ryż smażony - 6533 przepisów (strona:101/436)

Smażony ryż z warzywami 183

opakowaniu. Na patelni rozgrzać olej roślinny i podsmażyć czosnek wraz z przyprawą Pięć smaków około 30 sekund. Dodać fasolkę, paprykę, kukurydzę i smażyć około 2 minut. Dodać kiełki bambusa, pomidory, groszek, podsmażyć. Na końcu dodać ryż i łyżeczkę oleju sezamowego. Wymieszać i można podawać. Przepis pochodzi z książki "Kuchnia chińska

Moja Galeria Smaku
PAPRYKARZ SZCZECŃSKI 151

natka pietruszki, płatki soli WYKONANIE Ryż gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu lub według metody poniżej:  Ryż wsypujemy do garnka, dodajemy masło i podgrzewamy 2 minuty. Ostrożnie dolewamy 1 szklankę wody, przykrywamy i redukujemy płomień do małego . Gotujemy 10 minut, bez mieszania i otwierania. Odstawiamy do wystygnięcia. Zimny ryż lekko solimy i spulchniamy(...)ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i 25 g masła. Dodajemy cebulę i smażymy na średnim ogniu 2 minuty. Dodajemy starte warzywa i smażymy 10 minut, co jakiś czas mieszając.  Doprawiamy sosem sojowym i solą (nie za dużo jeśli używamy bulionu) oraz pieprzem, słodką i ostrą papryką, suszonym

cool and minty
PAPRYKA FASZEROWANA 266

basmati gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron i wrzucamy kolejno pokrojonego bakłażana oraz por - smażymy pod przykryciem do momentu aż bakłażan zmięknie. Doprawiamy do smaku i mieszamy z ugotowanym ryżem. Odcinamy "wieczko" papryki i faszerujemy. Tak przygotowane papryki układamy w naczyniu żaroodpornym (wysmarowanym wcześniej olejem) i pieczemy pod przykryciem w temperaturze

wege i kropka
Zapiekanka z ryżem i kiełbasą 98

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kiełbasę, pieczarki i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Ciepłe dodajemy do ugotowanego ryżu (razem z olejem na którym się kiełbasa i cebula smażyła). Mieszamy i następnie dodajemy odcedzony groszek. Ser żółty ścieramy na grubych oczkach tarki. Piekarnik nagrzewamy do 180C. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy połowę masy ryżowej(...)dłużej i pod przykryciem z folii aluminiowej, tak, żeby za bardzo się nie spiekł ser.   Podajemy z ketchupem lub dowolnym sosem pomidorowym. Smacznego!     Artykuł Zapiekanka z ryżem i kiełbasą pochodzi z serwisu Cook Yourself

CookYourself
Domowa „chińszczyzna” 139

rzymskiego 1/3 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka suszonej papryki słodkiej 1/3 łyżeczki suszonej papryki ostrej 1 mały ząbek czosnku torebka ryżu (125 g) + sól do gotowania 1 łyżeczka oleju (do smażenia) 1 łyżeczka sezamu (do posypania) Pierś z kurczaka oczyścić i pokroić na pół a następnie w podłużne paski. W pojemniku wymieszać mięso ze skórką cytrynową, sosem sojowym oraz przyprawami. Odstawić(...)usmażyć kurczaka (kilka minut, mieszając łyżką kilka razy). Następnie na patelnię dodać warzywa i dusić pod przykryciem około 15-20 minut (aż warzywa zmiękną). Co kilka minut mieszać. Ryż przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na talerzu wyłożyć ryż i kurczaka z warzywami. Całość posypać ziarnami sezamu

Bullio
Zapiekanka z cukinii z ryżem i serami 125

roli głównej- na końcówkę sezonu. Print Zapiekanka z cukinii i ryżu z serami Zapiekanka z cukinii i ryżu z dodatkiem serów – parmezanu i cheddara pod chrupiącą wartwą okruszków chleba Ingredients 3 cukinie średniej wielkości ok 4 szklanek po starciu 2 cebule 3 ząbki czosnku 100 g ryżu 2 jajka 60 g parmezanu 60 g sera cheddar 1/2 pęczka natki(...)gotować 2 minuty krócej niż w instrukcji). Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać cebulę, smażyć 5 minut, dodać czosnek, smażyć minutę i dodać cukinię. Całość smażyć jeszcze ok 10 minut aż cukinia zmięknie i trochę odparuje, przełożyć do miski. Cukinię przestudzić, dodać ryż, jajko, starte sery, posiekaną natkę, sól, pieprz i całość wymieszać. Formę do pieczenia wysmarować masłem

