Nie ma chyba łatwiejszego i prostszego sposobu na podanie krewetek, a jednocześnie smakowitego i bardzo popularnego jak krewetki w panierce i usmażone na głębokim tłuszczu. Nie
Sztuka gotowania w/g Samirysuszonych grzybów jest moim ulubionym. Co w nim uwielbiam? Zachwyca mnie jego lekko kremowa konsystencja, smak i aromat. Jest uniwersalny – u rodziców zjadamy go na Wigilię do ryby, ziemniaków, pierogów lub w wersji solo. Urzeka mnie prostota jego przygotowania, niewielka ilość potrzebnych składników. Do przygotowania sosu (porcja na dwie osoby) potrzebujemy: – 40 g suszonych grzybów(...)pietruszki – 2-3 łyżki śmietany roślinnej – wodę (ok 400 ml) – sól, pieprz do smaku – wodę pozostałą po moczeniu grzybów – 1 łyżka oleju roślinnego do smażenia Grzyby umieszczamy w naczyniu (mogą to być miska lub garnek, co Wam pasuje) i zalewamy wodą. Moczymy przez ok 30-40 minut. Na rozgrzanej patelni podgrzewamy tłuszcz i wrzucamy pokrojoną
Szybko Tanio SmacznieNie ukrywam że lubię śledzie, chyba pod każdą postacią. Myślę, że nie jestem w tym osamotniona. Kupując słoik ze śledziami zawsze zastanawiam się ile w tym
Smaki Ewyryby (u nas pstrąg łososiowy) 1 por 2 małe szalotki 150 g jogurtu naturalnego 2 łyżki masła garść świeżego koperku sól, pieprz 1 łyżka soku z cytryny Por i szalotki kroimy w talarki. Dusimy przez 10 minut na 1 łyżce masła aż zmiękną. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy pozostałym masłem. Wykładamy podduszonego pora, a na to rybę, solimy lekko, pieprzymy(...)przykrycia. A teraz placuszki: Potrzebujemy: 1 cukinię 2 jajka 1 szalotkę 1 ząbek czosnku 2 łyżki jogurtu 5 łyżek mąki orkiszowej 3 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz olej do smażenia Cukinię ścieramy na tarce na grubych okach, solimy i odstawiamy na 15 minut aż puści soki. Po tym czasie porządnie ją odciskamy i przekładamy do miski. Wbijamy 2 jajka, dodajemy
Marder&Marder ManufactureMakaron z krewetkami - obiad gotowy w 10 minut. Najwięcej czasu zajmie chyba obranie i oczyszczenie krewetek (chyba, że skorzystanie z mrożonych). W czasie gdy gotuje się
Moja Galeria Smakusmażyć ciągle mieszając. Wlać wino i gotować do całkowitego odparowania płynu. Wlać gorący bulion i gotować do całkowitego odparowania płynu i do momentu, aż ryż będzie miękki. Pod koniec dodać posiekany drobno czosnek niedźwiedzi, oregano, koperek oraz sok i skórkę z limonki. Przyprawić solą i pieprzem cytrynowym. Po ugotowaniu przykryć ryż, by jeszcze napęczniał. Podawać do mięs, ryb
Czerwień i błękitOdkąd pamiętam zawsze lubiłam śledzie , nigdy nie zagłębiając się w ich wartości odżywcze. Najważniejszym argumentem dla mnie, przemawiającym za tym, aby w miarę często gościły na
mojewypiekiinietylkoŚwiąteczny czas to moment do rozważań, żegnania sporów, a jednocześnie do robienia podsumowań.Z racji tej, że to blog kulinarny, a okres świąteczny już powoli odchodzi
W kuchni Karmel-itkiJakiś czas temu dostałam od mojej cioci przepis na rybę w zalewie pomidorowej. Taką rybę robię często, bardzo nam smakuje ale postanowiłam spróbować zrobić w takiej zalewie małe kawałki kotleta z kurczaka. Są równie smaczne, najlepiej smakują na drugi dzień, kiedy przejdą smakami a panierka wchłonie zalewę. Świetnie sprawdzą się na przyjęciu jako zakąska do wódki. Składniki: duży(...)podwójny filet z kurczaka 2 cebule jajko mąka bułka tarta sól,pieprz olej do smażenia na zalewę: 300 ml wody mały słoiczek ketchupu 2 łyżki koncentratu pomidorowego duża łyżeczka soli 3 łyżki cukru 1/2 szklanki octu łyżeczka ziaren pieprzu ziele angielskie liść laurowy Składniki zalewy wymieszać i zagotować, wystudzić. Cebule pokroić w plastry, zeszklić na oleju. Mięso pokroić w kawałki
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSmażyć aż zmniejszy swoją objętość. Doprawić solą, pieprzem i chilli. Na koniec dodać twaróg ( może być też np. ser typu lazur ). Pozostawić do ostygnięcia. Ciasto rozłożyć na papierze do pieczenia. Na środku ułożyć szpinak, na nim położyć kawałki osolonego i popieprzonego łososia. Skropić lekko sokiem z cytryny. Ciasto naciąć po bokach na grube paski i "zapleść" je na rybie. Posmarować
