ryby - 22088 przepisów (strona:468/1473)

Restaurant Week - Powidok - Restauracja autorska 105

przystawka. Makrela króluje obecnie w jesiennym menu wielu restauracji, co bardzo mnie cieszy, bo jestem fanką tej ryby. Dodatek delikatnego słodkiego groszku podkręcony wasabi fantastycznie równoważy lekko tłustą rybę, a jabłko lekko przełamuje wszystko kwaskowatym smakiem. Naprawdę udane połączenie. Danie główne: 👉 Polik wieprzowy / demi glace / barszcz grzybowy / boczniak / szpinak / ziemniak / gorczyca / cebula To jest prawdziwy majstersztyk! Dobrze przyrządzone policzki

Cooking Monster
Dorsz w śmietanie 94

Dorsz w śmietanie – ryba przygotowana podczas warsztatów kulinarnych z Polmlekiem . Podczas gotowania używaliśmy produktów eko Maćkowy. Gotował z nami Jerzy Nogal. filety z dorsza ok 600 g, 1 cebula, masło, cytryna, 200 - 250 ml śmietany 18%, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, cukier, natka pietruszki, kilka kropel soku z cytryny, Filety dorsza pokroić.  Skropić sokiem z cytryny, odstawić. Cebulę pokroić(...)szczyptę soli i cukru. Gdy cebula będzie miękka dodać śmietanę. Doprawić do smaku skórką otartą z cytryny, sokiem z cytryny, gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Dusić aż sos zgęstnieje. Rybę podsmażyć, tylko rumieniąc. Przełożyć do naczynia do zapiekania. Na wierzchu ułożyć sos cebulowo śmietanowym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec kilka minut. Podaliśmy z białą kaszą gryczaną. Przed

królestwo garów
Łosoś z porami i chili 117

będzie rumiany, a wino odparuje. Łososia smarujemy z każdej strony olejem i doprawiamy gruboziarnistą  solą oraz pieprzem. Rybę smażymy na niewielkiej ilości oleju rzepakowego (2 łyżki) przez ok.5 minut z każdej strony. Długość smażenia zależy od wielkości ryby. Łosoś musi być soczysty, trzeba uważać żeby go nie wysuszyć. Takiego łososia możemy podać w towarzystwie naszego pora oraz puree

noteskulinarnyfiga
Filet z mintaja 181

maślanym z mleczkiem kokosowym. Filet z mintaja polecam podawać z makaronem lub ryżem. Jeśli lubisz ryby, to zapraszam też po kilka innych sprawdzonych przepisów. Łosoś smażony lub  ryba po grecku  to jedne z popularniejszych dań rybnych

AniaGotuje.pl
Czwartek: Polędwiczka adobo 118

Adobo to niesamowicie aromatyczna i wyrazista przyprawa zrobiona na bazie czosnku, oregano, pieprzu, papryki, soli/sosu sojowego i oliwy. Świetnie sprawdza się jako marynata i glazura do wieprzowiny, kurczaka i ryb. Czas przygotowania : 1,4 godziny w tym godzina marynowania Czas pieczenia: 30 minut Poziom trudności : Całkiem łatwe Liczba porcji : 2 Od Filipin, przez Hiszpanię, Portugalię, Meksyk, po Portoryko(...)postać pasty, albo sosu, być paląca jak ogień albo łagodna. Np. na Filipinach jest kilkanaście różnych odmian adobo. Przyprawą można traktować wieprzowinę, doskonale czuje się w niej kurczak oraz ryba. Sposoby przyrządzania mięsa też są różne: można upiec w całości, potem pokroić i podsmażyć na złoto. Można pokrojone włożyć do marynaty i potem usmażyć plastry. My proponujemy Wam dzisiaj wersję

Niedzielny kucharz
Kmin rzymski – właściwości zdrowotne 147

kuchni Jest stosowany w kuchni jako przyprawa do dań. Występuję w ziarenkach lub zmielonej formie. Jest aromatyczny i pikantny, posiada nieco gorzki smak. Używany najczęściej do mięs, zup, ryb i gulaszów. Sprawdza się w połączeniu z warzywami strączkowymi, kapustą kiszona oraz jako dodatek do ryżu i kasz. Niekiedy bywa tak, że jesteśmy nieświadomi tego, ile dobra może płynąć

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Łosoś faszerowany serkiem i szpinakiem 144

Bardzo smaczny, szybki i efektowny sposób podania łososia. Delikatny, kremowy farsz wzbogaca smak ryby. Do tak przygotowanego łososia doskonale pasuje świeża sałata z pomidorkami i pieczone ziemniaczki. 2 filety z łososia po 100 g sól morska świeżo zmielony pieprz  oliwa łyżka masła Farsz: 3 łyżki twarożku naturalnego kremowego 3 łyżki rozmrożonego szpinaku 2 łyżki startego żółtego sera sól

Smakołyki Asi
Burgery z wędzoną rybą i soczewicą 95

Przygotowane przeze mnie ostatnio “ Kotlety z wędzoną rybą i soczewicą ” zainspirowały mnie do stworzenia burgerów, w których zamiast typowej mięsnej wkładki jest właśnie wcześniejszy kotlecik rybny. Soczystości całemu burgerowi nadają te same dodatki, czyli sos curry na bazie jogurtu i odrobiny majonezu, dżem morelowy oraz surówka z marchewki. Jako, że burgery bez sałaty dla mnie nie istnieją, musiałam(...)dodać i do tych burgerów. The post Burgery z wędzoną rybą i soczewicą appeared first on Moja Delicja

