ryby smażone - 3566 przepisów (strona:134/238)

Dieta rozdzielna na Wielkanoc... 210

Druga część obiadu poczeka ok. 2 godzin i ok 15:00 - 17:00 będziemy rozkoszować się pieczenią. Pieczeń w odróżnieniu od kotletów nie zawiera bułki i nie jest smażona więc zdrowsza.       Oczywiście każdy ma tu własne pomysły na potrawy mięsne i o ile nie jest to kaczka nadziewana jabłkami i innymi węglowodanami, to spokojnie można zaadoptować(...)zgodne z dietą rozdzielną, a zarazem zdrowe i bez zbędnych kilogramów.     Potrawy mięsne serwujemy z warzywami i np.surówką z kapusty kiszonej. Pieczeń, kotlety lub pieczoną rybę można też pokropić odrobiną cytryny, co doda smaku i znowu pomoże w trawieniu.    " Diabeł tkwi w szczegółach " i na pewno w święta kusi do obżarstwa, które potem musimy

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Pstrąg w pikantnym sosie kaparowym 130

długo kapary na półce stały :) Kiedyś miałam wykorzystać do sałatki, ale nie wyszło. I dobrze. Bo wyszedł pyszny sos do ryby. Zamówiłam świeżą rybę z Gospodarstwa Rybackiego Zielenica. Świeży pstrąg wylądował na patelni. W lekko pikantnym sosie kaparowym i ryżem curry. Z pozoru dwa różne składniki idealnie skomponowały się w jedno danie. Składniki na 3-4 porcje(...)ryżu brązowego 400 g filetu z pstrąga 1/2 papryczki chilli 3 łyżki kaparów 100 g jogurtu naturalnego 1/2 pęczka koperku masło klarowane do smażenia plus do ryżu przyprawy: curry, przyprawa do rosołu bez soli, sól Ryż gotujemy dodając do wody łyżeczkę curry, trochę soli i przyprawę do rosołu oraz pół łyżeczki masła. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła. Dodajemy pstrąga pokrojonego

Kucharzyca
Morszczuk zapiekany z marchewką, pietruszką, selerem i porem 350

rybę po grecku . Jednak poniższe danie jest według mnie lżejsze w smaku i szybsze do przygotowania :) Zachęcam do spróbowania! Składniki na porcję dla 3-4 osób: 0,5 kg filetów z morszczuka sok z połowy cytryny 0,5 szklanki wody 2 marchewki 1 pietruszka (korzeń) 1/4 selera 1 mała cebula kawałek pora (biała część) sól, pieprz masło klarowane/olej do smażenia

Ugotować
MINI KROKIECIKI ZIEMNIACZANE ( croquettes de pommes de terre ) 631

Dziś mam dla Was przepis na fantastyczną przekąskę na ciepło! Idealna na Sylwestra, ale nie tylko! Takie krokiety są też świetnym pomysłem na obiad ( jako dodatek do mięs, ryb ) albo na ciepłą kolację. Rewelacyjnie komponują się z sosami – grzybowym, czosnkowym, koperkowym albo pomidorowym! Koniecznie wypróbujcie! Są to najlepsze krokiety ziemniaczane jakie kiedykolwiek robiłam! Gwarantuję, że zrobią furorę(...)dokładkę! Polecam! SKŁADNIKI: * ziemniaki – 400 g * masło – 50 g * jajko – 1 szt * mąka – 30 g * sól pieprz, papryka * bułka tarta do panierowania * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Obrane ziemniaki gotujemy, odcedzamy, ugniatamy. Do przestudzonych dodajemy żółtko, masło, mąkę i przyprawy – mieszamy. Na podsypanej mąką stolnicy zagniatamy, formujemy wałek i kroimy na kawałki. Panierujemy w białku

