dodatków do niego. W poprzednim poście zachwalałem rarytasy ze sklepu rybnego w Pruszczu Gdańskim, w tym między innymi naszego głównego bohatera - pstrąga . I będąc na pomorzu nie należy kojarzyć ryb tylko i wyłącznie z tymi, które żyją w wodach słonych. Mając do wyboru wiele rozmaitości, kupiłem duuuży filet pstrąga, który następnie został oczyszczony z ości za pomocą pincety. Cienkim(...)patelni. Ryba jest tak delikatna, że wystarczy jej ok. 1,5 minuty pod kołderką z gorącego ryżu aby białko pstrąga ścięło się całkowicie. Mięso dzięki temu zachowuje swój niepowtarzalny aromat i soczystość. Na wierzch dodajemy kilka łyżek masła aby risotto miało kremową konsystencję oraz posiekany szczypiorek. Gdy masło roztopi się, całość delikatnie mieszamy aby nie zniszczyć ryby. Doprawiamy ewentualnie
Right Behind The KitchenZapiekanka wegetariańska na obiad lub kolację. Może być to fajny dodatek dodatek do mięsa lub ryby. Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 6 Składniki: 350 g szpinaku mrożonego 250 g cukinii 125 g sera mozzarella 100 g ryżu 330 g jogurtu greckiego 4 jajka 3 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1 łyżka oregano 1 łyżeczkę pieprzu(...)gałki muszkatołowej 2 łyżeczki soli Przygotowanie: Ugotować ryż i ostudzić. Szpinak można rozmrozić wcześniej lub rozgrzać 1 łyżkę oliwy na patelnie, wrzucić kostki zamarzniętego szpinaku i smażyć około 10-15 minut. Następnie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy (gałkę muszkatołową, pieprz i 1 łyżeczkę soli). Cukinię pokroić w półplasterki i dodać
KuchniaWeDwoje.plpotrawy. Białe do białego, czerwone do czerwonego. I nie chodzi tylko o walory smakowe, ale również estetyczne - risotto zabarwione czerwonym winem nie wygląda apetycznie. Jeśli więc przygotowujemy kurczaka, indyka, ryby, owoce morza czy wspomniane risotto, lepiej użyć wina białego. Czerwone mięso, dziczyzna i wszystko, co podaje się w ciemnych sosach możemy podlać winem czerwonym. Do wszelkich potraw jednogarnkowych wino(...)smaku . Taniny zawarte w winie sprawiają, że mięso staje się bardziej kruche, tak więc wino świetnie nadaje się do marynowania . Wino można również wykorzystać do deglasowania . Jeśli w trakcie smażenia coś nam przywarło do patelni, wystarczy wlać trochę wina i poczekać, aż się zagotuje i połączy z tym, co zostało na patelni. Zawartość patelni można potem dodać do potrawy albo
Mechanik w kuchniKochani, porcja białka przyda się każdemu. O walorach ryb I owoców morza nie muszę nikogo przekonywać :) Dzisiaj ekspresowy obiad :). Zanim ryż ugotujemy - obiad będzie gotowy. Zaczynamy : Składniki: 2 łyzki oleju szczypiorek 1 łyżeczka imbiru 2-3 łyżki czerwonej pasty curry 1 puszka mleka kokosowego 150 ml bulionu kurczakowego 4 kaffir liście ok 400 gr łososia(...)krewetek 1 łyżka sosu rybnego 2 łyzki sosu sojowego ryż, natka pietruszki lub kolendry Wykonanie: Na rozgrzanym oleju smażymy szczypiorek I imbir ok 1 min. Dodajemy paste curry. ( Pamiętajmy że pasta curry jest ostra- jak dodamy za dużo możemy nie zjeść :) ) Smażymy 1 minutę Dodajemy bullion kurczakowy, kaffir liście, mleko kokosowe. Trzymamy ok 1 min do połączenia
Smaki EdytyWielkim plusem upałów (tak, tak, one też mają swoje plusy) jest możliwość kombinowania, czym tu się ochłodzić. Domowe lody, koktajle, shake'i, kawy mrożone
