ryby smażone - 3566 przepisów (strona:109/238)

Bakłażany alla parmigiana wg Jamiego Olivera 169

Dzięki smażeniu bez tłuszczu bakłażany nie są tłuszczem przesiąknięte, jak to czasem się zdarza przy smażeniu tradycyjnym.  To klasyczny przepis na bakłażany  z  północnych Włoch. Możemy tak upieczone warzywa zjadać jako samodzielne danie, stanowią też znakomity dodatek do mięs i ryb. Smaczne na ciepło i na zimno. wg przepisu z  tej  strony Składniki

Stare Gary
Kule jaglane smażone ala arancini 143

ketchup. Polecam różne nadzienia. Można schować w kuli jaglanej także warzywa np. brukselkę, szpinak, kawaek ryby. Podawać  z różnymi  sosami. Składniki:  2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 2 jajka sól pieprz ser mozzarella lub feta ok 1 litr oleju rzepakowego do smażenia bułka tarta łyżeczka słodkiej papryki w proszku pomidory w puszce  ząbek czosnku  bazylia

AZgotuj!
Kotlety rybne z bekonem. 123

czosnku 1 jajko 3 łyżki kaszy kus kus 2 łyżki bułki tartej łyżeczka przyprawy cytrynowej do ryb , u mnie od Rafex pół łyżeczki mielonego kuminu , u nie od Indian Bazaar pół łyżeczki soli Ponadto: bułka tarta do panierowania olej rzepakowy do smażenia 2 kromki pieczywa moczymy w wodzie lub mleku i odciskamy nadmiar płynu. Filety rybne, boczek, cebulę, czosnek

MamaOskarka
Sandacz w "chipsach" ziemniaczanych 134

Powinien powstać placek długości ryby i takiej szerokości, aby dało się winąć całą rybę. Ziemniaki lekko posolić. Na brzeg ziemniaków położyć rybę i ułozyć na niej listki natki. Zawijać wszystko przy pomocy pergaminu lub podkładki bambusowej - tak jakbyśmy robili sushi. To samo zrobić z drugim filetem. Smażyć na patelni z olejem z każdej strony, aż ziemniaki zrobią się złociste

Kulinarne Inspiracje
Grillowany łosoś w pomarańczowej marynacie pod kruszonką i sałatką z botwinki 163

wymieszać. Filety łososia należy pokroić w kawałki. Na płaskie naczynie wylewamy połowę marynaty, na tym układamy rybę i zalewamy resztą marynaty. Wstawiamy do lodówki na około godzinę.  2. Przygotowujemy kruszonkę: Chleb rozdrabniamy na drobne kawałeczki. Masło roztapiamy, dodajemy pokruszony chleb i smażymy do czasu jego zarumienienie i uzyskania chrupkości. Pod koniec smażenia dodajemy zmiażdżony czosnek, sok z cytryny oraz

Jadło i czytadło
Sos chimichurri 156

który pochodzi z Argentyny. Podaje się go głównie jako dodatek do mięsa i ryb. Będzie doskonały do różnego rodzaju grillowanych mięs. Można go wykorzystać także jako marynatę. Posmarować nim mięso, odstawić na 3- 4 godziny i dopiero wtedy smażyć lub grillować. W Argentynie chimichurri występuje w dwóch postaciach

Kulinarne przygody Gatity
DORSZ z WARZYWAMI 139

pomarńcza - olej i masło do smażenia; - sól, pieprz; - bułka tarta    -kwiat nagietka i ogórecznika(...)Filety z dorsza posypać pieprzem i solą Przygotować miseczke z roztrzepanymi jajkami do ,których dodać otartą skórkę z cytryny,drugą z bułką tartą.Rybę maczać w jajku ,a nastepnie w bułce i smażyc na złoty kolor z obydwu stron po 3-4 minuty.Podac z warzywami . Smacznego

w mojej kuchni
RYBA PO GRECKU 840

maśle klarowanym). Jeśli wolisz zdrowszą wersję tego dania, rybę możesz ugotować na parze, wcześniej ją doprawiając solą i pieprzem. SOS: Cebulę pokroić drobną w kostkę odstawić. Warzywa zetrzeć na grubej tarce ręcznie lub za pomocą maszynki i odstawić. Cebulę podsmażyć na maśle/ oleju, po czym dodać do niej wszystkie warzywa i smażyć kilka minut. Dodać ok. 3/4 szklanki wody(...)cytryny. Pożądany smak potrawy powinien być słodko-kwaśny, dlatego przyprawiać potrawę, aż uzyskamy właściwy smak i konsystencję. Można dolać więcej wody, aby warzywa miały luźniejszą konsystencję. Rybę można wyłożyć na formę i pokryć ją warzywami, lub podawać od razu na talerz samodzielnie, lub ze świeżą sezonową sałatką. Potrawa doskonale smakuje również odgrzewana w piekarniku.  Smacznego! *Proporcje warzyw można dowolnie

