mięsem - jedynie wizualnie je imitują. Z tymi kotlecikami jest inaczej, ponieważ dzięki dodatkowi nori, naprawdę mają aromat ryby. Do tego nie mają ości, więc jest to taka "ryba" idealna ;) Czytaj więcej
Kasia Sarnawarzywami, mięsem lub rybą w sosie. U nas w domu przygotowujemy je raz na jakiś czas, za każdym razem zmieniając proporcję, warzywa i dodatki. Zawsze wychodzi pyszne. Fajny pomysł na syty obiad. Danie obiadowe, które szybko się przygotowuje i wspaniale smakuje. Polecam!:) My je uwielbiamy. Zamiast kurczaka i serka mascarpone możecie użyć kawałków ryby i sosu pomidorowego. Składniki
Zasmakuj Kuchnisurówka do obiadu - sałata, pomidorki, marchewka i winegret - tyle potrzeba, gdy po raz kolejny zastanawiacie się, co podać "trzecie do drugiego" :) Świetnie pasuje zarówno do mięs, jak i do ryb :) SKŁADNIKI (dla 2 osób - 1 porcja - 130 kcal) 5 liści sałaty lodowej 200 g pomidorków koktajlowych 1 średnia marchewka pieprz, zioła prowansalskie Sos: 2 łyżeczki musztardy
Moje Kuchenne Rewelacjekotleciki staną się pulchne i rozpływają się w ustach. Na prawdę trudno się im oprzeć. Do przygotowania kotlecików potrzebujemy: – ok 400 g filetu z łososia (może być inna ryba) – 1 szklankę kaszy jaglanej – 1 cukinię, utartą i odsączona z nadmiaru wody – 1 startą marchew – 2 jajka – sól, pieprz i inne przyprawy wg uznania Ugotować(...)szklanką kaszy jaglanej w około dwóch szklankach wody, można ją nawet rozgotować. Ostudzoną miksujemy i będziemy dodawać do kotlecików. Z filetu zdejmujemy skórę i rybę miksujemy na jednolitą masę (za pomocą blendera będzie najszybciej, ale możecie też rozgnieść widelcem). Dodajemy cukinię, marchew oraz przyprawy, wbijamy jajka i całość mieszamy rękoma. Połączyć z kaszą i formować kotleciki. Smażyć na patelni
Szybko Tanio SmacznieWiosna natchnęła mnie do eksperymentu kulinarnego z łososiem. Choć wielokrotnie miałam okazję kosztować potrawy, w których główną rolę odgrywała ryba, to kombinacja, którą mam zamiar Wam dzisiaj przedstawić, przeszła moje najśmielsze oczekiwania. Tak smacznego i soczystego łososia chyba nie mieliście jeszcze możliwości próbować. Do przygotowania jednej porcji potrzebujemy: – filet z łososia (kawałek o dowolnej wielkości) – musztardę sarepską(...)proporcji 2:1 (2 łyżki musztardy i 1 łyżka jogurtu). Następnie tak przygotowaną pastą natrzyjcie kawałki łososia. Ułóżcie w żaroodpornym naczyniu papier do pieczenia, a następnie połóżcie na nim rybę. Tak przyrządzone danie trzeba zapiekać przez 30 minut w temperaturze 200 stopni. Mam nadzieję, że efekt zachwyci Was równie mocno, jak mnie. Smacznego
Szybko Tanio SmacznieSałatka śledziowa w jesiennym wydaniu, bo z dodatkiem buraka. Dla amatorów śledzia nowy pomysł na podanie tej smaczne ryby, urozmaicone menu zawsze mile widziane. To sałatka idealna(...)zwolenników zdrowego odżywiania, bo wiadomo śledź to bogate źródło dobroczynnych kwasów tłuszczowych, a buraki wzmacniają układ krwionośny. Śledź to również produkt idealny dla odchudzających się, bo choć to ryba tłusta, tak naprawdę ma mało kalorii, w 100 g 160 kcal. Przyspiesza proces przemiany materii, podobnie jak proces spalania tłuszczu, poprawi pamięć i wzmocni serce. Proponuję wersję dietetyczną, bez dodatku majonezu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Łosoś to smaczna i delikatna ryba więc wymaga specjalnego traktowania. Ja zawsze piekę go w foli w piekarniku,rzadko na patelni,ponieważ nie lubię gdy jest zbyt suchy. W takiej wersji z sosem tatarskim podaję go na Wigilię oraz na uroczystościach rodzinnych. 400 g filetu z łososia ze skórą sok z cytryny sól pieprz cytrynowy sos tatarski(...)majonezu mała puszka groszku konserwowego 1 ogórek konserwowy kilka marynowanych grzybków sól świeżo mielony pieprz Łososia umyć,osuszyć,skropić sokiem z cytryny,przyprawić solą i pieprzem cytrynowym. Rybę zawinąć w folię aluminiową,włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie upiec w piekarniku w temp. 190 stopni. Czas pieczenia 20 minut. Upieczonego łososia oddzielić od skóry,podzielić na kawałki
