Śledzie to dla mnie najsmaczniejsza ryba zaraz po łososiu. Można je przygotować na wiele sposobów. Moja ulubiona wersja to śledzie w musztardzie , lecz w tym roku ich nie będzie...za to będą śledzie curry! Lekko orientalne, niesamowicie aromatyczne i pyszne. Składniki 1 słoik śledzi w occie 1/3 szkl. oleju lnianego SemCo 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki kuminu
CzarnawisienkaJeszcze jest czas, jeszcze zdążycie zrobić tą przepyszną potrawę na święta. Dla mnie to absolutnie najlepszy przepis na ryby. Słodko ostry sos ananansowo - paprykowy jest tak pyszny, że mogłabym go łyżkami jeść. Jest to przepis Ewy Wachowicz, więc już samo to nazwisko jest dobrą rekomendacją tego dania. 700 g - filetów np. z miruny(...)wszystkie składniki zmiękną, wlać ocet winny i sos sojowy. Dodać cukier i curry. Delikatnie wymieszać. W wodzie rozprowadzić mąkę i dodać do sosu. Doprowadzić do wrzenia. Wrzucić usmażoną rybę i podgrzać w sosie. Podawać na ciepło lub zimno
Jadło i czytadłopotrzeba, szczypiorek 1 pęczek, pieczywo ciemne - ile potrzeba świeżą makrelę wędzoną obrać dokładnie z ości, wkładać do miski ogórek kiszony, cebulę białą pokroić w drobną kostkę i wsypać do ryby dodać świeżo mielony czarny pieprz, wlać odpowiednią ilość oleju rzepakowego wszystko widelcem dobrze rozgnieść, połączyć składniki na pastę schować do lodówki na godzinę, aby smaki się przegryzły, podać
W Mojej Kuchni Lubięzmienią ich smaku, ale utną zbędne kilokalorie. Nadal będziemy się cieszyć, że nasze żywienie jest prawidłowe nawet w ciągu tych 2-3 dni. Jak odchudzić tradycyjne świąteczne potrawy? Ryba Tradycyjnie rybę na stole wigilijnym podajemy w panierce, smażoną w dużej ilości tłuszczu. Jak to zmienić? Należy rybę dobrze doprawić (polecam: cytryna, pieprz cytrynowy i sól), a następnie upiec w folii
Truskawkowa FiestaZapraszam dzisiaj na zdrowe, pieczone kotlety rybne. Takie pieczone kotlety są niskokaloryczne i lekkostrawne. Polecam Składniki: 500 g mięsa z ryby (bez ości i skóry) 1 średnia marchewka 1 ząbek czosnku pół małej cebuli 3 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka suszonego koperku(...)łyżeczki soli ½ łyżeczki pieprzu białego 1 jajko Przygotowanie: Marchewkę myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy w plasterki. Czosnek i cebulę obieramy z łusek. W maszynce do mięsa mielimy rybę razem z marchewką, czosnkiem i cebulką dwa razy. Następnie dodajemy bułkę tartą, koperek, sól, pieprz i jajko. Wyrabiamy ręcznie masę ma kotlety. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Formujemy w dłoniach
słodkie i nie tylko historie kulinarnekrążki ziele,listek pieprz mielony.Wsypujemy cukier,sól i zalewamy wrzątkiem. Mieszamy by nam się rozpuściło wszystko. Na końcu dodajemy ocet. Smakujemy czy odpowiada nam smak. Wkładamy w zalewę kawałki ryb usmażonych i najlepiej niech poleży 3 lub 4 dni to będzie idealna
Różowa kuchniaPRZEPIS TUTAJ 7. Sałatki *** Sałatka śledziowa z burakami. Przepis: Sałatka śledziowa z buraczkami *** Sałatka z tuńczyka. PRZEPIS TUTAJ *** Sałatka nicejska z wędzonym łososiem PRZEPIS TUTAJ 8. Ryba po grecku. PRZEPIS TUTAJ 9. Ryba w zalewie octowej. Przepis: Ryba z warzywami w zalewie 10. Śledzie *** Śledzie w zalewie octowej PRZEPIS TUTAJ *** Śledzie w śmietanie PRZEPIS TUTAJ
Blog z Apetytempyszne i bogate w smaku. Dzięki krótkiemu pieczeniu w wysokiej temperaturze łosoś zachowuje soczystość i delikatność, a w kuchni nie ma brzydkiego zapachu, który zazwyczaj pozostaje po smażeniu ryby. Pestki granatu przyjemnie strzelają podczas jedzenia, orzeźwiając całe danie i nadając mu wyrazistości. SKŁADNIKI / 4-6 porcji 600-800 g filetu z łososia bez skóry 1 ząbek czosnku, starty
