ryby smażone - 3566 przepisów (strona:110/238)

Fińskie wigilijne smakołyki 171

masło klarowane do smażenia Przygotowanie Wszystkie składniki wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 min. Smażymy na prawie suchej patelni, zwilżonej tłuszczem tak jak naleśniki nakładając porcje łyżką. Tuoresuolattu lohi - łosoś lub sieja marynowane w soli morskiej Składniki - na każdy kg ryby: 2 łyżki soli morskiej (niejodowanej) pół łyżki cukru lub miodu 1 łyżeczka mielonego białego pieprzu

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Stripsy Rybne 216

pokrywką, lub pojemnika z wieczkiem) wsypujemy ok. pół szklanki mąki. Po kolei wkładamy do niego kawałki ryby (nie za dużo na raz, ok. 4-5 szt.) zamykamy i potrząsamy energicznie tak aby mąka "sama" pokryła kawałki mięsa. Mąki nie należy dociskać. Stripsy smażymy w głębokim oleju n a złoty kolor (przez ok. 4-5 minut z każdej ze stron

Słodka Strona
Dorsz z piekarnika w pomidorach, z oliwkami, kaparkami i oregano 136

najlepiej świeży) cukier ocet balsamiczny (wg potrzeb) sok z cytryny oliwki kaparki (jak ktoś lubi) PRZYGOTOWANIE: Rybę myjemy, osuszamy ręcznikiem, skrapiamy sokiem z cytryny.Na patelnię z grubym dnem, wlewamy łyżkę oliwy, wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebule i czosnek, następnie pokrojone pomidory suszone. Smażymy 1-2 minuty i wlewamy passatę. Doprawiamy sola, pieprzem, cukrem (jeżeli taka potrzeba), ew. octem balsamicznym

Kopystką po garach
Kotleciki rybno – ziemniaczane 145

Dokładamy rybę i delikatnie mieszamy, tak by zachowały się spore kawałki ryby. Jeśli kotlety mają być dla dzieci warto wcześniej rybę pokroić na mniejsze kawałki i dokładnie sprawdzić, czy nie ma żadnej ości. Rozgrzewamy patelnie z olejem. Formujemy kotlety, które obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanej patelni na średnim ogniu z obu stron do zarumienienia. Podajemy

Kolizje Smaków
Bacalhau com banana 111

ryby świetnie sprawdzają się nożyce od Fiskars . Lekkie, ostre, nie szarpiące mięsa. Idealne dla koneserów ryb. Składniki 500 g filetu z dorsza 2 banany 50 ml oleju 2 ząbki czosnku 2 jajka mąka 50-70 ml wody suszona bazylia olej do smażenia sól   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Dorsza płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem

R'n'G Kitchen
Antar na parze ( smarowany chrzanem ) 144

rybami , ale za to zdecydowanie tęskniłam za czymś lekkim po tych wszystkich świątecznych smakołykach. Ryby zawsze w zamrażarce są .Ostatnio udało mi się nawet kupić takie małe antary ( pasują po jednym na porcję dla nas )- padło więc na nie . Na smażone ( pieczone) już patrzeć nie mogę - czyli gotowane .Najlepiej na parze .A żeby nie były zupełnie ,,jałowe

Buniabaje w kuchni
Ryba z warzywami na parze z zielonym sosem. 164

ryba wystarczy jej naprawdę chwila. Smak ryby możemy zbudować poprzez dodanie np. skórki pomarańczy, cytryny a do warzyw można zrobić ziołowy sos, który dopełni całość dania. Warzywa nasze ulubione, ryba, naczynie do gotowania na parze i stwórzmy sobie królewskie danie w kilka chwil. SKŁADNIKI : filet z dorsza (lub nasza inna ulubiona ryba) ok. 300 g  skórkę z pomarańczy(...)obrać i pokroić w kostkę. Masło podgrzać, zeszklić cebulę, dodać łyżkę mąki, smażyć ciągle mieszając. Stopniowo dodawać zimne mleko. Sos powinien być gładki i bez grudek. Dodajemy liść laurowy. Do sosu dodajemy mieszankę szpinaku oraz zioła. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz kilkoma kroplami cytryny.  Rybę oczyszczamy ze zbędnych ości (jeśli jest taka potrzeba) kroimy na większe kawałki, solimy

