrami ziemniaków, oprósz solą Wsyp odcedzony ryż, dodaj koper, bób i delikatnie

codojedzenia
Jajko sadzone z ryżem, marchewką i groszkiem 163

dodatkiem niewielkiej ilości soli, w połowie czasu gotowania dodajemy trochę mrożonego groszku i pokrojonej drobno marchewki, warzywa maja sie nie rozgotować, a ryż powinien być sypki, po ułożeniu na talerzu doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą. Osobo smażymy na niewielkiej ilości masła lub oleju jajko sadzone w specjalnej obręczy w kształcie serca. Układamy usmażone jajko obok ryżu z warzywami. Jajko

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Miruna w panierce szpinakowo- miętowej 181

cytryny, lekko posolić i zostawić na około 10 min. W tym czasie ugotować ryż, u mnie była to torebka ryżu parboiled- (gotowany przez 15 min) Rozgrzać tłuszcz na patelni i na gorący kłaść rybę zanurzoną w panierce, smażyć z obu stron, po usmażeniu osączyć na ręczniku papierowym, ułożyć na talerzu i przykryć by ryba nie stygła Obraną marchewkę zetrzeć(...)surowe, cukinię i marchewkę możemy zjeść na świeżo, posypane uprażonymi pestkami dyni Rybę podawać z ryżem i warzywami, polałam sosem chrzanowym, a to dlatego, że świeżego chrzanu jest teraz pod dostatkiem :)  Dodatki warzywne: mała cukinia  2 marchewki uprażone pestki z dyni do smażenia - masło sok z cytryny Jeśli  nie dysponujemy świeżo startym chrzanem, to 3-4 łyżki

Proste Potrawy
Pakistańska kheema czyli obiad w pół godziny 168

mówimy o drobiu, jagnięcinie czy wołowinie. Ta bardzo aromatyczne, a najczęściej także bardzo pikantne danie jest popularne Indiach i Pakistanie. Keema jest też niezwykle uniwersalna - można ją jeść z ryżem, ziemniakami lub z chlebem naan. Można używać do nadziewania samosów ( tutaj przepisy na trzy różne warianty samosów ), a jej niepodważalną zaletą jest czas przygotowania, który nie przekracza 30 minut(...)wrzenia, zmniejszyć ogień i dusić około 15-20 minut, w razie potrzeby podlać łyżką wody. Podawać z chlebem naan lub pita albo z ryżem  lub ziemniakami. *** Jeżeli wołowina jest bardzo tłusta, to mięso smażę na suchej patelni bez dodatku oleju. Asme i Shehryar

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata

Proponowane wyszukiwania