ryby smażone - 3566 przepisów (strona:140/238)

Śledzie po cygańsku 501

Pyszne śledzie w sosie pomidorowym z cebulką i ogórkami konserwowymi, możemy przyrządzić je na święta lub wigilię. Składniki: 0,5 kilograma filetów śledziowych 2 cebule 5

Bajeczna Kuchnia
Omlet z wędzonym łososiem 225

Pyszna propozycja na pożywne śniadanko. Jajeczka i wędzony łosoś a do tego szczypiorek i omlecik gotowy. składniki: 4 jajka 3 łyżki mleka 1 łyżka mąki 1

Monia miesza i gotuje
Domowe sushi, maki z kurczakiem teriyaki 207

krok w robieniu sushi. Wcześniej pojawił się też przepis na  domowe sushi maki z surimi . Natomiast dziś na blogu sushi dla tych, którzy nie przepadają za jedzeniem surowych ryb, czyli rolki z pysznym kurczakiem teriyaki. Powiem Wam, moi Drodzy, że u mnie w domu to najbardziej ulubione przez moje dziewczyny sushi. Serdecznie Wam zachęcam, spróbujcie jakie to proste(...)przepisu jak zrobić ryż do sushi arkusze alg nori 1 pierś z kurczaka 1 ząbek czosnku kawałek imbiru (2-3 cm) 2 łyżki  sosu teriyaki olej do smażenia zielony ogórek ze skóra pokrojony w cienkie paski 1/2 czerwonej papryki majonez wasabi Dodatkowo: mata do zwijania folia spożywcza woda w miseczce Wykonanie: Pierś z kurczaka kroimy w paski. W miseczce

Kulinarne przygody Gatity
Placek po węgiersku 139

wielu domach i restauracjach znane jako placki po węgiersku. Nie wiem, skąd ta nazwa i czy na Węgrzech jest takie danie. Być może w tym przypadku jest jak z rybą po grecku, pierogami ruskimi, karpiem po żydowsku i wieloma innymi rodzimymi potrawami, których nazwy sugerują, iż pochodzą one z kuchni innych narodów:). Tak czy siak, placki są bardzo sycące(...)porcje): 6 ziemniaków typ B-C (ok 1 kg) 1 duża cebula 2 jaja 1 łyżka mąki (bez górki) sól, pieprz do smaku szczypta majeranku szczypta papryki olej do smażenia Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce, cebulę również zetrzeć. Dodać jajka, mąkę, doprawić do smaku. Na patelni rozgrzać olej, łyżką nakładać placki na całą patelnię, smażyć z obu stron na złoty

Obiad gotowy
BROKUŁ Z JAJKIEM SADZONYM 167

 Nie słychać przeraźliwego wycia budzika, nawołującego do ciężkiej i nieprzyjemnej pobudki. Budzą promienie słońca, wpadające przez okno. Budzi zapach świeżo parzonej kawy, który ulotniwszy się

W kuchni Karmel-itki
Smażona makrela z razowym kuskusem, suszonym pomidorem i bazylią 155

usmażyła i że jest pyszna. Kupiliśmy ostatnio tak na próbę, zrobiłam najprościej jak się da, oprószyłam solą, pieprzem i suszonymi pomidorami z bazylią i czosnkiem. Usmażyłam na maśle klarowanym. Ryba rzeczywiście jest w smaku rewelacyjna, byłam pod ogromnym wrażeniem, bo powiem szczerze, że jadłam w puszkach, czy wędzoną, ale takiej jakoś nie. Do tego zrobiłam razowy kuskus , który wymieszałam(...)słonecznik.  Było naprawdę smacznie :-). Miłego dnia Wam życzę :-) Składniki na 3 porcje: 3 filety z makreli sól pieprz suszone pomidory z bazylią i czosnkiem masło klarowane do smażenia Dodatkowo: 200 g kuskusu razowego u mnie Bio Planet kilka suszonych pomidorów kilka listków bazylii mix sałat pomidorki koktajlowe słonecznik  łyżka oliwy z oliwek extra virgin 1. Makrelę myjemy, wyciągamy

kruche babeczki
Ryba Stek z tuńczyka 94

Tuńczyk grilowany Składniki: Steki z Tuńczyka  1 cytryna albo limonka  pieprz,sol jeśli nie mas cytryny pod ręka możesz użyć pieprz cytrynowy  oliwa

Viola cooks with passion
Fuczki, czyli placki z Bieszczad. 159

Fuczki to placki z ciasta naleśnikowego i kiszonej kapusty. Wywodzą się z kuchni łemkowskiej. Niezwykle proste i zaskakująco dobre. Można podawać w towarzystwie ryby lub z dodatkiem kwaśnej śmietany czy sosu czosnkowego. Tradycyjnie do ciasta dodawano mąki owsianej. Z czasem zastąpiła ją mąka pszenna. Fuczki robiło się zarówno z surowej, jak i gotowanej kapusty kiszonej. Zdecydowanie wolę tę pierwszą(...)sosem czosnkowym. Bardzo szybkie i sycące danie. Polecam. Składniki: 2 szkl. mleka 2 szkl. mąki pszennej 200 g kapusty kiszonej 1 jajko sól pieprz kminek, cząber oliwa do smażenia Wykonanie: Kapustę kiszoną odsączyć i drobno posiekać. Wymieszać z mlekiem, mąką, jajkiem i przyprawami. Smażyć z obu stron

zadanie-gotowanie
RISOTTO Z SUSZONYMI POMIDORAMI / DRIED TOMATOES RISOTTO 95

jogurtu greckiego 200 ml białego, wytrawnego wina 500 ml bulionu warzywnego 6-8 suszonych pomidorów 1 łyżka kaparów 50 g cheddara 1-2 papryczki peperoncino sól, pieprz Ryba: 300 g łososia oliwa, sól, pieprz INGREDIENTS: Risotto: 150 g risotto rice 1/2 red onion 200 g Greek yogurt 200 ml dry white wine 500 ml vegetable stock 6-8 dried tomatoes(...)salt, pepper Fish: 300 g salmon olive oil, salt, pepper Cebulę kroimy w drobną kostkę, a pomidory suszone w paski. Podsmażamy wszystko chwilę na rozgrzanej patelni, dorzucamy ryż i smażymy wszystko razem przez chwilę. Zalewamy całość winem i zmniejszamy ogień, mieszamy od czasu do czasu, aż ryż w całości wchłonie płyn. Gdy to nastąpi dolewamy połowę bulionu i ciągle smażymy

Martyna Cooks
Frikadelle z dorsza z pieczarkami 199

Dorsz, najpopularniejsza z ryb - chuda, smaczna i bardzo zdrowa. Zamiast upiec ja w całości dziś pyszna propozycja na kotleciki rybne. Ponieważ dorsz jest mało wyrazisty w smaku, wystarczy dodać do kotletów pieczarki i już nabierają  charakteru. Gdy dodatkowo dodasz posiekane kapary kotlety będą super pyszne. Składniki : 4 filety z dorsza 1 jajko 200 g pieczarek 1 cebula(...)łyżki bułki tartej 1 łyżka masła ghee 1 łyżka kaparów - opcjonalnie sól, pieprz natka pietruszki tłuszcz do smażenia bułka tarta do obtoczenia Wykonanie: z filetów zdjąć skórę i usunąć wyczuwalne pod palcami pozostałe ości. Skropić sokiem z cytryny cebulę obrać i pokroić w małą kostkę. Zeszklić na rozgrzanym maśle pieczarki pokroić w drobną kostkę i dołożyć do cebuli. Podsmażyć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
PĄCZKI PIECZONE Z RÓŻĄ 243

Tłusty Czwartek to bardzo lubiany przez wielu dzień. Nic dziwnego, sprzedaje się wtedy niebagatelnie wielkie ilości pączków, które my pochłaniamy z apetytem. Zresztą, nie tylko pączki

W kuchni Karmel-itki
marynowana w przyprawie do ryb flądra z patelni... 129

Składniki: flądra 12 średnie, przyprawa do ryb 1 opakowanie, sok z cytryny 1 sztuka, mąka pszenna - ile potrzeba, olej rzepakowy - ile potrzeba przyprawę do ryb dobrze wymieszać z sokiem z jednej dużej cytryny wyciśniętym kupiłam świeżą flądrę od rybaków i poprosiłam o usunięcie czarnej skóry, biała została - jak masz wprawę to można samemu usunąć skórę nożem ostrym(...)płetwy, ogon i dobrze opłukałam do marynaty dać flądry i dobrze je natrzeć, do lodówki na 3-4 godziny schować obsypane mąką flądry kłaść na gorącym oleju białą skórą smażyć flądry z każdej strony na rumiano i odkładać na ręcznik papierowy takie flądry prosto z patelni lubimy zjeść z pieczywem.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Bożonarodzeniowe tradycje kulinarne - Włochy 144

tradycji wywodzi się druga nazwa kolacji wigilijnej – Uczta Siedmiu Ryb , na pamiątkę siedmiu sakramentów, która składa się z siedmiu lub więcej dań opartych na darach morza. Gatunki ryb i owoców morza różnią się w zależności od regionu, królują przede wszystkim produkty lokalne i sezonowe. Obowiązkowo na stole powinny pojawić się dania z węgorza (anguilla) oraz solonego dorsza (baccala(...)bazie przygotowywane są przystawki, np. sałatki z owocami morza. Węgorz przyrządzany jest na wiele różnych sposobów w całych Włoszech, aczkolwiek obecnie staje się coraz mniej popularny. Il capitone , czyli smażony węgorz, chętnie jadany jest w Rzymie i na południu. Czy Wam też kojarzy się ze smażonym karpiem? Następnie serwowane jest danie z makaronu. Jest ich oczywiście tyle, co regionów Włoch

Chilli Czosnek i Oliwa
PIZZERINKI Z PATELNI. 161

Skwierczą warzywa na patelni, roznosi się zapach ciepłej kolacji. Na stole złoty obrus i nakrycia dwa.Płomienie świec drgają delikatnie, blask ognia delikatnie rozświetla zmrok. Sączy

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania