ryby smażone - 3566 przepisów (strona:119/238)

Skomponuj swój idealny lunch! 175

trawieniem. Produkty zawierające białko dzielimy na dwie grupy - pełnobiałkowe, w skład których wchodzą wszystkie niezbędne aminokwasy oraz te, w których brakuje przynajmniej jednego aminokwasu. Produkty pełnobiałkowe to : mięso, ryby, jaja,  mleko i inne produkty mleczne, soja Do drugiej grupy należą: fasola groszek, orzechy ziarna, pestki Więc które z nich najlepiej wybrać?  Jest mnóstwo opcji, m.in : pierś(...)powodzeniem możesz używać ich do krótkiego smażenia lub duszenia Wielonienasycone : Wśród nich dominują tłuszcze omega-3 i omega-6, które mają najwyższą wartość odżywczą. Zatem powinniśmy spożywać jak najwięcej tłuszczy właśnie z tej grupy!  lniany słonecznikowy  sojowy kukurydziany z orzechów i nasion Znajdziemy je także w tłustych rybach morskich, jak : łosoś makrela śledź sardynka A ponadto

Kuchnia Ellie
Tuńczyk w papirusie, w marynacie grejpfrutowej 244

słodkości. Tuńczyk jest popularną rybą. Kupując go i jedząc nie zdajemy sobie sprawy z jego rozmiarów. Większe ryby tego gatunku osiągają wagę do 700 kg. Jedną z najcenniejszych ryb na świecie jest tuńczyk błękitnopłetwy, ale… zejdźmy na ziemię. Tuńczyk w papirusie, w marynacie grejpfrutowej. Składniki: - 800 g tuńczyka Marynata: - sok z 1 grejpfruta czerwonego - sok z ½ cytryny(...)dobrze rozgrzaną patelnię i smażymy po ok. 2 minuty z każdej strony. Gotowe odkładamy na kilka minut, aby wchłonęły soki. Tuńczyka w papirusie, w marynacie grejpfrutowej podałam z pieczonymi ziemniakami z dymką oraz brokułem, ugotowanym na parze i zapieczonym z migdałami. Mięso było bardzo aromatyczne, soczyste, z delikatną nutą grejpfruta. Do walorów smakowych i zdrowotnych ryb, nie trzeba nikogo

mojewypiekiinietylko
Jaka dieta dla ćwiczących – praktycznie o odżywianiu dla ludzi aktywnych i nie tylko 219

indyka z sałatką warzywną, zapiekanka makaronowa z warzywami i sosem ziołowym, ryba zapiekana z selerem i brokułami w sosie śmietanowym, ryż z duszoną wołowiną oraz pieczarkami, faszerowana papryka z kaszą jaglaną, mięsem z indyka i przyprawami, łosoś z cytrusami. I jeszcze jedna zasada – gotujemy i pieczemy, a smażenia unikamy jak najbardziej.   Podwieczorek i kolacja Sojusznikiem wieczornych posiłków są jogurt

upichcona
Szprotki w tempurze 160

1 kg szprotek, tempura: 100 ml mąki pszennej, 100 ml mąki kukurydzianej, bardzo zimna gazowana woda mineralna, szczypta soli , olej do głębokiego smażenia (najlepiej ryżowy) Szprotki

królestwo garów
Jak się bawić,to się bawić - placuszki ziemniaczane z wędzonym łososiem. 160

Składniki na placki: 6 dużych ziemniaków 1 jajko 4 łyżki mąki ½  cebuli. 1 łyżeczkę śmietany kwaśnej Sól Olej do smażenia 0,5 l. kwaśnej

Kulinarny karnet Christophera
Dorsz w cieście 214

macie ochoty na dorsza to rzecz jasna może być inna ryba . Ryba ta idealnie smakuje z ziemniaczkami z wody i sałatką colesław. Składniki: filety z dorsza 1 30 g mąki 20 g pokruszonych drożdży  130ml gazowanej wody mineralnej sól , pieprz szczypta czosnku w proszku olej rzepakowy do smażenia Wykonanie: Mąkę rozcieramy z drożdżami , dodajemy wodę i mieszamy trzepaczką

Gorący kąsek
Pstrąg w pomarańczowej marynacie 173

twierdzili , że ryb nie lubią . A teraz sami biorą się za ich przyrządzanie . Czas: 1 godzina Składniki: 1 duży filet pstrąga tęczowego olej z pestek winogron 1/2 szklanki soku z pomarańczy ( bez cukru ) 1 łyżeczka sosu chilii z limonką i kolendrą ( Tao Tao) 1 łyżeczka brązowego cukru 1/3 łyżeczki soli mąka do oprószenia Umyć rybę . Usunąć dokładnie ości. Delikatnie(...)sokiem pomarańczowym, sosem chilii , cukrem i solą. Zalać ułożoną w pojemniczku rybę i zostawić na pół godziny ( odkrojone kawałki zamarynować również - po usmażeniu będzie można zrobić z nich np. pastę rybną). Wyjąć pstrąga z marynaty i bardzo dokładnie osuszyć na papierowych ręcznikach kuchennych. Delikatnie posolić. Oprószyć mąką. Smażyć na mocno rozgrzanej oliwie na rumiano z obu stron. * odkrojone kawałki również

Buniabaje w kuchni
Molee – INDYJSKIE CURRY RYBNE W OSTRYM SOSIE KOKOSOWYM ( z ryżem ) 119

