ryż smażony - 6533 przepisów (strona:98/436)

Dziki ryż z warzywami i mango 146

Dziki ryż , inaczej nasiona trawy wodnej (znad brzegów Missisipi) to pyszny dodatek do naszych obiadów. Dzięki zawartości witamin z grupy B, ryż dziki jest doskonałym produktem uzupełniającym możliwe niedobory w diecie.  Witamina B1, B3, B6 są niezbędne dla wielu procesów metabolicznych, funkcjonowania układu nerwowego, mięśni i serca.Ryż dziki zawiera ważne składniki mineralne m.in. cynk i miedź(...)sałatkę. Zjeść na ciepło i na zimno. Sam lub z dodatkami. U mnie dzisiaj na obiad dziki ryż z warzywami i mango. Spora dawka energii. Składniki 100 g  dzikiego ryżu opakowanie warzyw na patelnię (jakie lubicie) olej kokosowy nierafinowany do smażenia mix kolorowych sałat mango sól, u mnie himalaska różowa pieprz ziołowy pół łyżeczki cynamonu szczypta kurkumy + pół

Z Kuchni Do Kuchni
Gołąbki bez zawijania 273

manny 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki Skworcu sól pieprz 1 słoiczek koncentratu pomidorowego mąka do obtoczenia gołąbków 1,5 litra bulionu olej do smażenia Wykonanie: Kapustę drobno siekamy lub ścieramy na tarce. Ja poszatkowałam. Ryż ugotowałam w osolonej wodzie. Cebule obrałam, pokroiłam w kostkę, obsmażyłam na oleju. Do dużej miski włożyłam mięso, ugotowany ryż, poszatkowaną kapustę, połowę przesmażonej

Blondynka Gotuje
Kurczak w sosie pomarańczowym z sezamem 120

łyżki cukru brązowego łyżeczka ostrej papryki 3 łyżki sezamu sól i pieprz do smaku ryż do podania Przepis 1 Mięso kroimy w kostkę i obficie solimy i pieprzymy. 2 Mąkę łączymy z jajkiem na jednolitą masę. Obtaczamy nią kurczaka i smażymy na mocno rozgrzanym oleju z dwóch stron do zrumienienia. 3 Następnie przygotowujemy sos. Łączymy wszystkie składniki (oprócz sezamu

Kuchnia Bazylii
Gołąbki bez zawijania z kapustą pekińską 137

Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Kapustę pekińską drobno posiekać. Połączyć dokładnie mięso, kapustę, cebulę, mannę, ryż, jajka, rozgnieciony czosnek i przyprawy. Jeśli masa jest bardzo luźna dodać kasze mannę. Z masy formować kotleciki, smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na złoty kolor, następnie przekładać do brytfanki. Składniki sosu zmiksować blenderem, polać usmażone gołąbki

coolinarny
Devolaile w płatkach owsianych 186

środek każdego kotleta układamy plasterek sera i zawijamy roladki. Jajko roztrzepujemy ze słodką papryką, obtaczamy w nim kotlety. Następnie obtaczamy w płatkach owsianych i smażymy z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Podajemy z ryżem. Smacznego

Aga w kuchni
Kurczak curry z ryżem i kolorowymi warzywami 355

Kukurydzę odcedzamy z zalewy. Paprykę kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na oleju. Dodajemy pierś, smażymy na rumiano i przekładamy na talerzyk (nadmiar oleju wylewamy). Na tej samej patelni zagotowujemy 1 szklankę wody, wsypujemy ryż, solimy i gotujemy na małym ogniu do miękkości od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby dolewamy wody. Kiedy ryż

Na Ciasteczkowych Papierach
Risotto z wątróbką, koźlarzem i gruszką na wermucie. 157

dorzucamy do ryżu, który co jakiś czas mieszamy i podsmażamy do momentu, aż będzie na ząb. Możemy podlewać wodą. Na maśle smażymy wątróbkę, solimy, pieprzymy i przyprawiamy sporą ilością tymianku. Dodajemy posiekaną gruszkę. Podsmażamy chwilę. Gdy ryż będzie gotowy, a płyn odparuje, łączymy całość z wątróbką. Dodajemy kilka łyżek śmietanki. Mieszamy, ściągamy z ognia. Posypujemy parmezanem, mieszamy

BaRepas
Zapiekanka ryżowa z miesem i warzywami. 89

Ryż gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Filet myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Doprawiamy przyprawą do kurczaka, solimy, pieprzymy i smażymy na łyżce oleju do miękkości. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem lub masłem. Dno wykładamy ryżem, ugniatając łyżką. Po wierzchu smarujemy majonezem. Następnie wykładamy podsmażone mięso. Na mięso wylewamy passate. Paprykę jak i ogórki kroimy w plasterki lub paseczki

Radość kipiąca uśmiechem.
Schab faszerowany, z ryżem i groszkiem 236

smarujemy pesto z suszonych pomidorów, układamy plastry sera mozzarella. Każdy plaster schabu zwijamy ciasno jak roladę wołową, spinamy wykałaczkami i układamy na rozgrzanej patelni, smażymy po 5 minut z każdej strony pod przykryciem, wsypujemy ryż i chwilkę go prażymy, podlewamy wodą, dodajemy resztę kostki mięsnej i dusimy aż schab będzie miękki, a ryż stanie się sypki. Dorzucamy mrożony

