czosnek traci swoje zdrowotne właściwości. Rozgrzewamy patelnię grillową smarujemy delikatnie oliwą i układamy na niej łososia. Grillujemy 2-4 minuty z każdej strony. Czas grillowania zależy od grubości ryby. Na talerz wykładamy porcję duszonego czosnku, na nim układamy kawałek łososia. Danie podajemy z ziemniakami. Plastry pomarańczy do dekoracji poddusiłam na patelni z odrobiną soku pomarańczowego i miodu. Notes - łosoś
Wędrówki po kuchnigryczana i śledź solony. A tu podrzucam kilka innych dodatków, które sama często przemycam do sałatek: - warzywny pasztet (pokrojony w mniejsze kawałki), jak ten przepyszny z czerwonej soczewicy - ryby np. wędzone lub pieczone - pokruszony twaróg lub inny ser - omlet/naleśnik w formie rollsów - hummus - ciecierzyca i inne strączki - bataty, buraki, dynia Na blogu znajdziecie też kilka innych przepisów
HealthyCreationsskromna ryba doczekała się setek przepisów, dzieł malarzy i poetów – śledź. Pod śledzika „Pod różną postacią trafiają na stolik by mógł po nie sięgać polski pracoholik, gdyż dla świata pracy śledź przekąską bywa, bowiem w wyższych sferach… kawior się spożywa.” Dla smakoszy… i nie tylko – ruloniki śledziowe. Składniki (na 10 ruloników): - filety śledziowe - 2 średnie cebule(...)święta. Są źródłem witamin A, E i D. Zawierają też fosfor, potas, żelazo, cynk, jod i miedź. Jako ciekawostkę przytoczę słowa Hanny Szmanderskiej : „ Śledź był od wieków w Polsce rybą niezwykle popularną, sprawiły to niewątpliwie liczne i rygorystycznie przestrzegane posty. Pod datą 25 marca 1389 w rachunkach dworu Jagiełły figuruje pozycja – „6 beczek śledzi”. Sprowadzano do Polski śledzie w ogromnych
mojewypiekiinietylkocienko i piec na patelni bez tłuszczu przez pół minuty z każdej strony. Ciepłą tortillę posmarować sosem, ułożyć pociętą w cienkie paseczki marchewkę, sałatę, ogórka kiszonego oraz paski usmażonej ryby. Zwinąć rulon i jeść z apetytem
Przepisy Mikołajapysznej kawy, bo obok zostawiłam samochód na myjni. A że jak człowiek głodny, to zawsze nakupuje wszystkiego i ma na wszystko ochotę, tym razem padło na stoisko z rybami, na którym w zeszłym tygodniu zaopatrzyłam się w pyszne dorady, które pan sprzedawca kurtuazyjnie mi wypatroszył ;) Dzisiaj, zmęczona całym tygodniem stwierdziłam, ze zrobię coś szybkiego i lekkiego. I tak padło
Cytryna&Co.risotto) przecier pomidorowy łyżeczka czubata słodkiej papryki w proszku pół łyżeczki wędzonej papryki (ostrej lub słodkiej) sól himalajska świeżo mielony pieprz pół łyżeczki kurkumy wędzony pstrąg (lub inna ryba) --> robiłam też drugą wersję z gotowaną na parze polędwicą z dorsza (też wyszło bardzo dobrze) Warzywa pokrój w bardzo drobną kostkę (paprykę wcześniej obrałam ze skórki, można też ją upiec(...)dodaj warzywa i duś podlewając bulionem. Dodaj ryż i zalej bulionem, gotuj aż ryż będzie al dente. Dodaj przyprawy a następnie przecier pomidorowy. Ostudź i wymieszaj z rozdrobnioną, obraną rybą (ja rozdrobniłam blenderem). Smacznego! #paprykarz #glutenfree #bezglutenu
Cytryna&Co.tylko) dziwne. W Norwegii nie jest inaczej! Przedstawiam Wam 5 najdziwniejszych norweskich potraw. Skusilibyście się? Rakfisk – To najprościej mówiąc fermentowany pstrąg. By przygotować takie danie wystarczy wyfiletować rybę, posolić i odstawić na kilka miesięcy do pomieszczenia o temperaturze od 4 do 8 stopni! Charakteryzuje się BARDZO silnym zapachem. Podawany najczęściej ze śmietaną i pieczywem. photo – whitelinehotels Brunost(...)dżemem. Zupełnie nie mój klimat. photo – NorwayinTurkey Lutefisk – Tradycyjna potrawa z dorsza serwowana najczęściej podczas Świąt Bożego Narodzenia. Tylko dla ludzi o mocnych żółądkach. Jest to tzw. ryba mydlana. Aby ją przygotować musimy wysuszyć rybę, by następnie moczyć ją w ługu sodowym (silnie żrąca substancja). Po wyjęciu z ługu należy ponownie wymoczyć ją w wodzie, by usunąć