Basia w kuchni
Sola na parze na pure z dyni i kilka słów o mojej diecie 166

będzie pojawiało się na blogu.  Dieta pęcherzykowa, czyli taka po usunięciu woreczka żółciowego jest właściwie taka sama jak dieta wątrobowa - polega przede wszystkim na unikaniu produktów tłustych, smażonych i ciężkostrawnych.  Jej głównym założeniem jest wyeliminowanie tłuszczów pochodzenia zwierzęcego, a zastąpieniu ich tłuszczami roślinnymi, z  menu należy także pozbyć się produktów ciężkostrawnych, wzdymających, długo zalegających w żołądku(...)Muszę przyznać, że był to mój pierwszy raz gdy przygotowałam tę rybę, choć już od dłuższego czasu nosiłam się z zamiarem jej kupienia i podania w jakiś wyjątkowy sposób. W obecnej sytuacji musiałam zrezygnować z wymyślnych przepisów, intensywnych przypraw i pikantnych dodatków, a ograniczyć się do podania tej ryby w jak najbardziej podstawowy sposób. Z przyjemnością jednak muszę stwierdzić

Codzienne Gotowanie
Maślany Dorsz z grilla 150

średniej temperatury. Na małej patelni stopić masło, dodać drobno posiekaną cebulę i smażyć przez około 1-2 minuty. Dodać białe wino i całości pozwolić się gotować jeszcze przez 3 minuty. Następnie zdjąć z ognia i nieco ostudzić. Filety dorsza natrzeć oliwą z oliwek, posypać solą i pieprzem. Rybę umieścić na oczyszczonym i dobrze naoliwionym ruszcie grilla i grillować przez

naRuszcie
Pieczona ryba po grecku 124

dekoracji Pieczona ryba Filet pozbawiam skóry i ości, doprawiam szczyptą soli i pieprzu i układam w naczyniu żaroodpornym. Całość polewam sokiem z cytryny, obkładam koprem i umieszczam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 8-9 minut. Studzę. Sos pomidorowy Marchew, pietruszkę oraz seler ścieram na tarce o dużych oczkach. Cebulę i pora siekam drobno. Na oleju smażę cebulę(...)liść laurowy. Calość smażę 5-7 minut. Po tym czasie wlewam porcję wina oraz bulion. Warzywa duszę kolejne 2-3 minuty. Dodaję koncentrat pomidorowy i gotuję warzywa jeszcze 8-10 minut. Po tym czasie doprawiam cukrem, szczyptą soli oraz pieprzu, gałką muszkatołową oraz sokiem z cytryny i papryką. Sos powinien mieć delikatnyt, słodko- kwaśny smak. Ciepłą rybę podajemy z porcją

Mango Papaja
Śledzie panierowane w marynacie 165

600 g śledzi świeżych cytryna sól pieprz mąka 2 jajka bułka tarta tłuszcz do smażenia na zalewę 1,5 szkl wody 1 szkl octu 1 łyżeczka

Gotowanie jest łatwe
Opiekane śledzie marynowane w delikatnej zalewie octowej 356

łagodna i delikatnie słodkawa. Wystarczająco jednak kwaśna, aby zmiękczyć drobne ości. Jeśli jednak lubicie kwaśniejsze ryby, to wystarczy zwiększyć nieco ilość octu. Składniki: około 1,5 kg surowych tuszek śledzia (bez głów i wypatroszonych) mąka pszenna do oprószenia śledzi olej rzepakowy do smażenia sól, świeżo mielony pieprz zalewa: 6 szklanek wody 1 szklanka octu spirytusowego 10% 5-6 większych

Codzienna kuchnia niecodzienna
ZIEMNIAKI SMAŻONE W CAŁOŚCI 177

czas maja być pod przykryciem!) 5. Co jakiś czas przewracamy na druga stronę. Smażymy tak ok 20 min. 6. Na miseczkę wysypujemy nasza przyprawę i obtaczamy w niej nasze wyjęte, prosto z patelni, ziemniaki. 7. Podajemy jako dodatek do mięsa, ryby. SMACZNEGO

Kulinarnie z Polką na Kresach
Karp smażony na głębokim tłuszczu 123

Karpia dokładnie czyścimy . 2. Następnie kroimy go w dzwonki 3. Dzwonki posypujemy dokładnie przyprawą do ryb i Vegetą i pozostawiamy na dwie godziny 4. W międzyczasie kroimy dużą cebulę, oraz przygotowujemy panierkę z bułki tartej i mąki. 5. Po dwóch godzinach zaczynamy smażyć przygotowanego karpia. 6. Wlewamy na patelnię olej i po nagrzaniu się oleju zaczynamy smażyć karpia posypując

Tradycyjna Kuchnia
Cukiniami sierpień się zaczyna... 132

kilkanaście minut. Mąkę mieszamy z jajkiem, mlekiem i przyprawami. Odsączamy cukinię i wrzucamy do placuszków. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoto. Podajemy ze śmietaną i drobno pokrojoną cebulą. I już mamy delikatne placki na obiad. Dla wielbicieli konkretów- radzę podać placuszki z rybą, albo innym mięsem.  I to tyle, bo mimo piątku mam dziś szalenie zajęty dzień. Smacznego

les mirabelles

Proponowane wyszukiwania