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gołąbki z ryżem 160

kapusty, wymaga to nieco większej uwagi, aby się nie poparzyć. Proporcje ryżu w stosunku do mięsa według mnie są dość dobre, gdyż bardziej jest wyczuwalne mięso, ale jak kto lubi. Gołąbki dobrze smakują również na drugi dzień podgrzewane na patelni, gdy lekko się zapieką. Gołąbki z ryżem piekę w piekarniku albo gotuję w szybkowarze, jeśli w szybkowarze to krócej. Gotowanie(...)Ilość porcji: 24 Czas przygotowania: 120 minut Składniki na gołąbki z ryżem: duża główka białej kapusty  kg mielonej łopatki wieprzowej 200 g ryżu białego 4 ząbki czosnku cebula łyżka majeranku łyżeczka kminku łyżeczka pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego 2 łyżeczki soli 3 łyżki oleju do smażenia Dodatkowo: 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego  Jak zrobić gołąbki

Gotuj w domu
Filet z udźca indyka smażony z papryką i cukinią 103

usmażone, ale nie spieczone. Mięso przekładamy bez tłuszczu do miski. Na tłuszcz po smażeniu mięsa dajemy pokrojoną cukinię, paprykę, ½ płaskiej łyżeczki soli. Smażymy 5 minut cały czas mieszając, żeby się nie przypaliło. Dodajemy z powrotem mięso, mieszamy, smażymy 1 minutę. Do tak przygotowanego mięsa doskonale pasuje ryż maślano-czosnkowy. Smacznego :)) indyk, udziec, papryka, cukinia

Bułka z Chlebem
Gołąbki bez zawijania z kapustą pekińską – najprostsze! 131

Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na 2 łyżkach oleju. Kapustę pekińską drobno posiekać. Połączyć dokładnie mięso, kapustę, cebulę, mannę, ryż, jajka, rozgnieciony czosnek i przyprawy. Jeśli masa jest bardzo luźna dodać kasze mannę. Z masy formować kotleciki, smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na złoty kolor, następnie przekładać do brytfanki. Składniki sosu zmiksować blenderem, polać usmażone gołąbki

Mój pomysł na
RISOTTO Z WĄTRÓBKĄ 205

kroimy w kostkę. Przysmażamy na oleju/oliwie. Wątróbkę myjemy, czyścimy i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do lekko zeszklonej cebuli i smażymy razem ok. 10-15 min., do momentu by wątróbka nie była surowa w środku. Następnie dodajemy sypki ryż i całość zalewamy 1 szklanką bulionu ( bulion może być z kostki). Potrawę trzymamy na małym ogniu i cały czas mieszamy

Kuchnia MagdaLeny
Domowy paprykarz 155

300g)* ryż- 1 woreczek* marchew- 1 średnia* cebula- 1 średnia* koncentrat pomidorowy- 3 łyżki* woda- 6 łyżek* oliwa- do smażenia* przyprawy: sól, pieprz, papryka czerwona, pieprz cayenne, czosnek, listek laurowy oraz ziele angielskie (3 szt.)Ryż opłukać, a następnie ugotować w osolonej wodzie.Cebulę cienko pokroić, a marchewkę zetrzeć na tarce.Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulkę, po chwili dodać

Kraina Miodem Płynąca
Kuchnia indyjska – wszystko, co musisz o niej wiedzieć 134

jadania łagodnych potraw. Większość indyjskich restauracji mieszczących się w Polsce preferują podawanie dań właśnie pochodzących z tamtego regionu. Dania kuchni bengalskiego oparte są na ryżu i soczewicy oraz rybach. Podstawą żywienia są także smażone chlebki podawane do każdej potrawy. Region ten słynie także z pysznych i słodkich przekąsek przyrządzanych z białego sera. Religijny zakaz jedzenia wołowiny sprawił, że w Indiach(...)często, mogą przybierać różne formy. Niezwykle popularne są tu placki wszelkiego rodzaju, jak np. poppadam. Ten popularny przysmak to nic innego, jak cienki placuszek, który można spożywać wraz z ryżem. W Indiach można także spróbować wielu rodzajów herbat, które są tam uprawiane na ogromną skalę. Szczególnie warto zwrócić uwagę na gatunki takie jak herbata zielona , która ma wiele właściwości. Czapati

Codogara
Risotto z botwinką i boczniakami 183

świeżo mielony pieprz Sposób przygotowania: 1. W garnku rozgrzewamy masło z oliwą z oliwek, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną cebulkę od dymki, smażymy przez chwilę aż cebulka lekko się zeszkli. 2. Dodajemy ryż i mieszamy, aż wszystkie ziarenka będą pokryte mieszaniną masła i oliwy. 3. Dodajemy łyżkę wazową bulionu (wody), aż ryż go wchłonie, czynność powtarzamy

Gocha gotuje!

Proponowane wyszukiwania