smażenia (lub oliwa + 2 łyżki masła) * musztarda- 2 czubate łyżki (u mnie miodowa) * przyprawy: sól, pieprz, natka pietruszki, koperek oraz suszona papryczka chili Piekarnik nagrzać do 180st. Łososia oczyścić ze skóry, opłukać i ułożyć w folii (lub naczyniu żaroodpornym). Zrobić marynatę z musztardy, 1 ząbku czosnku, soli, pieprzu, soku z cytryny, natki pietruszki koperku oraz chili i zalać rybę. Przykryć(...)odkryć rybę i piec jeszcze ok 10 min.- aż łosoś się zarumieni. W tym czasie pokroić drobno cebulę i zeszklić na maśle klarowanym (można zastąpić oliwą, ale wlać jej odrobinę, dlatego, by później dodać masło- kiedy szpinak zwiędnie). Dodać szpinak i dusić do momentu, aż płyn odparuje, a liście zwiędną. Dodać sól, pieprz, 3 sprasowane ząbki czosnku i smażyć dosłownie
Kraina Miodem Płynącadigotuje.blogspot.com Coś dla miłośników śledzi. Co prawda wolę inne gatunki ryb i nie jestem fanką octu, ale na takiego śledzia od czasu do czasu mogę się skusić. 1 kg śledzi ( wypatroszonych i bez głów) 2 jajka mąka do obtaczania olej do smażenia Zalewa: 2,5 szklanki wody 1/2 szklanki octu 10% (daję(...)ziela angielskiego 3 ziarna pieprzu 1 łyżeczka gorczycy Śledzie umyć, osuszyć i dokładnie obtoczyć w mące, jajku (rozmieszanym; można dodać odrobinę mleka lub wody) i ponownie w mące. Rybę usmażyć (na rozgrzanym oleju) na złoty kolor (z obu stron). Przygotować zalewę Cebule, czosnek i marchew pokroić w plasterki. Wszystkie składniki zlewy połączyć i doprowadzić do wrzenia. Śledzie umieścić
Di gotujeOczywiście główna część książki to przepisy - a dokładnie 70 receptur na greckie przysmaki. Mamy przystawki (np. nadziewane bakłażany, smażoną fetę, sałatki, pasty), zupy (grecka fasolowa, z cukinii czy rybna), dania mięsne (klasyczny gyros, musaka, dania z królika i jagnięciny), ryby i owoce morza (świetne przepisy na krewetki, ośmiornicę czy mule), dania warzywne (zapiekanki, faszerowane cukinie) i oczywiście desery (lody
Moje Kuchenne Rewelacjeflądra 1 szt na osobę sól pieprz tymianek mąka tłuszcz do smażenia cytryna Flądrę myjemy, i jeżeli posiada wierzchnią czarną skórę to zdejmujemy ją. Solimy
Gotowanie jest łatwefilmików kulinarnych, które w najbliższym czasie zostaną wyprodukowane w ramach projektu. A w trakcie warsztatów oczywiście prym wiodły ryby. Przygotowaliśmy między innymi karpia disco panko, sałatkę śledziową z ziemniakami, czarniaka gotowanego w mleku, przegrzebki z groszkiem i pieczarkami oraz smażone sardynki z pieczonymi ziemniakami
Kulinarne przygody GatitySkładniki: 1 kg fileta z ryb (morszczuk lub mintaj) 2 jajka 1 duża cebula 2 bułki 1 szklanka mleka pieprz i sól bułkę tartą olej do smażenia zalewa 5 szklanek wody 1 szklanka octu 10% 4 łyżki cukru 1, 1/2 soli 3 cebule 2 marchewki kilka ziaren ziela angielskiego 3-4 listki laurowe Wykonanie: Filety rybne opłukujemy i odsączamy
kgwjanczewoPostanowiłam wypróbować przepis mojej babci,czyli masło zmieszane z solą jako dodatek do smażonego śledzia. Rybka świetna i delikatna. Składniki: śledzie małe 2 kg ( po obcięciu
Różowa kuchniastworzyć delikatną i smaczną wersję rybki ,taką alternatywę dla kotletów mielonych. Składniki: 50 dag filetów z dowolnej ryby 25 dag pieczarek 1 cebula bułka tarta sól,pieprz 2-3 ząbki czosnku jajko Pieczarki oczyścić,pokroić w kostkę i smażyć na maśle razem z posiekaną cebulą. Filety zmielić w maszynce,połączyć razem z podsmażonymi pieczarkami,wyciśniętym czosnkiem,dodać
Niespełnione zdolności kulinarneszklankami bulionu i gotować przez 5 minut z liściem laurowym. Następnie pokroić cebulę w piórka, marchewkę zetrzeć i smażyć na maśle przez 10 minut na bardzo wolnym ogniu (stale mieszając). Włożyć filety rybne i poddusić przez następne 5 minut. Rybę z warzywami przełożyć do zupy, doprawić i gotować powoli przez 15-20 minut, następnie zmiksować. Posypać koperkiem i podawać
Tradycyjna Kuchniamogło zabraknąć..a takie filety były naprawdę pyszne.. filety z ryby sok z cytryny estragon, sól,pieprz mąka jajka sól, wegeta bułka tarta Rybę pokroić na kawałki,skropić sokiem z cytryny, posypać przyprawami.Następnie panierować w mące, jajku [ roztrzepanym z przyprawami]i bułce tartej .Smażyć na rumiano z obu stron
Moje domowe kucharzeniesól, pieprz Wykonanie: Ryby umyć, oprószyć solą i pieprzem, usmażyć pod przykryciem. Odstawi do wystygnięcia. Kiedy ryby ostygną, oddzielić mięso od skóry i wybrać ości. Mięso porwać na drobne kawałeczki. 40 g masła rozpuścić na patelni i smażyć do zrumienienia. Pozostałe masło utrzeć mikserem do białości. Cebulę drobno posiekać. Do masła dodać pstrąga, śmietanę, cebulkę, doprawić solą
kolorowotorcikowosamym czasie możemy ugotować dorsza. Kładziemy rybę na patelnię lub do rondla (jeśli ma skórę, to skórą do góry). Wrzucamy do dorsza dwa liście laurowe i grube łodygi z koperku (sam koperek potrzebny będzie później). Zalewamy mlekiem, tak aby mleko przykryło całą rybę. Mleko delikatnie solimy i pieprzymy. Włączamy ogień i gotujemy rybę przez 5-7 minut od momentu zagotowania(...)mleka (pilnujcie, aby nie wykipiało). Następnie mleko i przyprawy wylewamy, a rybę studzimy. Po ostudzeniu ziemniaki i rybę warto schować na godzinę do lodówki – krokiety lepiej się będą formowały (jeśli robicie kotleciki w zimę wystarczy wystawić jeszcze gorące na balkon). W tym czasie przygotowujemy panierkę. Do połowy szklanki bułki tartej wyciskamy ząbek czosnku i trzemy na drobnej tarce żółtą
Poezja smaku