ryby smażone - 3566 przepisów (strona:107/238)

Łosoś z sosem malinowym 107

Szybka w przyrządzeniu i do tego smaczna i zdrowa ryba. Dziś mam dla Was przepis na łososia z sosem malinowym podanym z puree ziemniaczanym i sałatką z fetą i granatem. Polecam :) 2 filety z łososia (po ok. 120 g) łyżeczka oliwy 2 łyżki soku z limonki 1/4 łyżeczki pieprzu 1/4 łyżeczki cayenne 0/5 szklanki malin szczypta cukru szczypta pieprzu glassa(...)pietruszka Umyte filety nacieramy oliwa, sokiem z limonki oraz pieprzem i cayenne. Smażymy na rozgrzanej patelni grillowej z obu stron. W tym czasie maliny gotujemy aż nieco zgęstnieją i doprawiamy cukrem i pieprzem. Przecieramy je przez sito. Fetę kroimy w kosteczkę i mieszamy z granatem. Gotowa rybę podajemy z puree posypanym świeżą pietruszką, sałatką i polewamy ją sosem malinowym oraz

Mienta blog
Świąteczna zupa rybna 387

Wrzuć na nią cebulę, czosnek i łodygi selera i smaż chwilę, aż zmiękną. Dodaj czerwoną paprykę, passatę pomidorową, bulion, suszone pepperoncino i listki laurowe. Dopraw do smaku solą i pieprzem, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień do małego i duś ok. 20 min. Dodaj fasolę i gotuj jeszcze 5 minut. Dodaj rybę i małże i gotuj 2-3 minuty. Dodaj krewetki

Chilli Czosnek i Oliwa
Rybna zapiekanka 127

smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Marchewka, brokuły , jajka ,ser, ryby i najstraszniejsze co może zawitać do kuchni wątróbka i kapusta ! Więc nie dziwcie się że jest to tak ważna sprawa , że coś dało się zjeść i nie były(...)mące ( zwykłej pszennej ) . Uwaga , trzeba się z nią obchodzić delikatnie , bo źle chwycona lubi się rozpaść . Smażymy na lekko złocisty kolor . Zdejmujemy z patelni , odstawiamy do wystygnięcia . Teraz na wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym lub foremce do zapiekania , układamy warstwami ziemniaczaną masę , szpinak , rybę i tak do wyczerpania składników . Można to robić pod lekkim kątem jak na zdjęciu . Wkładamy do piekarnika

Ogrodnik w podróży
Ekspresowa zupa rybna 188

łososia w razie potrzeby usuwamy delikatnie skórę. Obie ryby kroimy w kostkę (ok. 2cm, łososia w nieco większą). W średniej wielkości garnku na średnim ogniu rozgrzewam łyżkę masła. Gdy zacznie wrzeć, wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 2 minuty do zeszklenia, często mieszając. Dodajemy marchewkę i seler, smażymy jeszcze kolejne 2 minuty nadal mieszając. Zalewamy bulionem i wodą (najlepiej(...)wrzeć, gotujemy go powoli aż ziemniaki zaczną robić się miękkie (zwykle kolejne 10 minut). Dodajemy pokrojoną rybę, sok z cytryny oraz wino. Podgrzewamy garnek, aby dość szybko doprowadzić zupę do ponownego wrzenia, po czym gotujemy powoli bez przykrycia przez 5 minut (mięso ryb powinno się zrobić miękkie, ale nie rozgotować). Zupę możemy jeszcze dosolić, ale zwykle nie będzie

Kulinarna Pokusa
Turbot sous vide z koprem włoskim i pomarańczą 135

gdyby ktoś miał ochotę pobawić się i przygotować rybę metodą sous vide to bardzo proszę.  Sous vide – długie gotowanie potraw w próżniowo zamkniętych specjalnych torebkach. Tak ugotowana potrawa zachowuje lepszą jakość i nie traci smaku. Jest delikatna, świetne rozwiązanie dla osób na diecie, które nie mogą jeść potraw smażonych, którym zostaje gotowanie na parze... . 600 g płatów lub filetów(...)włoski cienko poszatkować. Masło rozgrzać na patelni, wrzucić skórkę, wlać sok pomarańczowy, zagotować. Gdy płyn zredukujemy o połowę dodać koper włoski i przesmażyć. Dusić aż pozbędziemy się płynu. Filety ryby osuszyć ręcznikiem papierowym, ułożyć w torebce do wakowania, na niej położyć koper. Zamknąć próżniowo. Filety miałam nieduże, gotowałam w temperaturze 55 stopni przez 19 minut. Grubsze filety trzeba gotować

królestwo garów
Jak przygotować zdrowego łososia w parowarze 198

parze są o wiele bardziej zdrowsze, aniżeli te smażone na głębokim tłuszczu, a ich smak jest znacznie lepszy. Działanie i obsługa parowaru jest bardzo prosta i z całą pewnością każdy sobie z nią poradzi. Dzisiejsze parowary są tak przygotowane, że możemy za ich pomocą przygotować 3 dania równocześnie np. zupę, rybę/mięso oraz deser. Czas przygotowania posiłków w parowarze