Moja Delicja
Sielawa - niedoceniona ryba na obiad 123

Sielawa to niedoceniana do tej pory przeze mnie ryba. Niewielka, niepozorna i w dodatku delikatna w smaku. Idealnie smakuje w towarzystwie duszonych warzyw. Zdecydowanie warto ją podsmażyć :) Składniki: 4 niewielkie sielawy 2 marchewki cebula 8 pomidorków koktajlowych natka pietruszki szczypiorek  mąka sól + pieprz Przygotowanie: Marchewkę obieramy i myjemy z reszta warzyw. Kroimy ją w plasterki razem z cebulą. Szczypiorek(...)siekamy razem z pietruszką. Pomidorki kroimy na pół. Warzywa dusimy na maśle do miękkości. Wykładamy na talerz. Rybę oprawiamy, myjemy i suszymy. Oprószamy delikatnie solą i pieprzem. Obtaczamy z każdej strony w mące. Smażymy na maśle po około 4 minuty z każdej strony do zarumienienia. Podajemy z warzywami. Smacznego

ChilliJemy
Sos z kiszonych ogórków + film 114

Lekko kwaskowaty jak zupa ogórkowa, błyskawiczny w wykonaniu – sos z kiszonych ogórków, idealnie smakuje w towarzystwie mięsa czy ryb, świetnie komponuje się również z potrawami z ziemniaków. W moim domu podaję go do paluszków rybnych, smakuje wybornie.     składniki na 4 porcje 3 duże ogórki kiszone 500 ml bulionu ( może być z kostki ) 2 łyżki mąki pszennej(...)wszystko dokładnie mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Opłukany szczypiorek drobno siekamy a następnie łączymy go z gorącym sosem. Gotowy sos podajemy na gorąco z mięsem, rybą czy potrawami z ziemniaków.     Artykuł Sos z kiszonych ogórków + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania
Pstrąg faszerowany z piekarnika 94

nasady głowy i ogona nożyczkami. Całość skrapiamy obficie cytryną i odkładamy do lodówki. Ser mieszamy widelcem z ziołami, formujemy w rękach dwa wałeczki i wkładamy je do wnętrza ryb. Zamykamy i układamy je pionowo lub leżąco w naczyniu żaroodpornym. Skrapiamy oliwą posypujemy ziołami (tymianek, oregano) i pieczemy ok 25-30 min w temp 200 st. Podajemy z ziemniakami

Gotowanie jest łatwe
kotlety rybne z jajkiem na twardo, brokułem-pyszne 120

przepis na świetne kotlety rybne, pokochają je zarówno duzi jak i mali :) idealne na obiad, z dodatkiem jajka na twardo, brokuła :) Polecam gorąco :) SKŁADNIKI -500 g fileta z ryby np mintaj (waga po rozmrożeniu) -1 mała cebula  -100 g brokuła  -2 ugotowane jajka na twardo  -1 jajko  -1 kajzerka(...)ząbek czosnku  -pieprz ziołowy (około pół łyżeczki) -sól  do smaku  -słodka papryka (około pół łyżeczki) -mąka około 4 łyżki -bułka karta do  panierowania  Rozmrożoną rybę mielimy lub rozdrabniamy w malakserze Dodajemy do niej drobniutko pokrojonego brokuła. Następnie dodajemy starte na tarce jarzynowej jajka na twardo,przyprawy, zmiażdżony czosnek, startą cebulkę, zmoczoną w wodzie i dokładnie

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Polędwiczka z mintaja w sezamie 111

Składniki: 500 polędwiczek z mintaja sól i pieprz cytryna koperek mąka sezam oliwa Przygotowanie: rybę umyj, osusz, posyp solą i pieprzem do miski wsyp mąkę wymieszaną z sezamem na patelni rozgrzej olej rybę obtocz z mące z sezamem smaż na małym ogniu na rumiano z obu stron podawaj z ryżem i surówką z kapusty, na którą przepis znajdziesz tutaj Smacznego

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Zapiekanka warzywna z tuńczykiem i serem 310

Najlepiej użyć swoich ulubionych, bo wtedy przynajmniej będzie pewność, że będzie smakowało. To samo tyczy się rodzaju białka, nie musi to być tuńczyk, a możecie użyć mięsa czy innej ryby. Dodatkowo ryż, który występuje w mojej wersji możecie zamienić np. na makaron czy kaszę. Jedno się nie zmienia-ser! W każdej wersji musi znaleźć się obowiązkowo. 😀 (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Zdrowie i pysznie na talerzu
POLĘDWICA Z DORSZA Z CRUSTEM ZIOŁOWYM, ZIELONYMI, SEZONOWYMI WARZYWAMI I SOSEM SZAFRANOWYM 77

POLĘDWICA Z DORSZA Z CRUSTEM ZIOŁOWYM, ZIELONYMI, SEZONOWYMI WARZYWAMI I SOSEM SZAFRANOWYM   Składniki ryba • polędwica z dorsza1 kg • sól morska4 szczypty • pieprz czarny ziarnisty 4 szczypty • oliwa z oliwek 20 ml • masło 50 g • gałązki rozmarynu1 szt sos szafranowy • Szafran - nitki1 szczypta • cebula biała 40 g • śmietana 36% 100 ml • masło 10 g • wino białe wytrawne50 ml sezonowe warzywa(...)szafranowy W rondelku podsmażam drobno posiekaną cebulę, dodaję nitki szafranu, zalewam białym winem i odparowywuję. Następnie dolewam śmietanę i redukuję. Miksuję na gładką masę i przecieram przez sitko. Ryba Polędwicę z dorsza doprawiam solą i czarnym pieprzem. Smaruję patelnię grillową oliwą z oliwek i smażę po 2 minuty na stronę. Wrzucam gałązkę rozmarynu. Po pierwszym odwróceniu wykładam pietruszkowy chrust, dodaję

chefintheforest

Proponowane wyszukiwania