ryby - 22566 przepisów (strona:485/1505)

Galaretka z wędzoną makrelą 153

sól, pieprz   Przygotowanie: Marchewkę obieramy i myjemy. Kroimy w plasterki i przekładamy do garnka. Zalewamy bulionem i gotujemy, aż marchewka będzie miękka. W tym czasie oddzielamy mięso z ryby od skóry i ości, obieramy(...)jajka ze skorupek i odcedzamy kukurydzę. Ugotowaną marchewkę wyjmujemy z bulionu a dodajemy do gorącego żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia. W naczynkach układamy po kolei : po pół jajka, kukurydza, ryba, kukurydza, marchewka. Smakujemy bulion i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Zalewamy składniki galaretki i odstawiamy do ostudzenia. Przechowujemy w lodówce. Przepis na 4 porcje

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Tatar ze śledzia 187

Dlatego dzisiaj coś pysznego i ładnego zarazem. Przedstawiamy tatar ze śledzia, który z pewnością będzie ozdobą każdego wigilijnego stołu. Dla nieprzekonanych zapraszamy po  przepis na tatar z wędzonej ryby (klik ), a dla śledziolubnych przedstawiamy przepis poniżej :) SKŁADNIKI (dla 2 osób): 1 filet ze śledzia kilka gałązek natki pietruszki 1 ogórek kiszony 1/2 średniej czerwonej cebuli 1 łyżka

Kuchnia od dwojga
Zupa z rybą 144

Dawno nie było przepisu na zupkę, no i jest .Pyszna zupka z dodatkiem ryby, do zupy pod koniec gotowania można dodać także śmietanę. 300 g filetu np. z morszczuka 1-2 marchewki kilka grzybków mun 1/2 pietruszki(...)kilka ziemniaków sól, pieprz listek , ziele  domowa vegeta Pokrojoną marchewkę, pietruszkę oraz ziemniaki przełożyć do garnka. Wlać wodę , dodać pokrojone grzyby ,przyprawy i gotować prawie do miękkości ziemniaków.Rybę pokroić na mniejsze kawałki i dodać do gotującej się zupy.Gotować aż ziemniaki będą miękkie

Moje domowe kucharzenie
Domowe nuggetsy rybne 129

złocistą panierką znajdziemy prawdziwą rybę a ich przygotowanie jest banalnie proste.  500g filetów rybnych bez skóry 2/3 szklanki bułki tartej 1/3 szklanki mąki  3 jajka sól, pieprz  olej 1. Filety kroimy w cienkie paski. Dokładnie nacieramy solą i pieprzem. Bułkę tartą mieszamy z mąką, jajka rozbijamy i mieszamy widelcem.  2. Kawałki ryby maczamy w jajku

Szefowa kuchni
Niemiecka sałatka śledziowa 148

Śledź to fantastyczne danie na wigilijna kolację, zwłaszcza dla osób, które w kuchni nie czują się jak ryba w wodzie. Doceniają je również nasi zachodni sąsiedzi, komponując pyszna niemiecka sałatkę śledziową. Pięć składników, różne smaki, różne konsystencje... przepyszny efekt. Składniki: 400g filetów śledziowych a'la matias 2 małe czerwone cebule 2 małe ziemniaki jabłko ½ cytryny dymka do posypania sól(...)modu łyżeczka oliwy ½ łyżeczki soku z cytryny sól i pieprz do smaku mleko do wymoczenia śledzi Sposób przygotowania: Filety śledziowe opłukać z oleju i zalać mlekiem, tak aby przykrywało rybę. Pozostawić przez około 1h. Odcedzić, osuszyć papierowymi ręcznikami i pokroić na kilkucentymetrowe kawałki. Wszystkie składniki winegret połączyć w małym słoiku. Intensywnie wstrząsnąć dla dobrego wymieszania. Ziemniaki szorujemy i gotujemy

Pyry na Gaz
Ryba po grecku zapiekana w cieście francuskim 135

hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Ryba po grecku zapiekana w cieście francuskim Składniki: Dorsz – 500g Marchew – 5 sztuk Pietruszka – 3 sztuki Seler – 1 sztuka Cebula – 1 sztuka Oliwa z oliwek – 2 łyżki Przecier pomidorowy – 250g Sól, pieprz(...)czosnek Papryczka chili – szczypta Ciasto francuskie – jedno opakowanie Wykonanie: Rybę myjemy, osuszamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Warzywa myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Cebulę kroimy w krążki. Wszystko razem podsmażamy na rozgrzanej oliwie z oliwek z czosnkiem. Gdy warzywa będą miękkie, dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. W naczyniu

Kuchnia Bon Appetit
Śledź po polsku 173

Śledź to fantastyczne danie na wigilijna kolację, zwłaszcza dla osób, które w kuchni nie czują się jak ryba w wodzie. Śledź tworzy smaczne połączenie z wieloma dodatkami a jego przygotowanie nie jest skomplikowane. Zapraszam na śledzia po polsku z sporą ilością cebulki, leśnymi grzybami i suszonymi śliwkami skąpanego w aromatycznym, pomidorowym sosie. Składniki: 400g filetów śledziowych a'la matias(...)kulki ziela angielskiego sól i pieprz do smaku mleko do wymoczenia śledziowe olej do smażenia Sposób przygotowania: Filety śledziowe opłukać z oleju i zalać mlekiem, tak aby przykrywało rybę. Pozostawić przez około 1h. Odcedzić i osuszyć papierowymi ręcznikami. Suszone grzyby zalać minimalna ilością wody i ugotować do miękkości na małym ogniu. Odcedzić i pokroić w paseczki. Wywar pozostawić. Cebulę obrać

Pyry na Gaz
Filet z dorsza w koperkowej panierce 167

Smażoną, panierowaną rybę zna każdy z nas. Ryba lubi towarzystwo kopru i cytryny, postanowiłam więc wykorzystać to dodając koperek do panierki. Po usmażeniu skrapiamy ją cytryną, najlepiej smakuje z frytkami i surówką z kiszonej kapusty:).  2 rybne filety bez skóry, u mnie dorsz 1/2 szklanki bułki tatej 1/4 szklanki mąki kukurydzianej 1 pęczek koperku  1 jajko  sól(...)pieprz cytryna olej  1. Bułkę tartą mieszamy z mąką kukurydzianą i posiekanym drobno koperkiem. W drugiej misce widelcem rozmącamy jajko.  2. Rybę nacieramy solą i pieprzem. Maczamy w jajku, panierce, ponownie w jajku i panierce. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju po około 5 minut z każdej strony, do zarumienienia. Przed podaniem skrapiamy cytryną

Szefowa kuchni
Śledź smażony, marchewka i frytki z brukwi 172

Śledź smażony to szybki i tani obiad. Świeże śledzie należą do najtańszych ryb i niestety niedocenianych przez domowe gospodynie. My lubimy śledzie smażone . Śledzie smażone są bardzo smaczne, pożywne i można je podawać z różnymi przystawkami. Proponuję tartą marchewkę z feta i frytki z brukwi. Szukacie czegoś innego, chcecie urozmaicenia, frytki z brukwi ze smażonym śledziem i marchewką

codojedzenia
Śledzie po kociewsku 414

Śledzie to jedne z moich ulubionych ryb. Możne je przygotować na setki sposobów i zawsze będą pyszne. Dzisiaj przedstawiam je po kociewsku z wędzoną makrelą – nie pomyliłam się, są z makrelą i nie tylko ale to już sprawdźcie sami. Koniecznie spróbujcie. Składniki: na dwie porcje 3 filety śledziowe solone ( ok. 200 g ) 8 g suszonych grzybów leśnych 2 łyżeczki

Smaki Ewy
Sum po azjatycku 180

Składniki: 1/2 kg filetów z suma (lub dowolnej ryby) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 słoik krojonych pomidorów 2 mini papryczki kajeńskie suszone po łyżeczce kminku, kolendry, gorczycy i curry … Czytaj dalej Sum po azjatycku

czarrna od kuchni
Śledzie w śmietanie. 173

nawet wpisane w 2006 r. na listę produktów tradycyjnych. Dodatek do tych ziemniaków stanowią śledzie w śmietanie. Dla mojego męża połączenie dość kontrowersyjne, dla mnie idealne :) Zdecydowanie bardziej wolę rybę w wersji marynowanej w occie, a nie solonej. To już kwestia gustu :) W dzieciństwie drażnił mnie dodatek cebuli, teraz już tak nie jest. No cóż, z czasem smaki się zmieniają(...)cebula 1 opakowanie kwaśnej śmietany 18% świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Śledzie w razie potrzeby oczyścić, pokroić w paski. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Do miski przełożyć cebulę, ryby i śmietanę. Doprawić pieprzem i delikatnie wymieszać. Podawać z ziemniakami ugotowanymi w łupinach

zadanie-gotowanie
Kurczak w słodko kwaśnym sosie 286

życie.;) Zawsze mnie bawi, kiedy goście nakładają sobie porcję będąc przekonanym, że jest to ryba;) a tu psikus to kurczak " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Dzieje się tak zapewne przez to, że kurczak obtoczony jest w panierce zarezerwowanej dla ryby " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki: 2 piersi z kurczaka

Rusty Fork
Pyszny pstrąg! 144

Uwielbiam pstrąga! Czy Wy też za nim przepadacie? Ta niedoceniona ryba może być spożywana w różnej postaci - wędzonej, pieczonej, duszonej, grillowanej czy też smażonej - tą ostatnią oczywiście najmniej polecam. :) Pstrąg jest rybą słodkowodną, która zawiera najwięcej spośród nich kwasów omega 3, które są niezwykle cenne dla naszego organizmu, gdyż obniżają ciśnienie krwi oraz złego cholesterolu! Ta pyszna ryba zawiera również

MintTaste
Dorsz zapiekany w warzywach z sosem tzatziki 185

trudny przepis! :) Potrzebne będą: - filety z dorsza (w zależności od wielkości i porcji jaką chcecie przygotować - ja podzieliłam 3 filety na mniejsze kawałki, zatem wyszło mi 6 paczuszek z rybą); - pieprz cytrynowy; - sól morska; - oregano; - pieprz cayenne; - farsz warzywny: 1 cukinia, 1 por, 0,5kg pieczarek, 1 papryka, 4 ząbki czosnku; - 2 łyżki oliwy; - 2 łyżki masła; - świeży koperek(...)Możemy podawać go z młodymi ziemniaczkami i koperkiem, wówczas sos tzatziki będzie idealnie się komponował! Osoby, które ograniczają porcje węglowodanów w ciągu dnia, oczywiście mogą z pewnością taką porcje ryby zjeść bez ziemniaków. :) SMACZNEGO

MintTaste