PIECZONY LABRAKS NADZIEWANY SZPINAKIEM , wbrew pozorom, jest jednym z prostszych do wykonania dań. Jednakże, gdyby jego przygotowanie było trudne, otrzymany smak i aromat pieczonej ryby wynagradza wszelki wysiłek. Artykuł Pieczony labraks nadziewany szpinakiem pochodzi z serwisu MenMagazine
MenmagazinePamiętam rozmowę przeprowadzoną na warsztatach kulinarnych o najpopularniejszych rybach w Polsce. Królował śledź... solony. Moi rodzice co jakiś czas kupują świeże śledzie i je po prostu smażą po obtoczeniu w mące. A mi jak się zamarzyło zrobić śląskie brateringi, to musiałam kupić je mrożone... Tak, czy inaczej, gdy udało mi się świeże kupić, to swego czasu podawałam przepis
Eksperyment sobotniprzysłowiowy śledzik zbliżają się do nas wielkimi krokami ! W związku z tym dziś specjalnie na tę okazję przygotowałam dla Was kolejną propozycję na podanie tej pysznej i bardzo popularnej ryby. Oto śledzie w sosie musztardowym, które wcześniej zostały zamarynowane w delikatnej zalewie octowej, a następnie wymieszane z dwoma rodzajami musztardy: zwykłą i ziarnistą. Ziarenka gorczycy fajnie strzelają między zębami
Kulinarne przygody Gatitypatelni wyrównujemy, tak żeby nigdzie nie było dziur. Teraz pracujemy szybko – spód omletu powoli dochodzi, a wierzch jest jeszcze płynny i nieścięty – na środku rozkładamy pasem porcję wędzonej ryby, posypujemy ją koprem, na to połowa chrupiących usmażonych ziemniaków, posiekany szczypior i tarty ser. Przesuwamy omlet żeby go zamknąć przechylając patelnię w jedną stronę, pomagamy sobie pokrywką lub talerzem
Karo in the KitchenUwielbiam ryby pod każdą postacią. W spiżarce znalazłam kilka puszek tuńczyka w oleju. Wymyśliłam sobie, ze przygotuję roladę z tuńczyka z olejem rzepakowym. Roladę możemy podać na przystawkę lub kolację, „Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego często dodaję do potraw i przygotowuję na bazie oleju różne sosy składniki 4 opakowania tuńczyka w oleju 2 jajka
Kulinarne pyszności Molkidopełnieniem jest sos śmietanowo-koperkowy. Bez niego- przyznaję bez bicia smakowałyby mi zdecydowanie mniej. Zrobiłam małą porcję, jak to zwykle bywa z nowościami, ale jeśli jesteście smakoszami ryb i tak jak ja lubicie łososia, to spokojnie możecie podwoić porcję 😉 Składniki: Ciasto na ok 25 sztuk: 300g mąki pszennej 150ml gorącej wody 1 łyżka masła ½ łyżeczki soli Farsz: 250g
Kuchnia w czekoladziedanie na kolację we dwoje. Jeśli boicie się muli uprzedzam, że smakują znacznie lepiej niż wyglądają. Ich mięso jest delikatne i unikalne w smaku – w ogóle nie przypomina ryby czy też innych owoców morza. Mule w mleczku kokosowym: 1 kg świeżych muli (małży, omułków) 1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego (250 ml) 1/2 puszki mleczka kokosowego
Poezja smakuKolejny przepis na rybkę z książki "Ryby są super" przepisy Karola Okrasy i Doroty Wellman. Tym razem według Karola Okrasy, halibuta zamieniłam na dorsz, bo nie miałam czasu na szukanie go.Rybka pyszna, sos idealnie do niej pasuje, jak zwykle super :-). Polecam i miłego dnia życzę :-) Składniki na 4 porcje: 4 filety z dorsza (halibuta) pieprz biały 2 łyżki mąki
kruche babeczkisolą i pieprzem, oprószcie mąką z obu stron. Jajo rozmąćcie. Parmezan zetrzyjcie na tarce do miski z bułką tartą i wymieszajcie dokładnie. Na patelni rozgrzejcie masło klarowane. Oprószone mąką ryby zanurzcie w jaju, a następnie w mieszance parmezanu z bułką tartą. Układajcie w patelni na rozgrzanym maśle, smażcie kilka minut, na złoty kolor
OliveandThymesól, pieprz, gałka muszkatołowa masło klarowane do smażenia + do smarowania ciasta filo 1 opakowanie ciasta filo (6-7 płatów) Przygotowanie Szpinak umyjcie* , posiekajcie. Cebulę i czosnek drobno pokrójcie. Z ryby odkrójcie skórę, pozbądźcie się ewentualnych ości, pokrójcie ją w dosyć grubą kostkę. Przygotujcie sery i wino. W głębokim rondlu rozgrzejcie masło. Na rozgrzany tłuszcz wrzućcie cebulę i czosnek, zeszklijcie
OliveandThymeserka śmietankowego 1 łyżka octu balsamicznego 2 łyżki posiekanych ulubionych ziół (u mnie natka pietruszki) sól, świeżo zmielony pieprz Przygotowanie Z makreli ściągnijcie skórę i wyciągnijcie ości. Kawałki mięsa ryby wrzućcie do blendera razem z pozostałymi składnikami. Zmiksujcie na gładką masę
OliveandThymeposól i popieprz polędwiczki z sandacza, rozgrzej pozostałą część Ramy Smaż jak szef kuchni, podsmaż je 2-3 minuty z każdej strony (w zależności od grubości ryby). Rozłóż rybę na ciepłych talerzach, polej sosem i podawaj z grzybami. Tostowana drożdżówka z karmelizowanymi pomidorami i lodami Składniki dla 4 osób Czas przygotowania: 30 min. Składniki: 4 dużych pajd drożdżówki
karmelowyPropozycja na szybki i zdrowy obiad. Tym razem zainspirował mnie Jakubiak. Prosto i smacznie. Nic dodać nic ująć musicie koniecznie spróbować. Składniki: Dorsz ok. 700 gram lub inna ryba bez skóry Sok z cytryny 1 cebula Koperek Natka pietruszki Mąka Sól Bulion Śmietana ok. 100 ml /słodka Chrzan 1 łyżka masła Wykonanie: Rybę miksujemy razem z cebulą. Podczas miksowania
Smaki EwyUwielbiam warstwowce. Ponieważ staram się jeść więcej ryb, które średnio lubię, dziś będzie coś z makrelą. Ile można jeść tuńczyka z puszki czy mimozę ? Sałatkę warstwową najlepiej podawać w szklanym naczyniu, żeby goście docenili jej urodę. Można przygotować jedną dużą miskę albo indywidualne porcje dla każdego, wtedy nie ma kłopotu z nakładaniem. Składniki dla 4 osób: 4 ogórki kiszone(...)plasterki małe opakowanie gęstego jogurtu naturalnego świeżo zmielony czarny pieprz mały pęczek szczypiorku do sosu i trochę do do dekoracji – drobno posiekany Jak przygotować sałatkę warstwową z makrelą? Rybę obieram ze skóry, usuwam ości i palcami dzielę na mniejsze porcje, żeby wyłapać mniejsze ości, jeśli jeszcze zostały jakieś. Otwieram groszek i fasolę w puszce. Odcedzam je i przelawam fasolę
Ugotowane pozamiatanepisałam jakiś czas temu marynowane śledzie są bazą wyjściową dla różnych sposobów na przygotowanie tej pysznej ryby. Śledzie remoulade z selerem przygotowywaliśmy jakiś czas temu w trakcie warsztatów kulinarnych w Sopocie według przepisu Dominiki Wójciak. Bardzo mi wtedy posmakowały i postanowiłam się zainspirować tym przepisem. Oczywiście do ich przygotowania możecie
Kulinarne przygody Gatity