ryby smażone - 3566 przepisów (strona:136/238)

Kotlety z pieczarką i jajkiem 107

ViolaPassion  Szybki, inny sposób na kotlety. W moim domu.rodzinnym w piątek nie jadło się mięsa,zazwyczaj była to ryba. Taki wynalazek często  robiła  moja mama,by urozmaicić nam menu. Składniki: (na 8/9 kotletów) 10 ugotowanych na twardo jajek 1 jajko surowe 1 szczypior posiekany drobno 1 sucha bułka namoczona w wodzie i wyciśniętą 300 g pieczarek Bułka(...)tarta do panierki Sól,pieprz Sposób: Ugotowane jajka obieramy i tarkujemy na tarce polecam większe  oczka. Pieczarki myjemy tarkujemy na dużych oczkach i Smażymy bez oleju na patelni. Następnie odstawiamy do wystudzenia. Jajka ,pieczarki, szczypiorek ,wyciśniętą bułkę,surowe jajko wsadzamy do większej miski dodajemy  sól  i  pieprz  i mieszamy do czasu aż wyrobimy masę. Następnie

Viola cooks with passion
KOTLECIKI RYBNE Z JAJKIEM 138

filetów z mintaja,morszczuka bądź dorsza 3 jajka ugotowane na twardo 1 cebula 1 jajko 2 łyżki bułki tartej sól,pieprz płatki kukurydziane Filety z ryby zmielić w maszynce razem z cebulą,wbić jajko,dodać bułkę tartą oraz sól i pieprz.Dokładnie wyrobić gładką masę.Obrać jajka ugotowane na twardo,dość grubo posiekać - dodać do masy rybnej i delikatnie(...)wymieszać. Płatki kukurydziane przemielić w blenderze lub wsadzić do foliowego woreczka i potraktować wałkiem do ciasta - przesypać na talerz.Z rybnej masy formować kotleciki i obtaczać w płatkach kukurydzianych,smażyć na oleju na złoty kolor.    Jeśli posmakują Wam te kotleciki to dajcie znać i spróbujcie z pieczarkami,przepis tutaj http://jaworskaanna7.blogspot.com/2015/09/kotleciki-rybne-z-pieczarkami.html Ostatnio również spotkała mnie kolejna miła niespodzianka

Niespełnione zdolności kulinarne
Pory w śmietanie / Creamed leeks 259

przedstawiam niepozorny dodatek do dania głównego, który bardzo pozytywnie zaskoczył mnie swoim smakiem. Zwyczajny por duszony w śmietance z dodatkiem gałki muszkatołowej, doskonale komponuje się z mięsami jak i rybami. Polecam gorąco, tym bardziej, że jest dziecinnie łatwa i szybka w przygotowaniu:) Scroll down for recipe in English Pory w śmietanie (4-5 porcji) Składniki: 2 łyżki masła(...)jasnozielone części, pokrojone na plasterki 1 szklanka śmietanki 36 % duża szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz Przygotowanie: Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu i dodaj masło. Włóż pory i smaż przez 14 do 16 minut lub do miękkości. Wlej śmietankę i dopraw gałką muszkatołową. Gotuj przez kolejne 3 – 4 minuty, aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku solą i pieprzem

karmelowy
Kotlety ryżowe z sosem szparagowo-czosnkowym 145

obiad, to koniecznie mięso lub ryba? Niekoniecznie. Nawet dla nie wegetarian, taki posiłek, to odskocznia od codzienności...kotleta i ziemniaków. Polecam zwłaszcza osobom lubiącym urozmaicenie codziennych posiłków.   Składniki: 500 g  ryżu  3 jajka 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 szklanki pokrojonego szczypiorku 1/4 szklanki pokrojonego świeżego lubczyku 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki curry(...)sól i pieprz czarny do smaku bułka tarta olej do smażenia Sos: 1 szklanka gęstego jogurtu 3 łyżki  majonezu 1 łyżka soku z cytryny 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 1/2 łyżeczki tymianku 5  główek szparagów sól i  pieprz do smaku Sposób przygotowania: Ryż ugotować do miękkości, przestudzić. Dodać do ryżu cała pokrojoną drobniutko zieleninę, czosnek przeciśnięty

