ryby - 22566 przepisów (strona:490/1505)

Ryba z pesto i pomidorkami 155

pomidorków sól, świeżo mielony pieprz łyżka oliwy Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Umyte i osuszone filety oprószyć solą. Dno naczynia żaroodpornego posmarować oliwą, ułożyć na nim filety. Wierzch ryby posmarować pesto i obłożyć plastrami pomidorków. Przykryć naczynie i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 20 minut. Upieczone filety oprószyć świeżo mielonym pieprzem lub (jak w oryginalnym przepisie) listkami

wyzwania kuchenne
Zupa rybna 192

kurkuma sól, pieprz Sposób przygotowania: Rybę opłukujemy, osuszamy i kroimy na kawałki. Marchewki, pietruszkę i seler myjemy, obieramy i kroimy na kawałki. Ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy w kostkę, gotujemy. W głębokiej patelni podgrzewamy oliwę i podsmażamy krótko warzywa. Dodajemy bulion, przyprawiamy solą, pieprzem oraz kurkumą  i całość zagotowujemy. W patelni umieszczamy również kawałki ryby i wszystko gotujemy

Menu Zdrowia
Czarniak po włosku 196

Składniki: 30 dkg świeżego fileta z czarniaka 8 plasterków szynki parmeńskiej pasta z suszonych pomidorów przyprawa do ryb Galeo Przygotowanie: Fileta przekroić na cztery kawałki, każdy z nich nasmarować pastą … Czytaj dalej Czarniak po włosku

czarrna od kuchni
Sałatka z grillowanym łososiem 180

oraz sól i pieprz. Następnie łososia polewamy  masłem  czosnkowym. Do rozgrzanego grilla lub piekarnika wkładamy łososia i pieczemy do momentu, aż wierzch ryby się przyrumieni. Gotową rybę kroimy w kostkę. Rukole myjemy i osuszmy na sitku. Następnie układamy na półmisku. Pomidora kroimy w kostkę, oliwki przekrawamy na pół i układamy warzywa na rukoli. Ser feta kroimy

kulinarne odsłony pati
Rybne pulpety z karmelizowaną cebulą 99

zrobić gdy kupimy zbyt dużo wędzonej ryby ? Może takie pulpeciki.  Składniki 200 g wędzonego dorsza 200 g ugotowanych ziemniaków starta skórka z 1/2 cytryny łyżka natki pietruszki sól pieprz mąka 2 jajka bułka tarta olej do głębokiego smażenia szczypta chili 2 duże czerwone cebule oliwa 1 łyżka brązowego cukru     Przygotowanie   Oczyszczonego ze skóry i ości

R'n'G Kitchen
Roladki z pstrąga z kremowym serkiem i pomidorami 171

łyżeczki soku z limonki 1 kromka chleba (nieziarnistego, bez skórki 300 g pomidorków koktajlowych w soku pomidorowym czarne oliwki według uznania 1 szlotka sól i pieprz bazylia Jeżeli ryby są w całości, należy je najpierw oczyścić i odfiletować. Filety opłukać w zimnej wodzie, osuszyć ręcznikiem papierowym. Do miski przełożyć serek Apetina. Dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę (lub drobno

Pełny talerz
Dorsz zapiekany, z sosem jogurtowo – koperkowym 176

Składniki: Filety z dorsza ze skórą Sól Masło Jogurt naturalny Koperek 1 ząbek czosnku Cukier Wykonanie: Dorsza układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przyprawiamy solę. Na każdy kawałek ryby wykładamy niewielką ilość masła. Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 170 o C przez około 15 minut. W międzyczasie przygotowujemy sos. W naczyniu umieszczamy jogurt naturalny. Koperek drobno siekamy, dodajemy

Smaki Ewy
Wigilia z Dietą Rozdzielną 150

Pierogi z kapustą lub kapustą i grzybami Kluski z makiem Zupa grzybowa z makaronem  Krokiety z grzybami i kapustą Paszteciki Kutia Łazanki z kapustą  Ciecieżyca à la ryba po grecku Słodkości: Makowiec Piernik Desery, słodycze spożywamy po głównych daniach z węglowodanów. Odczekujemy np. 2 godziny i raczymy się tym co zawiera białko. Dania białkowe: Śledzik z cebulką(...)oleju Śledź w pomidorach Karp z chrzanem (lub inna ryba) Karp w galarecie Ryba po grecku Sałatka jarzynowa z jajkiem lub czerwoną fasolą Godzinowo może wyglądać to tak: 18:00 - początek Wigilii  (przyjmuję średni czas rozpoczęcia, u jednych będzie  to 16:00, 17:00, a u innych dopiero 19:00) i najpierw posiłki węglowodanowe. 20:00 - Deserki

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Ciecierzyca à la ryba po grecku 200

wielu stołach wigilijnych gości ryba po grecku.      Alternatywą dla tej ryby jest ciecierzyca, która dla wielu wegetarian lub wegan stanowi zastępstwo białka. W 100 g gotowanej ciecierzycy jest prawie 9 g białka. Dla nas może stanowić urozmaicenie menu wigilijnego stołu. Zawiera także około 27% węglowodanów i do tej grupy jest zaliczana.     Należy więc pamiętać

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Zupa pomidorowa z rybą 140

listek, ziele dowolny makaron 2 -3 łyżki koncentratu pomidorowego śmietana dowolna ryba Marchewki obrać i pokroić w półplasterki.Seler, pietruszkę, imbir obrać i pokroić w kostkę,pora w półplasterki.Przełożyć do garnka, wlać wodę, dodać przyprawy, skrzydełka i gotować do miękkości warzyw, następnie dodać koncentrat pomidorowy i kawałki ryby [ wcześniej posypane przyprawami].Podawać z ugotowanym makaronem

Moje domowe kucharzenie
smażone śledzie w sosie czosnkowo-cebulowo-pomidorowym... 196

lodówki na 2 godziny filety obtaczać w mące (mąkę sypię do woreczka, nie sypie po blacie mąką), na patelni Taurus "zobacz TUTAJ: #myambition" , na której doskonale się smaży ryby, na mocno gorącym oleju rzepakowym smażyć na rumiano filety, usmażone odkładać na talerz na umytą patelnię wlać olej i rozgrzać, wsypać cebulę pokrojoną, posypać cukrem, podsmażać obrane ząbki czosnku pokroić

W Mojej Kuchni Lubię
Najprostsze sushi maki 154

Niekiedy nachodzi nas z żoną ochota na zjedzenie czegoś jeszcze ładniejszego od bigosu. W sukurs przychodzi wtedy kuchnia azjatycka, która udowadnia, że wodorosty, ryż i trochę ryby mogą stworzyć przepyszne danie. Jeśli nigdy nie jedliście sushi – spróbujcie koniecznie! Od razu zaznaczę: tak, wiem, że sushi teoretycznie nie powinno się wykorzystywać takiego zwykłego wędzonego łososia. Spróbujcie mi zabronić! Lista zakupów(...)wodorost, bez smażenia. Zresztą spójrzcie, ilu lat dożywają Azjaci! Po piąte: Może być zróżnicowany. Do sushi tak naprawdę możecie użyć wielu innych składników! Ogórek, awokado, łosoś, tuńczyk lub inna ryba, paluszki krabowe, krewetki, śledź, sezam, kawior, papryka, szczypiorek… Warto pokombinować! Powyższy przepis jest świetną bazą do eksperymentów

Proste-przepisy.pl
Kawałki miruny w plastrach cytryny 141

mięsa, o czym niejednokrotnie zresztą Wam wspominałam :) Co powiecie więc na taką mirunę, pełną aromatycznego rozmarynu, koperku i oczywiście cytryny? Ta ostatnia wydaje mi się wręcz niezastąpiona przy przygotowywaniu ryb. A wiecie... marzy mi się jeszcze solidna porcja łososia, ale jego cena mnie skutecznie odstrasza... Gdyby przyszło kupić go dla 4 osób, to pewnie z 50zł byłoby nie moje

Kuchnia w czekoladzie
JAK ZROBIĆ PAPRYKARZ Z MAKRELI 170

Słodka papryka Olej do smażenia ***************************** Rybę obrać z ości.Marchewkę obrać , umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.Cebulę obrać i posiekać.Ryż ugotować , odcedzić.Koncentrat pomidorowy wymieszać z wodą. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę, dodać startą marchew i chwilę smażyć.Wlać koncentrat, przyprawić, wymieszać.Wystudzić paprykarz.Ryż wymieszać z mięsem z ryby,dodać cebulę usmażone

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Dorsz pod chlebową kołderką. 131

poniedziałku polecam rybę, wiadomo, że zdrowa ... A ja jadam ich zdecydowanie za mało... Składniki; 3 filety z dorsza sól, pieprz, 2 kromki chleba (bez skórki) 3 łyżki siekanego koperku 10 dag sera feta 2 łyżki masła   Przygotowanie; Dorsza myjemy, osuszamy i nacieramy solą oraz pieprzem. Obsmażamy na maśle z każdej strony. Do misy blendera wkładamy chleb, ser feta(...)koperek. Wszystko blendujemy na kruszonkę. Rybę układamy w naczyniu żaroodpornym a na wierzchu wykładamy całą kruszonkę, dociskając aby się dobrze trzymała. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 C około 15- 20 minut. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.