Łosoś to wdzięczna ryba . Dużo mięska, mało ości i smaczna w każdej postaci . Dość często gości gości na moim stole . Dlatego staram się wyślać nowe sposoby podania tej ryby . Tak aby nie było nudno. Spróbowałam z bobem i udało się(...)łyżki ugotowanego i obranego bobu 200 g jogutru gęstego ( może być śmietana) 1/2 cebuli białej 1/2 cytryny 3 łyżki wody sól, pieprz do smaku Sposób wykonania Lososia smażę na rozgrzanym tłuszczu , 3 min od strony skórki , 2 min po przekręceniu . w rądelku podsmażam cebulę , po chwili dodaje obrany bób i wodę ,jeszcze chwilka podgrzewania . Miksuje , do zmiksowanego bobu
Eli Gotowaniemięsa białych ryb, a już wyjątkowo sprawdzi się jako dodatek do wieprzowiny w każdej postaci. Możecie używać go również na kanapki, podawać jako dip do warzyw, np. pieczonych ziemniaków czy batatów. Ogranicza Was tylko smak – próbujcie! Ja lubię go też na kanapce z ciemnego pieczywa, z twardym białym serem albo jako dodatek do smażonego tofu. Z tej porcji wyszło
Karo in the Kitchenobficie "Przyprawą do ryb i owoców morza". Jeśli przygotowujecie mrożone krewetki - zanim je przyprawicie, poczekajcie aż lód się stopi. Tak przy-gotowane owoce morza podsmażamy aż będą miękkie i zdejmujemy z ognia. Myjemy szparagi i odcinamy zdrewniałe końcówki, wrzucamy na patelnię z odrobiną oliwy z oliwek i przyprawiamy pieprzem i odrobiną soli ziołowej. Smażymy je ok. 10 minut
Spektrum SmakuMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Te rybki kojarzą się z daniami takimi jak: śledź w oleju, śledź w śmietanie, śledź po kaszubsku, po wiejsku, japońsku, …
My Blueberry Cornerpojemniku blendera przełożyć rybę do miski i dodać cebulę pokrojoną drobno, posiekaną natkę pietruszki, kucharka, pieprz biały, jajko, tartą bułkę dobrze wszystko wyrobić i odstawić na 30 minut, bułka tarta napęcznieje i masa będzie zwarta formować dłonią posmarowaną olejem - nie klei się do rąk - kotlety mielone i obsypać je mąką na bardzo gorącym oleju smażyć z obu stron rumiane kotlety
W Mojej Kuchni LubięA oto wspaniały przepis na przesmaczne danie. Chyba najlepsze połączenie jakie znam tych właśnie składników :) Składniki: jedna cukinia jajko dwie łyżki mąki łyżka mleka
Mango Papajapomysł na obiad! Dotąd nie próbowałam przygotowywać ryby z owocami, a to świetne połączenie! Do tego szpinakowe kluseczki kładzione i zyskujemy bardzo zdrowy posiłek :) moja Córeczka zjadła całą porcję, co mnie bardzo ucieszyło :) Szkoda, że świeżych truskawek już nie ma... Składniki: 450g filetów z dorsza atlantyckiego (może być też inna ryba) 3 łyżki serka mascarpone 1,5 szkl. truskawek(...)patelnię. Posypujemy cukrem (ilość wg uznania, ja dałam 2 płaskie łyżki), skrapiamy sokiem z cytryny i octem balsamicznym i chwilę przesmażamy, następnie dodajemy serek mascarpone i na małym ogniu smażymy aż się rozpuści, a sos nieco zredukuje. Kluseczki kładzione szpinakowe: Jajka wbijamy do miski, rozkłócamy, dodajemy mąkę i rozmrożony, odciśnięty szpinak. Przyprawiamy czosnkiem niedźwiedzim, solą ziołową i pieprzem (najlepiej świeżo
Kolorowy Przepisownikznakomicie, o nucie cytrynowej smakował wyśmienicie. Z ryżem i brokułami, świetnie komponował się smakowo i w tym towarzystwie wyglądał wyjątkowo. Danie proste, nawet banalne, a dzięki sposobie smażenia, łosoś wyszedł idealnie. Składniki ok. 3-4 porcje: 200 g ryżu pełnoziarnistego Uncle Ben's , ½ czerwonej papryki chili, 300 g filetu z łososia norweskiego, 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego ziarnistego(...)dodatkiem trawy cytrynowej i pieprzu ziarnistego. Do ciepłego, nie gorącego oleju dodajemy łososia skórą do dołu i powoli podgrzewamy cały czas polewając wierzch olejem w którym się znajduje. Ryba przejdzie smakiem cytrynowym, będzie w środku delikatna i soczysta. Na sam koniec można ją na kilka sek. odwrócić z każdej str. żeby mieć pewność, że nie jest surowa (to nie jest
