się je coraz bardziej aby znów dobrze się ze sobą czuć. Jak pewnie wiecie kasza jaglana ma silne właściwości antyoksydacyjne i można ją spożywać często. Wędzone ryby i warzywa to oczywiście podstawa, która powinna się znaleźć w każdym jadłospisie. Sprawdźcie przepis na te bardzo proste i pyszne gofry! JAK ZROBIĆ W DOMU GOFRY? SKŁADNIKI: - 1 szklanka ugotowanej(...)składniki zmiksuj na gładką masę, za pomocą blendera; masę odstaw na 15 minut nagrzej gofrownicę i przesmaruj ją pędzelkiem nasączonym w oleju, możesz użyć oleju kokosowego bądź rzepakowego Gofry smażymy na troszeczkę wyższej temperaturze niż te tradycyjne. Czas pieczenia jest dwa razy dłuższy niż standardowo, dzięki temu nadmiar wilgoci dobrze odparuje, a gofry będą chrupiące. SALSA WARZYWNA - 1/4 papryki
SMYKWKUCHNISzwecji śniadania są podobne do tych polskich. Zwykle na talerzu znajdują się kanapki z szynką czy żółtym serem, jajka oraz ryby. Popularne są także naleśniki podawane na słodko z bitą śmietaną. Szwedzkie pannkakor, bo tak się nazywają, są bardzo cienkie, delikatne, chrupiące na brzegach. Ciasto jest dosyć rzadkie. Początkowo obawiałam się tej konsystencji. Zupełnie niepotrzebnie! Dla mnie są idealne(...)bitą śmietaną. Składniki: 1 szkl. mąki pszennej 2 szkl. mleka 3 jajka 3 łyżki roztopionego masła szczypta soli Wykonanie: Wszystkie składniki wymieszać na jednolitą masę. Odstawić na pół godziny. Smażyć na patelni z obu stron (opcjonalnie natłuszczonej, pominęłam). Powinny być rumiane. Podawać z dżemem i bitą śmietaną
zadanie-gotowaniePycha, jednym słowem niebo w gębie. Super szybkie, smaczne i mega sycące danie. Jego przygotowaniu sprosta każdy. Jeżeli lubicie ryby i makaron to w 100 % to danie jest dla Was;) Bardzo polecam;) Składniki: 100 gramów makaronu nitki łyżka masła 3 ząbki czosnku 2 cebule 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego puszka tuńczyka w sosie(...)zawsze. Cebulę pokroić w plastry i podsmażyć na rozgrzanym maśle, gdy będzie już zrumieniona dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę podsmażyć. Kolejno dodajemy odsączonego tuńczyka oraz makaron, chwilę smażymy. Danie oprószamy solą i pieprzem do smaku. Na sam koniec dodać majonez wraz z jogurtem oraz pokrojony na mniejsze kawałki ser. Całość podsmażać do czasu rozpuszczenia się sera. Wyłożyć na talerze
Krakowskie smaki AniPowłoka patelni zapobiega przyklejaniu się potraw - już po krótkiej chwili od położenia produktu można go przesunąć bez obaw, że jest przyklejony do powierzchni. Zapobiega to zrywaniu na przykład skóry ryby. Grillowane produkty wyglądają ładnie i są nienaruszone. Nie musimy używać dużej ilości tłuszczu , możemy nawet z niego zrezygnować. Potrawy i tak opieką się wspaniale, a nasza(...)środku była mocniej wysmażona, niż to, co leżało na brzegu. Po wyłączeniu płytki dość długo jeszcze utrzymała się temperatura umożliwiająca smażenie. Łatwość mycia - wystarczy ciepłą jeszcze patelnię zalać wodą z odrobiną płynu do mycia naczyń, kiedy przestygnie można bez problemu czy wysiłku umyć ją. Smażenie produktów odbywa
Codzienna kuchnia niecodziennaPysze, złociste, kotleciki z ryby....Delikatne mięsko, dzieciakom bardzo przypadły do smaku Składniki: 1/2 kg filetu z morszczuka 2 marchwie 1 cebula pół pęczka natki pietruszki 4 łyżki mleka 1 jajko 6 łyżek bułki tartej sól pieprz rozmaryn gałka muszkatałowa majeranek bułka tarta do panierki Wykonanie: Filety mielimy przez maszynkę, dorzucamy też cebulę i marchew. Razem mielimy. Natkę pietruszki(...)drobno siekamy, dorzucamy do masy rybnej. Dodajemy mleko, bułke tartą i jajko.Dodajemy sól, pieprz, majeranek, gałkę muszkatałową, rozmaryn do smaku. Formujemy płaskie kotleciki, panierujemy w bułce tartej, smażymy na rumiano na wolnym ogniu
Z Majeczką w kuchniSkładniki: Filet z łososia ocet balsamiczny sok z cytryny sól ziołowa (u mnie PRYMAT) świeżo mielony czarny pieprz Wykonanie: Filet podzielić ma mniejsze części. Umyć i
