ryż smażony - 6533 przepisów (strona:93/436)

Paprykarz z makreli 160

oleju. Marchewkę obieramy , ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do cebuli, smażymy razem przez kilka minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy i pastę paprykową, smażymy jeszcze przez chwilkę, doprawiamy do smaku słodką paprykę, solą i pieprzem. Ryż gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, studzimy. Makrelę pozbawiamy ości, rozdrabniamy. Do ostudzonego sosu dodajemy ryż i makrelę, dokładnie mieszamy

Bajeczna Kuchnia
MUFFINKI RYŻOWE Z PIECZARKAMI 179

Muffinki są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno, więc można je zabrać ze sobą do pracy, szkoły czy na piknik...  Składniki: 400 g pieczarek 200 g ryżu (2 torebki) 1 cebula 100 g sera żółtego 4 jajka 2 białka 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżka sosu sojowego sól, pieprz 2 łyżki oliwy Wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy(...)żamy do zeszklenia. Pieczarki obieramy ze skórki, myjemy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do zeszklonej cebuli. Przyprawiamy sosem sojowym, ziołami, pieprzem oraz solą i smażymy aż pieczarki zmiękną. Zestawiamy z ognia i studzimy.  Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany ryż odcedzamy, wsypujemy do miski i mieszamy z pieczarkami. Dodajemy połowę sera żółtego pokrojonego w drobną kostkę

Kuchnia MagdaLeny
Zapiekany ryż z kurczakiem. 140

gyros, zostawiamy na dwie godz.(ja na całą noc), smażymy na maśle do zrumienienia, następnie mieszamy z ugotowanym ryżem, ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy starty parmezan, mieszamy, połowę wkładamy do naczynia żaroodpornego, boczek kroimy w cienkie paski, rozkładamy na ryżu, z majonezu, ketchupu i śmietany robimy sos, smarujemy ryż w naczyniu, rozkładamy zeszkloną na maśle cebulę i pomidorki

Kuchnia Beaty
Paprykarz szczeciński 168

papryki slodkiej mielonej 1/2 łyżeczki płatków  chili 1/2 łyzeczki pieprzu 1łyżka płaska soli Wykonanie Krok 1 Ryż opłukać i ugotować . Rozkłócić jajko w miseczce, na talerzyk wsypać bułkę tartą  . Umyte filety ryby moczyć w jajku potem w bułce i smażyć na rozgrzanej oliwie. Krok 2   Do rondla wlać 3 łyżki oliwy i podsmażyć  pokrojoną(...)kostkę cebulę ok 3-4 minut. Dodać paprykę ostrą , słodką i pieprz . Smażyć jeszcze ok 3 minut na silnym ogniu , caly czas mieszając. Krok 3 . Do rondla wlać przecier pomidorowy, dodać płatki chili i sól . Dusić do chwili aż przecier zagotuje się . Krok 4 . Dodać ugotowany ryż , mieszać aż składniki dokładnie połączą się .  Krok 5 . Pokroić rybę

Eli Gotowanie
Ryż z kurczakiem i warzywami 364

piersi kurczaka 1 cebula 1 marchewka 5 pieczarek 5 suszonych pomidorków w zalewie olejowej 1 szklanka długoziarnistego ryżu 3 szklanki wody lub bulionu* 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa 1/2 łyżeczki kurkumy sól, pieprz olej *ilość płynu jest uzależniona od rodzaju ryżu jaki użyjemy. Wykonanie: Kurczka kroimy w kostkę, solimy, pieprzymy i podsmażamy na patelni(...)zrumienieniu kurczaka, dodajemy do niego cebulę pokrojoną w kostkę, marchewkę pokrojoną w półplasterki, pomidorki pokrojone w paski i pieczarki pokrojone w ćwiartki. Chwilę smażymy, aby warzywa lekko zmiękły, wtedy na patelnię wsypujemy opłukany ryż. Dokładnie wszystko mieszamy, tak aby ziarenka ryżu pokryły się tłuszczem. Chwilę go podsmażamy, po czym dolewamy 3 szklani wody lub bulionu, dodajemy przyprawy. Patelnię