W kuchni Karmel-itkiryżem . Jest to bardzo aromatyczne i pełne smaków danie. Suszona limonka ma intensywny zapach. Mój mąż używa jej do herbaty, a ja między innymi trę na tarce i posypuję rybę. Bez problemu znajdziecie ją w sklepie z orientalnymi produktami. Jest to typowa przyprawa kuchni irańskiej. Gulasz wieprzowy Składniki: na 6 porcji 600 g wieprzowej łopatki bez kości 1 łyżka kurkumy(...)suszone limonki 1 czubata łyżka pomidorowego przecieru 100 g żółtej soczewicy 1 łyżeczka czarnego pieprzu, grubo mielonego 1 łyżeczka garam masala ¼ łyżeczki sól do smaku 4 ziemniaki olej do smażenia 1 l bulionu z kurczaka Pozbaw mięso błon i pokrój na kawałki. Rozgrzej olej i zrumień posypując kurkumą. Przełóż do garnka. Pokrój cebulę w kostkę, a czosnek w plasterki. Zeszklij
codojedzeniaowczy smażony ser z pieczonym burakiem, który marynowany jest w orzechowym sosie (17 zł). Dania główne to przede wszystkim mięsa, zjemy tradycyjnego schabowego z kością (29 zł) smażonego na smalcu w towarzystwie biodynamicznego jajka od Grotka, czyli jajka od kur, chowanych zgodnie z fazami księżyca… ( więcej o tych niezwykłych jajkach przeczytacie tu ). Fani mielonego niech nie spodziewają się(...)kochanej Babci podczas niedzielnego obiadu) Inny wymiar proponuję nam polską wersję burgera w bułce wypiekanej na miejscu, polskimi burakami oraz świeżym chrzanem (29 zł). W karcie dań mamy również ryby oraz gulasz z dzika (42 zł). Wszystkie danie podane są w niebanalnym towarzystwie takim jak tłuczony tapinabur czy puree z pasternaku. Kolejnym ciekawym rozdziałem w karcie są podpłomyki
Wylizany RondelTo jest pycha, uwielbiam krewetki. Zrobiłam to danie z sosem Ajwar, który zrobiłam wcześniej. Mam go w słoiczkach w spiżarce, ale możecie ten sos kupić w
Kuchnia PokoleńPiątek to doskonały dzień na danie z rybą. W moim rodzinnym domu, właśnie ten dzień był przeznaczony na dania rybne - królowały rarytasy które do dziś goszczą na moim stole. Dzisiaj chciałam zaprosić Was na rybkę z ziemniaczanymi łuskami, tę wersję odkryłam dość niedawno ale mojej rodzinie spodobał się ten sposób podania. Rybka z ziemniaczanymi łuskami SKŁADNIKI: morszczuk(...)płaty 1 duży bądź 2 małe ziemniaki sól do smaku pieprz kolorowy do smaku jajko mąką olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Rybkę oprószamy solą i pieprzem. Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry. Rybkę oprószamy mąką, układamy łuski ziemniaczane - ziemniak na ziemniaka tworząc efekt łusek. Obtaczamy całość w roztrzepanym jajku, następnie w mące i wkładamy na rozgrzany olej. Smażymy na złoto
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiobfituje w cukinie, bakłażany i dynie, z których można zrobić naprawdę wiele ciekawych potraw. Z cukinii potrawy robię od dawna, ale raczej takie standardowe jak cukinia faszerowana, placki czy smażone plasterki cukinii. Bakłażana spróbowałam pierwszy raz w tym roku i jestem bardzo zadowolona. Natomiast z dyni jadłam tylko pestki, więc chce jak najszybciej zmienić tą sytuację i coś z niej(...)tych warzyw, jak i najważniejszych informacjach, które udało się zebrać na ich temat. Przepisy dzielą się na 5 rozdziałów: przystawki i małe dania sałatki i zupy potrawy wegetariańskie mięso, ryby i dodatki wypieki pikantne i słodkie Nie ma natomiast podziału na rodzaje warzyw, przepisy są dość wymieszane: raz bakłażan, raz dynia, raz cukinia. Zdjęcia są ciekawe i apetyczne. Niestety
Pasja SmakuRozkręcam radio, ulubione ciężkie brzmienia wypełniają przestrzeń czterech ścian. Zapada zmrok.Za oknem konary kłaniają się przed wiatrem. Krople deszczu rozbryzgują się na szybie, po czym spływają