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka ze szpinakiem i krewetkami w sosie pomarańczowym 114

Cześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na słodko-pikantną sałatkę na bazie szpinaku, smażonych krewetek, orzechów nerkowca i pomidorków koktajlowych. Do przygotowania porcji dla 2 osób potrzebujemy: - 250

Bez Cebuli
12 potraw wigilijnych 31623

chrześcijaństwa, chrztu i odradzania. Wierzenie kulturowe natomiast przypisują im symbol płodności i rodzącego się życia. Zjedzenie ryby na wigilii ma zapewnić zdrowie, dostatek i siłę. 1. Karp  Przepisy na: Karp wigilijny wędzony na parze Karp w sosie własnym na zimno Smażony karp Klopsiki z karpia 2. Śledź Przepisy na: Śledzie w piwno- cynamonowej marynacie Śledź w sosie pomidorowym

Tradycyjna Kuchnia
bób z cukinią w miodowo sojowym sosie 160

Cukinie zdejmujemy z patelni i przekładamy do miski.  Na tą samą patelnię wrzucamy bób, smażymy przez minutę, a następnie dodajemy do cukinii, mieszamy i od razu podajemy  jako samodzielne danie, lub jako dodatek do  potraw z drobiu czy ryb

Miód i pieprz
Zdrowy omlet tuńczykowy z kiełkami i zieloną pietruszką 161

wylewamy naszą masę. Omlet smażymy na mały ogniu. Gdy góra zacznie się lekko ścinać patelnię przykrywamy pokrywką. Smażymy do ścięcia. Omlet przekładamy na talerz. Wierzch posypujemy kiełkami rzodkiewki i zieloną pietruszką. Smacznego Zapraszam Was również na konkurs organizowany przez firmę Graal: Ryby – pozycja obowiązkowa w zdrowej diecie! – Zainspiruj się wiosną z Graal®! Razem z wiosną pojawiają

Słodkie okruszki
Stek z warzywami 185

stron. Ja lubię medium, a jeśli lubicie bardziej wysmażone, potrzymajcie dłużej o minutę bądź dwie. W połowie smażenia dorzucamy na patelnię masło, rozmaryn i czosnek, rozpuszczonym i gorącym masłem polewamy stek, robiąc tzw. pastowanie. Nota bene takie pastowanie dobrze robi też rybie, ale o tym kiedy indziej. Zrumieniony i wypastowany stek kładziemy na ruszcie bądź warzywach. Na warzywach układamy też

ladykitchen
Krokiety z tortilli 1272

olej sól, pieprz Jajko rozmieszać mikserem z odrobiną soli i pieprzu. Placki posmarować serkiem, ułożyć wędlinę, ew. rybę (ilość wg gustu, podsmażyłam kawałki pieczonego schabu) i zwinąć w rulony. Całość obtoczyć w jajku i kolejno w bułce tartej zmieszanej z sezamem. Smażyć na rumiano z obu stron. Krokiety fajnie się komponują ze świeżymi warzywami

Di gotuje
Potrzebujesz patelni do zadań specjalnych? 200

momencie doceniłam to, że patelnia jest duża ). Pomarańcza świetnie pasuje do kopru włoskiego – uspokaja jego mocno anyżowy smak i łagodzi tłustość łososia. Nic więcej nie potrzeba. Łosoś smażony z fenkułem: 2 filety z łososia bez skóry 1 duży koper włoski (fenkuł) sok wyciśnięty z połowy pomarańczy 2 łyżki oliwy z oliwek sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink(...)Łososia i cząstki fenkułu posypujemy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Skrapiamy rybę i warzywo oliwą oraz sokiem z pomarańczy. Wcieramy marynatę i zostawiamy na 30-60 minut. Marynowanie w tym daniu jest niezbędne. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy (tylko smarujemy pędzelkiem). Gdy będzie gorąca, smażymy kawałki łososia i kopru włoskiego przez 3-4 minuty z każdej strony

Poezja smaku
Piątkowe Inspiracje - Kotlety rybne 137

mięsa. Do zmielonych filetów dodać posiekany koperek i podsmażoną cebulkę (można je również zmielić razem z rybą). Dodać żółtko,bułkę tartą i sól, wyrobić masę, w razie potrzeby doprawić do smaku . Formować niewielkie kotlety, obtoczyć je w bułce tartej i smażyć je z obu stron na patelni. Podawać np. z ziemniakami i mizerią lub  ogórkami kiszonymi

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Ryba w panierce 213

mąką krupczatką....pycha ..polecam. filety z ryby sok z cytryny sól,pieprz 2 łyżki mąki krupczatki 2 łyżki bułki tartej 2 jajka sól, wegeta Rybę pokroić na kawałki,skropić sokiem z cytryny, posypać przyprawami.Następnie panierować w jajku [ roztrzepanym z przyprawami]i bułce tartej  wymieszanej z mąką krupczatką ] .Smażyć na rumiano z obu stron

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania