ryby - 22566 przepisów (strona:467/1505)

Burgery z wędzoną rybą i soczewicą 104

Przygotowane przeze mnie ostatnio “ Kotlety z wędzoną rybą i soczewicą ” zainspirowały mnie do stworzenia burgerów, w których zamiast typowej mięsnej wkładki jest właśnie wcześniejszy kotlecik rybny. Soczystości całemu burgerowi nadają te same dodatki, czyli sos curry na bazie jogurtu i odrobiny majonezu, dżem morelowy oraz surówka z marchewki. Jako, że burgery bez sałaty dla mnie nie istnieją, musiałam(...)dodać i do tych burgerów. The post Burgery z wędzoną rybą i soczewicą appeared first on Moja Delicja

Moja Delicja
Sielawa - niedoceniona ryba na obiad 128

Sielawa to niedoceniana do tej pory przeze mnie ryba. Niewielka, niepozorna i w dodatku delikatna w smaku. Idealnie smakuje w towarzystwie duszonych warzyw. Zdecydowanie warto ją podsmażyć :) Składniki: 4 niewielkie sielawy 2 marchewki cebula 8 pomidorków koktajlowych natka pietruszki szczypiorek  mąka sól + pieprz Przygotowanie: Marchewkę obieramy i myjemy z reszta warzyw. Kroimy ją w plasterki razem z cebulą. Szczypiorek(...)siekamy razem z pietruszką. Pomidorki kroimy na pół. Warzywa dusimy na maśle do miękkości. Wykładamy na talerz. Rybę oprawiamy, myjemy i suszymy. Oprószamy delikatnie solą i pieprzem. Obtaczamy z każdej strony w mące. Smażymy na maśle po około 4 minuty z każdej strony do zarumienienia. Podajemy z warzywami. Smacznego

ChilliJemy
Sos z kiszonych ogórków + film 122

Lekko kwaskowaty jak zupa ogórkowa, błyskawiczny w wykonaniu – sos z kiszonych ogórków, idealnie smakuje w towarzystwie mięsa czy ryb, świetnie komponuje się również z potrawami z ziemniaków. W moim domu podaję go do paluszków rybnych, smakuje wybornie.     składniki na 4 porcje 3 duże ogórki kiszone 500 ml bulionu ( może być z kostki ) 2 łyżki mąki pszennej(...)wszystko dokładnie mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Opłukany szczypiorek drobno siekamy a następnie łączymy go z gorącym sosem. Gotowy sos podajemy na gorąco z mięsem, rybą czy potrawami z ziemniaków.     Artykuł Sos z kiszonych ogórków + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania
Pstrąg faszerowany z piekarnika 100

nasady głowy i ogona nożyczkami. Całość skrapiamy obficie cytryną i odkładamy do lodówki. Ser mieszamy widelcem z ziołami, formujemy w rękach dwa wałeczki i wkładamy je do wnętrza ryb. Zamykamy i układamy je pionowo lub leżąco w naczyniu żaroodpornym. Skrapiamy oliwą posypujemy ziołami (tymianek, oregano) i pieczemy ok 25-30 min w temp 200 st. Podajemy z ziemniakami

Gotowanie jest łatwe
kotlety rybne z jajkiem na twardo, brokułem-pyszne 130

przepis na świetne kotlety rybne, pokochają je zarówno duzi jak i mali :) idealne na obiad, z dodatkiem jajka na twardo, brokuła :) Polecam gorąco :) SKŁADNIKI -500 g fileta z ryby np mintaj (waga po rozmrożeniu) -1 mała cebula  -100 g brokuła  -2 ugotowane jajka na twardo  -1 jajko  -1 kajzerka(...)ząbek czosnku  -pieprz ziołowy (około pół łyżeczki) -sól  do smaku  -słodka papryka (około pół łyżeczki) -mąka około 4 łyżki -bułka karta do  panierowania  Rozmrożoną rybę mielimy lub rozdrabniamy w malakserze Dodajemy do niej drobniutko pokrojonego brokuła. Następnie dodajemy starte na tarce jarzynowej jajka na twardo,przyprawy, zmiażdżony czosnek, startą cebulkę, zmoczoną w wodzie i dokładnie

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Polędwiczka z mintaja w sezamie 126

Składniki: 500 polędwiczek z mintaja sól i pieprz cytryna koperek mąka sezam oliwa Przygotowanie: rybę umyj, osusz, posyp solą i pieprzem do miski wsyp mąkę wymieszaną z sezamem na patelni rozgrzej olej rybę obtocz z mące z sezamem smaż na małym ogniu na rumiano z obu stron podawaj z ryżem i surówką z kapusty, na którą przepis znajdziesz tutaj Smacznego

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Zapiekanka warzywna z tuńczykiem i serem 320

Najlepiej użyć swoich ulubionych, bo wtedy przynajmniej będzie pewność, że będzie smakowało. To samo tyczy się rodzaju białka, nie musi to być tuńczyk, a możecie użyć mięsa czy innej ryby. Dodatkowo ryż, który występuje w mojej wersji możecie zamienić np. na makaron czy kaszę. Jedno się nie zmienia-ser! W każdej wersji musi znaleźć się obowiązkowo. 😀 (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Zdrowie i pysznie na talerzu
POLĘDWICA Z DORSZA Z CRUSTEM ZIOŁOWYM, ZIELONYMI, SEZONOWYMI WARZYWAMI I SOSEM SZAFRANOWYM 90