Jemy PijemyUwielbiam ryby pod każdą postacią. Tym razem na moim stole zagościł łosoś wędzony. Postanowiłam przygotować go pod postacią rolady. Ogórek zielony świetnie połączył się z wyrazistym smakiem tegoż łososia. Powstała przekąska w postaci tzw. kęsów na raz do buzi :) Zapraszam do zobaczenia przepisu. Naleśniki: Składniki na ciasto naleśnikowe: 1/4 litra mleka 1 jajko mąka pszenna szczypta soli olej(...)smażenia Do miski wlewamy mleko, wbijamy jajko. dodajemy sól i mąkę. Ciasto musi być gęstości jogurtu pitnego. Smażymy na naleśnikowej patelni wysmarowanej oliwą na złoty kolor. Studzimy Składniki na farsz: serek śmietankowy łosoś wędzony ogórek zielony (najlepiej szklarniowy, ze względu na długość) Gotowe naleśniki smarujemy najpierw serkiem śmietankowym. Następnie układamy plastry łososia wędzonego. Na koniec kładziemy pasek ogórka zielonego
tojestpyszne.blogspot.comSmażyć po około minucie z każdej strony. Posypać posiekaną pietruszką, zamieszać. Podawać ciepłe. Navajas, to jeden z produktów, które otrzymaliśmy od Złoto Hiszpanii podczas wizyty w sklepie . Z produktami udaliśmy do Julity z wrzącej kuchni, gdzie przygotowaliśmy kolację. A Portugalia Gourmet zapewniło nam wino i w ten oto sposób … powstała kolacja iberyjska, gdzie portugalskie wino świetnie uzupełniło hiszpańskie ryby
królestwo garówSmażony na maśle z ziemniakami i surówką. Na talerzu dostałam mniej więcej 300g rybkę w całej swej krasie. Silnie doprawioną solą i czosnkiem i na pewno czymś jeszcze. Trzeba było na nią chwilkę czekać, ale nie wymagajmy, żeby naprawdę dobre danie, po którym czuć, że ktoś poświęcił mu należytą uwagę, pojawiało się na stole w 10 minut. Do ryby
W kuchni wieczoremsmażymy na oliwie. Następnie do blendera dodajemy także mielone migdały oraz orzeszki pinii, natkę pietruszki, bazylię, podsmażoną cebulę, ząbek czosnku, 2 łyżki kaparów, sól, pieprz, oregano, oraz oliwę (możemy zamiast oliwy dodać zalewę z suszonych pomidorów). Miksujemy wszystko w blenderze i gotowe!. Nadmiar oliwy można odsączyć. Pesto jest świetne z makaronem, tostami albo jako baza do mięs i ryb
Bon Appetit Małgorzatyryby 2 łyżeczki cukru brązowego ,drobnego 2 pomarańcze 2 łyżki natki pietruszki sól, pieprz Z głowy i kręgosłupa ugotować wywar . W 2 łyżkach wrzątku namoczyć szafran. W rondlu o grubym dnie rozgrzać olej. Dodać posiekane drobno cebule, posiekany por, czosnek posiekany, liść laurowy i majeranek. Przesmażyć, aż cebula zmięknie. Wlać wino, dodać pokrojoną paprykę i pomidor .Przykryć i smażyć
Kulinarny karnet Christopheraniedźwiedzi wspomaga trawienie, a dodany do innych potraw, skutecznie eliminuje niekorzystne związki zawarte w wysoko przetworzonych produktach. Czosnku niedźwiedziego warto używać do potraw z wieprzowiny, baraniny, drobiu, dziczyzny i ryb. W postaci suszonej doskonale wzbogaca aromat i smak kiełbas, szynek czy pasztetów. Cebula należy do najbardziej znanych w świecie warzyw, nie tylko ze względu ma swój smak, ale także(...)pierwszego tłoczenia spożywana na surowo działa profilaktycznie na nasze zdrowie, jest bogata w witaminy i minerały. Żadna oliwa z wytłoków takich właściwości nie posiada i najlepiej nadaje się do smażenia, gotowania i pieczenia. Najwartościowsza jest oliwa z pierwszego tłoczenia - Extra Virgin - spożywana na surowo. Jest doskonałą alternatywą dla tłuszczów zwierzęcych, szkodliwych margaryn (tłuszcze typu trans) czy innych olejów roślinnych
ClauditteMissCookingTuńczyk podany na warzywach, polecamy. Składniki 2 steki z tuńczyka (około 300 g) mały bakłażan mała cukinia 2 małe papryki pomarańczowa i żółta 2 pomidory
R'n'G KitchenOto moja kolejna wigilijna propozycja. Połączenie śledzi z cebulą, ogórkami i sosem pomidorowym to połączenie doskonałe. Warto przygotować te śledziki, ponieważ są przepyszne. SKŁADNIKI: 1/2 kg
Tradycyjna kuchnia KasiWygodne buty na nogach.Lekki plecak na plecach.Moja dłoń w jego dłoni. W uścisku.Nic nas nie goni,czas został w tyle. Idziemy. Uśmiech na jego twarzy
W kuchni Karmel-itkiGruzińskie, okrągłe, płaskie chlebki z ciasta drożdżowego. Smażone na patelni, wypełnione ciepłym, ciągnącym serem. Można eksperymentować i dodawać różne gatunki serów, sugerując się indywidualnymi preferencjami oraz ich dostępnością w naszej lodówce. Najlepsze będą te mniej wilgotne i ciągnące się po podgrzaniu. Ser bardzo wilgotny trzeba wcześniej odcisnąć. W porządnej wersji, proporcje nadzienia do ciasta powinny wynosić(...)Przed podaniem gotowe chaczapuri kroimy jak pizzę lub rwiemy rękami na kawałki. Wierzch placków możemy z jednej strony posmarować masłem. Najlepiej smakują jako dodatek do serów, mięs i ryb z grilla. Dobre, zamiast tradycyjnego pieczywa do wszelkiego rodzaju sałatek. SKŁADNIKI / 8-9 sztuk CIASTO 340 g mąki pszennej 250 ml ciepłej, ale nie gorącej wody
cool and minty