Keralą. Jest to inaczej indyjskie curry – gulasz, którego oryginalny smak łączy w sobie łagodność mleczka kokosowego a wyrazistość nasion gorczycy. Najlepsza do tego jest biała, „mięsista” ryba – w moim przypadku dorsz. Podana z ryżem jaśminowym albo też chlebkami Naan ( przepis tutaj ) tworzy fantastyczne danie, które jest idealnym pomysłem na obiad. SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * filet z dorsza(...)płaska łyżka * imbir, kolendra, sól – 1 szczypta * kurkuma, nasiona gorczycy – 1 łyżeczka * mleczko kokosowe – 180 ml * sok z cytryny – 1 łyżka DODATKOWO: * olej do smażenia * ryż * szczypiorek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Cebulę, czosnek i papryczkę chili drobno siekamy i podsmażamy na odrobinie oleju. Dodajemy szczyptę imbiru i kolendry, kurkumę i nasiona gorczycy – przesmażamy by wydobyć aromat. Mleko

Ostra na Słodko
Zielone stir fry z wołowiną 173

kształt i stał się naczyniem do szybkiego i głębokiego smażenia, pieczenia, duszenia oraz do gotowania na parze. Dzisiaj metoda stir fry cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. I trudno się dziwić. To najszybszy sposób na pełnowartościowy posiłek. Wok pozwoli Wam na przygotowanie dania zarówno z mięsa, jak i ryb czy tofu. Warzywa dodane do dania to już Wasz(...)mieszamy, aż czosnek lekko zmięknie, a imbir i chili uwolnią swój smak. Następne w kolejności jest mięso, pokrojone w drobniejsze kawałki. W przypadku steku bavette krojone w poprzek włókien. Smażymy je, co jakiś czas mieszając, aż mięso widocznie zmieni kolor i przestanie być widocznie krwiste. Twardy zielony groszek ląduje w woku zaraz po mięsie. Smażymy całość razem około 2 minut

Karo in the Kitchen
Błyskawiczny piątek - Łosoś w sosie słodko-kwaśnym 140

Uwielbiam takie błyskawiczne obiady. Kwestia wcześniejszego przygotowania sosu bądź kupienia gotowego. Polecam! Smacznego! Składniki : * 400g fileta z łososia  * pół cytryny  * sól, pieprz  * 3 łyżki oleju do smażenia  Sos : * duża cebula * 2 łyżki oleju rzepakowego  * kolorowe papryki   * mała marchewka  * ananas z puszki  * 3 łyżki cukru * 2 łyżki octu  * 3 łyżki ketchupu pikantnego(...)dodajemy ketchup. Wodę z puszki z ananasem mieszamy z mąką ziemniaczaną. Dodajemy do sosu, ściągamy z ognia i miksujemy. Dodajemy parę kostek ananasa oraz kawałki marchewki i papryki. Rybę oprószyć solą i pieprzem , skropić sokiem z cytryny.  Usmażyć z obu stron, w yłożyć rybę na talerz , polać gorącym sosem słodko kwaśnym.  Danie można przygotować z gotowym sosem

Magiczne Życie Marty
PASZTET Z ŁOSOSIA 122

przesmażcie. Dolejcie wino i ocet, smażcie do momentu, aż wyparuje płyn. Dodajcie śmietankę, chrzan, przyprawcie do smaku i odstawcie do przestudzenia. W tym czasie przygotujcie formę do pieczenia pasztetu. Wyłóżcie ją papierem do pieczenia, wylepcie (spód i ścianki) płatem ciasta francuskiego  (tak, aby pozostał kawałek do przykrycia pasztetu także od góry).  Przestudzoną rybę lekko zmiksujcie, dodajcie 1 całe

OliveandThyme
Dorsz pieczony ze śmietaną i warzywami (Bacalhau com natas) 177

nich. Kremowy sos i ziemniaki z warzywami świetnie podkreślają delikatność ryby.  300 g dorsza (u mnie mrożony) 1 szklanka mleka 200 g ziemniaków 1 duża cebula 1 łyżka mąki 5 łyżek śmietany 18% 250 g warzyw na patelnię z koperkiem Hortex 150 g twardego sera Olej do smażenia Filet z dorsza rozmrażamy, usuwamy skórę. Do garnka wlewamy mleko

VioletoweKucharzenie
Makaron z grillowanym łososiem i fasolką szparagową 265

filet z łososia i odstawić na kilka minut do zamarynowania ryby. Następnie grillować na mocno rozgrzanej patelni grillowej. Zdjąć skórę i usunąć brązową część, która jest pomiędzy mięsem a skórą. Następnie rozdzielić łososia widelcem. Na patelni podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę, dodać fasolkę szparagową, groszek i paprykę. Smażyć przez kilka minut. Dodać dwa ząbki zmiażdżonego czosnku i łososia. Wymieszać

Pasja Smaku
Słodko pikantna salsa. Lekki dodatek doskonały do ryb i mięs z grilla czy zwykłych chipsów 151

proszku - do rozrobienia. Smaczne są przeważnie - jednak co w nich jest - strach czytać na etykiecie. Oto pomysł na domowy sos, który doskonale nada się jako dodatek do ryb i mięs grillowanych lub pieczonych oraz przekąsek typu tortille czy chipsy. Do przygotowania w kilka minut, bez zbędnych zakupów. Składniki (na niewielką miseczkę):  3-4 plastry ananasa (może być(...)zalewy) 1 większa lub 2 małe cebule 1 łyżka drobno posiekanej papryki czerwonej i zielonej 2 łyżki dobrej klasy keczupu 1 (niepełna) łyżeczka koncentratu pomidorowego oliwa do smażenia szczypta chili w płatkach sól, pieprz papryka słodka mielona Przygotowanie: Cebulę kroimy w pióra. Lekko podsmażamy na oliwie. Dodajemy ananasa i paprykę pokrojone w kostkę. Oprószamy pieprzem świeżo mielonym, solą i słodką

Kuchnia po mojemu

Proponowane wyszukiwania