POLĘDWICA Z DORSZA Z CRUSTEM ZIOŁOWYM, ZIELONYMI, SEZONOWYMI WARZYWAMI I SOSEM SZAFRANOWYM   Składniki ryba • polędwica z dorsza1 kg • sól morska4 szczypty • pieprz czarny ziarnisty 4 szczypty • oliwa z oliwek 20 ml • masło 50 g • gałązki rozmarynu1 szt sos szafranowy • Szafran - nitki1 szczypta • cebula biała 40 g • śmietana 36% 100 ml • masło 10 g • wino białe wytrawne50 ml sezonowe warzywa(...)szafranowy W rondelku podsmażam drobno posiekaną cebulę, dodaję nitki szafranu, zalewam białym winem i odparowywuję. Następnie dolewam śmietanę i redukuję. Miksuję na gładką masę i przecieram przez sitko. Ryba Polędwicę z dorsza doprawiam solą i czarnym pieprzem. Smaruję patelnię grillową oliwą z oliwek i smażę po 2 minuty na stronę. Wrzucam gałązkę rozmarynu. Po pierwszym odwróceniu wykładam pietruszkowy chrust, dodaję

chefintheforest
Krewetki w kremowym sosie z czosnkiem i ziołami 127

cytryną to kwas w niej zawarty już zmienia ich konsystencję. Dlatego wolę dodać sok z cytryny do sosu, a całe danie podać z dodatkową cytrynową ósemką. Nie wyobrażam sobie ryb i owoców może bez cytryny! Krewetki w kremowym sosie Składniki: na 4 porcje ½ kg dużych, surowych krewetek 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka ostrej papryki po ¼ łyżeczki czarnego pieprzu, granulowanego

codojedzenia
Łosoś na sianie 100

będzie udana i zaowocuje długoletnim związkiem, to jeszcze wiele lat później będziecie tego łososia wspominać. Ma on jeszcze jedną podstawową zaletę. Właściwie prawie nic nie trzeba przy nim robić. Ryby ogólnie robi się łatwo, ale ten łosoś to już naprawdę robi się sam. Bo przecież lepiej poświęcić czas na samo szykowanie się do randki, niż na siedzenie w kuchni

Marder&Marder Manufacture
Najpopularniejsze danie Maroko - tażin (tagine, taijne) 181

mnie uderzyły, polecam Wam ten film. No, ale miało być o tagine. To chyba najpopularniejsze danie w Maroko. W zasadzie to nie jest tylko danie, ale sposób przygotowania mięsa, ryby lub warzyw oraz nazwa naczynia.  Naczynie jest gliniane, ma przykrywkę w kształcie stożka, powinno też mieć małą dziurkę w przykrywce, aby para mogła się wydobywać. Gdybyście chcieli kiedyś(...)zdobione, kolorowe - one najczęściej pełnią rolę ozdobną. Jak wygląda to danie? Jak smakuje? Jest bardzo proste. Zazwyczaj są to warzywa, mięso, odrobina bulionu, masa przypraw. Może być z kurczakiem, rybą, wołowiną, wielbłądem. Jedliśmy też kilka razy kofta tagine, czyli taki z mięsnymi kulkami i jajkiem. Roman próbował z wielbłądem i bardzo mu smakowało. Tajemnica smaku to przyprawy i właśnie tagine

Ale Pyszka!
Dorsz po krymsku 100

mące, usmażyłem na oleju na złoty kolor z obu stron. Następnie przełożyłem dorsza do żaroodpornego naczynia, posypałem pokrojoną papryką. Zrobiłem sos ze śmietany przyprawionej sola i słodką papryką. Polałem ryby. Zapiekałem w piekarniku w temperaturze 200 stopni C przez 20 minut. Podałem z pieczonymi młodymi ziemniakami

R'n'G Kitchen
poke bowl – hawajskie przysmaki ( z kurczakiem) 426

słodkich ” wpisów na blogu. Dzięki! A poprzednie poke znajdziecie TUTAJ. Wiem, że wielu z Was nie podchodzi opcja z surową rybą, ale spoko jestem z wami, damy radę. Dlatego dzisiaj propozycja dla tych którzy nie chcą surowej ryby, nie mogą, ale po prostu mają ochotę na coś innego. Poke bowl ze SCHABOWYM ! Bo jak wiemy wszyscy kochają schabowe! Dobra

PaleoLife
Sałatka z buraczków i wędzonej makreli 153

Ułożyć skórą do dołu na nieprzywierającej ( teflonowej) patelni i smażyć na średnim ogniu tak długo aż skórka zrobi się chrupiąca. Pod koniec smażenia przełożyć na drugą stronę żeby ryba równomiernie się zagrzała.W czasie gdy ryba się smaży, wyjąć buraczki z soku ( sok zachować) i pokroić je  w cienkie plasterki. Ułożyć na talerzach, posypać mieszanką młodych listków. Jogurt

Stare Gary
Pstrągi z cytrynowym farszem z młodymi ziemniakami i szparagami 143

takie tam. Ja odpowiem, że z młodymi ziemniakami, SZPARAGAMI (moja miłość, jem tonami) czy koprem. Wiosna sprzyja daniom niewymagającym i lekkim. Łapcie. Ps. Pamiętajcie, że ryba ma policzki! To najmniejsza, ale i najdelikatniejsza część ryby, ładnie oddzielą się po podważeniu nożem. Składniki: -  2 pstrągi tęczowe - pół pęczka szparagów - małe, mode ziemniaki  - cytryna - cebula - 3 ząbki czosnku - sól

Cook&Love