Cooking for Emily
Papryka faszerowana 126

suszona lub świeża S&P Drobno kroimy: cebulę, czosnek i chili. Paprykę również kroimy w kostkę. Nastawiamy wodę na ryż, solimy. Rozgrzewamy olej na patelni, dodajemy cebulę, mięso mielone i pod koniec czosnek a następnie pieczarki. Smażymy. Dodajemy pokrojone pomidory. Wszystko solimy, pieprzymy i szczyptę cukru. Doprawiamy tymiankiem i bazylią. Dusimy. Na koniec dodajemy podgotowany ryż

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Kolorowe ryżowe kotleciki 167

minut gotowania ryżu i wydaje mi się on rozgotowany). Przełożyć do miski i odstawić do ostudzenia. 2. Warzywa i ser kroimy w kostkę. Koperek drobno siekamy. 3. Do ryżu dodajemy jajka, bułkę tartą, ser, koperek i warzywa. Doprawiamy i mieszamy na jednolitą masę. 4. Z masy formujemy kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju. Rada: Podczas formowania

Pasja Smaku
Przepis: Ryż z jabłkiem i cynamonem 131

zetrzeć na tarce (szybciej nam się usmażą). Włożyć do garnka, postawić na kuchni i na wolnym ogniu zacząć smażyć (często mieszając aby nam się nie przypaliły). Pod koniec smażenia dodać skórkę pomarańczową i jeszcze chwilę trzymać na ogniu, i zestawić. Ugotowany ryż rozłożyć na talerze, polać roztopionym masłem, na nim położyć usmażone ciepłe jabłka (dowolna ilość), posypać cynamonem

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Domowe berliso z jabłkami 164

gęstego, bo po włożeniu do lodówki będzie za suche). Jabłka obrać, przetrzeć na tarce i przełożyć na patelnię. Dodać cynamon i smażyć mieszając do momentu, aż jabłka będą ładnie upieczone.  Nakładać najpierw jabłka, później ryż. Jeżeli wolicie wersję bardziej słodką, to ostudzone jabłka należy wymieszać z dżemem brzoskwiniowym. Powstanie nam wtedy słodki mus jabłkowy

Passions hobbies life
Krokiety z farszem na bazie młodej białej kapusty, z marchewką, pieczarkami i ryżem. Pyszne 188

kapusta młoda -1 duża marchewka -300 g pieczarek lub grzybów -1 kostka  rosołowa grzybowa  -1 duża cebula -100 g ryżu (1 torebka) -wegeta -pieprz -troszkę oleju PANIERKA -2 jajka -sól -pieprz -bułka tarta Na początku smażymy naleśniki. Wiem, że każdy posiada własny przepis, ale w razie czego podaję własny. Podane składniki miksujemy razem, oprócz mąki. Następnie stopniowo dodajemy(...)FARSZ cebulę szatkujemy i dajemy do garnka, smażymy na małej ilości oleju, dodajemy pokrojone grzyby lub pieczarki, chwilkę dusimy.  Następnie dodajemy kostkę rosołową grzybową. Wszystko mieszamy i dalej dusimy. Dodajemy startą na tarce jarzynowej marchewkę oraz poszatkowaną kapustę.  Wszystko razem dusimy do miękkości.  W osobnym garnku gotujemy ryż. Gdy wszystko jest już miękkie, dodajemy ugotowany

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
sałatka z kurczakiem, ananasem i makaronem 95

Średnia:5/5] składniki : ok. 500 g piersi kurczaka 1 puszka ananasa 1 puszka kukurydzy 1 cebula ok. 170 g makaronu np. w kształcie ryżu 2 ząbki czosnku przyprawa do kurczaka olej do smażenia sól, pieprz 2-3 łyżki majonezu natka pietruszki wykonanie: Makaron wotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Piersi kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy

Domowy Smak Jedzenia
Czas rodzinnego obiadu 118

wrzenia i gotujemy na małym ogniu, bez pokrywki (jeśli używamy mięso wieprzowe, smażymy 15 minut, w przypadku mięsa drobiowego wystarczy tylko 10 minut). Pod koniec smażenia doprawiamy sola, pieprzem i cukrem. Podajemy pulpety z ryżem, makaronem lub ziemniaczkami. Przepis na pulpeciki w sosie pomidorowym w wersji do wydruku i PDF Artykuł Czas rodzinnego obiadu pochodzi z serwisu Kulinarne Impresje