cool and mintyłyżek mąki zrobić zasmażkę , rozprowadzić mlekiem, doprawić do smaku solą , pieprzem i cukrem. Zagotować i doprawić śmietaną , chrzanem, sokiem z cytryny i wymieszać dokładnie. Masłem wysmaruj żaroodporne naczynie, włóż rybę. Resztę masła roztop i polej nim rybę. Wstaw do nagrzanego piekarnika ( 180 C ) i piec około 30 minut. Jajka obierz, pokrój w kostkę , posyp nimi karpia, zalej przygotowanym wcześniej sosem
Przepisy i porady kulinarnesól, pieprz Przygotowanie: Marchewkę obieramy i myjemy. Kroimy w plasterki i przekładamy do garnka. Zalewamy bulionem i gotujemy, aż marchewka będzie miękka. W tym czasie oddzielamy mięso z ryby od skóry i ości, obieramy(...)jajka ze skorupek i odcedzamy kukurydzę. Ugotowaną marchewkę wyjmujemy z bulionu a dodajemy do gorącego żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia. W naczynkach układamy po kolei : po pół jajka, kukurydza, ryba, kukurydza, marchewka. Smakujemy bulion i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy składniki galaretki i odstawiamy do ostudzenia. Przechowujemy w lodówce. Przepis na 4 porcje
słodkie i nie tylko historie kulinarneDlatego dzisiaj coś pysznego i ładnego zarazem. Przedstawiamy tatar ze śledzia, który z pewnością będzie ozdobą każdego wigilijnego stołu. Dla nieprzekonanych zapraszamy po przepis na tatar z wędzonej ryby (klik ), a dla śledziolubnych przedstawiamy przepis poniżej :) SKŁADNIKI (dla 2 osób): 1 filet ze śledzia kilka gałązek natki pietruszki 1 ogórek kiszony 1/2 średniej czerwonej cebuli 1 łyżka
Kuchnia od dwojgaDawno nie było przepisu na zupkę, no i jest .Pyszna zupka z dodatkiem ryby, do zupy pod koniec gotowania można dodać także śmietanę. 300 g filetu np. z morszczuka 1-2 marchewki kilka grzybków mun 1/2 pietruszki(...)kilka ziemniaków sól, pieprz listek , ziele domowa vegeta Pokrojoną marchewkę, pietruszkę oraz ziemniaki przełożyć do garnka. Wlać wodę , dodać pokrojone grzyby ,przyprawy i gotować prawie do miękkości ziemniaków.Rybę pokroić na mniejsze kawałki i dodać do gotującej się zupy.Gotować aż ziemniaki będą miękkie
Moje domowe kucharzeniezłocistą panierką znajdziemy prawdziwą rybę a ich przygotowanie jest banalnie proste. 500g filetów rybnych bez skóry 2/3 szklanki bułki tartej 1/3 szklanki mąki 3 jajka sól, pieprz olej 1. Filety kroimy w cienkie paski. Dokładnie nacieramy solą i pieprzem. Bułkę tartą mieszamy z mąką, jajka rozbijamy i mieszamy widelcem. 2. Kawałki ryby maczamy w jajku
Szefowa kuchniŚledź to fantastyczne danie na wigilijna kolację, zwłaszcza dla osób, które w kuchni nie czują się jak ryba w wodzie. Doceniają je również nasi zachodni sąsiedzi, komponując pyszna niemiecka sałatkę śledziową. Pięć składników, różne smaki, różne konsystencje... przepyszny efekt. Składniki: 400g filetów śledziowych a'la matias 2 małe czerwone cebule 2 małe ziemniaki jabłko ½ cytryny dymka do posypania sól(...)modu łyżeczka oliwy ½ łyżeczki soku z cytryny sól i pieprz do smaku mleko do wymoczenia śledzi Sposób przygotowania: Filety śledziowe opłukać z oleju i zalać mlekiem, tak aby przykrywało rybę. Pozostawić przez około 1h. Odcedzić, osuszyć papierowymi ręcznikami i pokroić na kilkucentymetrowe kawałki. Wszystkie składniki winegret połączyć w małym słoiku. Intensywnie wstrząsnąć dla dobrego wymieszania. Ziemniaki szorujemy i gotujemy
Pyry na Gazhansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Ryba po grecku zapiekana w cieście francuskim Składniki: Dorsz – 500g Marchew – 5 sztuk Pietruszka – 3 sztuki Seler – 1 sztuka Cebula – 1 sztuka Oliwa z oliwek – 2 łyżki Przecier pomidorowy – 250g Sól, pieprz(...)czosnek Papryczka chili – szczypta Ciasto francuskie – jedno opakowanie Wykonanie: Rybę myjemy, osuszamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Warzywa myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Cebulę kroimy w krążki. Wszystko razem podsmażamy na rozgrzanej oliwie z oliwek z czosnkiem. Gdy warzywa będą miękkie, dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. W naczyniu
Kuchnia Bon Appetit