przepisy będą wstawiane świeże na bieżąco.Dziś proponuje państwu smażonego , pysznego łososia z lekkim , kremowym sosie na bazie śmietany,kopru,natki i musztardy sarepskiej. 4 dzwonki łososia 1 pęczek koperku 1 pęczek natki 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy z oliwek 2 szklanki śmietany Sól morska ************************************** Rybę opłukać i osuszyć.Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiklarowanym skórką do dołu około 5 minut, przewróć i smaż kolejne 5 minut. Przykryj, wyłącz gaz i zostaw na gorącej patelni aby "doszedł."lub w ciepłym piekarniku kolejne 4-5 minut. Ziemniaki odcedź gdy zmiękną i wymieszaj z koperkiem. Jeżeli szpinak zdążył ostygnąć, podgrzej go krótko i podawaj z rybą i ziemniakami. Smacznego. CMOK . Do dania pasuje białe wino typu
Pasje Jolkipoprawiają zdolności umysłowe oraz pamięć i wiele, wiele innych ;) Nie bójmy sie ryb, ich przyrządzenie wcale nie jest trudne, a korzyści zdrowotnych jest mnóstwo. Spożywajmy je 2-3 razy w tygodniu, najlepiej gotowane na parze, pieczone, duszone bez tłuszczu i grillowane. Rzadziej wybierajmy te smażone, z puszki czy wędzone.To tyle książkowej teorii, czas przejść do praktyki. Składniki(...)jogurtu naturalnego łyżeczka syropu z agawy Pstrągi myjemy, zdrapujemy łuski. Seler i marchew kroimy w słupki, podsmażamy na oleju 5 minut. możemy dolać odrobinę soku z pomarańczy. Rybę przyprawiamy z zewnątrz i od wewnątrz, nadziewamy plastrem pomarańczy i warzywami. Układamy na papierze do pieczenia i pieczemy 30 minut w 220 stopniach. Jogurt mieszamy z sokiem, dodajemy syrop z agawy. Polewamy
Powiedz dietom nieSkładniki: tuszki świeżych śledzi mleko bułka tarta mąka pszenna sól olej do smażenia Wykonanie: Tuszki śledziowe dokładnie oczyszczamy i moczymy przez ok godzinę w
Malinowe PocałunkiMielone z drobiu są jak dla mnie za suche . Pulpety gotowane mogą być -ale smażonym już coś brakuje . Wg mnie zwyczajnie brak im odrobiny tłuszczyku który
Buniabaje w kuchniPierwszy raz jadłam roszponkę usmażoną, na ciepło. Jestem zachwycona! W ogóle zmienia smak na jeszcze lepszy, delikatniejszy. A kiedy się smaży... Tak listki się nadymają, tworzą
W kuchni Karmel-itkiDzień dobry! Dzisiaj będzie baaardzo zdrowo. Grillowana ryba i warzywa w niecodziennym wydaniu. Niedługo nasz jeden z najbardziej ulubionych dni - Tłusty Czwartek! Dlatego więcej ćwiczymy i jemy zdrowiej żeby w ten dzień zjeść przynajmniej jednego pączka. A więc... Do dzieła! Składniki na 2 porcje: 1 cukinia 1 papryka 1 ząbek czosnku zioła prowansalskie sól pieprz kawałek łososia (400 g) olej(...)rozgrzanej patelni dodajemy olej, a następnie podsmażamy pokrojony drobno ząbek czosnku. Dodajemy cukinię oraz paprykę. Smażymy dosłownie chwilę. Chcemy uzyskać efekt żeby warzywa nie były miękkie. Przyprawiamy. Rozgrzewamy patelnię grillową. Grillujemy łososia z każdej strony około 4 - 6 minut w zależności od grubości ryby. Podajemy i jemy! Smacznego! Zapraszamy do dzielenia się z nami wrażeniami po przygotowania naszych przepisów
Gotowanie, czyli hobby dla każdegosoli i pieprzu. Bardzo lekkie, zdrowe danie, bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, które są zarówno w rybie, awokado, jak i oleju rzepakowym. W mojej kuchni bardzo cenie sobie olej rzepakowy, to on przeważa jako dodatek do sałatek i dań na zimno oraz do smażenia. Stosuję rafinowany olej rzepakowy w swojej kuchni i cenię go za to, że nie tylko podkreśla(...)przelewam do gotującej się wody. Jajko w koszulce gotuję 1,5 minuty. Awokado obieram, kroję w plastry. Kozi ser kruszę, makrelę rozdrabiam, migdały siekam drobno. Ugotowaną kaszę mieszam z rybą, orzechami i bazylią oraz olejem rzepakowym. Przekładam na talerz i posypuję pokruszonym serem kozim. Podaję z jajkiem w koszulce i pokrojonym awokado na ciepło lub na zimno. Smacznego, Klaudia. *Wystarczy
Mango Papajasoli i pieprzu. Bardzo lekkie, zdrowe danie, bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, które są zarówno w rybie, awokado, jak i oleju rzepakowym. W mojej kuchni bardzo cenie sobie olej rzepakowy, to on przeważa jako dodatek do sałatek i dań na zimno oraz do smażenia. Stosuję rafinowany olej rzepakowy w swojej kuchni i cenię go za to, że nie tylko podkreśla(...)przelewam do gotującej się wody. Jajko w koszulce gotuję 1,5 minuty. Awokado obieram, kroję w plastry. Kozi ser kruszę, makrelę rozdrabiam, migdały siekam drobno. Ugotowaną kaszę mieszam z rybą, orzechami i bazylią oraz olejem rzepakowym. Przekładam na talerz i posypuję pokruszonym serem kozim. Podaję z jajkiem w koszulce i pokrojonym awokado na ciepło lub na zimno. Smacznego, Klaudia. *Wystarczy