Kulinarne przygody Gatity
Gołąbki na parze z sosem pomidorowym 170

minut to gotujemy około 8). Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Cebulę obieramy i drobno kroimy, podobnie robimy z czosnkiem. Smażymy na maśle do uzyskania złotego koloru. W misce mieszamy ryż, mięso, marchew oraz cebulę z czosnkiem. Doprawiamy solą oraz świeżo mielonym pieprzem.   Z kapusty włoskiej wykrajamy głąb. Obieramy 8 ładnych liści. Z każdego obcinamy

Kolizje Smaków
Pierś kurczaka sauté 134

Soczysta pierś z kurczaka, mocno ziołowa, doprawiona, smażona w niewielkiej ilości tłuszczu. Bez panierki, lekko, zdrowo, pokochałam tego typu mięso. Obiad podaję z ryżem, świeżą natką i posiekaną sałatą pekińską z pomidorami, oliwkami lub mizerią z jogurtem, sałatką ze świeżych warzyw. Pierś kurczaka sauté Wypróbuj także inne przepisy na soczystą pierś z kurczaka: Pierś kurczaka pieczona z szynką dojrzewającą Pierś(...)dnia lub po kilku godzinach rozgrzewam patelnię z niewielką ilością tłuszczu (piersi już są w oleju). Kotletów nie rozbijam. Smażę na dobrze rozgrzanym oleju przez 3-4 minuty, odwracam na drugą stronę i dosmażam jeszcze kilka minut. Podaję z ryżem posypanym natką i świeżymi sałatami oraz pomidorkami i winegretem. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Gołąbki inaczej 258

drobno i dodajemy do mielonego mięsa. Do mięsnej masy dodajemy również drobno pokrojoną cebulę, wcześniej ugotowany ryż i jajka. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Z przygotowanej masy formujemy niewielkie kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na oleju. Na dno garnka układamy trochę poszatkowanej kapusty (jeśli nam jej zostało), wlewamy

Salonik smaków
Fit chili con carne 184

wędzona, mielony kmin rzymski, oregano, sól, pieprz cayenne, czosnek granulowany -płaska łyżeczka ksylitolu   -olej kokosowy do smażenia -jogurt naturalny do polania ( łyżka na porcję) -dwa całe liście sałaty w formie miseczki Wykonanie: Do garnka z osoloną wrzącą wodą wrzucamy ryż i gotujemy.  Posiekaną białą cebulę i czosnek podsmażamy na oleju kokosowym, na rozgrzanej dużej patelni. Dorzucamy doprawione(...)mięso. Smażymy ok. 15 min starając się rozbić mięso na jak najmniejsze kawałki. Pokrojoną w kosteczkę paprykę i czerwoną cebulkę, wrzucamy na patelnię i zalewamy pomidorami z puszki. Doprawiamy przyprawami, solą i ksylitolem, przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 10 min (w razie potrzeby podlejcie danie wodą lub bulionem). Po tym czasie dokładamy kukurydzę, fasolę oraz ugotowany i odcedzony ryż

Gawron w rosole
Obiad w 30 minut: Zielona potrawka curry 301

końcówki, pokroić na mniejsze kawałki, dymkę posiekać, oddzielić białą i zieloną część. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić kurczaka, białą część dymki, fasolkę i cukinię. Smażyć na mocnym ogniu ok 5 minut. Do wrzątku dodać ryż, gotować do wchłonięcia płynu (ok 15 minut) Do podsmażonego kurczaka z warzywami dodać pastę curry, sól, pieprz, zalać mleczkiem kokosowym - gotować na małym ogniu

coolinarny
Kurczak pilaw- chicken pilav 231

pieprz 2 łyżki oleju 200-300 ml rosołu z kostki kurczakowej  Wykonanie: Podsmażamy cebulę na oleju, dodajemy kurczaka pokrojonego w kostki. Smażymy ok 5 min, aż kurczak przestanie być różowy. Dodajemy paste curry I ryż. Mieszamy , dodajemy rosół. Doprowadzamy do wrzenia.  Dodajemy fasolkę I kalafior. Zmniejszamy gaz I  "dusimy" pod przykryciem 10 min. Na koniec dodajemy