The Sweet DamselŚniadanie jest najważniejszym posiłkiem. Dlatego powinno być urozmaicone i bogate w wartości odżywcze. Przy tym miło się je takie, które jest kolorowe :) Składniki na
Bon Appetit MałgorzatyDopalają się znicze. Mgła spowiła cmentarne tereny, w powietrzu unosi się zapach wspomnień i żalu po tych, których nie ma już z nami. W ciszy myślę
W kuchni Karmel-itkikogo obchodzą moje smutki niepokonane.... Ponieważ czasu i chęci na długie pisanie mało, to wstawiam szybko - krótki przepis na orzeźwiający sos. Powinien nadać się do mięs i ryb, które zamierzacie grillować i pochłaniać w najbliższych dniach ;) Składniki (na małą miseczkę): 1 łyżka chrzanu tartego (samodzielnie bądź ostrego ze słoika) 1 łyżka majonezu 1- 2 łyżki śmietany (którą można zastąpić(...)można modyfikować wg własnych upodobań. Sos robi się w pięć minut, także sprawdzi się w nieplanowanych sytuacjach.Nic wyszukanego, ale walory smakowe na poziomie ;) My ostatnio wypróbowaliśmy go do sandacza smażonego, o którym z braku czasu dopiero niebawem. Udanego grillowania majowego Wam życzę i pogody lepszej niż zapowiadają. A jeśli potrzebujecie inspiracji co do grillowego menu to zapraszam do lektury
Kuchnia po mojemumięsem aż tak bardzo nie różnią się od tradycyjnych gołąbków z pomidorowym sosem. Lubię je przyrządzać na różne sposoby. Oczywiście głównie skupiam się na nadzieniu. Gotowałam gołąbki z rybą jak i gołąbki z młodej kapusty . Lubię wersję wegańską . Zamieniam ryż na couscous lub bulgur …Naprawdę tradycyjne gołąbki mogą przejść niesamowitą metamorfozę. Jeśli nie chce Wam się parzyć kapusty(...)ugotowałam sos curry. Świetnie pasuje do gołąbków z mięsem. Jak zwykle zapiekam gołąbki w piekarniku. Miękka i lekko zrumieniona kapusta zyskuje na smaku. Gotujecie gołąbki czy pieczecie? A może smażycie? Gołąbki z grzybami i mięsem Składniki: na 25 gołąbków 500 g mielonego mięsa, 50/50 wieprzowo -wołowe 1 mały por 300 g kasztanowych pieczarek (leśne pieczarki) 2 garście świeżego szpinaku sól
codojedzeniaTradycyjne potrawy wigilijne są miłą odmianą dla naszych codziennych obiadów czy kolacji, jednak dla najmłodszych członków rodziny bywają nie lada wyzwaniem. Małe brzuszki źle znoszą ciężkostrawne
WiszniówkaDzisiaj propozycja na piątkowy obiad - kotlety rybne z dodatkiem kalafiora i suszonych pomidorów. Bardzo, bardzo smaczne. Powstały trochę przypadkiem - akurat miałam w lodówce kilka ostatnich suszonych
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieŚledzie bardzo lubie i robię je na różne sposoby. Zrobiłam ich kolejną wersje w pomidorach z dodatkiem pieczarek. Śledzie pomimo, że same mają intensywny smak bardzo
Monia miesza i gotujedaniem można zaskoczyć domowników. Szczególnie osoby które nie lubią ryb, bo wygląda jak ryba w zalewie octowej a nią nie jest. W mojej rodzinie było podobnie. Zresztą sami spróbujcie, nie zawsze to jak wygląda tym jest. Składniki: 700 gram schabu bez kości Sól Pieprz Mąka do obtoczenia Olej do usmażenia 2 cebule Liść laurowy Ziele angielskie Zalewa(...)łyżeczki soli 1 – 2 łyżeczki cukru Wykonanie: Schab koimy na cienkie Kotlety. Plastry kroimy jeszcze na połowę. Rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy solą i pieprzem. Obtaczamy w mące i smażymy z obu stron. Cebulę obieramy i kroimy w plasterki. W misce układamy usmażone kotleciki, cebulę, liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego, ponownie kotleciki i tak na zmianę do wyczerpanie składników
Smaki Ewydają do popisu. Oczywiście wszelkie konkursy są świetnym katalizatorem takich pomysłów, inspiracji i odrobiny rywalizacji. To taka szczypta adrenaliny i ekscytacji, a ja w takich klimatach czuję się jak ryba w wodzie, a Wy? ;) Składniki Cytrynowo - szpinakowe tortellini: ok 1,5 szklanki mąki typ 550 1 jajko skórka otarta z jednej cytryny szczypta soli 2 łyżki oliwy z oliwek woda(...)duża łyżka sera riccotta biały pieprz i sól do smaku 1 łyżka masła 1 . Szpinak rozmrozić, czosnek grubo posiekać i zeszklić na łyżce masła, dołożyć szpinak, posolić, popieprzyć i smażyć krótko (ok. 2 minuty) cały czas mieszając. Pod koniec dodać łyżeczkę cukru i sok z cytryny. Odparować całkowicie płyn (można zwiększyć w tym celu ogień na krótko) i odłożyć