Czynniki pierwszeJeżeli chcemy z rybą poeksperymentować to szczerze polecam kotleciki po Tajsku. Bardzo ciekawy smak, trochę ograniczyłam ostre przyprawy bo kotleciki wyszłyby bardzo pikantne. Można podawać z ziemniakami,ryżem lub tylko surówką. Polecam. Składniki 400 g filetów z ryby 1/4 szkl. mąki ryżowej lub kukurydzianej 1 łyżka sosu rybnego 1 jajko 1/2 szklanki posiekanej świeżej kolendry … Czytaj dalej Kotleciki
gotuj ze mnąresztki pure Dzisiaj chowder jest na liście niemal narodowych dań kuchni amerykańskiej. Gotowany jest na różne sposoby, ale zawsze jako danie jedno garnkowe i zawsze w spisie ingrediencji są ryby, kraby lub owoce morza. Nieodłącznym składnikiem jest też mięso – wieprzowina. Przed wiekami stanowiła ona o treści zupy. W naszym chowderze też znajdziecie ślady tradycyji – zamiast wieprzowiny jest
Niedzielny kucharzTatar ze śledzia i awokado to zdrowa i łatwa do zrobienia przekąska. Danie jest soczyste i pełne smaków. Idealna przystawka na każde przyjęcie smakująca nawet osobom, które nie lubią ryby. Śledzie bardzo lubię, ale zdecydowanie zbyt rzadko spożywam. Najczęściej robię je z cebulą lub w pomidorach, ale ostatnio bardzo mi posmakowały w formie tatara. Śledzie świetnie komponują się
Kuchcik gotujeoliwa do podania Masło do wysmarowania formy Sposób przygotowania: Filety delikatnie myjemy i osuszamy, by nie uszkodzić i rozerwać. Dzielimy na 4 kawałki. Formę do zapiekania smarujemy masłem, układamy rybę, skrapiamy sokiem z cytryny, delikatnie solimy, posypujemy pieprzem i tymiankiem. Na wierzchu układamy pokrojone, podgotowane i dobrze odsączone z wody pieczarki, posiekaną cebulę i połowę parmezanu. Zapiekamy pod folią aluminiową(...)przez ok 25 minut w temperaturze 170⁰C. Gotową, jeszcze ciepłą rybę posypujemy resztą parmezanu, przekładamy na półmisek wyłożony sałatą, skrapiamy oliwą z oliwek i podajemy do stołu w towarzystwie np. ziemniaków
Kuchnia w czekoladziePodajemy gorący, skropiony sokiem z cytryny i posypany jeszcze odrobiną startego Pecorino. Pasuje do wszystkich jasnych mięs (do pieczonego, smażonego, duszonego lub gotowanego kurczaka labo indyka) i do ryb, np. do tak przyrządzonego filetu z łososia. U nas, jako bezmięsny obiad, szpinak dostał do towarzystwa jajko w koszulce i chlebki pita. Ale tak naszykowany szpinak sprawdzi się też super
Karo in the KitchenBardzo lubię sałatki z dodatkiem ryb. Jakiś czas temu podzieliłam się z Wami przepisami na sałatkę z jajkiem i wędzonym pstrągiem , sałatkę z selerem naciowym i tuńczykiem , warstwową sałatkę ze śledziem , sałatkę z jajkiem i tuńczykiem czy standardowa sałatkę śledziową . Dzisiaj przyszedł czas na kolejną szybką, pyszną i zdrową sałatkę z wędzoną makrelą oraz pestkami granatu. Jest to doskonała
Życie ze smakiemmiasteczka i wioski położone w okolicach klasztoru, a na koniec dnia zjadają to, co zebrali w darze. Bardzo często to proste, nieprzetworzone składniki: jajka, przeróżne warzywa, kawałki mięsa czy ryb, kasze i zboża. Dla mnie samej(...)zdrowa miska rozmaitości: trochę jak sałatka, trochę jak klasyczny obiad elegancko poddany dekonstrukcji. Do zjedzenia na ciepło lub na zimno. W wersji z mięsem, w wydaniu wegetariańskim (z rybą lub owocami morza) czy całkowicie wegańskiej (z soją w postaci tofu lub tempeh, seitanem albo bogatymi w białko roślinami strączkowymi), miska Buddy jest pyszna, pełna wartościowych składników, zdrowych tłuszczy, mikro
Karo in the KitchenŚwieże sushi Przygotowanie tego japońskiego przysmaku to z pewnością świetne rozwiązanie. Sushi składa się przeważnie z ryżu, owoców morza (najczęściej stosuje się surową lub gotowaną rybę) i wodorostów nori. To właśnie ryby sprawiają, że tak wiele osób docenia zbawienne dla organizmu właściwości sushi – łatwo się je przyswaja, a ponadto pozytywnie wpływają na ciśnienie krwi czy pracę serca. Przygotowanie tego
Kuchcik gotuje