Ostra na Słodko
Śledzie z suszonymi grzybami według Doroty Welllman 204

Ostatnio trochę rozpisywałam się o książce wydanej przez Lidla  "Ryby są super" (szczegóły o książce TU ). Wiele przepisów  z książki mam zamiar wypróbować, bo naprawdę zapowiadają się świetnie. Ponieważ jednak już wkrótce Wigilia, a ja należę do śledziożerców - postawiłam w pierwszej kolejności na ten. Śledzie w towarzystwie grzybów w ten sposób przyrządzone są wyśmienite.  Spróbujcie :) SKŁADNIKI(...)płatów śledziowych sól pieprz 3 łyżki mąki pszennej olej do smażenia 300 g suszonych grzybów (podgrzybków lub prawdziwków) oliwa z oliwek 3 cebule pokrojone w piórka kilka gałązek tymianku 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego  PRZYGOTOWANIE Śledzie myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku, doprawiamy solą i pieprzem i obtaczamy w mące. Na rozgrzanym oleju smażymy z obu stron

Moje Kuchenne Rewelacje
Halibut z witbierem i ziołowe łazanki z kurkami 200

kawałki halibuta (skórą do dołu), na każdym położyć plaster chorizo pocięty w paski, oprószyć pieprzem, gotować pod przykryciem na wolnym ogniu 10 minut. Wierzch ryby powinien znajdować się nad wywarem. Ugotowaną rybę ostrożnie przełożyć łyżką cedzakową na talerz, podać z łazankami i fasolką ugotowaną na parze.  Łazanki z kurkami Makaron gotować w osolonej wodzie 2 minuty krócej(...)zimną wodą i odcedzić na sicie. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oliwie. Kurki oczyścić, pokroić w plastry, mniejsze zostawić w całości.  Co cebuli dodać kurki i gałązki macierzanki, smażyć 3 minuty. Dodać sok z cytryny, sól i pieprz, dusić 7 minut.  Dodać skórkę z cytryny, natkę pietruszki i łazanki, wymieszać. Przed podaniem usunąć gałązki i posypać świeżymi listkami

SzczyptaSmaQ
Pstrąg pieczony z pieczarkami, tymiankiem i ziemniakami 206

ryba z pieczarkami i złotymi, pysznymi ziemniakami poleca się serdecznie. I ten zapach tymianku! Niedużo wysiłku przy przygotowaniu takiego obiadu i mało garów do mycia bo upiekłam wszystko na jednej blasze. Zestaw uzupełniła sałatka z młodych liści, truskawek i ogórka, skropiona sosem winegret. A kiedy wreszcie ruszę w knieje i nazbieram grzybków leśnych to na pewno zrobię znowu Pstrąga smażonego

Smaczna Pyza
Ziemniaki w plasterkach zapiekane z cebulą 195

Sposobów na jego przygotowanie jest mnóstwo. Ja zapraszam dzisiaj na ziemniaki zapiekane z cebulą. Taka zapiekanka jest świetnym dodatkiem do kotletów grzybowych lub grzybów w śmietanie, a także pieczonych ryb i mięs. Zachęcam do spróbowania, bo ziemniaki wcale nie tuczą tak bardzo, jak niektórzy straszą. W tej wersji uznałabym,że są tak po środku - nie dietetyczne,ale też(...)przesadnie tłuste. Składniki dla 4 osób: 800g ziemniaków 600g cebuli (3 duże) 1/2 dużego pęczka pietruszki sól pieprz gałka muszkatołowa 3/4 szklanki bulionu 20g masła + 1 łyżka do smażenia Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w plasterki. Cebule obrać i pokroić w krążki. Pietruszkę posiekać. Na 1 łyżce masła zeszklić cebulę. Naczynie żaroodporne wysmarować niewielką ilością pozostałego masła. Na dnie naczynia