Smaki Edyty
Zapiekanka z sosem słodko-kwaśnym 202

słoik sosu słodko-kwaśnego od Orzech 200g ryżu 2 filety z kurczaka 100g żółtego sera sól, pieprz olej 1. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy solą i pieprzem, smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Wylewamy sos i dusimy jeszcze chwilę. 2. W naczyniu żaroodpornym umieszczamy ryż, na który wylewamy sos z kurczakiem

Szefowa kuchni
Papkeni Szirakskie – ormiańskie kotleciki/paluszku z ryżem 122

masła Ryż ugotować z dodatkiem soli i kurkumy, ostudzić. Cebulę zetrzeć na tarce na małych oczkach, kolendrę drobno posiekać. Do mięsa dodać cebulę, kolendrę, jajko, przyprawy, ostudzony ryż i wodę i wszystko dokładnie wymieszać/ wyrobić ręką. Z farszu uformować średniej wielkości kotleciki- paluszki, obtoczyć w mące i usmażyć na maśle. Podawać, polane odrobiną roztopionego masła, ze smażonymi talarkami

Smaki Armine
Kotleciki z kurczaka 438

całej rodziny. Soczyste, miękkie i dobrze doprawione sznycelki to super pomysł na obiad z rozmaitymi dodatkami. To kotleciki, które podasz do dań z ziemniaków (puree, kopytka, kluski śląskie), kasz, ryżu. Smakują podane z wszelakimi surówkami, bukietem warzyw, pieczonymi warzywami, buraczkami. Soczyste kotleciki w chrupiącej panierce możesz serwować także w dużej bułce z sałatą i świeżymi warzywami, np. pomidorkami, ogórkami(...)czosnku. Na patelni rozgrzej pięć łyżek oliwy. Na oliwie przesmaż kolejno kotleciki – z obu stron na złoty kolor. Usmażone kotleciki podawaj z ziemniakami, kaszą, ryżem i z surówkami lub warzywami (duszonymi, pieczonymi, smażonymi). Smacznego Kotleciki z kurczaka

Zasmakuj Kuchni
Ryż z ziołami 136

Ryż z ziołami Tak przygotowany ryż jest bardzo aromatyczny i pasuje niemal do każdej potrawy. Ja najchętniej podaje go do ryb i mięs z grilla. Składniki na ryż z ziołami: 150g ryżu (ja najbardziej lubię ryż Basmati), pół łyżki masła, ząbek czosnku, 2 łyżki mieszanki ulubionych świeżych posiekanych ziół (np. tymianek, oregano i bazylia). Ryż(...)dużej ilości wody z płaską łyżką soli i odcedzam na sicie. Na patelni roztapiam masło, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i delikatnie go podsmażam. Wykładam ryż na patelnię, dorzucam posiekane zioła i mieszając smażę jeszcze przez około 2 minuty. ŻYCZĘ SMACZNEGO

Gotuj Się Kto Może
Sajgonki z mięsem mielonym 171

potem przystąpicie do smażenia może się okazać, że za bardzo przeschną. Dlatego lepiej smażyć je tuż po zwinięciu a następne sztuki robić w trakcie smażenia poprzedniej partii.  Podawać z sosem do sajgonek , ryżem i surówką z kapusty. Smacznego

Ze smakiem bez glutenu
Karnawał 2017 - dania mięsne: Szynka wieprzowa "po chińsku" 178

podlej niewielką ilością wody, dokładnie wymieszaj i duś przez kilka - kilkanaście minut. Na końcu na patelnię dodaj ananasa i mleczko kokosowe. Całość dokładnie wymieszaj i smaż jeszcze przez chwilę. Gotowe danie podawaj z ryżem lub pieczywem

blog.moje-pasje.info
Chiński, słodki kurczak w cieście 270

bardzo niewielką ilość (ok. 2 łyżki). Nastepnie, na pozostawiony olej ponownie wrzucić usmażone kawałki kurczaka i wlać sos. Krótką chwilę razem smażyć, stale mieszając, tak aby sos pokrył wszystkie kawałki kurczaka. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu, np. z ryżem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Im w większą kostkę zostanie pokrojony kurczak, tym dłużej będzie się smażył. Kawałki kurczaka zamiast oprószać solą, można

Gospodyni Miejska
Krewetki w czosnku z makaronem Orzo i bazylią 163

który dodamy potem do makaronu. W sprzedaży bywają też mrożone surowe zamarynowane już w czosnku krewetki. Mrożone trzeba oczywiście przed smażeniem rozmrozić i wykorzystać w płynną marynatą. Zamiast ryżu tym razem wykorzystałam makaron Orzo, który do złudzenia przypomina ryż. SKŁADNIKI: 150 g surowego makaronu Orzo ok. 250-300 g surowych krewetek zamaraynowanych w czosnku 1/2 cebuli kilka gałązek bazylii

Sztuka gotowania w/g Samiry
Frytki z indyka o smaku carry 182

przyprawami, włożyć do miseczki i skropić sokiem z cytryny, chwilę potrzymać Jajko roztrzepać widelcem, maczać mięsne frytki w jajku, obtaczać w bułce tartej  Smażyć na oleju na złoty kolor, podawać z ryżem, u mnie jeszcze z brokułem.                                         Zaletą

Proste Potrawy
Kurczak po marokańsku 158

Zapraszam na bardzo pysznego, mięciutkiego i aromatycznego kurczaka. Dobry do ziemniaków, kasz czy ryżu a dodatki wedle własnych upodobań. Ja podałam smażone ogórki świeże [ klik ] Kurczak po marokańsku.                Składniki: 2 uda z kurczaka 2 łyżki przyprawy marokańskiej kasza kuskus wedle uznania olej rzepakowy do smażenia

Moje Małe Czarowanie
Kurczak generała Tso 191

dokładnie wymieszać i zagotować. Gotować jeszcze przez kilka minut do czasu aż kurczak będzie usmażony, a sos zgęstnieje i będzie lekko kleisty. Dodać dymkę, smażyć jeszcze przez minutę i natychmiast podawać z ryżem. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Żółte curry z kurczaka na mleku kokosowyn 205

mleczka kokosowego - 2 łyżki curry - 1 szklanka groszku - 1 łyżeczka kuminu - 1 łyżka  drobno pokrojonej kolendry - 2 łyżki drobno pokrojonej pietruszki - olej rzepakowy/oliwa do smażenia - sól, pieprz do smaku, papryka słodka, ostra - ryż basmati do podania (2-3 woreczki) Na kilku łyżkach oleju podsmaż na złocisto kurczaka, zdejmij z patelni. Pokrój w drobną kostkę cebulę, pieczarki, czosnek

Corner With Recipes
Sos marchewkowo-groszkowy z grillowanym dorszem. 610

Grillowany dorsz z sosem marchewkowo - groszkowym to poezja smaku. Kremowy smak sosu zachwycił cała moją rodzinkę. Sos idealny do ziemniaków i  ryżu. Dodatkiem do sosu może być ryba, kurczak- smażony lub grillowany, tak jak lubimy najbardziej. Potrawa jest prosta w wykonaniu i najważniejsze - uwielbiana przez mojego synka :) Polecam. Składniki: 3 marchewki puszka groszku 200 ml śmietany 200 ml bulionu

Smaki Edyty
Kabaczek duszony z czosnkiem 138

trzeba obierać ze skórki). Wrzucić do garnka i dusić na małym ogniu do miękkości, następnie odlać płyn, dodać roztarty czosnek, przyprawy i masło. Smażyć jeszcze około 5 minut. Podawać z pieczywem, ryżem lub makaronem

Jadło i czytadło