Kolorowa kuchnia Elkiprzed świętami natknęłam się na przepis Pani Doroty W na sałatkę na krakersach ( tu ), który mnie zainspirował. Postanowiłam zrobić ją, aby zaskoczyć rodzinę i gości. Jednak sałatka z rybą nie za bardzo podpasowała mojej rodzinie i furory nie zrobiła. Długo myślałam czym mogę zastąpić rybę bo pomysł sałatki na krakersach jest dla mnie genialny i bardzo chciałam go jeszcze(...)wykorzystać! No i wpadałam na pomysł...rybę zastąpiłam pieczarkami i to był strzał w dziesiątkę!!! W sumie cały oryginalny przepis trochę zmodyfikowałam. Sałatka pieczarkowa a'la ciasto zrobiła ostatnio furorę wśród moich znajomych. Na pewno jeszcze nie raz pojawi się na moim stole :) Czytaj więcej >> 3) PIZZA FIT BEZ DROŻDŻY Pizza...kto jej nie lubi! Chyba
Kuchnia MagdaLenyJuż kilka razy słyszałam, że taka ryba jest bardzo dobra, a i panierka ciakawa! Dziś nadszedł czas, aby spróbować jej smaku. W internecie widziałam mnóstwo przepisów, ale zrobiłam je po swojemu. Myślę, że im prościej tym lepiej! SKŁADNIKI: 1 filet z dorsza około 60 dag. 4 ziemniaki starte na grubych oczkach 1 duże jajko sól, pieprz WYKONANIE: filet kroimy(...)kawałki, nacieramy solą i grubo mielonym pieprzem, starte ziemniaki odsączamy z nadmiaru wody, łączymy z 1/2 jajka, pieprzem i solą, każdy kawałek ryby moczymy w jajku(w drugiej połowie) okładamy ziemniaczaną panierką, smażymy na maśle z obu stron po 5 minut, przykrywamy pokrywką i smażymy kolejne 2-3 minuty z każdej strony, odkrywamy, chwilę smażymy na złoty
Kuchnia Beatyprzed świętami natknęłam się na przepis Pani Doroty W na sałatkę na krakersach ( tu ), który mnie zainspirował. Postanowiłam zrobić ją, aby zaskoczyć rodzinę i gości. Jednak sałatka z rybą nie za bardzo podpasowała mojej rodzinie i furory nie zrobiła. Długo myślałam czym mogę zastąpić rybę bo pomysł sałatki na krakersach jest dla mnie genialny i bardzo chciałam go jeszcze(...)wykorzystać! No i wpadałam na pomysł...rybę zastąpiłam pieczarkami i to był strzał w dziesiątkę!!! W sumie cały oryginalny przepis trochę zmodyfikowałam. Sałatka pieczarkowa a'la ciasto zrobiła ostatnio furorę wśród moich znajomych. Na pewno jeszcze nie raz pojawi się na moim stole :) Czytaj więcej >> 3) PIZZA FIT BEZ DROŻDŻY Pizza...kto jej nie lubi! Chyba
Kuchnia MagdaLenymnie przyjemność, relaks, smakowita zabawa. Moim dzieciom z makaronu proste dania wyczarowuję, a mężowi ze względu na pasję do biegania maratonów, makaron też gotuję. Łączę je z warzywami, mięsami, rybami, czasem serami posypuję czy z sosami przygotowuję. Makaronowe dania są dla mnie idealne, krótko mówiąc smakowo genialne. Składniki na 2 porcje: (czas. max 20 min) 4 gniazda makaronu Lubella
Moniki Smakołykidodajemy ketchup. Wodę z puszki z ananasem mieszamy z mąką ziemniaczaną. Dodajemy do sosu, ściągamy z ognia i miksujemy. Dodajemy parę kostek ananasa oraz kawałki marchewki i papryki. Rybę oprószyć solą i pieprzem , skropić sokiem z cytryny. Usmażyć z obu stron, w yłożyć rybę na talerz , polać gorącym sosem słodko kwaśnym. Danie można przygotować z gotowym sosem
Magiczne Życie MartyCoś na kanapki..bez mięsa...bo rybka wędzona..a dokładniej pasta z ryby wędzonej , jajek i ogórka kiszonego.. 2 makrele wędzone 3 jajka ugotowane na twardo 1 cebula 2 ogórki kiszone 1- 2 łyżki majonezu 1 -2 łyżeczki koncentratu pomidorowego lub ketchupu sól,pieprz Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w drobną kostkę
Moje domowe kucharzeniePRZYGOTOWANIE : Rybę myjemy, osuszamy, doprawiamy solą i pieprzem oraz skrapiamy sokiem z cytryny. Filety obtaczamy w rozmąconym jajku, panierujemy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju, z jednej i drugiej strony na złoto. Warzywa kroimy w słupki, dodajemy łyżkę sosu barbecue, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Na patelni podpiekamy posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy bulion, chwilę gotujemy. Następnie dodajemy(...)przecier, oliwki i śmietanę. Zagotowujemy. Sos mielimy blenderem. Na talerz układamy porcję surówki, na to ryba i sos. Dekorujemy pozostałymi oliwkami i natką pietruszki, smacznego
Kulinarne Fantazje Marioliwarzywnego podzielonego na dwie części: 300 ml i 100 ml (ew. 1 kostka rosołowa rozpuszczona w 400 ml gorącej wody) olej do smażenia Łososia myjemy, zdejmujemy skórę i kroimy rybę w większą kostkę Rozgrzewamy olej na patelni, zmniejszamy ogień i podsmażamy na ni łososia Następnie dodajemy koperek, natkę pietruszki i bazylię, wszystko dokładnie mieszamy tak, aby ryba obtoczyła się ziołami
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com