Calzonella.com
Pulpety z dorsza z sosem śliwkowym. 156

panierowania bułka tarta, mąka olej do smażenia Sos śliwkowy. Składniki. 150 g powidła śliwkowe 1 jabłko drobno posiekane 1 łyżka octu winnego 3 łyżki wody 1 ząbek czosnku 2 łyżki rodzynek 3 goździki 0,5 łyżeczki imbiru sól, pieprz kilka orzechów włoskich Dorsza zalać gorącą wodą i zagotować. Usunąć ości i skórę. Rybę rozdrobnić widelcem, dodać resztę składników, dobrze wymieszać

Kulinarny karnet Christophera
Imprezowe krewetki z serem halloumi 149

Takie danie jest proste w wykonaniu i pyszne. Możecie użyć innego sera, ale taki co się aż tak mocno nie topi. Ser musi tylko zmięknąć. Krewetki

Kuchnia Pokoleń
Pstrąg pomarańczowy z pieczonymi ziemniakami i surówką 152

2 pstrągi pół pomarańczy 2 łyżki oliwy sól tymianek mąka do panierowania olej do smażenia ziemniaki sól pieprz papryczka słodka 1 łyżka surówka z kapusty 400

Gotowanie jest łatwe
Najprostsze sushi maki 148

Niekiedy nachodzi nas z żoną ochota na zjedzenie czegoś jeszcze ładniejszego od bigosu. W sukurs przychodzi wtedy kuchnia azjatycka, która udowadnia, że wodorosty, ryż i trochę ryby mogą stworzyć przepyszne danie. Jeśli nigdy nie jedliście sushi – spróbujcie koniecznie! Od razu zaznaczę: tak, wiem, że sushi teoretycznie nie powinno się wykorzystywać takiego zwykłego wędzonego łososia. Spróbujcie mi zabronić! Lista zakupów(...)wierzcie mi na słowo, spróbujcie sami. Po czwarte: jest zdrowy. Łosoś, ryż, ogórek i wodorost, bez smażenia. Zresztą spójrzcie, ilu lat dożywają Azjaci! Po piąte: Może być zróżnicowany. Do sushi tak naprawdę możecie użyć wielu innych składników! Ogórek, awokado, łosoś, tuńczyk lub inna ryba, paluszki krabowe, krewetki, śledź, sezam, kawior, papryka, szczypiorek… Warto pokombinować! Powyższy przepis jest świetną bazą

Proste-przepisy.pl
Moja wariacja na temat soljanki - Zupa rybna 124

) 100-150 g ryby (u mnie była to już rybka upieczona dzień wcześniej i nieskonsumowana od razu) pół puszki pomidorów mała marchewka mała pietruszka natka pietruszki garść oliwek czarnych garść oliwek zielonych 1 cebula  2 ząbki czosnku białe wino masło ostra papryka sól  pieprz Do średniego garnka wrzucamy pozostałości po rybie, zalewamy wodą (tak żeby szkielet(...)soli, jak zacznie się już rumienić dodajemy czosnek chwilę smażymy i dolewamy wina. Czekamy aż wino się zredukuję i zdejmujemy patelnie z ognia. Jak wywar będzie już gotowy bierzemy sito i przecedzamy wywar. Wybieramy marchewkę i pietruszkę resztę wyrzucamy. Wywar przelewamy spowrotem do garnka dodajemy cebulę i rybę (jeśli jest surowa to gotujemy jeszcze około 10 min, jeśli jednak posiadamy

Piekielna Kuchnia Pati
Pomidorowa zupa z pstrągiem i krewetkami 112

Uwielbiam zupy pomidorowe w każdym wydaniu, te z dodatkiem ryb i owoców morza szczególnie, gdyż to moje ulubione dodatki. Ta zupa ma w sobie wszystko co mieć powinna. Karmelizowaną cebulę z dodatkiem czerwonego wina, pyszne pomidory, które poza sezonem smakują lepiej z puszki. Delikatną rybę, przepyszne krewetki i smaczny makaron, prosto z Włoch. A całość uwieńczona świeżymi ziołami. Kochani(...)chwili dodajemy wszystkie przyprawy oraz pokrojoną paprykę w drobną kostkę. Całość smażymy kilka chwil i wlewamy wino. Redukujemy wino o połowę i wlewamy bulion oraz pomidory z puszki. Dodajemy przecież pomidorowy i całość gotujemy 10-12 minut. W tym czasie krewetki obieramy, jeśli tego wymagają a rybę pozbawiamy skóry i ości. Pstrąga kroimy w kostkę. Do gotującej się zupy dodajemy