Moniki Smakołykipowinno się smażyć na smalcu, mnie na smalcu nie smakuje, dlatego używam oleju. Obracamy delikatnie, aby nie skaleczyć zamkniętej struktury mięsa. Układamy na papierowym ręczniku, aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Na pytania, dlaczego nie panieruję też w mące? Już odpowiadam, moje kubki smakowe źle znoszą mączny posmak. Dlatego nie używam jej do panierowania mięsa czy ryb, chyba
Dieta moja pasjagrecku. Małe okazy za chwilę zwiędną i trzeba je będzie wyrzucić, a póki są świeże, można je do czegoś wykorzystać. Nie miałam ostatnio dostaw ryb z zaufanego źródła, więc postanowiłam zamienić rybę boczniakami. Wyszło zdrowo, aromatycznie i pysznie :) Składniki : ok. 10 dużych boczniaków (starajcie się wybierać do tego dania płaskie okazy) 2-3 marchewki pietruszka kawałek selera korzeniowego(...)pora 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego łyżka lub dwie octu jabłkowego sól pieprz 2 łyżki oliwy extra virgine olej do smażenia Warzywa korzeniowe obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pora dobrze umyć. Przekroić go wzdłuż na 4 części i pokroić na kawałki o grubości ok. 3-4 mm. Warzywa przełożyć do garnka. Dodać liście laurowe
Weekendy w domu i ogrodzieryby. Lubię takie wszechstronne przetwory , bardzo ułatwiają życie Składniki : 5-6 małych cukinii – najlepiej różnokolorowych 1 główka czosnku 2 łyżki suszonych pomidorów w płatkach 2 łyżki zielonych oliwek bez pestek ( takich ze słoiczka ) 4 młode – duże cebule pęczek świeżej bazylii ( razem z łodygami ) kilka gałązek rozmarynu – świeżego kilka gałązek oregano olej do smażenia sól zalewa
Ogrodnik w podróżybazie zmielonego mięsa ryb morskich, najczęściej mintaja, dorsza lub morszczuka. Surimi w cieście - to pomysł na pyszną przekąskę - jak również na lekki posiłek. Tak przygotowane są pyszne na ciepło oraz po wystygnięciu. Ciasto możecie doprawić według własnego smaku. Tak czy inaczej - zapewniam, że znikną baaardzo szybko... 400-500g paluszków surimi mąka olej do głębokiego smażenia Ciasto: 1 jajko
Di gotujeDodaje do zmielonej ryby surowe jajko, drobno pokrojoną zielona cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, kilka kropel soku z cytryny i ok.3-4 łyżki bułki tartej. Mieszam wszystko bardzo dokładnie do połączenia składników. Masę uklepuję łyżką i wkładam na ok.15 minut do lodówki. Po tym czasie lepię okrągłe, lekko spłaszczone kotleciki, każdy panieruję w bułce tartej. Smażę na średnio rozgrzanym
Kuchnia z widokiem na ogródzapraszam na pyszną zupę rybną, idealną na wielkopiątkowy postny posiłek. To moja ulubiona zupa rybna, gdyż nie ma specyficznego dla ryb ostrego zapachu i smaku, a kawałki ryby, które się w niej znajdują są soczyste i miękkie. W konsystencji i kolorze przypomina węgierską zupę gulaszową. Najsmaczniejsza jest na niedużych okonkach ale ja użyłam mrożonych filetów ze szczupaka, którego(...)leśny czort, diablik, demon o wyglądzie czarnego koguta. Postać z warmińskich i mazurskich bajek.Opiekun domu, jeśli gospodarze dbali o niego i wystawiali mu za próg talerz z jajecznicą smażoną na słoninie. W ludowych wierzeniach był on wielkim smakoszem i żarłokiem, jeżeli jajecznica mu posmakowała dbał o zdrowie, szczęście, a przede wszystkim o pomnażanie majątku swoich gospodarzy latami. Rybna zupa, zwana
Pieguskowa KuchniaTłusty Czwartek. Ale będzie tym razem zdecydowanie mniej tłusto. Tegoroczny Tłusty Czwartek pozbawiłam ciężkości, tłustości i poczucia przejedzenia. Tak, wiem, wiem, o to chodzi w ten
W kuchni Karmel-itkiProsta i względnie szybka w wykonaniu przystawka na przyjęcie urodzinowe czy imprezkę sylwestrową. Składniki na kuleczki : ok 40 dag filetu z dorsza ( 2 płaty ) 2 jajka
Mechanik w kuchni