Kuchnia PrezydentowejOstatnio rybki goszczą u mnie częściej. Do tego rybki, których za bardzo nie potrafię przygotować (tzn. zawsze można posolić, popieprzyć i usmażyć w oleju na patelni
Brzuszki Łakomczuszki"Wegetarianką? Serio?""To co Ty jesz? Trawę? No, nie, przecież trawa też żyje."A ja Wam udowodnię, Wy niedowiarki, że wegetariańskie jedzenie może być sycące
W kuchni Karmel-itkiWyglądam przez szybę zza białej firanki. Wiatr targa konarami drzew, przepędza chmury po niebie, utrudnia loty krukom.Wieje, szaleje, nagle przestaje. Zupełnie, jakby zatrzymał się czas. Przyglądam
W kuchni Karmel-itkijeść gdy siedzi się w pracy? to wcale nie jest łatwe pytanie bo ileż można jadać kanapki! Paprykarz zawsze kojarzył mi się z rybą a tymczasem wersja wege jest jeszcze pyszniejsza! I idealnie sprawdza się jako drugie śniadanie do pracy czy szkoły. Przepis pochodzi z książki "Kuchnia roślinna dla każdego" autorstwa Eryka Wałkowicza. Paprykarz wegański 3/4 szklanki suchego ryżu(...)łyżka oleju 1 łyżeczka wędzonej papryki sól, pieprz natka pietruszki do posypania Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu tak by był al dente. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy posiekana drobno cebulę, marchewki oraz odcedzona cieciorkę. Smażymy ok 15 minut aż warzywa będą miękkie. Do zawartości patelni przekładamy ugotowany ryż, mieszamy całość z koncentratem i papryką oraz doprawiamy solą
Dzieje kuchennej WiewióryUwielbiam zapiekanki, te z warzywami, mięsem, rybami, z ryżem , makaronem czy kaszami. Zawsze jest okazja by zrobić to szybkie i łatwe danie dla całej rodziny. Dziś zapraszam na zapiekankę z kurczakiem tikka i makaronem. Smacznego Przypominam o KONKURSIE SKŁADNIKI dla 4 osób 1 filet z kurczaka Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czosnku(...)czerwonej 1 łyżeczka papryki chilli 1 łyżeczka papryki peperoni 1 szalotka 3 ogórki konserwowe 20 dag sera żółtego tartego 1 cukinia 2 marchewki 2 łyżki pasty tikka Olej do smażenia np rzepakowy 3 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu PRZYGOTOWANIE: Kurczaka myję, kroję w kostkę, doprawiam a następnie na rozgrzaną patelnię wylewam olej, smażę na rumiano. Pod koniec podlewam sosem
Gotowanie PatkiBędąc na majówce w Trójmieście, poza tradycyjnymi i obowiązkowymi rybami, raz zdecydowaliśmy się na bardziej orientalny obiad, czyli shoarmę. Zasmakowała nam wszystkim bardzo, i mimo, że Malwince nie za bardzo wolno jeść mięso wieprzowe, na "wakacjach" pozwoliliśmy i jej odrobinę uszczknąć. Postanowiłam odtworzyć ten smak w domu. Udało się! Obiad był pyszny, choć odrobinę czasochłonny, bo mięsko musi się(...)wieprzowej 2 opakowania przyprawy do shoarmy Kamis 1 czubata łyżeczka wędzonej papryki słodkiej 1 łyżeczka mielonej papryki ostrej 1 łyżka tymianku 1/2 łyżeczki (lub mniej) mielonego kuminu olej do smażenia DODATKOWO: rukola z odrobiną oleju i soku z cytryny frytki ulubiony sos Przygotowanie: Mięso oczyścić z dużych grudek tłuszczu, ścięgienek, włókien i żyłek. Nie musi być idealnie czyste. Pokroić
Cakes By Kejtskórze niedawno przekonałam się, że ten tropikalny słodki owoc(*) o soczystym i aromatycznym miąszu, nadaje intrygujący słodko-kwaśny posmak również wytrawnym potrawom. Doskonale uatrakcyjnia sałatki, orientalny ryż, mięso, ryby czy owoce morza. Na niedzielny obiad zrobiłam bitki schabowe ze świeżym ananasem, ziołami i octem balsamicznym, idealne połączenie aromatycznego ananasa z chrupiącym kotlecikiem. Już teraz wiem, że częściej będzie(...)łyżka ziół: pietruszka, rozmaryn, szałwia 1/3 szklanki białego wina ( u mnie Semi Dry White Spain Celebro) 1 łyżka octu balsamicznego mąka do obtoczenia mięsa sól, pieprz, tłuszcz do smażenia Plastry ananasa kroimy na pół, kładziemy na dno naczynia, w którym będziemy zapiekać bitki i posypujemy je posiekanymi ziołami. Bitki solimy, pieprzymy, obtaczamy w mące z każdej strony. Smażymy na chrupko
Mia Cucina Sofieta