Mango Papaja
Dieta 5:2, czyli pomidorowa jajecznica i kotlety rybne 133

rozbełtać z przecierem, solą i pieprzem. Gdy cebulka będzie złota dodać jajka i smażyć do ulubionej konsystencji. Wartości: Wartość energetyczna: 246 kcal Białko: 14,0 g Węglowodany: 2,7 g Tłuszcz: 20,4 g Obiad: - 1oo g ugotowanej fasolki szparagowej mrożonej; - 50 g ugotowanej ryby; - 50 g ugotowanej kaszy jęczmiennej perłowej drobnej; - łyżka bułki tartej; - 1 jajko - przyprawy, koperek

dom-agi.pl
Tajskie czerwone curry z rybą / Thai red fish curry 273

można jej już znaleźć w większości hipermarketów. Polecam! Scroll down for recipe in English Tajskie czerwone curry z rybą (3-4 porcje) Składniki: 300 g filetów z białej mięsistej ryby, u mnie dorsz pokrojony w grubą kostkę 3 cm kawałek imbiru, obrany 2 ząbki czosnku 1 łodyga trawy cytrynowej, posiekana sok z 1/2 limonki 2 świeże czerwone papryczki chilli(...)dodaj cebulę i smaż przez 5 minut. Następnie dodaj pastę curry i smaż przez kolejne 10 minut. Po tym czasie wlej mleko kokosowe i wodę i gotuj na małym ogniu około 10 minut, aby smaki się przegryzły. Dopraw do smaku sosem rybnym, ewentualnie solą i dodaj rybę. Gotuj przez przez 5-10 minut, aż ryba przestanie być surowa w środku

karmelowy
Łosoś pieczony w pergaminie-na azjatycką nutę 154

dzień i od święta.Do paczuszki z pergaminu możecie użyć każdej ryby,a zestaw dodatków dobrać według własnego uznania i smaku. W ten sposób przygotowany łosoś jest mieciutki,niezwykle soczysty,ropływajacy się w ustach.Jest również dietetyczny,bo przygotowany bez dodatku tłuszczu i smażenia,no i robi się własciwie sam. Składniki na 2 porcje: 2 kawałki fileta z łososia(...)siebie,a boki podwinąć pod spód pakunki z łososiem ułożyć na blaszce i piec na środkowej szynie w piekarniku nagrzanum do 180`C 15 minut.Piekarnik wyłączyć i pozostawić rybę w zamkniętym piekarniku jeszcze 5 minut rozwinąć pakieciki  i podawać  rybę y ulubionymi dodatkami.Ja podałam na placuszkach ziemniaczanych rösti

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ryba po grecku 1203

pieprz mielona słodka papryka Filet z ryby przyprawić solą i pieprzem, obtoczyć w jajku i panierce (ja mieszam mąkę i bułkę tartą pół na pół). Usmażyć i pozostawić do wystudzenia. Seler, pietruszkę i marchew zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Cebulę pokroić w piórka. Do garnka wlać olej, włożyć cebulę i smażyć krótką chwilę ,po czym dodać pozostałe warzywa(...)doprawi ć do smaku solą,pieprzem,papryką i  cukrem.Wszystko razem dokładnie wymiesza ć i jeszcze chwilkę got ować . Gorącym sosem przykry ć ułożon ą na półmisku rybę. Odstawić do wystygni ęcia. Ryba najlepiej smakuje następnego dnia gdy przejdzie aromatem warzyw

Kolorowa kuchnia Elki
smażone śledzie w sosie pomidorowo-cebulowym na ostro... 145

Składniki: śledzie 1 kg, mąka pszenna - ile potrzeba, kucharek 3 łyżki, olej rzepakowy - ile potrzeba SOS: cebula 4 sztuki, olej rzepakowy 6 łyżek, cukier 2 łyżeczki

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa rybna z sosem Mojo Verde Canario 194

smakowo dopracuje naszą prostą zupę :) Sos można przechowywać w lodówce przez kilka dni. Porcje: 4 Czas przygotowania: 45 minut Stopień trudności: łatwe Zupa Składniki: 300 g filetów z ryb ze skórą (np. dorsz i/lub łosoś)   100 g mieszanki owoców morza (kalmary, małże, krewetki) 1 l bulionu rybnego lub warzywnego 3 czerwone papryki 6-8 łyżek naturalnie warzonego sosu(...)oliwy, zeszklij cebulę, dodaj paprykę i czosnek, smaż 5 minut. Dodaj batata i smaż kolejne 5 minut. Warzywa zalej bulionem, dodaj naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman, chili przekrojoną wzdłuż na pół, doprowadź zupę do wrzenia i gotuj 10 minut. Do zupy dodaj śmietanę, pokrojone ryby i owoce morza, gotuj 4 minuty, dopraw do smaku pieprzem i sokiem z cytryny

SzczyptaSmaQ

Proponowane wyszukiwania