W kuchni Karmel-itkiwędzonego boczku, które fantastycznie oddają swój dymny aromat.\ Rybę staramy się zawsze dodawać mrożoną - jest delikatna i nie dominuje, a jedynie nadaje subtelny smak. W przypadku ryby świeżej należy wybrać rybę mało charakterną, delikatną (nie śledzie!), sprawdzi się też łosoś, ze względu na towarzystwo brzuszków. Brzuszki - oddzielamy mięso od skóry i przeglądamy czy nie ma ości - zdarzają się czasami(...)przesmażamy, aby się zarumienił. Teraz dodajemy skóry z boczku - jeżeli takie macie. Następnie dorzucamy cebulkę i szklimy, ale uważamy, żeby nie przypalić. Teraz przyszedł czas na marchew, dodajemy i smażymy chwilę, uważając by się nie przypaliła. Kolejno wrzucamy ziemniaki, smażymy kilka minut i dodajemy pora. Zalewamy wszystko wodą - trochę ponad poziom i gotujemy pod przykryciem
Kuchnia od dwojgawszystkich fanów śniadań wytrawnych. Tak, postanowiłam przygotować na śniadanie naleśniki z wędzonym łososiem. Trochę sceptycznie podeszłam do tego przepisu, mało kto ma ochotę na rybę na śniadanie. Cóż do odważnych świat należy ;) Skoro śniadanie, a że była sobota, miałam mało czasu, więc szybkie ciasto na naleśniki (mąka, jajko, mleko, woda gazowana, blender), dwie małe teflonowe patelnie i ... trzeba uważać(...)cały talerz naleśników, a naleśniki syte zjadłam 3 i podziękowałam, mieliśmy jeszcze na kolację. Przepisu na naleśniki nie podaję, ponieważ każdy ma swoje ulubione ciasto, swoje proporcje. Jeden smaży na suchej patelni, inni nacierają papierkiem zwilżonym olejem dno patelni. Jedni mają specjalne patelnie inni tak jak ja zwykłe dwie małe teflonowe patelnie. Polecam do tego przepisu użyć właśnie takich, małych
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/świeży imbir lub startą gałkę muszkatołową, kurkumą lub chili. My dziś naszą zupę porowo-pietruszkową doprawiłyśmy tymi trzema wyżej wymienionymi, połączyłyśmy z łagodnym koperkiem i wędzoną makrelą. Ten dodatek ryby naprawdę przyczynia się do przesmacznego, niecodziennego połączenia, a dodatkowo zupa pomimo sporej ilości pora nie jest zbyt ostra.. Ciekawi? Koniecznie spróbujcie: Składniki: (3-4 porcje) litr bulionu warzywnego(...)średniej wielkości ziemniaki 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 3 cm startego, świeżego imbiru (można zastąpić suszonym) pół pęczka świeżego koperku 1 łyżka masła lub oliwy do smażenia 2 łyżki śmietany 150g wędzonej makreli świeżo zmielona sól morska i pieprz 1 łyżeczka cukru, pół łyżeczki kurkumy szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej kilka gałązek koperku, po łyżeczce śmietany i kilka pierścieni
Symfonia Smakówcelu połowę białej cebuli pokroiłem w jak najcieńsze piórka. W garnku rozgrzałem łyżkę oliwy i dodałem do niej cebulę, dziesięć ziarenek ziela angielskiego oraz trzy rozgniecione liście laurowe. Całość smażyłem często mieszając, aż cebula stała się całkowicie miękka, uważając jednak, aby nie zrobiła się ona przypieczona. Następnie dodałem zawartość puszki pomidorów, skórkę otartą z połowy cytryny i sok z połowy(...)godziny w zimnej wodzie z dodatkiem 2 łyżek octu spirytusowego, aby pozbawić śledzie nadmiaru słonego smaku oraz rozmiękczyć ich ości. Następnie poodcinałem śledziom ogony oraz płetwy grzbietowe i wyfiletowałem ryby, obcinając mięso z obu stron wzdłuż kręgosłupa. Filety ze śledzi pokroiłem w około dwucentymetrowe kawałki. Gotowy sos pomidorowy po jego ostygnięciu przełożyłem do miseczki i dodałem do niego kawałki
Wyprawy kulinarne