KulinarneImpresje.pl
Kurczak po azjatycku z papryką 385

ewentualnie dostosuj do swojego smaku, dodaj mąkę ziemniaczaną, zakręć ponownie słoik i znów nim żwawo potrząsaj, wlej sos do woka z mięsem i papryką smaż wszystko razem chwilę do zgęstnienia sosu podawaj z ryżem, makaronem ryżowym bądź makaronem noodle gotowe! Smacznego

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Gołąbki bez zawijania. 124

szkl. poszatkowanej białej kapusty 2 jajka sól pieprz olej do smażenia sos: 1 l bulionu, 1 łyżka papryki wędzonej, 4 łyżki koncentratu pomidorowego, 1/2 szkl. śmietany słodkiej 30%, pieprz, 1 łyżka cukru Wykonanie: Poszatkowaną kapustę blanszować przez kilka minut, następnie dokładnie odcedzić i wystudzić. Mięso, surowy ryż, kapustę, jajka oraz sól i pieprz wymieszać na jednolitą masę. Formować

zadanie-gotowanie
Polędwiczka w suszonymi pomidorami i oliwkami 219

wymaga długiej obróbki termicznej, dlatego krótko obsmażamy ja z dwóch stron. Dodajemy suszone pomidory, pokrojone oliwki, posiekany rozmaryn i leciutko podlewamy wodą. Chwilkę smażymy-gotowe. U mnie do podania kulki z czerwonego  ryżu, przepis znajdziecie TUTAJ: https://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/03/czerwony-ryz.html

Kopystką po garach
Hiszpańskie Oliwki 112

śródziemnomorskiej kuchni, złagodzono smak niektórych staropolskich potraw oraz ciężkich i zawiesistych sosów. Wytworne obiady, często kończyły się lodami, tortami, ciastkami z galaretką, czekoladami czy smażonymi kasztanami. Kuchnia na dworze królewskiej pary, obfitowała w ryż, różnego rodzaju korzenie, pieprz, koper, szafran, imbir, gałkę muszkatołową, goździki, cynamon, cukier, marcepany i oliwę z oliwek. Przemiany uwidoczniał również bogatszy asortyment warzyw, do których

królestwo garów
WANILIOWY RYŻ Z JABŁKAMI 121

zmięknie. Jabłko obrać, drobno pokroić, posypać cynamonem i wymieszać. Na patelnie wsypać cukier i wlać wodę. Wszystko lekko zagotować. Wsypać pokrojone jabłko i smażyć aż zmięknie, od czasu do czasu mieszając. W miseczkach ułożyć warstwę ryżu, warstwę jabłek, znów warstwę ryżu i resztę jabłek. Udekorować. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu

Kuchnia w opałach
Lekki panierowany filecik 157

bazylia Mąkę mieszamy z przyprawami i bułką tartą. Filety kroimy na małe porcje i niezbyt grube .. ok 1 cm Panierujemy fileciki w przygotowanej panierce i smażymy na wolnym ogniu na złoty kolor. Podajemy z ryżem z wody i sałatą

Gotowanie jest łatwe
KOTLECIKI JAJECZNE Z SZYNKĄ 143

smaku solą, pieprzem i przyprawą do jajek. Masę dokładnie mieszamy. Dłonią nabieramy porcję i spłaszczamy formując kotlety. Na koniec kotleciki obtaczamy w bułce tartej smażymy na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Kotlety podajemy z ryżem, keczupem i surówką z kapusty pekińskiej i papryki. Zdjęcie pochodzi z przyślij przepis wyd. specjalne "Sycąca kuchnia zimowa" Kotleciki wielokrotnie robione tylko brak zdjęcia własnego

Ciastka - domowe słodkości
Filety z indyka w sezamie. 161

rozkłócić z mlekiem i szczyptą soli. Rozgrzać olej na patelni.  Kolejno w jajku a później w sezamie obtaczać fileciki i kłaść na gorący tłuszcz. Smażyć z każdej strony na rumiano. Gotowe! Podawać z ryżem lub ziemniakami z ulubionymi surówkami np smacznym Colesławem

Tagebuch po polsku
Kurczak z jarmużem i pieczarkami w mleku kokosowym 133

Dodać pieczarki pokrojone w półtalarki. Podsmażyć do miękkości.  Następnie dodać jarmuż i chwilę zeszklić. Dodać sos sojowy i mleko kokosowe. Chwilę dusić. Podawać z ryżem lub makaronem ryżowym. Smacznego, Anulla Patelnię do niskotłuszczowego smażenia można nabyć w sklepie:  www.sklep.dajar.pl

Fabryka pomysłów
Mielone nadziewane serem feta i suszonymi pomidorami 109

bułkę tartą, wyrobić masę. Podzielić na 6 części. Rozklepać porcję, położyć plasterek sera i kawałek pomidora, zawinąć dokładnie w mięso, panierować w bułce i smażyć na tłuszczu na wolnym ogniu. Do kotlecików podałam ryż ugotowany z dodatkiem suszonych grzybów i łyżki oliwy

Gotowanie jest łatwe
Marynowane piersi z kurczaka. 160

kostkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, smażyć 15 min., następnie dodać pokrojone w kostkę pomidory(obrane ze skórki) wszystko smażyć 15-20 min,  dodać Primerbę smażyć jeszcze 10 min. i gotowe, mięso podajemy z ryżem

Kuchnia Beaty
„pączki” z oliwkami 138

śródziemnomorskiej kuchni, złagodzono smak niektórych staropolskich potraw oraz ciężkich i zawiesistych sosów. Wytworne obiady, często kończyły się lodami, tortami, ciastkami z galaretką, czekoladami czy smażonymi kasztanami. Kuchnia na dworze królewskiej pary, obfitowała w ryż, różnego rodzaju korzenie, pieprz, koper, szafran, imbir, gałkę muszkatołową, goździki, cynamon, cukier, marcepany i oliwę z oliwek. Przemiany uwidoczniał również bogatszy asortyment warzyw, do których

królestwo garów
Proste danie z kurczakiem, papryką i pieczarkami 245

pojedyncze filety z kurczaka * 1 średnia czerwona papryka * 20 dag małych pieczarek * 5-6 łyżek śmietany * kostka knorr paprykowa i pieprzowa * sól * oliwa do smażenia * kuskus Sposób wykonania Kuskus (można zastąpić  makaronem lub ryżem) przygotować według przepisu na opakowaniu. Filety pokroić w paski. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w paski, pieczarki obrać i pokroić w ćwiartki. Na patelni

Mix smaku
Kotlety z brokułów 192

posiekać. Koper umyć i posiekać. Dodać do brokułów cebulę, koper oraz 2 łyżki kaszki kukurydzianej i przyprawić. Formować kotlety, obtaczać w pozostałej kaszce i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawać z ryżem.Smacznego

Złote przepisy
CHILI CON CARNE by Walec – 4 zł 249

średnik ogniu, rozdrabniając je drewnianą łopatką i często mieszając aby nie przywarło do dna. Od razu po wrzuceniu solimy je i dodajemy szczyptę pieprzu. Smażymy je do chwili, aż będzie dobrze zarumienione. 4. RYŻ : gotujemy go albo w woreczkach (wygodniej) albo tak jak pokazywaliśmy wcześniej, czyli: Jeśli macie sypki ryż, pamiętajcie, że gotujemy go wg zasady szklanka wody

Nerds Kitchen
Krewetki w sosie tamaryndowym 181

dodajemy pastę rozmieszaną z wodą i sosem rybnym, cukier, ostrą paprykę. Mieszamy do rozpuszczenia cukru a następnie doprowadzamy do wrzenia. 3. Wrzucamy krewetki, mieszamy i smażymy ok. 3 minut. Posypujemy posiekaną dymką. Podajemy z ryżem jaśminowym. Smacznego

Tajskie smaki
Salty- Spicy- Crispy Chicken, czyli kurczak w chrupiącej panierce na sposób azjatycki 367

nadmiar oleju papierowym ręcznikiem. Olej na którym smażyliśmy kurczaka wylewamy. Kroimy cebulkę dymkę i papryczkę chilli. W woku podsmażamy papryczkę chilli, dodajemy kurczaka i chwilę smażymy aby przeszedł aromatem papryczki. Posypujemy dymką. Podajemy z ryżem basmanti

Mania Gotowania
Kalmary smażone z pietruszką 194

odcedzamy – dłuższe gotowanie może spowodować, że będą gumowate. Pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek podsmażamy na oliwie z oliwek, dodajemy posiekaną pietruszkę i ugotowane kalmary. Smażymy chwilkę i przyprawiamy do smaku. Najlepiej smakują z ryżem lub makaronem z odrobiną pesto

Gotuj z Misiem