Pełny talerz
sałatka z cukinii 321

Efektowna i smaczna sałatka  ze strony  Jamie Oliver'a Dobry dodatek do  mozzarelli, sera koziego, wędlin, grillowanych ryb i mięs Składniki: 4 osoby 4 niewielkie cukinie sól morska świeżo zmielony czarny pieprz 1 czerwone chilli  ząbek czosnku 1 garść świeżej mięty oliwa z oliwek extra virgin sok w yciśnięty z  1 cytryny opcjonalnie młody(...)bób lub groszek Przygotowanie Pokroić cukinie wzdłuż na bardzo cienkie plastry, bez obierania - używam obieraczki do warzyw. Rozgrzać  mocno patelnię grillową, plastry smażyć partiami, aż pokażą się czarne przypalone paski. Usmażone cukinie układać na dużym talerzu tak aby jak najmniej na siebie nachodziły Jeszcze ciepłe posypać odrobiną soli morskiej i pieprzu Wypestkowane chili i czosnek drobno posiekać. Posypać nimi

Stare Gary
Wycieczka do Brukseli i nowy dział na blogu 178

rybą, zmieloną jak na kotleciki rybne. Po obiedzie pojechaliśmy do hotelu Agenda Loiuse, po krótkim odpoczynku nadeszła pora na spacer po Brukseli. W kolejnym dniu wycieczka do Brugii i wizyta w Parlamencie Europejskim. Katedra św. Michała i św. Guduli w Brukseli Sikająca dziewczynka w Brukseli Grand Place Bruksela Manneken Pis Najlepsze na świecie są frytki belgijskie, to frytki dwukrotnie smażone

Moja smaczna kuchnia
Ryż smażony z jajkiem i krewetkami 138

  Coś dla krewetkożerców Składniki ryż 1/2 szklanki krewetki mrożone 100 g łosoś wędzony plastry 50 g marchewka 1 szt cukinia 1/2 szt jajka 2 szt

czarrna od kuchni
Śledzie z suszonymi grzybami i cebulą 169

Dziś pierwsza z propozycji wigilijno-bożonarodzeniowych śledzi. Będą następne! Składniki: kilka marynowanych płatów śledziowych 1 duża cebula duża garść suszonych grzybów sól, czarny pieprz, suszony rozmaryn

Czerwień i błękit
Śledzie panierowane w zalewie octowej 171

małe marchewki listek laurowy, pieprz kolorowy, ziele angielskie, gorczyca garstka rodzynek Wykonanie Śledzie dokładnie myjemy, jeśli mamy tuszki, płaty tylko płuczemy, osuszamy, lekko solimy panierujemy w mące krupczatce, i smażymy na oleju do zrumienienia. Gotujemy zalewę z wody i octu w proporcji 1:5 z wszystkimi przyprawami, cebulką pokrojoną w plastry, papryką w kostkę, marchewką w krążki, z miodem, cukrem(...)solą, rodzynkami. Zalewę chwilę pogotować około 5 minut. Ma być wyczuwalna jej słodkość. Śledzie ułożyć w naczyniu, najlepiej przykrywanym, można też w słoju zakręcanym, zalewamy zalewą tak aby wszystkie ryby były nią przykryte, a warzywa na wierzchu je przykrywały. Odstawiamy do ostygnięcia, spożywać następnego dnia, kiedy przejdą słodko-kwaśnym smakiem zalewy. Możemy się delektować ich smakiem nawet kilka

kgwjanczewo
Risotto z łososiem 164

Na 4 osoby: 1 szklanka ryżu do risotto 2 szklanki wywaru warzywnego (może być z kostki) 2 łyżki masła 1 opakowanie mieszanki warzywnej chińskiej 500

Jadło i czytadło
Tosty z pastą krewetkową podane z Witbierem 184

Tosty można przygotować w wielu odsłonach, mimo, że zazwyczaj przygotowywane są tradycyjne, np.: z masłem czosnkowym, z owocami , francuskie  czy przekładane serem i warzywami, to

Kraina Miodem Płynąca

Proponowane wyszukiwania