Gosia gotuje
Kołaczki rybne 170

dorsza doprawić solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny i usmażyć na maśle. Zostawić do ostygnięcia. Por pokroić w plasterki podsmażyć na maśle, doprawić solą i pieprzem. Pod koniec smażenia dodać pokrojone suszone pomidory. Ostudzonego dorsza podzielić na mniejsze kawałki. Dodać do pora. Dodać również natkę pietruszki. Wyrośnięte ciasto chwile wyrobić. Podzielić na 6 części. Z każdej uformować placuszek(...)czasie posmarować je rozkłóconym jajkiem oraz posypać sezamem, Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (termoobieg) przez 25 min. Smacznego! Przepis pochodzi z książki "Ryby są super

Moja Galeria Smaku
Pieczony dorsz podany na risotto z dynią i koprem włoskim 178

oczkach. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek i smażymy drobno posiekaną cebulkę oraz czosnek. Koper włoski (fenkuł) drobno siekamy i wrzucamy na patelnię razem z tartą dynią. Całość smażymy kilka minut, następnie dodajemy ryż Arborio, dokładnie mieszamy i wlewamy wino. Dusimy całość minutę lub dwie aż część wina odpruje, następnie dodajemy bulion- partiami, niech ryż "pije" bulion powoli(...)mniejsze kawałki, każdy z nich doprawiamy solą, pieprzem oraz posiekanym koperkiem. Na rozgrzanej patelni prażymy migdały z dodatkiem szczypty soli. Siekamy migdały dość drobno i posypujemy nimi kawałki ryby. Dorsza układamy na blaszce do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 7-9 minut.   Ostatni szlif... Na talerzu układamy risotto, posypujemy całość tartym parmezanem oraz

Mango Papaja
Naleśniki z maskarpone i wędzonym łososiem z sosem czosnkowym 162

Zapraszam na pyszne nalesniki z farszem rybno-serowym.  Składniki: 200 g mąki pszennej 2 żółtka 150 ml mleka 100 ml gazowanej wody mineralnej 1/2 łyżeczki

Gosia gotuje
Pęczotto buraczane z boczkiem 142

grubej tarce. Cebulę obrać, posiekać w kostkę razem z boczkiem. Masło stopić w garnku z nieprzywieralnym dnem, smażyć na małym ogniu ok 2 minuty, dodać zmiażdżony czosnek oraz pęczak. Smażyć 2-3 minuty, często mieszając. Wlać wino i gotować do odparowania płynu. Następnie wlać bulion, dodać listek, ziele oraz kminek i gotować aż pęczak wchłonie cały płyn. Wyjąć listek laurowy(...)dodać starte buraki. Gotować ok. 2 minut, dodając pod koniec śmietanę. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem oraz cukrem do smaku . Podawać ciepłe do mięs i ryb  lub jako samodzielne danie

Czerwień i błękit
Łosoś wędzony w ziemniaczanym puree. 177

Smoked salmon on potato puree. Składniki. 1 kg ziemniaki przyprawa do potraw Kucharek 1 łyżka śmietana 18% 1 łyżka masło pieprz 20 dag łosoś wędzony 1

Kulinarny karnet Christophera
Świąteczni śledziożercy 215

były podane, zawsze są na surowo.  Najpopularniejsze są chyba śledzie po kaszubsku i mój przepis trochę je przypomina. Jednak nie chciałam, by pływały one w sosie pomidorowym jak ryba po grecku, więc koncentrat zastąpiłam suszonymi pomidorami. Oto mój świąteczny śledzik...  Misz Masz Śledź  3-4 płaty śledzia (ja miałam w zalewie octowej) 1 cebula suszone pomidory (plus(...)garść rodzynek pieprz Śledzie wyjęłam i przepłukałam w zimnej wodzie.  Cebulę pokroiłam w kosteczkę i zeszkliłam na oliwie. Dodałam drobno pokrojone suszone pomidory, garść rodzynek i chwilę jeszcze smażyłam. Na koniec doprawiłam pieprzem i miodem. Pozostawiłam do wystudzenia. Przepłukane śledzie pokroiłam w paski. W szczelnym słoiczku ułożyłam naprzemiennie śledzie i sos. Następnie schowałam do lodówki do przegryzienia na kilka

bastalena
Niebanalne kotlety mielone vol. 2 + marchewka z porem 208

prezentowałam na blogu, ale jednak nie są zupełnie zwyczajne. Natomiast sposób przygotowania warzyw jest mój autorski i chyba jest to jeden z moich ulubionych warzywnych dodatków do mięs i ryb pod wieloma postaciami. Dlatego postanowiłam, że muszę dodać ten przepis na bloga. Dziś proponuję... Kotlety mielone z pieczarkami Potrzebujemy: 0,5 kg mięsa mielonego (u mnie z kurczaka) sporą(...)wodzie 1 cebulę pokrojoną w małą kostkę 0,5 kg pieczarek 1 jajko przyprawy: pieprz, sól, granulowany czosnek, majeranek, bazylię, oregano (lub dowolne, ulubione zioła) bułkę tartą olej do smażenia Pieczarki i paprykę kroimy w małą kosteczkę. Na rozgrzanym oleju najpierw podsmażamy cebulę, a gdy się trochę przyrumieni, dodajemy pieczarki i dusimy, aż zmiękną, a ewentualny sok, który puściły, odparuje

Ratunku obiad
Rybka? Ależ naturalnie! KOTLECIKI RYBNE Z TWAROGIEM. 282

należą do mnie. KOTLETY RYBNE Z TWAROGIEM. /przepis autorski;/ 200g chudego twarodu 300g filetów z białej ryby 1 - 2 jajka trochę mąki do kotletów trochę bułki tartej  sól, biały pieprz + do panierowania jajko bułka tarta mąka Twaróg mielę wraz z rybą w maszynce do mielenia. Dodaję jajko, mąkę i bułkę tartą tak, aby powstała masa o konsystencji dość(...)kotleciki płaskie, aby lepiej się usmażyły w środku i nie pozostały surowe. Jajko roztrzepuję, mąkę mieszam z bułką tartą w stosunku 1:1. Uformowane kotleciki panieruję jak kotlety schabowe. Smażę na złoto z obu stron. Podałam z domowym puree ziemniaczanym. PUREE ZIEMNIACZANE /wg Karmel-itki/ 500g ugotowanych ziemniaków szklanka mleka sól, pieprz, posiekany koperek Ugotowane, najlepiej ciepłe ziemniaki duszę wraz

W kuchni Karmel-itki
Sałatka śledziowa "Salsa" 131

wodzie, po czym pokroić na mniejsze kawałki. Cebule obrać i pokroić w piórka lub kostkę. Na patelnię wlać około 2-3 łyżki oleju, rozgrzać go i dodać cebulę. Smażyć ją do momentu, aż się zeszkli. Na koniec dodać liście laurowe i ziele angielskie, wymieszać i chwilę podgrzewać. Cebulę przełożyć do dużej miski, wlać wodę, ocet i dodać śledzie. Wymieszać całość(...)około 8 minut, mieszając od czasu do czasu. Wyłączyć palnik i doprawić sos pieprzem. Zostawić do ostudzenia.  Rybę i cebulkę odsączyć na sitku z zalewy octowej i wymieszać z ostudzonym sosem pomidorowym. Ogórki konserwowe pokroić w kostkę i dodać do ryby. Następnie wlać olej, wymieszać i w razie potrzeby doprawić pieprzem. Tak przygotowaną rybę włożyć do lodówki

Passions hobbies life
Inny sposób na roladki. Niczym kebab! 321

Po cięzkich chwilach... Jakoś dochodzę do siebie.Nie jest mi łatwo. Nikt tego przecież nie obiecywał.Nie poddaję się, chociaż już kilka razy chciałam. Nie ugięłam się

W kuchni Karmel-itki
Steki z tuńczyka 148

Dzisiaj na obiad świetna alternatywa dla steków wołowych. Jeżeli lubisz mięso, a niekoniecznie przepadasz za rybą, ten obiad Cię powali na łopatki. Ryby jeść trzeba! I koniecznie spróbuj, za nim powiesz, że nie lubisz.  Porcja dla 2 osób Składniki:  2 steki z tuńczyka (grubość ok 2 cm, waga jednego ok 180g) oliwa sól i pieprz Ciekawe(...)Przygotowanie:  steki z obu stron dopraw solą i pieprzem oraz starannie wysmaruj oliwą. Odstaw na 15 minut aby przegryzły się przyprawami. Rozgrzej patelnię grillową i ułóż steki, smaż po 1 minucie z każdej strony, pamiętając żeby w trakcie smażenia steków nie sprawdzać.  Steki świetnie komponują się ze szparagami oraz fasolką szparagową, przygotowaną na parze i zasmażką z bułki

Niezły Młynek

Proponowane wyszukiwania