Mango PapajaRyba po grecku to danie nie tylko świąteczne, ale też świetne na rodzinne przyjęcia. Sposobów przygotowania jest mnóstwo, ja robię tak jak od lat moja Mama - nic nie zmieniam, ewentualnie robię podwójną porcję :) Składniki: 1 kg filetów (dorsz lub morszczuk) 4 duże marchewki 2 pietruszki 1 seler 3 cebule 1 mały koncentrat pomidorowy 1 lub 2 duże pęczki natki pietruszki(...)obieramy i siekamy. Na odrobinie oleju szklimy cebulę, dodajemy starte warzywa i krótko smażymy. Następnie zalewamy je bulionem i dusimy pod przykryciem 10-15 minut. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą cukru. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno: warzywa, rybę, warzywa, rybę, warzywa (warzywa zawsze na wierzchu). Zapiekamy 20-25 minut w temperaturze
Kolorowy Przepisownikźródło: "Przyślij przepis"/ Składniki: 1 kg filetów z ryby 2 duże cebule 1 słoik ogórków konserwowych 1 słoik papryki konserwowych przyprawa warzywna maka bułka tarta 3 jajka (więcej lub mniej według potrzeby) olej Zalewa : 2 szklanki wody 1/2 szklanki oleju mały koncentrat pomidorowy 4 łyżki keczupu 4 łyżki cukru ( u mnie z lekkim "czubem") 4 łyżki octu sól(...)bułce tartej. Tak przygotowane filety smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor. Usmażone odsączamy na ręcznikach papierowych. Wszystkie składniki zalewy doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze ok. 3 minuty na małym ogniu. Rybę i warzywa układamy warstwami, a następnie wszystko zalewamy przestudzoną zalewą. Smacznego! * jeśli przedobrzycie z vegetą do ryby (tak jak ja) nie dodawajcie już soli
w mojej kuchnidosyć blisko siebie. Ma to zapobiec zwijaniu się ryby i zapewni chrupiącą skórkę. Wnętrze każdego nacięcia solimy i oprószamy rozmarynem, wierzch skrapiamy oliwą. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Kładziemy filety skórą do dołu i przytrzymujemy przez chwilę (palcami lub tak jak ja – łopatką). Następnie filety solimy i już nie dotykamy. Smażymy do chwili, gdy 2/3 fileta zmieni barwę. Przewracamy
mojewypiekiinietylkopotrawy nie przywierają do jej powierzchni nawet, jeśli są smażone bez tłuszczu. Zaletą powłoki granitowej jest również łatwość utrzymania jej w czystości oraz oryginalny wygląd. Zawarte w niej cząsteczki mineralne gwarantują wysoką odporność na uszkodzenia i zarysowania. Na grillowej patelni linii Lucca z łatwością przygotujesz mięso, ryby czy też warzywa – beztłuszczowo i wygodnie. Faktura dna patelni grillowej to charakterystyczne(...)przy tym jest lekkie i wygodne w stosowaniu. Patelnia zaopatrzona jest we wskaźnik temperatury Thermopoint . Dzięki niemu z łatwością można określić, kiedy naczynie jest odpowiednio gorące, aby rozpocząć smażenie. Wskaźnik poinformuje nas też, kiedy patelnia ostygnie i można bezpiecznie ją oczyścić. Całości dopełnia ergonomiczna, wygodna rączka z tworzywa sztucznego, odporna na temperaturę do 160 stopni. No to sprawdzamy. Wyjęłam patelnię
karmelowypyszne, że jeśli zjemy taką rybę raz na jakiś czas, to nic nam się nie stanie. Bo niby czemu mamy sobie odmawiać czegoś, skoro jest smaczne? :) Składniki na kotlety: 400 gramów filetów z dorsza 1 białko 7 łyżek śmietany 18% 4-5 płaskich łyżek mąki sól szczypta gałki muszkatołowej szczypta pieprzu ziołowego masło do smażenia Składniki na sos maślany(...)dodajemy czerwoną cebulę, mieszamy i chwilę wszystko smażymy Zmniejszamy ogień do minimum i dodajemy 2 łyżki mąki - mieszamy Zdejmujemy z ognia, dodajemy połowę śmietany, mieszamy i wstawiamy z powrotem na gaz dodając powoli pozostałą ilość śmietany Doprawiamy do smaku Na talerzu ustawiamy kopczyk z pieczarek, na to kładziemy kotlet z ryby i polewamy sosem maślanym Smacznego :) W myśl akcji
Szczęśliwa kuchniapyszne, że jeśli zjemy taką rybę raz na jakiś czas, to nic nam się nie stanie. Bo niby czemu mamy sobie odmawiać czegoś, skoro jest smaczne? :) Składniki na kotlety: 400 gramów filetów z dorsza 1 białko 7 łyżek śmietany 18% 4-5 płaskich łyżek mąki sól szczypta gałki muszkatołowej szczypta pieprzu ziołowego masło do smażenia Składniki na sos maślany(...)dodajemy czerwoną cebulę, mieszamy i chwilę wszystko smażymy Zmniejszamy ogień do minimum i dodajemy 2 łyżki mąki - mieszamy Zdejmujemy z ognia, dodajemy połowę śmietany, mieszamy i wstawiamy z powrotem na gaz dodając powoli pozostałą ilość śmietany Doprawiamy do smaku Na talerzu ustawiamy kopczyk z pieczarek, na to kładziemy kotlet z ryby i polewamy sosem maślanym Smacznego :) W myśl akcji
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com