To jest pycha, uwielbiam krewetki. Zrobiłam to danie z sosem Ajwar, który zrobiłam wcześniej. Mam go w słoiczkach w spiżarce, ale możecie ten sos kupić w
Kuchnia PokoleńPiątek to doskonały dzień na danie z rybą. W moim rodzinnym domu, właśnie ten dzień był przeznaczony na dania rybne - królowały rarytasy które do dziś goszczą na moim stole. Dzisiaj chciałam zaprosić Was na rybkę z ziemniaczanymi łuskami, tę wersję odkryłam dość niedawno ale mojej rodzinie spodobał się ten sposób podania. Rybka z ziemniaczanymi łuskami SKŁADNIKI: morszczuk(...)płaty 1 duży bądź 2 małe ziemniaki sól do smaku pieprz kolorowy do smaku jajko mąką olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Rybkę oprószamy solą i pieprzem. Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry. Rybkę oprószamy mąką, układamy łuski ziemniaczane - ziemniak na ziemniaka tworząc efekt łusek. Obtaczamy całość w roztrzepanym jajku, następnie w mące i wkładamy na rozgrzany olej. Smażymy na złoto
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiobfituje w cukinie, bakłażany i dynie, z których można zrobić naprawdę wiele ciekawych potraw. Z cukinii potrawy robię od dawna, ale raczej takie standardowe jak cukinia faszerowana, placki czy smażone plasterki cukinii. Bakłażana spróbowałam pierwszy raz w tym roku i jestem bardzo zadowolona. Natomiast z dyni jadłam tylko pestki, więc chce jak najszybciej zmienić tą sytuację i coś z niej(...)tych warzyw, jak i najważniejszych informacjach, które udało się zebrać na ich temat. Przepisy dzielą się na 5 rozdziałów: przystawki i małe dania sałatki i zupy potrawy wegetariańskie mięso, ryby i dodatki wypieki pikantne i słodkie Nie ma natomiast podziału na rodzaje warzyw, przepisy są dość wymieszane: raz bakłażan, raz dynia, raz cukinia. Zdjęcia są ciekawe i apetyczne. Niestety
Pasja SmakuRozkręcam radio, ulubione ciężkie brzmienia wypełniają przestrzeń czterech ścian. Zapada zmrok.Za oknem konary kłaniają się przed wiatrem. Krople deszczu rozbryzgują się na szybie, po czym spływają
W kuchni Karmel-itkiwędzonego boczku, które fantastycznie oddają swój dymny aromat.\ Rybę staramy się zawsze dodawać mrożoną - jest delikatna i nie dominuje, a jedynie nadaje subtelny smak. W przypadku ryby świeżej należy wybrać rybę mało charakterną, delikatną (nie śledzie!), sprawdzi się też łosoś, ze względu na towarzystwo brzuszków. Brzuszki - oddzielamy mięso od skóry i przeglądamy czy nie ma ości - zdarzają się czasami(...)przesmażamy, aby się zarumienił. Teraz dodajemy skóry z boczku - jeżeli takie macie. Następnie dorzucamy cebulkę i szklimy, ale uważamy, żeby nie przypalić. Teraz przyszedł czas na marchew, dodajemy i smażymy chwilę, uważając by się nie przypaliła. Kolejno wrzucamy ziemniaki, smażymy kilka minut i dodajemy pora. Zalewamy wszystko wodą - trochę ponad poziom i gotujemy pod przykryciem
Kuchnia od dwojgawszystkich fanów śniadań wytrawnych. Tak, postanowiłam przygotować na śniadanie naleśniki z wędzonym łososiem. Trochę sceptycznie podeszłam do tego przepisu, mało kto ma ochotę na rybę na śniadanie. Cóż do odważnych świat należy ;) Skoro śniadanie, a że była sobota, miałam mało czasu, więc szybkie ciasto na naleśniki (mąka, jajko, mleko, woda gazowana, blender), dwie małe teflonowe patelnie i ... trzeba uważać(...)cały talerz naleśników, a naleśniki syte zjadłam 3 i podziękowałam, mieliśmy jeszcze na kolację. Przepisu na naleśniki nie podaję, ponieważ każdy ma swoje ulubione ciasto, swoje proporcje. Jeden smaży na suchej patelni, inni nacierają papierkiem zwilżonym olejem dno patelni. Jedni mają specjalne patelnie inni tak jak ja zwykłe dwie małe teflonowe patelnie. Polecam do tego przepisu użyć właśnie takich, małych
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/świeży imbir lub startą gałkę muszkatołową, kurkumą lub chili. My dziś naszą zupę porowo-pietruszkową doprawiłyśmy tymi trzema wyżej wymienionymi, połączyłyśmy z łagodnym koperkiem i wędzoną makrelą. Ten dodatek ryby naprawdę przyczynia się do przesmacznego, niecodziennego połączenia, a dodatkowo zupa pomimo sporej ilości pora nie jest zbyt ostra.. Ciekawi? Koniecznie spróbujcie: Składniki: (3-4 porcje) litr bulionu warzywnego(...)średniej wielkości ziemniaki 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 3 cm startego, świeżego imbiru (można zastąpić suszonym) pół pęczka świeżego koperku 1 łyżka masła lub oliwy do smażenia 2 łyżki śmietany 150g wędzonej makreli świeżo zmielona sól morska i pieprz 1 łyżeczka cukru, pół łyżeczki kurkumy szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej kilka gałązek koperku, po łyżeczce śmietany i kilka pierścieni
Symfonia Smakówcelu połowę białej cebuli pokroiłem w jak najcieńsze piórka. W garnku rozgrzałem łyżkę oliwy i dodałem do niej cebulę, dziesięć ziarenek ziela angielskiego oraz trzy rozgniecione liście laurowe. Całość smażyłem często mieszając, aż cebula stała się całkowicie miękka, uważając jednak, aby nie zrobiła się ona przypieczona. Następnie dodałem zawartość puszki pomidorów, skórkę otartą z połowy cytryny i sok z połowy(...)godziny w zimnej wodzie z dodatkiem 2 łyżek octu spirytusowego, aby pozbawić śledzie nadmiaru słonego smaku oraz rozmiękczyć ich ości. Następnie poodcinałem śledziom ogony oraz płetwy grzbietowe i wyfiletowałem ryby, obcinając mięso z obu stron wzdłuż kręgosłupa. Filety ze śledzi pokroiłem w około dwucentymetrowe kawałki. Gotowy sos pomidorowy po jego ostygnięciu przełożyłem do miseczki i dodałem do niego kawałki
Wyprawy kulinarnePyszne śledzie w sosie pomidorowym z cebulką i ogórkami konserwowymi, możemy przyrządzić je na święta lub wigilię. Składniki: 0,5 kilograma filetów śledziowych 2 cebule 5
Bajeczna KuchniaPyszna propozycja na pożywne śniadanko. Jajeczka i wędzony łosoś a do tego szczypiorek i omlecik gotowy. składniki: 4 jajka 3 łyżki mleka 1 łyżka mąki 1
Monia miesza i gotujekrok w robieniu sushi. Wcześniej pojawił się też przepis na domowe sushi maki z surimi . Natomiast dziś na blogu sushi dla tych, którzy nie przepadają za jedzeniem surowych ryb, czyli rolki z pysznym kurczakiem teriyaki. Powiem Wam, moi Drodzy, że u mnie w domu to najbardziej ulubione przez moje dziewczyny sushi. Serdecznie Wam zachęcam, spróbujcie jakie to proste(...)przepisu jak zrobić ryż do sushi arkusze alg nori 1 pierś z kurczaka 1 ząbek czosnku kawałek imbiru (2-3 cm) 2 łyżki sosu teriyaki olej do smażenia zielony ogórek ze skóra pokrojony w cienkie paski 1/2 czerwonej papryki majonez wasabi Dodatkowo: mata do zwijania folia spożywcza woda w miseczce Wykonanie: Pierś z kurczaka kroimy w paski. W miseczce
Kulinarne przygody Gatitywielu domach i restauracjach znane jako placki po węgiersku. Nie wiem, skąd ta nazwa i czy na Węgrzech jest takie danie. Być może w tym przypadku jest jak z rybą po grecku, pierogami ruskimi, karpiem po żydowsku i wieloma innymi rodzimymi potrawami, których nazwy sugerują, iż pochodzą one z kuchni innych narodów:). Tak czy siak, placki są bardzo sycące(...)porcje): 6 ziemniaków typ B-C (ok 1 kg) 1 duża cebula 2 jaja 1 łyżka mąki (bez górki) sól, pieprz do smaku szczypta majeranku szczypta papryki olej do smażenia Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce, cebulę również zetrzeć. Dodać jajka, mąkę, doprawić do smaku. Na patelni rozgrzać olej, łyżką nakładać placki na całą patelnię, smażyć z obu stron na złoty
Obiad gotowyNie słychać przeraźliwego wycia budzika, nawołującego do ciężkiej i nieprzyjemnej pobudki. Budzą promienie słońca, wpadające przez okno. Budzi zapach świeżo parzonej kawy, który ulotniwszy się
W kuchni Karmel-itkiusmażyła i że jest pyszna. Kupiliśmy ostatnio tak na próbę, zrobiłam najprościej jak się da, oprószyłam solą, pieprzem i suszonymi pomidorami z bazylią i czosnkiem. Usmażyłam na maśle klarowanym. Ryba rzeczywiście jest w smaku rewelacyjna, byłam pod ogromnym wrażeniem, bo powiem szczerze, że jadłam w puszkach, czy wędzoną, ale takiej jakoś nie. Do tego zrobiłam razowy kuskus , który wymieszałam(...)słonecznik. Było naprawdę smacznie :-). Miłego dnia Wam życzę :-) Składniki na 3 porcje: 3 filety z makreli sól pieprz suszone pomidory z bazylią i czosnkiem masło klarowane do smażenia Dodatkowo: 200 g kuskusu razowego u mnie Bio Planet kilka suszonych pomidorów kilka listków bazylii mix sałat pomidorki koktajlowe słonecznik łyżka oliwy z oliwek extra virgin 1. Makrelę myjemy, wyciągamy
kruche babeczkiTuńczyk grilowany Składniki: Steki z Tuńczyka 1 cytryna albo limonka pieprz,sol jeśli nie mas cytryny pod ręka możesz użyć pieprz cytrynowy oliwa
Viola cooks with passion